To bolo vždy o konkrétnych vojakoch.
Viem z rozprávania starých rodičov,že boli aj takí,aj takí.
ale co si, Rusi boli vzdy stelesnenie cnosti a intelektu. staci s nimi stravit par dni v dovolenkovom rezorte...
@terezka1947 Určite áno, len nemecké vojská sú od začiatku tí zlí a rusi boli predsa osloboditelia, hrdinovia . To ,ako sa chovali sa ututlalo a trebalo ich iba oslavovať a byť vďačný.
Precitala som z tejto doby vela literatury. Aj beletriu, aj literaturu faktu, aj zivotopisy. Napisem to jednoducho - diabli v ludskej kozi, aj ti cerveni, aj ti so svastikou.
pripadne provnat s touto armadou;
https://en.wikipedia.org/wiki/Taken_by_Force_(b...
a este som nasla info o tejto "skvelej" armade
https://allthatsinteresting.com/japanese-war-cr....
Na otazku ,co si myslim,odpovedam,ze svine boli na kazdej strane a v kazdej armade.
Babka s dedkom hovorili, ze u babkinych rodicov v priestore, kde predtym mavali dobytok, byvali Nemci. Stari rodicia vtedy boli este deti. Babka vzdy hovorila, ze Nemci boli slusni a delili sa s nimi o jedlo - prvykrat jedla cokoladu vtedy, ked im ju doniesli nemecki vojaci. Na Rusov spominaju ako "smradlave ozrate vsivave hovada" - dedov slovnik. Dedo nikdy nemal rad Rusov, vzdy hovorieval, ze Rusovi nikdy neverit.
Ale verim, ze to zavisi od cloveka. Podla mna sa na kazdej strane nasli nasilnici. Aj ked u Rusov tie hygienicke standardy boli asi na inej urovni ako u zapadnej armady a sklon k alkoholizmu asi bol tiez vacsi .
Zabúda sa najmä nato že Rusko napadlo Poľsko spolu s nemeckom. Nie je pravda ani to že sa poliaci slabo bránili. Poliaci bojovali naraz na dvoch frontoch a nikto im nepomohol.
Slovenske zeny znasilnene tymi "smradlavymi ozratymi vsivavymi hovadami" zili dalej. Ale kde su tie zidovske zeny, ktore boli z dediny odvedene slusnymi nemeckymi a slovenskymi vojakmi?
@diewcatqoo moji stari rodicia hovorili presne to iste.Lenze treba si uvedomit,ze u nas za Slovenskeho statu neboli tie najhorsie vyhladzovacie jednotky ako inde.Povedala by som,ze ked sa vtedy Nemec dostal na Slovensko,bral to ako odmenu.
@andrejka2424 nie,ti,čo to zažili,rozprávali.
A rozumny človek vie,že zásluhy za mnohé veci Rusom pripísať treba,zase hejtovat odrazu všetko a zmazať všetko ruské,lebo Putin je hlúposť. No a Nemci su bohužiaľ Hitlerom poznačenú. Ale v konečnom dôsledku je vždy všetko o ľuďoch.
@lenka_da presne toto mi rozprávala moja prababka...mala doma aj Nemcov aj Rusov. Nemci plnili príkazy, keby znel príkaz "zabiť v dome všetko živé" tak by to urobili. Nakoľko ich ale nemali, boli slušní "hostia". Potom prišli osloboditelia a museli zakopať všetko cenné do záhrady, kurín zamurovali a dievčatá a mladí muži sa tam schovávali, lebo nechceli prejavovať vďačnosť v miere vyžadovanej osloboditeľmi...rozprávala som sa o tomto s viacerými ľuďmi a tie svedectvá sú veľmi podobné. Škoda, že tí čo o tom vedia rozprávať z prvej ruky už dožívajú.
https://www.martinus.sk/674097-kruty-kontinent/...
Toto je tiež zaujímavé čítanie.
