icon

Protest na Námestí SNP v Bratislave zaujal tisíce ľudí

13. aug 2024

Protestovali proti krokom vládneho kabinetu. Kritizovali aktuálnu situáciu v kultúre, personálne zmeny v kultúrnych inštitúciách a vyjadrili aj obavy o právny štát.

egonsk
20. aug 2024

@baumka sklamem ta, ale prekladac pouzivam iba pri niektorej komunikacii s aziatmi, ale tak je fajn, ze tvoja predstava o mne sa ocividne spaja so sexom, lebo aspon sa priznavas co ti chyba 😁 ... uz len cakam, kedy znovu moderator nahodne zmaze prispevky, naposledy tak konal az okato neprofesionalne a jednostranne, tak mozno sa zacne zlepsovat, lebo cvikom sa vsetko zlepsuje.

baumka
20. aug 2024

@egonsk egonko, už hocičo, čo mi napíšeš nezmení to, čo si o tebe myslím ( a nie som sama), posledná moja veta platí a každým komentárom to potvrdzuješ. 🙂 Sú tu chlapi na MK, čo píšu vecne, k téme a argumentujú aj bez blbých smajlíkov, sú to praví chlapi, ty tam žiaľ nepatríš. Howgh.

egonsk
20. aug 2024

@baumka To mi vobec neprekaza, ale ak ti to urobilo potesenie, tak som rad, lebo pozitivna energia je zdrava, cize dbam o tvoje zdravie.

kristiii
20. aug 2024

@egonsk čo zlé spravil ten Šimečka?

eva8
20. aug 2024

😃 Danko chce navrhnut protesty koalicie, aby ukazali, ze maju podporu 🙃 Budu protestovat voci vlastnym rozhodnutiam? Po veeeelmi dlhej dobe som si pustila vecerne spravy.

viestta
20. aug 2024

@eva8 vies ono je to tak, ze Cicero z Revcej ma problem pouzivat slova a skladat vety tak aby mali aj vyznam. U tohto Polepetka ma vobec neprekvapuje co z neho vypadlo. Vsak on je len generator nahodnych viet, aj AI vygeneruje zmysluplnejsi text.

eva8
20. aug 2024

@viestta vsak?

Majersky (mam ho rada) velmi dobre povedal, ze neotvorenie schodze automaticky posuva parlamentnu politiku do ulic.
No a Gaspar navrhuje dalsie zmeny v Lex atentat 2.

eva8
20. aug 2024

Plyn narastie z 25 na 37 eur za megawat/hodinu, plus dalsie regulovane poplatky.

fido69
20. aug 2024

Centrálny nákup pre celú štátnu správu chystá ministerstvo vnútra, počíta s rámcovou zmluvou na štyri roky za 318 miliónov eur. Podľa analytikov to môže byť drahé.

Celkovo chce ministerstvo kúpiť 45-tisíc stolných počítačov, 70-tisíc notebookov a 210-tisíc monitorov.

ÚHP upozornil, že počet potrebných počítačov si zrátalo len ministerstvo vnútra, iné inštitúcie nie.

viestta
20. aug 2024

Kto si dnes precital Mihalovu analyzu dopadu zvysovania mimimalnej mzdy a nepredlzenim platnosti Matovicovho zvysenia DB na rodiny s detmi po skonceni povinnej skolskej dochadzky? Tiez im jednou rukou prihodia par drobnych aby im druhou rukov vzali viac ako im daju. Tomu sa povie socialna demokracia Ficovskeho typu v praxi. A este sa tu najdu jedinci, ktori to budu obhajovat... Panenko Mario Gaboltovska, ty toto vidis?

akje
20. aug 2024

@viestta ja ti neviem. Obhajcov som tu zatial videla max 2. Myslis, ze kazdy, komu prekaza sposob fungovania PS je automaticky zastancom koalicie? Podla mna tomu tak nie je.

viestta
20. aug 2024

@akje nie, je velmi dobre rozlisujem kto je obhajca Fico-systemu a kto nie. Da sa to celkom jasne identifikovat po par komentoch. A nemyslela som len tuto diskusiu, "TU" bolo myslene Slovensko ako celok.

akje
20. aug 2024

@viestta ok, potom ano. Myslela som, ze pises o tejto diskusii.

