Raši je rozumný politik
Čo si myslíte? Doteraz považujem za škodu, že po voľbách sa Hlas nespojil z PS. Pellegrini mal pravdu, ze by Sulik robil problemy.
@eva8 predseda parlamentu ma v kompetencii cele zahranicie? To akoze fakt? V case, ked nas predseda vlady postavil do role outsidra predseda NR SR moze uz len chodit sa hanbit do zahranicia a sediet a priblblo usmieat niekde v kute, lebo to dolezite sa uz deje bez nas.
https://www.nrsr.sk/web/?sid=predseda/kompetencie
Druhý najvyšší ústavný činiteľ
Predseda NR SR je po prezidentovi Slovenskej republiky druhým najvyšším ústavným činiteľom. Reprezentuje Národnú radu Slovenskej republiky a vykonáva svoju pôsobnosť podľa ústavy.
Podpredsedovia Národnej rady Slovenskej republiky riadia a organizujú úseky činnosti národnej rady podľa poverenia predsedom národnej rady, zastupujú predsedu národnej rady v určenom poradí a v plnení jednotlivých úloh, ktorými ich poverí a vykonávajú ďalšiu činnosť podľa Rokovacieho poriadku NR SR a ďalších zákonov.
Predsedu a podpredsedov národnej rady volí a odvoláva v tajnom hlasovaní národná rada nadpolovičnou väčšinou všetkých poslancov. Predseda je zodpovedný len Národnej rade Slovenskej republiky. Vo svojej funkcii zostáva aj po uplynutí volebného obdobia, kým si Národná rada Slovenskej republiky nezvolí nového predsedu. To platí aj o podpredsedoch Národnej rady.
Pôsobnosť predsedu NR SR
Predseda národnej rady vykonáva svoju pôsobnosť podľa Ústavy SR tým, že:
zastupuje národnú radu navonok,
zvoláva a riadi schôdze národnej rady,
podpisuje ústavu, ústavné zákony a zákony, ako aj uznesenia národnej rady,
prijíma sľub poslancov,
vyhlasuje voľby do národnej rady a orgánov územnej samosprávy a voľbu prezidenta Slovenskej republiky,
vyhlasuje ľudové hlasovanie o odvolaní prezidenta Slovenskej republiky,
ak to povaha veci vyžaduje, predseda národnej rady zvoláva poradu predsedov výborov,
plní ďalšie úlohy, ktorými ho poverí národná rada alebo ak to ustanovuje zákon.
Predseda NR SR reprezentuje zahraničnopolitické záujmy Slovenska
Predseda NR SR aktívne vykonáva svoje právomoci nielen v domácej ale aj v zahraničnopolitickej oblasti. Popri realizovaní legislatívnej a kontrolnej činnosti reprezentuje postoje Slovenska pri oficiálnych prijatiach a stretnutiach s domácimi aj zahraničnými predstaviteľmi politického, hospodárskeho a verejného života. Pri svojich oficiálnych a pracovných zahraničných cestách sa orientuje na budovanie medziparlamentnej spolupráce, reprezentuje a komunikuje národné postoje v oblasti susedskej, európskej aj svetovej politiky. Vytvára tak predpoklady pre budovanie bilaterálnych aj multilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a zahraničím. Predseda NR SR zastupuje záujmy a prezentuje postoje Slovenska v rámci európskych inštitúcií. Predseda NR SR aktívne vystupuje aj v rámci zoskupenia krajín V-4 a krajín Regionálneho partnerstva.
Konferencia predsedov parlamentov krajín Európskej únie
Predseda NR SR od júla 2006 vedie vrcholné združenie predsedov európskych parlamentov – Konferenciu predsedov parlamentov Európskej únie. Míľnikom dejín slovenského parlamentarizmu sa stalo vrcholné stretnutie 44 predsedov parlamentov, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 24. – 27. mája 2007 v Bratislave.
@viestta myslela som bilateralne a multilayeralne vztahy nielen s Ruskom, aj ked viem, ako to bolo myslene v prispevku
Ja som sa prvykrat vazne zlakla navratu do minulosti (smerovanie, praktiky), ked bola na pretrase rtvs. Vtedy som trochu chytila paniku, tetaz ma uz nic vazne neprekvapi, tie prekvapenia beriem ako samozrejmost 🙁
Cim neskor bude nova vlada, tym dlhsie sa budeme spamatavat. Obavam sa, ze deti sa budu mat horsie nez my. V sucasnosti mlada rodina, ak je sikovna, pracovita a ma stastie, sa vie zabezpecit. Ale co nase deti? Ako to bude? Byt, hypoteky....Bez pomoci rodicov budu ako zivit rodiny, byvat?