Minule som zachytila v TV reláciu, ktorá sa venovala tejto téme. Hovorili aj o našich občanoch, odvlečených do gulagov (zaujímavé, dosiaľ nevieme ich presný počet!). V podstate správanie vojakov záviselo aj od toho, ako ich velitelia vedeli udržať na uzde. Oficiálne sa u nás nemali správať ako v dobytej krajine, vraj boli vydané príkazy, hovorili tam historici. V realite... Niektorí velitelia to riešili rázne (boli aj popravy vojakov, ale to napr. trestali aj amerických vojakov vo Francúzsku, za znásilnenia), iní privreli oči. Ďalšia je kultúrna úroveň vojakov. Pochádzajúc z ruskej zemľanky ťažko ocenili parkety v stredostavovskom slovenskom byte. U mužovej starkej si mysleli, že sadrové zlátené rámy obrazov sú naozaj zlaté. Samozrejme, len kým ich nerozsekali...
Počul som aj ja rôzne príbehy . Väčšinou Rusky vojaci boli večne ožratý. Vraj raz jedna rodina ubytovala ruského vojaka ktorý spal posteli špinavých čižmách a keď ho rano zobudil budík tak ho rozstrieľal aj s nočným stolíkom . Iný vravel že ubytovali vojaka ktorý mal možno 15 rokov a po nociach plakal do vankúša . Vraj ho naverbovali aj a dvoma bratmi keď pracovali na poli ani sa nerozlučili s rodičmi.
@oliolijanka znásilnené slovenské ženy žili ďalej… áno, ale s akou traumou. Skúsme neporovnávat, čo bolo horšie lebo oba sú odsudeniahodne činy a sú strašné
Netreba si robit iluzie o nemeckych jednotkach, tie na Slovensku sice neznasilnovali, ale na vychod a sever od nas tieto komanda vyvrazdili miliony ludi. Koncentracne tabory vznikli preto, ze nemecki vojaci zacinali mat psychicke problemy z toho vrazdenia. Preto sa vytvorili tabory smrti, kde ludi nahnali do plynovych komor a zatvorili za nimi dvere. Uz pre obete nebolo treba kopat masove hroby, nebolo treba stlacit spust a na jeden sup vyvrazdit celu dedinu, a potom ich zasypat hlinou.
To, ze na Slovensku nevrazdili bolo kvoli tomu, ze nasa vlada s nemcami kolaborovala. O tom, ze Rusi vyuzivali sexualne nasilie ako vojnovu zbran nie je pochyb, aj ked prisli do Nemecka boli voci zenam nemilosrdni.
@veronicka1901 asi tak. Nasi starki mali pocas 2.svetovej krcmu/hostinec a raz dosli Nemci a vlastni toho svojho velitela museli zviazat, ked sa opil, tak starku vsade hladal, museli ju ukryvat, nedal pokoj. Tak vojaci ho zviazali. A potom paradox, zas inokedy, ked mala chore dieta, malicke babatko, narodilo sa im v roku 1943, tak nemecky lekar jej zohnal lieky pre neho, aj vdaka nemu sa ich syn dozil dospelosti. Uz davno nie je medzi nami, ale zachranil ho Nemec. Takze toto je o jednotlivcoch, take konkretnosti. Hovada aj anjeli sa najdu vsade. Ale ludia maju radi cierno/biele videnie sveta, je to jednoduchsie.
Chlapova babka porodila prvej pretože ju Rusi……….. aj moj dedo hovorilzw Rusi boli svine obrate a znásilňovali kade tade Moju babku musel maskovať…
Toto by som vôbec neporovnavala. Na oboch stranách boli strašne zverstvá. Mame doma množstvo kníh, kde píšu konkrétni ľudia, ktorí to nie len zažili, ale žiaľ aj páchali. Ruska armáda nemala zďaleka také podmienky ako nemci, často boli hladní, mali zle oblečenie a pod. Jedna pani ktorú tam znásilnil ruský vojak písala ze jej ho bolo v podstate ľúto, že mala pocit ze je viac vystrašený ako ona a triasol sa od zimy. A koncentráky to bola kapitola sama o sebe. V čase vojny sa mení brutálne charakter ľudí.
