Šialený zákon na ochranu kňazov schválený
Toto je choré
https://blog.sme.sk/jankaciganikova/politika/si...
@zuzanita1609 tvoja stará mama si želala, aby si k nej žiadneho kňaza NEVOLALA. Z čoho teda tady usudzujú , že od teraz budú chodiť bez zavolania.
@mateson2004 o tom, ze dikcia zakona je prinajmensom vagna. Takto sa zakony civilizoanych krajinach nerobia Ale viem, my uz davno nepatrime k civilizoanym krajinam a zakony sa robia podla toho, koho hlas si treba kupit. Chyba standardny legislatiny proces, odborne posudenie, diskusia s verejnostou odbornou ale aj laickou, nezohladnuju sa pripomienky ani odbornikov ani nikoho Proste treba niekoho kupit tak u usije zakon jemu na mieru. Tento je len jeden z mnohych...
@mateson2004 staci takto?
@amonet to sa aj zle číta,nie to ešte predstavuje 😵. A čo také infekčné...
A v márnici by som si ich ešte vedela ako-tak predstaviť,ale toto?
@amonet nepíše sa to v tom znení
@mateson2004 tak mi daj vyklad zakona paci sa.
ja som zakon pochopila tak ze mu musia umoznit vstup ci o to pacient poziada alebo nie. nie je v tom zakone nikde definovane podmienky, ziadost pacienta ani sposob ako to odmietnut ak budem v bezvedomi
ja som zakon pochopila tak ze mu musia umoznit vstup ci o to pacient poziada alebo nie. nie je v tom zakone nikde definovane podmienky, ziadost pacienta ani sposob ako to odmietnut ak budem v bezvedomi
@amonet musia mu umožniť vstup. Či o to pacient požiada či nepožiada o tom nie je reč
@amonet teba trápi ako to odmietneš keď budeš v bezvedomí. 🤣🤣
Minimalne to vyzera na zombie utok v nemocniciach 🤩Vidim tie valy knazov, v ruke svatena voda a v chodbe:📢 "Vy berte tych pacientov vlavo, my ideme doprava"!Ved duchovnu cinnost pomaly ani nema kto robit, tak je knazov malo, ze jeden obchadza sluzit omsu aj v niekolko obciach. Sirme paniku, preco si to nechat rozlezat v hlave, vsak..?
@amonet musia mu umožniť vstup. Či o to pacient požiada či nepožiada o tom nie je reč
@mateson2004 ved a presne v tom je problem ze toto zakon nedefinuje.
knaz sa rano rozhodne ze ide na gynekologiu, nemocnica mu pod hrozbou sankcie musi umoznit vstup . predstav si uplny extrem napriklade kuffu. teraz sa moze hocikedy rozhodnut ist do nemocnice a po chodbach kricat svoje dristy o potratoch ci sa to tym zenam na izbach paci alebo nie
knaz sa rano rozhodne ze ide na gynekologiu, nemocnica mu pod hrozbou sankcie musi umoznit vstup . predstav si uplny extrem napriklade kuffu. teraz sa moze hocikedy rozhodnut ist do nemocnice a po chodbach kricat svoje dristy o potratoch ci sa to tym zenam na izbach paci alebo nie
@amonet už viem , čo , teda koho si mám predstaviť pod slovom konšpirátor
Minimalne to vyzera na zombie utok v nemocniciach 🤩Vidim tie valy knazov, v ruke svatena voda a v chodbe:📢 "Vy berte tych pacientov vlavo, my ideme doprava"!Ved duchovnu cinnost pomaly ani nema kto robit, tak je knazov malo, ze jeden obchadza sluzit omsu aj v niekolko obciach. Sirme paniku, preco si to nechat rozlezat v hlave, vsak..?
@livka_ paniku treba zachovať!
@amonet už viem , čo , teda koho si mám predstaviť pod slovom konšpirátor
@mateson2004 aby si nebola prekvapena hned po vstupe do platnosti.
btw ja sa tvojmu presvedceniu nesmejem, snazim sa ti vysvetlit kde je chyba a nastraha noveho zakona. ty sa namiesto toho vysmievas z moznych scenarov, z mojho presvedcenia. poznam vela knazov, kedysi som pracovala v katolickom knihkupectve a viem ti presne menovat takych co su toho co som napisala schopni. dokonca poznam aj takych co maju biskupom zakazane spovedat kvoli staznostiam veriacich. takze pokojne sa dalej smej. na svojej vlastnej hluposti a naivite.
