Politika USA/Trumpa a celkovo budúcnosť NATO
Trump prerušuje pomoc Ukrajine, obnovuje obchodné vzťahy s Ruskom. Myslíte si že má šancu Ukrajina len s pomocou Európy vyhrať vojnu?
A čo si myslíte o tom, že celkovo sú isté náznaky že by nemohli ani spojencom v NATO, že Európa sa ma viac vyzbrojiť sama... Príde mi to ako veľmi pokrytecké, kým vojaci z európskych krajín pomáhali na misiách čo boli prospešné pre USA bolo to akože jedno veľké zoskupenie kde boli všetci za jedného a jeden za všetkých, teraz kedy hrozí to, že nejaký zo spojencov by potreboval pomoc, zrazu zabezpečte si všetko sami, nespoliehajte sa na nás...
Poprosím o slušnú diskusiu bez hádok.
@777januska777 Pravdu máš, ale čo s tým môžeš urobiť?
@777januska777 jasné, že čakáme, že sa to porieši. Nie samo, ale politicky. Čakáme, lebo sme úplne nič a vo svetovej politike nemáme žiadne slovo ani vplyv. Či si myslíš, že môžeme nejak ovplyvniť aktivity Putina, Trumpa, Zelinskeho, leadrov EU…? Neverim, že dospelá žena si mysli, aký ohromný vplyv má na zahraničnú politiku, aj vplyv na domácu je len ilúzia.
Čo konkrétne robíš ty, keď my len čakáme, ty nečakaš? Aha! Burcuješ ženy na MK aby zobrali zbrane a išli to do Ukrajiny vybojovať, lebo politikom tie rokovania moc nejdú. Ty nám dáš peniaze a budeš sledovať, ako to dopadne, lebo agresora treba fyzicky zastrašovať, inak neprestane. Takže keď tam nabehnú slovenské ženy z Koňa, tak sa to všetko porieši … už som ťa vyzvala, prestaň tu ženy burcovať do vojenskej aktivity, choď to tam so zbraňou v ruke vybojovať ty, my si tu budeme naďalej písať a čakať na výsledok. Aspoň nám ukážeš, ako sa to robí
@sisaka nemusi ist bojovat s vydlou v ruke, staci ked clovek nebude volit dementov ( na kazdej strane zemegule) ktori maju tu situaciu riesit politicky a netvarit sa, ze vlastne ukrajina sa napadla asi sama a Putin je len chlapec od vedla, ktory sa v tej situacii len tak nejak nahodou vyskytol.
@gribka1 naďalej podporovať ukrajinu, najviac ako mozem a asi sa už iba modliť.
@sisaka aj čítaš co píšem? Kde burcujem ženy aby išli bojovať? Ja sa iba snažím otvoriť oči aby neverili konspiracnym stránkam a ľuďom co šíria konspiracnu propagandu. Keď nebudeme veriť týmto hlupostiam a nebudeme sa chlacholit tým, ze sa svet dá nejako sam do poriadku. A hlavne keď nebudeme veriť, že kapitulacia teda ten "mier" vyrieši problémy. Tak potom môžeme krajiny a ich rozhodnutia zmeniť. Jediná cesta ako to ako tak este zachranit je podporovať ukrajinu a dúfať v zázrak. A nie tlačiť na "mier" teda kapitulaciu.
Keďže sama som v konspiraciach žila, viem ako rozmýšľajú ludia ktorí im veria. A nemyslim si, ze ste blbci ako vám každý rozpráva, len ste uverili niečomu z určitých dôvodov. Takže vplyv na politiku sveta a ani na politiku slovenska nemám. Ale môžem mať vplyv na ľudí ktorí veria konspiraciam. Lebo ti jednoduchí, obycajni ludia môžu veci zmeniť, ale iba keď prestanu veriť hlupostiam a klamstvam.
@777januska777 Dúfam, že si uvedomuješ, že klamstvo je na oboch stranách. Pravdu budeš vedieť, len keď budeš priamo pri všetkom a všade. Ináč ľudia inklinujú k tomu, čomu chcú veriť. Takže ja by som nikoho nepresviedčala o svojej pravde, lebo neviem, kde slutočne je. A viera nestačí.