viestta
20. aug 2024

@akje este doplnim: Rovnako sa posudzuju kritici koalicie. Taki su podla niektorych, to bolo aj v tejto debate vidiet, automaticky zastanci Matovica. Nie, nie kazdy kto kritizuje koaliciu sa vytesoval z Matovica, dokonca ani nie kazdy je ani volic PS. Za mna osobne mozem povedat, za v to rano po volbach som povedala rovnaku vetu ked vyhral Matovic aku som povedala zakazdym ked vyhral Fico. "Paneboze, to fakt toto?"

akje
20. aug 2024

@viestta vidis, toto som nepostrehla. Skusim si to vsimat.

viestta
20. aug 2024

A kto nepozeral spravy, tak uz zas vytiahli na stol zrusenie 2%. Uz mi je jasne, preco pani ministerka tak "zrazu a necakane" objavila "nezrovnalosti" v doataciach pre Nadaciu Milana Simecku. Kocky lega do seba krasne zapadaju a ta dobra a starostliva dusa len nahrala na smec Ficovi s jeho rusenim 2% pre obcianske zdruzenia a mimovladky. Takze uz sa nebudu na MK zbierat 2% pre chore deticky na rehabilitacie, ktore nie je stat schopny zabezpecit a zaplatit z verejnych zdrojov. Nebudu sa za 2% dovybavovat nemocnice a kupovat chybajuce pristroje, pretoze stat ich nie je schopny zabezpecit z verejnych zdrojov. Nebudu peniaze na hracky a zakladne vybavenie do MS, nebudu peniaze na ucebne pomocky pre ZS. Nebudu 2% pre dobrovolnych ochranarov prirody (ano, tymto to treba jednoznacne utat, pretoze vyrusuju v dobrej praci nominantov panov Tarabu, Kuffu a HUliaka). Nebudu 2% pre onkologickych acientov, pre Bielu pastelku ani pre Linku dovery a Linku pre tyrane deti. Nebudu 2% pre obce, ktore z nich zachranuju narodne kultrne pamiatky (napriklad hrady). Nebudu 2% pre utulky pre zvierata.
Vivat!!!! Tato vlada sa iste postara o vsetko, hned ako tych 50 milionov ostane v statnej kase a nebudu prevedene na ucty OZ a mimovladok

annm81
20. aug 2024

@egonsk Ja sa ťa pýtam na konkrétny rozdiel medzi liberálnou a ústavnou demokraciou. Vieš jeden menovať? Lebo v zásade sa tieto dva pojmy používajú ako jednoducho zameniteľné s tým, že niekedy sa hodí viac jeden, niekedy druhý, ale popisujú v podstate jedno a to isté. Pojem liberálna demokracia sa z nich používa najčastejšie a to preto, aby sa odlišovalo od klasickej demokracie, kde práva aj pre menšiny neboli samozrejmé. Takže? Aký je ten údajný rozdiel? Lebo podľa mňa žiadny. A ako si prišiel na to, že Slovensko nepatrí ku krajinám s liberálnou demokraciou? Ktorý konkrétny bod na splnenie definície nám dotetaz chýbal?

A ak ma chceš zasa odkázať na wikipediu, tak si to najprv prečítaj sám. Okrem iného sa tam pod heslom liberálna demokracia píše "Podobný význam majú pojmy ústavná demokracia (s dôrazom na to, že moc štátu je limitovaná ústavou a zákonom ) a západná demokracia". Okrem toho, že SR doteraz jasne spĺňa charakteristiky liberálnej demokracie (možno to čoskoro prestane platiť) sa v článku, na ktorý ma odkazuješ, že má dokazovať, že nie sme liberálna demokracia, priamo píše "Existuje tiež zhoda medzi niekoľkými vedcami a organizáciami (ako napr. už spomínaná Freedom House ), že štáty Európskej únie (okrem Maďarska), Nórsko, Island, Švajčiarsko, Japonsko, Argentína, Brazília, Čile, Južná Kórea, Taiwan, USA, India, Kanada, Izrael, Mexiko, JAR, Austrália a Nový Zéland sú liberálna demokracia."