@eva8, ja nehovorím o koaličnej dohode, ale o "zvyku", že na túto pozíciu sa obvykle dosadzuje hlava druhej najsilnejšej strany vo voľbách bez ohľadu na to, či ide o koaličnú či o opozičnu stranu. Koaličná zmluva je skôr dohoda mafie než čokoľvek iné. Rasi nie je rozumny, Rasi je rafinovaný. Vôbec nepochybujem o tom, že za jeho bacovania dostane zvrat "cap záhradnom" nový, netuseny rozmer. A nie pozitívny
@eva8 Ano, lavicovy Hlas s lavicovym PS by sazhodli.Ale je tu jedna ´malickost´... kazdy ma iny hodnotovy rebricek ideologicky.Ato tak rozdielny, ze to tazko spojit........PS je progresivny a zeleny, druhy hra na narodnu strunu. Aj ked to nemysli poctivo..
takze ano, aj ked mienka Sulika pred volbami bola pragmaticka/v ramci zachvania akej takej pragmaticvkej vlady aspon stredu,ak uz nie pravice, ,ze PS malo ponuknut HaSU VIAC.... Nie Sulik..ale Pelegrinni musel hamovat,aby uspokojil vlastnych volicov..... A ti su lavicovi....Pre nich ako pre teba je Sulik stelesnenie prAvicovosti a ty pri kazdej moznej prilezitost v debate ked sa spomenie Sulik akoby si mala cervene sukmo preS SEBOU.... . Tak to je vdebate aj vnasej verejnej skupine politickej.....Uz sme to pREberali neraz..
Co sa tyka Hamrana,tak videla sOM tvoj link v denej teme od Plusky...... Ano,pan Sulik ma prAvdu,ten clovek Hamran nema vychovanie . A inak ho nekomentolval vobec.takze to to ej zrely postoj od Sulika.
. A tu debatu v nedelu s novym pREdsedom SAS som videla... Tam dal na danu otazku modratora ohladne Hamrana odpoved,ktora bola jasna. Sulik je stale clenom SAS/na rozdiel od >Hmrana/ a cestnym prdsedom.. A kandidatku budezostavovat prEdseda SAS..nie urcovat Hamran.,. a ze on sa s nim o jeho vyroku pozhovara...dal tym jasne najavo,aby sa krotil vo vyjadrovani....
Vies, ako sme mohokrat debatovali,Sulik je ekonom.. Adobry odbornik...ato bolos tastie pre rezoprt MH.. Teraz toministerstvo akoby onemelo....... A akoMH s astaral,aby sk v hospodarsatve mala.co potrebuje. Zial Matovic a jeho chovanie robili vseetko preto,aby to tak nebolo.... . Pozname vsetci,ako to dopadlo.
Neda sa vzdya zakazduc enu udrziavat vlada pri zivote....Pretoze su iste hodnoty ake dje poltik naozaj hodnotovo orienbntovanya nemoze rpsadit pr eludi nieco ,co je naozaj markantne , tak v tej vlad enemoze zostat.....
... Pretoze nie ako ty tvrdis, ze politik ma pracovat pre stranu... On ma pracovat hlavne pre ludi,ktori ho platia. Cize danovi poplatnici...Ci ako poslanec ci ako minister.... ato Sulik robil. A pragmaticky,bez pchania ideologie tam,kdenema co robit,aby neskodila..... Tak zabezpecil z Ruska jadrove palivo na par rokov aj vcase ked Rusko zacalo invaziu...Aano,bol by zaplatil aj Rublami,ak by to sk pomohlo.. tak s arobi pre vlast al udi......A to aj pre teba aby si mala energiu...aby podniky mali energiu a mohli vyrabat......... To,ze ty v nom vidis aroganciu a v minulosti si ho oznacovala ako autistu/pretoze hovoril pragmaticky to,co dnes je realitou aj vzahr poltike ,co sa tyka Ukrajiny , je na tebe...... Ale je rozdiel mat nazor a je rozdiel fanaticky popierat rea litu....
CO sa tyka Rasiho,tak jeho volba je pol. dohoda... pretoze ako tu pisala aj
@vroni tak tu ide o nepisane pravidlo,ze druha najväcsia strana vo vlade ma mat poziciu predsedu parlamentu....