@gribka1 propaganda je na oboch stranách, ale fakty sú úplne jasné. Vidíš kde sa bojuje a kto koho napadol. Všetko ostatné okolo je hmla. Aj agresor, ktorý napadne ženu a znásilni ju povie, že ho k tomu donútila, lebo si dala sukňu. Ide o to, ze ale ta žena je znasilnena, ta žena trpí a jej bolo ublizene. Tváriť sa a alibisticky dávať v niečom za pravdu agresorovi a popierat trapenie obete je ta tragédia.
Toto neni o nejakej vojne, ale my mame mozny konflikt za dverami tu v Europe a doteraz to drzalo NATO a urcite zaruky. Toto bude teraz o dost slabsi argument pre Rusov. Teraz je jasne, ze vo vojne na UA ide iba o zdroje
@777januska777 už tu ťaháš aj konšpirátorov?
Ešte tu spravíš z ľudí, ktorí sú za mier konšpirátorov a podporovateľov Putina. 🤦♀️
Fakt si myslíš, že svojim hlasom vo voľbách si niečo ovplyvnila? Ja teda nie. Človek, ktorý ma “zastupuje” v parlamente je v opozícii a i keď sa zhodneme názorovo na 80-90% nič to nie je platné, lebo je v opozícii.
Ale nie som naivná, že keď jeho strana vyhrá, že budú robiť veci podľa mojich predstav, či predstav ľudí, čo volili danú politickú stranu. Za tých x rokov, čo mám volebné pravo a využívam ho som si všimla vzor, ktorý je jasný v každej krajine. Akonáhle sa strana/politik dostane k moci zabúda, kto ho tam dostal a za akých podmienok a robí si čo chce. Fakt mám pocit, že tým ľuďom úplne prepne z toho vplyvu, ktorí získali a už si idú svoje, riadia sa roznymi lobby skupinami, ich záujmami a tlakmi, ľuďom podhodia nejaké omrvinky, splnia 20% z toho, čo mali a plebs sa teší, aký ohromný vplyv majú na riadenie štátu - lebo však žijú v demokracii, kde si demorakticky zvolili svojich predstaviteľov….
Možno si kedysi čítala konšpiračné teórie a verila tým , ale teraz si skĺzla do druhého extrému. Veríš všetkému, čo niekto nazve oficiálnou verziou, fact checkom, mainstreamovym názorom, skratka si ideálny človek na ovplyvňovanie - hociktorým smerom. Názor si človek utvorí sám, len keď má prístup k rôznym zdrojom informácií, ktoré môže vyhodnocovať sám bez manipulácie. Dostať sa k faktom je náročné a často nemožné, to ale neznamená, že to treba vzdať , zlenivieť a nechať sa unášať nejakou propagandou - akoukoľvek, aj tou vytvorenou “konšpirátormi”
K tvojej naivnej predstave, že máš vplyv na “konšpirátorov” sa radšej nevyjadrujem.
@kremlicka250 bohužiaľ vo väčšine krajin, ak nie vo všetkých, vyberajú ľudia z toho, čo majú na vyber a často im neostáva nič iné len voliť menšie zlo. Zvaľovať súčasnú medzinárodnú politickú situáciu na voličov je už naozaj cez.
Mimochodom Trump bol rozhodne menšie zlo ako Harris a preto ho ľudia volili.
@777januska777 Ja som si vždy priala víťazstvo Ukrajiny a aj prajem. Ale nejako sa bojím, že to možné nie je. Ty si myslíš že bez podpory USA a aj iných silných štátov a s tým, že iné štáty budú obchodovať s Ruskom a Rusko nebude ekonomicky na tom zle je možno že Ukrajina samotná s podporou štátov únie má šancu zvíťaziť?