viestta
20. aug 2024

Opravujem tu sumu, s ktorou bude nasa dobrotiva a starostliva vlada dobre gazdovat, ked ich neda "prehajdakat" mimovladkam. Je to 350 milionov z nasich dani, ktore davame tam, kde chceme pomoct

egonsk
20. aug 2024

@annm81 v druhom odseku si citovala staty, ale nevidim tam Slovensko, ty ano?
Dalej vyznam slova podobny neznamena zhodny a hlavny rozdiel je uvedeny v zatvorke.
Tuto cast si zamlcala, lebo ti nehra do karat "Rôzne právne obmedzenia, ako sú autorské práva, zákony proti ohováraniu alebo obmedzenie kritiky demokracie a podpory terorizmu, sú často nevyhnutné na zabezpečenie existencie demokracie.", ked uz tak sa snazis potriet rozdiel medzi liberalnou a ustavnou. Kazdopadne ak si pozres definiciu liberalizmu, tak bez mackopes, ktory by mal u nas existovat by trebalo niekam zaclenit. Presne to vystihuje veta "Byť liberálny vo Francúzsku znamená ocitnúť sa až extrémne napravo. Byť liberálny v Amerike znamená byť naľavo. Liberálny v Británii znamená centristickú politiku, ľahko doľava, ľavý stred." ... takze preto definicia ustavnej demokracie, ktoru som ako priklad ti poslal aj na inom linku jasnejsie urcuje pravidla. Preto len zopakujem, nemame tu liberalnu demokraciu a dufam i pevne verim, ze ju hikdy mat ani nebudeme, lebo je to rovnako nepresne ako definovanie lgbti+ kde stale nieco pribuda, pritom biblia jasne vravi a oznacuje muza a zenu.

viestta
20. aug 2024

Opravujem tu sumu, s ktorou bude nasa dobrotiva a starostliva vlada dobre gazdovat, ked ich neda "prehajdakat" mimovladkam. Je to 350 milionov z nasich dani, ktore davame tam, kde chceme pomoct

baumka
20. aug 2024

@viestta krásna suma, za to sa dajú nakúpiť stĺpy nielen pred každé ministerstvo, ale aj pred každý dom na SK, načo kŕmiť mimovládky. 😕

annm81
20. aug 2024

@egonsk Ah bože, s tebou sa fakt nedá. Nielenže ti chýbajú znalosti, ale ešte aj logika. Áno, Slovensko tam menované je, ty génius, a síce sa tajuplne skrýva pod položkou EU.

Nie, mysliteľ, nič som nezamlčala - v zátvorke je uvedené, na čo sa pri danom termíne kladie dôraz, teda ak hovoríš v kontexte západnej civilizácie, použiješ napr. pojem západná. Ak chceš zdôrazniť moc podriadenú zákonom, použiješ ústavná. Tie termíny sú zameniteľné, len keď hovoríš o Japonsku asi nepoužiješ termín západná, ale iný ekvivalent. Slovensko je teda západná, ústavná, liberálna demokracia.

Čože? Čo má samotná existencia zákonov proti terorizmu s tým, či sa bavíme o liberálnej demokracii? Či snáď chceš povedať, že ak Kanada je liberálna demokracia, tak nemá žiadne zákony ošetrujúce terorizmus, alebo autorské práva?

Ďalší dôkaz tvojej neznalosti problematiky je tvoje zamieňanie liberálnej demokracie a liberálneho politického prúdu. Ide o dve absolútne odlišné veci. Liberálna demokracia neznamená, že vláda je liberálna. Liberálna demokracia je v Poľsku, v Portugalsku, Izraeli, Argentíne. Je v USA aj vtedy, keď vládnu konzervatívci. Si totálne domýlený.

egonsk
20. aug 2024

@annm81 Skor ty splietas a fabulujes. Ked su vymenovane konkretne staty, tak u nich sa ta demokracia da tak oznacit. To, ze je tam napisane EU je len na upresnenie, ze vymenovane staty su z EU. V danom clanku su spomenute aj ine staty, je to tam jasne vymedzene, vratane odlisnosti.

V zatvorke je uvedena podstata - limitovanie je ustavou a zakonmi. Takze ak si nepostrehla, je to to o co sa pri oponovani na utoky od opozicie vzdy odvolavaju. To, ze su napisane zakony tak ako su napisane nie je problem moj, ale zakonodarcov. Ustava vsak dava pravo i povinnosti sa nimi riadit. Nie, nemame ani v ustave ani v zakonoch definovanie liberalisticke smerovanie a spravanie. Alebo sa mylim?