@amonet teba trápi ako to odmietneš keď budeš v bezvedomí. 🤣🤣
@mateson2004 uz len tato diskusia je dokazom, ze ten dolepok k zakonu je nestastne sformulovany. Jedna skupina si ho vyklada, ze knazi budu chodit len na poziadanie druha ze sa budu knazi vnucovat aj k pacientom ktori ich nepotrebuju. Keby bol zakon presnejsie napisany, keby boli explicitne definovane podmienky, nemusela byt tato burka v serbliku A to je pruser tych, ktory navrh predlozili a aj tych, ktori ho schalili. Odbabrali svoju robotu. Ci to spravili z nevedomosti, nedbalosti, ucelovo m nezistime. Iste je, ze zas svoju robotu, za ktoru ich platime, nespravili.
@amonet kuffa na gynekogickom... hrozná predstava 🤮 a potom,že prečo je spoločnosť v takej ... ,keď samí politici len lejú olej do ohňa. Nepoviem ani raz,že tento zákon bol určený pre tieto príklady a nie preto,že chce niekto kňaza pri smrteľnej posteli.
@amonet kuffa na gynekogickom... hrozná predstava 🤮 a potom,že prečo je spoločnosť v takej ... ,keď samí politici len lejú olej do ohňa. Nepoviem ani raz,že tento zákon bol určený pre tieto príklady a nie preto,že chce niekto kňaza pri smrteľnej posteli.
@zuzanita1609 a to je jeden z mnohych, poznam aj takeho co sa 11 rocneho dievcata spytal ako smilni . takze ano su skvely knazi a potom toto
Kňazov je každým rokom menej,čiže neviem kde by vzali odrazu toľko kňazov,či by "obťažovali" ľudí.
A druhá vec,to je tak šikovne podávané,aby opäť niečo vyvolalo vášne.
Chcem vidieť ako kňaz bude niekoho nútiť k spovedi,či k modlitbe 😳🙄
Veď už teraz je problém vôbec zabezpečiť kňaza k chorému na posl.pomazanie do nemocnice.
Takže chcem vidieť od platnosti nového zákona,že sa odrazu budú po chodbách nemocníc procidirovat kňazi hore, dole 😊
@lienka.7 zly clovek lebo ma iny nazor? fakt?
@amonet nie iný názor, ale ten nenavistny spôsob, ako o nich hovorí. Už tu bolo napísané, je ich pramalo a to, ze sa budu tlačiť ku každej posteli je utopia. To skôr JBC si robí ďalšie svoje PR, lebo je momentálne hviezdou Marcinkova. To je všetko.
@lucia147852 ja len na margo tej voľby náboženstvo a etika na škole, dcéra sa prihlásila na etiku, v novembri zostala učiteľka na PN, odvtedy etikari sedia na náboženstve.
@rakywanda ale to je chyba školy. U nás sú prvostupniari v družine, na druhom stupni hodina odpadá keď nemajú vyučujúceho. Nikto nesedí na náboženstve.
Fakt si niekto myslí, že kňazi budú úplne nahlavu a budú tam nútene a násilne narúšať práva pacientov? Ako keby nemali dosť svojej práce.Súhlasím s tým,že tento zákon je zvláštny a úplne zbytočný, ale nedémonizujem kňazov, ani ich nemienim označovať za pedofilov a úchylov, ktori sa nevedia dočkať toho, aby sa odbavovali na dátume môjho menzesu. Opäť sa len niekto v nedeľu potrebuje vyvršovať na kresťanstve. Nepamätám, kedy tu bola nejaká nedeľa bez toho, aby sa niekto neobul do Cirkvi. A predovšetkým toto nie je výmysel kňazov. Dúfam, že toto upravia, lebo tým narobia viac škody, ako úžitku.
@mamamasama nemylim, ze sa pohrnu prudom.
Ale obavam sa, ze niektori z tych fanatickejsich pojdu robit “poriadky” na gynekologiu, aby likvidovali psychiku matkam pred potratom.
@lienka.7 nie nenavistny, iba skusenosti
@amonet ja si myslím, že ten zákon je blbo formulovaný, ale naozaj si myslím aj to, že tento cirkus okolo toho je zbytočný. Reálne je asi len ten kuffa ktorý by bol schopný tam ísť a ak začne narušovat oddelenie nejakými výlevmi pochybujem, že by nebol vykázaný. Ja tiež poznám veľa kňazov, horších, aj lepších. Dokonca aj jedného, uz bývalého čo bol spomínaný pedofil. Ale žiaden by do tej nemocnice cirkus robiť nešiel. A to tiež nemám o kňazoch ružové okuliare, práve preto, že ich poznám veľa
@amonet nie iný názor, ale ten nenavistny spôsob, ako o nich hovorí. Už tu bolo napísané, je ich pramalo a to, ze sa budu tlačiť ku každej posteli je utopia. To skôr JBC si robí ďalšie svoje PR, lebo je momentálne hviezdou Marcinkova. To je všetko.