@sisaka nič som neovplyvnila, presne preto ze Fico sa k moci dostal a toho som sa veľmi bála, presne som vravela, ze Fico bude pre slovakov obrovsky problem. Avsak aj ja som ho podcenila, myslela som si, ze nebude otacat tak velmi na rusko. Je to pre mňa veľké zufalstvo, ze vidím ako ludi ovplyvňujú konšpiračné siete a nedá sa im to nijako vysvetliť. Presne teraz je to rovnaké. Vojna dopadne pre nás všetkých zle ak ukrajina prehra a nedá sa to nikomu vysvetliť. Nik nepočúva, lebo žijete v tom, ze mier bude ak kapituluje obeť, zijete v tom, ze bojna je tak niekde mimo nas, ze v dnesnom svete sa to nikdy nestane. To je a bude obrovský problém.
Nie neklesla som do opačného extrému, nečítaš vobec co píšem, ale ze absolútne, ak toto tvrdíš. My sme jednoducho odhodlaní si to zopakovať. Pred druhou svetovou vojnou a dokonca aj počas druhej svetovej vojny najmä v Amerike boli hlasy ako je vojna zbytočná, ze treba tlačiť na mier a ten mier by znamenal co? Ako by to všetko dopadlo? Vyberali ste si medzi vojnou a hanbou. Vybrali ste si hanbu ale budete mat aj vojnu.
Osobne neviem ako na tom bude ukrajina s podporou únie a ci majú šancu na výhru. Ale zas úniu netreba podceňovať, únia sama o sebe nie je slabucka. Ved napriklqd samotné Anglicko pred druhou svetovou vojnou odolavalo nemecku a to bolo bonbardovane. Dnes rusku odolava ukrajina a uz 3 roky a zas amerika neposkytla tolko podpory ako unia, aj ked teda radi to o sebe tvrdia. Amerika nie je všemocna. Ale ako dopadne Amerika to si už absolútne nedovolím tvrdiť, tam to ako otočil trump na rusko môže byť obrovský problém. Ale zas ja som stále v tomto naivná ja vždy podceňujem silu konspiracnych sieti, ja si vždy nejako myslím, že ludia otocia, ze uvažujú nad vecami, ze im poskytneme fakty, ze dokážu prijať svoju chybu. Lebo ja som taka, ze ak maju ludia dobre argumenty a logické, tak nad nimi uvažujem a dokážem svoj názor zmeniť. A v mojej naivite verím, že to tak majú aj iní ľudia.
@777januska777 to že Ukrajina prehrá sa predsa vedelo. Každý politik na tomto svete vedel že Rusko sa nikdy nestiahne z Krymu a blízkych území. A vieš prečo? Pretože na Kryme má obrovskú vojenskú základňu a priľahlé územia sú strategické.
Ukrajina nemá šancu tieto územia získať späť.
Nemá kapacity a nástroje. A nikto tam za nich bojovať nepôjde. Nikdy nebudú v NATO. To sú fakty.
Keď už ideme riešiť fakty. Tak si nalejme čistého vína. Svet nefunguje tak že si niečo veľmi želáš tak sa to stane. Svet nie je a nebude fér. Vždy ide o moc, biznis, územia a ciele.
@bosorkabb presne. a ani USA nedovolí sa priblížiť Rusom priliz blizko a ohroziť ich sféru moci. USA a Rusko stoja proti sebe už od čias studenej vojny predsa
@bosorkabb Krym pravdepodobne nie. Ale ostatne územia Dombas, luhansk atd. Môže. Ale to ze ukrajina padne si mysleli všetci, lebo nik nečakal, že Ukrajina takto vydrží. Kazdy si myslel, že Rusko je silnejšie, keďže rusi o sebe tvrdili, že patria medzi najlepšie armády sveta. Teraz ukrajina drží 3 roky, ved ro je jeden obrovský úspech, nemozeme v tom ukrajinu nechať. Nemôžeme teraz prinútiť ich vzdať sa.
@zmrzlinka8 ako som už vravela usa a rusko sú susedia, takže sú veľmi blízko seba.
@777januska777 ty by si najradšej celú EÚ aj s nami zatiahla do svetovej vojny
@777januska777 tak drží, ved tie miliardy, čo tam tečú. našťastie Rusko nevytiahlo najhoršiu zbraň, ani nechcem pomyslieť, lebo sme všetci skončili.