Existencia zakonov obmedzujucich ohovaranie a kritiky demokracie ti akosi vypadlo, ucelovo si spomenula terorizmus a autorske prava iba, takze trosku demagogie znovu? A ako si v danej vete mohla postrehnut, nie je tam slovne spojenie, ale iba cisty vyraz demokracia. Lebo to je neupraveny zaklad.

Vidim, ze si doplnila uz aj politicky prud, avsak ignorujes fakt, kto tu jediny myslienku liberalnej demokracie tlaci. Takze ano, nevidim do kuchyne opozicie, ani koalicie, ale zdravy sedliacky rozum mi jednoducho vravi vnimat rozdiel medzi pozlatkom a realitou.

annm81
20. aug 2024

@egonsk Si beznádejný prípad. Ďalšia z tém, kde splietaš dve na tri a nerozumieš ani základným pojmom. V zozname je z EU menované jedine Maďarsko a to s dodatkom, že práve ono do zoznamu liberálnedemokratických krajín nepatrí. Liberálnu demokraciu tu nikto netlači, lebo ju tu máme a to bez ohľadu na to, že najvyššiu kvalitu liberálnej demokracie sme tu mali práve v dobe, keď vládli konzervatívne SDKU s KDH. Aký paradox, že najviac ohrozená je dnes, keď nám vládne strana, ktorá sa sama nazýva sociálnou demokraciou, čo je typicky liberálny prúd... ale to je pre teba asi príliš zložité. Vlastne zložité to pre teba začalo byť hneď v začiatku a asi nemá zmysel snaha vyviesť ťa z tvojho omylu.

egonsk
20. aug 2024

@annm81 motas a miesas to cele ako nedelny vyvar na obed. Tebe imponovali sluby SDKU o svajciarskych dochodkoch a dvojnasobnych platoch ako vidim, lebo podla teba to obdobie bolo kvalitne. Myslim, ze dalej vobec nema zmysel debatu rozvijat, lebo sluby sa slubuju, blazni sa raduju. Aj predosla vlada sa riadila heslom - nikto ti neda to, co ti my dokazeme slubit. A mali veru pravdu, ich sluby sa urcite zapisali do dejin a dufam, ze o par rokov sa moje vnucata o tom budu ucit ako o pochmurnom obdobi.

viestta
21. aug 2024

Podotykam, ze svajciarske dochodky sluboval Meciar, nie SDKU. Vsak aj v predvolebnej kampani pouzili fotografie idilickej svajcierskej alpskej krajiny... Niekto bud trpi selektivnou amneziou alebo?

mondolina
21. aug 2024

@egonsk
Mečiar sľuboval Švajčiarsko🤣 toto je dobré fóó páá.
Ty tu ideš diskutovať o politike? 🤣
Dzurinda uťahoval opasky a dostal nás do Eú.
mudrc.🙈

mondolina
21. aug 2024

@viestta
alebo je proste... každý si doplňte.

egonsk
21. aug 2024

@mondolina
@viestta ze neodlisujete medzi tym kam som smeroval ma to vobec neprekvapuje. Tak len upresnim pre mnej chapave slecny, bolo tym myslene progresivne pravicove myslenie a orientovanie Slovenska cez plno slubov, ale v reale sme len upadali. O vstupe do EU sa da vela polemyzovat a keby bola vola lepsie to presetrit, vysledok by bol iny, minimalne co sa tyka ustupkov, ktore nam ten maly saso zabezpecil zbytocne. Ano, vam nevadia zjavne nizsie dotacie, ani nerovnost miezd a kopec dalsich veci, ved sme byvaly vychodny blok a este 30 rokov mozme dalsich trpiet. Socializmus tu bol 40 rokov, ale vybudoval sa cely stat po vojnovom zniceni. Teraz mame kapitalizmus a za 35 rokov sa co vybudovalo? Vsetko chatra, kazdy je zadlzeny, na nic niesu peniaze a vacsinu svojho zarobku davame par ludom, ktori tu hraju najdrahsie divadlo sveta. Herci sa buria, lebo politici zaujali ich miesta a ryzuju na tom viac ako oni.

mondolina
21. aug 2024

@egonsk
Veď, a ktorá vláda a koho vláda tu bola najdlhšie? Matematika ništy? A ako vidím tak ani slovenčina.