Veľmi si idealizujete tých Nemcov. Jasne že boli slušní , keď slovenský stat kolaboroval s Nemcami a boli sme akože kamaráti . Na to sa trocha zabúda. Ale k Zidom až takí kamaráti Nemci neboli. A neboli ani kamaráti s Poliakmi. A čo sa týka akože tých zlých ruských vojakov, tak v prvej línii znásilňovačov a zlodejov boli hlavne ukrajinskí banderovci. Lebo červená armáda ani zďaleka neboli len Rusi ale zmeska národov
Už keď násilie spomíname,tak musím spomenúť aj besnenie nyilasovsov. Keď mladých chlapcov napr.z našej dediny nahnali do stajni,dobili a polomrtvych na vozovh odniesli za maďarské hranice. A dlho sa o nich nevedelo,či žijú,kde ich odviedli. Čiže zverstvá sa diali...bez ohľadu na národnosť. Bohužiaľ.
@zeldia ešte treba dodať že aj Slovenska fasisticka kolaborantska armáda hneď prvý den vojny napadla Poľsko tiež. Takze nielen Rusi s Nemcami ale aj my slovaci. Ale hlavne že sa stále vyťahuje ako Rusi napadli Poľsko. Naštudujte si ako Slovensko napadlo Poľsko tiež. A nebyť SNP sme medzi porazenými ako tuna naši susedia Maďari .
A sakra, omylom som si zmazala komentar. Ze k Nemcom... zo 105 lidickych deti prezilo vojnu 17.
Môj otec bol v čase vojny už vo veku, keď partizánom a dezerterom nosil do hory jesť. Babka s mamou často spomínali, ako v kuchyni hostili Nemcov a v stodole v sebe skrytí partizáni. Našťastie žili na území, kde neprebiehali boje.
No a vyjadrovať sa, kto boli väčšie svine? Ktorí národ? Vždy to bolo a je o ľuďoch. Boli i zvieratá v ľudskej koži, i chudáci, ktorí sa len snažili prežiť a vrátiť domov k rodine.
Len akosi mám pocit, že sa na skutočné vojnové zverstvá z tej doby zabúda, lebo ľudia logicky viac prežívajú realitu. A pomaličky sa zabúda na hrôzy prvej, druhej svetovej, vojny vo Vietname, v Juhoslávii, invázia v Iraku atď. Ani jeden národ, ktorý bol, alebo je zapletený do vyvolania vojnového konfliktu, nie je nevinný. Ale hlavným vinníkom boli a sú hlavne mocní a politici, ktorí tie špinavé hry rozohrávajú. Rola vinníka a obete, dobrého a zlého sa prehadzuju.
Avšak hlavnou obeťou vždy boli a sú obyčajní nevinní ľudia.
@nicoletta98 Ale ved ja neporovnavam. Ja sa pytam, kde su zidovske zeny odvedene slusnymi slovenskymi a nemeckymi vojakmi.
Ci s traumou, ci bez.. po vojne mal kazdy, kto zil, traumu.
Ja som neporovnavala, co je lepsie. Ci byt znasilnena, mat zbombardovanu alebo vypalenu dedinu, alebo mat vyvrazdenu celu rodinu. Ja sa pytam, kde su zeny odvedene slusnymi vojakmi. Ubehlo viac ako 80 rokov a zatial sa nevratili. Ani ich deti, ktore by mozno este zili sa nevratili. Ani ich vnucata neprisli pozriet, kde zili ich stari rodicia, ktori boli odvedeni slusnymi vojakmi.
@anonymnyuzivatel moja maminka bola v case vojny male dievca. Byvali u nich Nemci, boli vraj velmi slusni, ucili ju nemecky, mala na nich dobre spomienky. Potom prisli osloboditelia a rodicia ju museli pred Rusmi ukryvat :(. Na toto sa uz zabuda :(