Takze Rasi je navonok distingvovany aje aj vzdelany clovek.Ale vie byt aj agresivny laviciar.... Ale jeo poltik lavicovy taku poltiku aj presaduje. Ako minister ci ako buduci mozny predseda parlamentu..,.
ja do hlbky som sa nezaoberla tym,ako riadi rezort...... tak k tom sa vyjadrovat nebudem... Ale k tomu,ze ludia necitaju zial programy stran. a tak to aj potom vypada ,eked volia vo volbach strany a poltikov.... ked emocie prevladaju nad relaistickym zmyslanim.
Ale na zaver sa ta spytam to co jedna pisatelka a neodpovedla si jej.. Ty ako si vyberas strany vo volbach? Podla akeho kriteria? Preotze ako pises, sa ti pacii aj KDH/predtym sati pacila Volba/ a j PS. Ved to su programovo aj ideologicky tak rozdielne stany ,ze kd vidis ten prienik medzi nimi?
Vies, kto je hodnotovo jasne ukotveny ako volic,tak ma jasno a vie,ze voli pravicu ci la vicu apreco.....Alenikdy neprebieha od lavice k k pravici a naopak.... To sa proste neda....
Tak mas za to,ze aj KDH je lavica? Vlastne no,onimaju znacny socialny program.le iny,.ako PS ....nie taky lavivovy a hlavne nie progresivisticky....
@f333, a prečo to píšeš mne???? Ja som pravicový volič a v živote som o ľavicovej strane vrátane PS ani neuvažovala a nikde nepísala, že mi je sympaticke KDH, lebo to tak jednoducho nie je. Ale na zaradenie KDH k lavici je treba vcelku silný matros. Tiež som Eve vysvetľovala pravidlo druhej strany v poradí výsledkov. Takže vysvetľovať mi veci, ktoré som sem sama napísala mi fakt nemusíš.
@f333 Sulika som nikdy nenazvala autistom. Alibistom ano. Viackrat som si vsimla, ze v rychlosti, alebo zamerne prekrutis napisane. Unavuje ma zbytocne opakovane vysvetlovat (aj reagovat) na to iste.
A k tvojej otazke (odpovedala som danej diskutujucej, zelas si prekopirovat?)
Doplnim, co je o mne vseobecne zname:
Som za spolupracu. Nepresadzujem nekompromisne svoje a druhymi nepohrdam. Hladam kompromis, neuteciem. Pocuvam, co druhy hovoria a neprekrucam. A take hodnoty cakam aj u tych, ktorym davam prednost. Preto dokazem povedat o predstaviteloch z roznych stran, ze sa mi pozdavaju. Moje cervene sukno pred ocami ( 🙃 ) nerozdeluje tvrdo na pravicu a lavicu, nerozostvava spolocnost, nezaslepuje zrak, nerobi ma bezohladnou. Staci taka odpoved? Vlada jedinej strany vedie k diktature. Ci?
@eva8 ale ano,nazvala... len si dobre prezri debatu v nasej ver. skupine.... ja nema dovod nic prekrucat
ja ma svoje nemenne pol.nazory pravicove a tie verjne cely cas prezentujem tak ako teraz v tejto teme tak a vnasej ver.skupine.. A ty si zaujata voci Sulikovi.... ked si pozries danu skupunua nasu debatu,tak tam uvidis realitu,ako som napisala .....
Obe mame rozdielne zivotne hodnoty.. A tak to aj prezentujeme. To je v poriadku,tak to ma byt v debate.. ja ti tvoj nazor neberiem... mas o aky mas.. Ak ten nazor o kompromuise je odpoved na moju otazku, tak skusenosti hovria, ,ze kompromisna vlada medti lavicou a pravicou a k tomu este rozdienym hodnotvym rebrickom ked vznika aj nahodou,,tak nema dlheho trvania a nemoze priniest nic dobre krajine a jej obyvatelom Vid vlad M a H s Kollarom....a Sulikom....lavicova Sme rodina aj M a
Dolava ladena strana Sme rodina aj ta Ma strdova Remisovej mala uplne ine hodnoty ako SAS. a v ekonomike to znamenala katastofu. Ako aj ref.procese .napr.jusiticie.....
...
A dobrym prikladom je aj Nemecko.. tam ked vladla CDU /CSU a SPD ,tak komromis bol taky, ze sa ziadne reformy ani nic dobre pre ludi spravit nemohlo.Vysldkom je okrsana jus.reforma naprklad. CI ine zakony,krtor elen zvysovali statny dlh a naburavali rozpocet....