@777januska777 ani Dombas ani Luhansk.
Vzdať sa ich prinúti Trump. Pretože ich už nechce vojensky a finančne podporovať.
A Ukrajina sa áno drží ale veľmi na tenkom lane aj to vďaka USA. Čo už prestáva platiť.
Je niekoľko článkov, reportáži priamo z prvej línii. Ako sa bojuje. Mám suseda Ukrajinca ktorý bojoval, už nemôže ( jednu nohu má už kratšiu) a ani nechce. Že koľko krát nemali náboje, čím bojovať. Veľa by sa dalo písať.
@777januska777 ty máš v hlave nejaké rozprávkové scenáre sa mi zdá
@zmrzlinka8 ale tu najhoršiu zbraň by sme Rusku samozrejme tiež odpustili, ved oni za to nemohli, prinútili sme ich k tomu všakže?
@777januska777 Vieš, musíš si uvedomiť, že tieto svetové záležitosti pôjdu mimo teba, nás. To, že to tak budeš prežívať, nedajbože žiť v strachu, tebe neprospeje a svet nezachrániš. Jednoducho svet funguje na inom princípe a ľudstvo ešte nedokáže žiť v mieri.
@bosorkabb ako som u povedala trump ich podporoval vojensky, ale najväčšia pomoc ide z Európy. Európa doteraz poskytla Ukrajine najviac zbraní. Teraz Európa začala zbrojit vo veľkom a to sa odrazí na cenách a živote. Európa sa pripravuje do vojny, lebo vidi, ze rusko, Čína a aj usa teraz bojovať budú, ak ukrajina padne. Ano budú tlačiť Ukrajine zbrane a budú veriť, že to vybojuje, ale ak padne bude to obrovský problém. Nechápem prečo toto nik nevidí.
@777januska777 Prečo si myslíš, že to nikto nevidí? Ako vidíš ty riešenie tohto mega problému?
@gribka1 áno ja si uvedomujem, ze to ide mimo mňa, ze toto nezmením, ale strach tam bude a nedokážem ho odstrániť. Ale ja stále verím v zázrak, stále dúfam, že sa niečo stane, stále verím v to, ze sa ludia prebudia a ze tomu zabránia. Verím v dobro v ľuďoch, verím v múdrosť v ľuďoch. To nie je len o vojne to je o vsetkom, ja verím v ludi, verím, v ich dobro, verím, že dokážu vyrásť a meniť sa. Lebo ak v ludi veriť prestanem potom sa stanem depresivna a nadavajuca na krutý svet a nenávidiaca ludi. Presne toto žije veľká väčšina Slovákov, nenávidia sa, nadávajú si a nenávidia svet, taky aký je. A nemajú nádej, zeby sa mal zmeniť. A potom títo ľudia sú agresívni v obchode, u lekare, v práci ci v rodinách.
@gribka1 protesty, podpora ukrajiny a odmietanie konspiracnych stránok.
@777januska777 No pretože meniť samého seba je nepohodlné, náročné. Málokto to dokáže. Ľudia sú plytký, ružové okuliare dole. Nie sú a nebudú zrazu iní. Viem to, ale dokážem s tým žiť. Nadávať na nich nepomôže, jedine, čo môžem robiť je žiť tak, aby som sa nemusela sama pred sebou hanbiť.
@777januska777 Protesty kde?

@zmrzlinka8 a za ďalšie môžeš sledovať, kto plánuje bojovať ďalej, kto vyčkáva a kto čaká na to ako sa situácia vyrieši a ako rusko dopadne a snazi sa fakt co najmenej zasahovať a brániť ukrajinu. Čína, Severná Kórea, Maďarsko, teraz už aj usa a trump. Toto neskončí dobre a nechápem ako to, ze to nevidíte a čakáte, ze sa to nejako samo poriesi. Tieto agresivne chúťky po kapitulacii Ukrajiny neudrzime a svet ako ho poznáme nebude.