@lienka.7 Ak hovoríš o mne, že ja mám nejaký nenávistný názor voči kňazom, tak sa mýliš. Čo sa týka náboženstva, viery, tak som tolerantná, no to isté očakávam aj od ostatných voči mne. Každý zákon má byť pripravovaný tak, aby myslel na všetkých a všetko, čo môže ovplyvniť s uvedením do praxe. A toto je ten prípad. Nič proti, ale mala sa tam tá skupina, ktorej sa to bude týkať konkretizovať. Inak môže byť zneužitý aj na presadzovanie iných cieľov. Ak by s tým prišiel Kotlár, ako so zistením, že počas covidu bola chorým veriacim upieraná možnosť návštevy kňaza pri nemocničnom lôžku, tak by som mu zatlieskala. Namiesto toho študoval kukuricu. Práve takéto situácie by mal tento zákon zastrešiť. Teda aj takéto. Takže nech by tam aj stálo upresnenie: Kedykoľvek ak o to pacient požiada, nevadilo by mi to.
Ale nie je to tam. A to mi vadí.
Pre mňa je choré doteraz povinné vyučovanie náboženstva na školách v dnešnej multikultúrnej spoločnosti sa správame ako v stredoveku. Hejného matematika nie, náboženstvo áno.
@sulavikova a kde my máme tu multikultúrnu spoločnosť? Ze o tom neviem.... A pokiaľ viem, náboženstvo nie je povinné vyučovanie.
Vitaj na Slovensku, kde musime zakonom zakazovat vesanie duhovych zastav, aby sa nahodou niekto neurazil a nepropagovalo nieco nevhodne. A zaroven zakonom dame VYLUCNE KRESTANSKYM knazom volny pristup do nemocnic. A tristvrte obyvatelstva v tom vobec nevidi tu schizofreniu. To je na tom celom najsmutnejsie. Asi nikto pricetny necaka, ze teraz “vsetci knazi zacnu chodit klopat po nemocniciach”. Staci jeden blazon na jednom oddeleni v jednej nevhodnej chvili. A ze sa taky medzi knazmi najde, vobec nepochybujem. Nech zdvihne ruku, kto este nemal neprijemnu skusenost s knazom bud priamo alebo vo svojom okoli. Ja ich mam hned niekolko a to ani nie som veriaca a v kostole som maximalne tak na cudzej svadbe. Ja neviem co je nepochopitelne na tom, ze vsetci kritizuju len to, ze ten pristup tam je naozaj povoleny plosne bez opytania. Nikto knazov v nemocnici nechce zakazat (na rozdiel od duhovych vlajok napriklad). Ked ho niekto potrebuje, nech si ho zavola a nech je tam aj cely den. Ale ocakavam, ze ked ja ho nechcem, tak ani len nahodou za mnou nepride. A zaroven, ze keby som tam chcela budhistickeho mnicha alebo Astara Serana, tak si ho zase mozem zavolat ja. Vsetky, co to obhajujete, by som sa pozrela na to, ak by sa takyto volny pristup dal bez rozdielu aj imamom alebo co ja viem svedkom jehovovim. Ci by ste to tiez tak veselo podporovali.
Ja by som bol zvedavý ako v praxi budú overovať, že človek ktorý zazvonil v nemocnici na oddelení a dožaduje sa vstupu je "osoba poverená vykonávať duchovenskú činnosť".
Na slovensku máme 18 registrovaných cirkví a náboženských spoločností https://www.culture.gov.sk/posobnost-ministerst... či každá bude viesť na nete register kde zadám meno a číslo občianskeho preukazu a vyhodí mi či je poverená alebo nie, alebo majú vydávať nejaké identifikačné preukazy duchovného.
Lebo týmto spôsobom získava prakticky neobmedzený vstup do nemocnice mimo návštevných hodín a mimo poznania za ktorým konkrétnym pacientom ide.
Môžu to "využiť" príbuzný, aby sa dostali k pacientovi mimo návštevných hodín, alebo aj žiarlivý expriateľ aby pátral po všetkých izbách a hľadal kde leží jeho expriateľka.
Počkajte....trošku hrotime,nie?
Ako môže kňaz len tak prísť,zazvoniiť a vojsť do izby?
To nemôže ani rodinný príslušník.
Odkedy môže hocikto chodiť len tak po oddeleniach?
Čiže tiež sa musí ohlásiť a už bude na nás,kto ho oslovíme,či ho chceme alebo nie.