NPriklad teraz ten isty scenar po volbach. Unia a SPD sa nemozu dohodnut na mohych veciach , kazd ma iny nazor a havne volici ockavaju od kazdeho z tej strany plnenie ich slubov....V preferenciach CDU klesa stale viac.pretze volici sa boja,ze kompromis bud znamenat,ze save ci ,ktore slubovali zmenit,nenaplnia... Ato iste bolo by bolo aj na sk.. H
Ktory poltik s KDH a PS maju na nieco rovnake nazory? .A aky kompromis by t asi musle vzniknut,ak by tieto uplne rozdielne strany vladli spolu?nemozes odcenit jednotliveho potika od ideolgie danej strany. Akoby potom mohol fungovat v parlente ci akominister adorucovat vysledky,ak ma iny nazor ako dana strana?
Preco myslis,ze HDH povedalo PS.ze musi celu stranu ci dve z jej programu dat prec,ak by mali vobec v KDH uvazovat o nejakej koalicii?Kd etam vidis prienik ?
To,ze ty naivne myslis, ze maju polupracovat ti,co su uplne rozdielni neznamena,ze v relaite je to dobre....Pracica a lavica storcia v poltike funguje v politickom syteme krajin...
A nemoze dobre sapolu fungovcat vo vlade ale su to superi...Pozri Smer a SAS.akby onimohli byt spolu vo vlade? ..Alebo PS a SAS .ked pojd eo ek. otazky..... to bud ekripat znacne..... To je to len nepochpenie politiky a naivita zivotna.,ze mozu efektivne spravovat splu krajinu,........
#rozostvavanie spolocnaotio robianerobia len poltici a to z pravice al avice enavzajom.ale hlavne media,ktor e su vzdy neobjektivneo na jednej aj druhej stranea labi jednci im podlahnu.... nemoze ssediet na dvoch stolickach,.pretoze jedneho dnamedzi nimi prepadnes.......Chapes? ..
Vlada jednej strany? taka uz bola .,Ficova pred nejakym casom. A ano,to vedie k diktature. Ale v dem trhovom systeme nevladne zvycajne jedna strana.nema na to percenta zvycajne.takze vladnu strany zvycajne, ,ktor maju aspon priblizny hodnotovy rebricek..Avelmic asto s atake vlady rozpadavaju.vid De.. tam ked si spomenula liberalna SPD,ze je prvicova a mala namietky k rozhadzovacnemu SPD v statnom rozpocte, tak bol koniec vlady..... To su tie su strety vo vladach atie sa rozpadaju.takze relizmus musi byt v uvazovani aj pokial id o politiku....
Anie naiuvne myslsit,ze skazdmy treba byt zadobre za kazdu cenu.....
Ano,naks tie finacnie z eurofondov stmeluju vlady..... hlavne tie lavicove... napr.Sulik vzdybol roky proti tym eurofiondom ako zdrojom korupcie..Vd etv to casto hovorieval..
Ale lavic aci uz PS alebo aj Smer ci Hlas by bez nich nevedeli vladnut.-....pretoze statny rozpocet rozflakaju na soc. nezmysly ...atak potrbuju zvysne dane ci eurofondy. APS je nane tiez nacudnute cez rozne aktivisticke nezisk . organizacie ....aj jej clenovia. To nevidis v pravicovej SAS......
takze ano, pochopila som tvoju odpoved...
@f333 síce mimo tému,ale ja som sa ťa to už raz pýtala. Píšeš na kalkulačke? Človek by si aj rad prečítal čo píšeš,ale nema náladu to lúštiť.
@lenkasarka ke mi chces nieco mimo temy napisat ,na to sluzi IP..nespamuj prosim temu . Dakujem...
@f333 ale @lenkasarka ma absolutnu pravdu. Bez bodiek, bez ciarok, bez medzier pises. Straca sa podstata, pretoze sa to jednoducho neda precitat tak aby clovek aj porozumel. Ani pri najvacsej snahe som neporozumela napriklad toto: "to bud ekripat znacne"
Precitaj a oprav to co si napisala, skor ako commitnes. To je len dobra rada
@f333 toto je môj druhý komentár v tejto téme. Absolútne ju nespamujem. Prečítaj si ako píšeš. Slova nedávajú zmysel a takto píšeš vždy. Nemám záujem ti písať ip a nemám záujem s tebou ani diskutovať,lebo lúštiť sa mi nechce.
@lenkasarka Poslededny krat ta upozornujem,aby si ma neobtazovala mimo temy debaty....
@f333 bu bu bu 🤦♀️

@eva8 co je na nom take uzasne, ze ho tolko obhajujes? To by ma fakt zaujimalo. Ja viem, niet z coho vyberat, ale zas byz celal het z toho, ze ho (mozno) zvolia na predsedu parlamentu, to mne hlava neberie. Za mna to je len nutne zlo, v tomto marazme co zijeme dalsia kocka do skladacky nekompetentnosti, ktora nam tu vladne