Ja neviem,ale bol niekto už v nemocnici,že sme si vyhrotoi situáciu,kedy kňaz bude sedieť dennodenne na oddelení a vkuse niekoho do niečoho tlačiť.
Kde toľko kňazov vezmú?
Opakujem,kňazov neveľmi pribúda. Skôr ubúda. Keď dobre viem,tento rok su len v košickej diecéze vysvatení iba 3.
Ešte budeme chcieť,aby nejaký prišiel a budeme na neho pár dní čakať.
Neviem,kto z tohoto urobil takú histeriu,ale rozumne zmýšľajúci človek určite nie.
@pribinak knaz a psycholog je hadam dost zavazny rozdiel. Pre mna urcite. Ked niekto chce pri lozku knaza moze poziadat a ten pride. Je mi zahadou, preco z toho zakona vypadla formulka "na poziadanie pacienta". Dokonca ani pribuzni k nemu nemozu poslat knaza proti pacientovej voli.
@pink_lady ten zakon ide na podpis k prezidentovi, to nie je navrh na pripoienkovanie to uz prebehlo v skratenom konani "Parlament definitívne schválil zákon, ktorý dáva duchovnému právo vstúpiť na akékoľvek oddelenie v nemocnici. Bez pozvania. Bez výslovného súhlasu pacienta. "
@viestta a dufam ze to prezident podpise...(aj ked nizsie v clanku sa pise: "navrh zakona") A nikde v zakone nestoji veta: Bez pozvania. Bez výslovného súhlasu pacienta.
Lebo kňazi sú takí násilníci ktorí sa bez hanby vrútia do izbu, ukazu na teba prstom a ty ty sa ideš so mnou rozpravať, že?
Och bože toto fakt?!
Však sú to normalni ludia, ktorí chcu pomahat - tam kde ich ludia chcu. Tam kde nechcu, nebudu sa tlacit. Ano su medzi nimi aj individua ktore robia hanbu, ale to su aj v inych povolaniach.
Mame v rodine viac knazov ...Ani jeden z nich by sa netlacil tam kde by ho nechceli. 😉 Žiju si normalne životy a ked treba alebo ich zavolaju idu...
Počkajte....trošku hrotime,nie?
Ako môže kňaz len tak prísť,zazvoniiť a vojsť do izby?
To nemôže ani rodinný príslušník.
Odkedy môže hocikto chodiť len tak po oddeleniach?
Čiže tiež sa musí ohlásiť a už bude na nás,kto ho oslovíme,či ho chceme alebo nie.
Ja neviem,ale bol niekto už v nemocnici,že sme si vyhrotoi situáciu,kedy kňaz bude sedieť dennodenne na oddelení a vkuse niekoho do niečoho tlačiť.
Kde toľko kňazov vezmú?
Opakujem,kňazov neveľmi pribúda. Skôr ubúda. Keď dobre viem,tento rok su len v košickej diecéze vysvatení iba 3.
Ešte budeme chcieť,aby nejaký prišiel a budeme na neho pár dní čakať.
Neviem,kto z tohoto urobil takú histeriu,ale rozumne zmýšľajúci človek určite nie.
@terezka1947 to máš pravdu, novokňazov je strašne málo, tento týžden sme dostali pozvánku na vysviacku do KE a sama som bola prekvapená tým "počtom" :/ Ked mal vysviacku brat tak ich bolo teda ovela viac (r,2000)
@rakywanda ale to je chyba školy. U nás sú prvostupniari v družine, na druhom stupni hodina odpadá keď nemajú vyučujúceho. Nikto nesedí na náboženstve.
@lucia147852 je na strednej škole. Nikto jej tam mozog nevymýva.
@terezka1947 to máš pravdu, novokňazov je strašne málo, tento týžden sme dostali pozvánku na vysviacku do KE a sama som bola prekvapená tým "počtom" :/ Ked mal vysviacku brat tak ich bolo teda ovela viac (r,2000)
@pink_lady * A nikde v zakone nestoji veta: Bez pozvania. Bez výslovného súhlasu pacienta. *
Uvedom si že u nás platí základný princíp právneho štátu a zjednodušene sa to dá vyjadriť takto:
Občan môže robiť všetko, čo mu zákon výslovne nezakazuje.
Úradník (verejný činiteľ) môže robiť len to, čo mu zákon výslovne prikazuje.
Keďže v zákone nestojí veta "s pozvaním" a "s výslovným súhlasom pacienta" tak občan/kňaz môže prísť = musia ho vpustiť a môže vykonávať duchovenskú činnosť aj bez pozvania.

@amonet a kde v tom zákone prosím ťa píšu, že kňazi budú chodiť ku komu chcú oni?
@mateson2004 staci takto?