Sú migranti v Španielsku hrozbou pre Schengen?
Čo si myslíte o invázii hordy migrantov do Španielska? Hoci sú vraj už všetci späť doma v Maroku, fakt, že Španielsko nedokázalo obrániť externú schengensku hranicu je vážny. Ak by sa to stalo na nasich hraniciach s Ukrajinkou, tak by na to poukazovala celá EU a hrozilo by nám vylúčenie zo Schengenu.
Ved oni boli cely cas v Ceute na africkom kontinente do Europy sa ani nedostali. Zbytocne nafuknuta kauza podla mna a absencia geografickych znalosti niektorych ludi. A vazne ides to porovnavat so Slovenskom a Ukrajinou, ktore narozdiel od Ceuty su na Europskom kontinente? Ved to je ako porovnavat hrusky s jablkami.
Ved oni boli cely cas v Ceute na africkom kontinente do Europy sa ani nedostali. Zbytocne nafuknuta kauza podla mna a absencia geografickych znalosti niektorych ludi. A vazne ides to porovnavat so Slovenskom a Ukrajinou, ktore narozdiel od Ceuty su na Europskom kontinente? Ved to je ako porovnavat hrusky s jablkami.
@anonym_e11f21 ide o princip ze sa ich tolko vybralo na nafuknutych kolesach. Keby bola europa blizsie tak by sa doplavili aj tam. Hranice sa nechrania , iba to bolo pre nich daleko.
Ti pod 18 nebudu vrateni, pojdu do azylaku a potom smer Spanielsko. A uz su v eu,tym padom. A ukazalo sa, ako lahko sa da dostat, staci jmibilizovat velje mnozstvo ludi par smskami. Si pozrite, ako vykrikuju, ze si prisli po peniaze a po byvanie, lebo v Naroku nic nie je. No nie je, ked su lenivi tam makat. Je to v prdeli vsetko.
A ked vidim prispevky o tom, ake mame my stastie, ze sme sa tu narodili a mame pivinnost pomahat, chce sa mi 🤮. Dokonca Bardem sa kdesi vyjadroval, ze krajinu nedefinuju hranice🤦♀️.
Tak on v milionovej vile, strazenej, nech pride do Ceuty pozruet, ako tam rozbijali vyklady.
Nakoniec cast odpradkla domov, lebo chudaci aj cigy si museli kupit😠
@anonym_e11f21 ide o princip ze sa ich tolko vybralo na nafuknutych kolesach. Keby bola europa blizsie tak by sa doplavili aj tam. Hranice sa nechrania , iba to bolo pre nich daleko.
@anonym_475b8f nejde len o to ze je to daleko, treba si trochu nastudovat geografiu k comu sa Gibraltarsky prieliv vyuziva denne tamadial prejde okolo 300 nakladnych lodi, v tej oblasti su silne a nepredvidatelne prudy a vzhladom nato, ze uz pocas plavby do Ceuty zomrelo podla medii minimalne 58ludi tak, cez ten prieliv by boli minimalne stovky ale pravdepodobnejsie tisicky obeti.
Vsak uz zverejnili, ze to malo cele take pozadie, ze sa v Maroku rozsiril hoax, ze Spanielsko prijima migrantov teraz vo velkom. Vsak nie je normalne, aby sa naraz tolko ludi rozhodlo pre nieco taketo. Bolo to zase organizovane. A vacsia je uz aj spat za plotom
ta „invazia“ bola ucelova. Akurat ked sa diskutuje zlepsienie vztahov s Alzirskom, sa tam navali 60 t migrantov. Oni sa nemusia ani medzi sebou, tak tiez vytvoria nejaku vyzvu na FB alebo IG a pozvazaju ich tam … nahoda to nebola a niekto nieco ziskal … to ukaze cas …
Spanielsky najv. sud vydal rozhodnutie, podla ktireho ma kazdy , kto vkroci narok na konanie o povoleni na pobyt- volne parafrazujem. Takze si to vysvetlili po svojom/ sme vitani, caka nas zem zaslubena. A pravdepodobnr im k tomu dopomohla hranicna straz v Maroku.
Inak vyzeralo to ako nalet zombikov na uliciach🙄. A k tomu spravy, ze muzi, zeny a deti, no tie zeny a deti zeby lupou clovek hladal
@anonym_autor takto:
Ano, Spanieli to trosku s migrantami v poslednej dobe nerobia najstastnejsie
1, Španielsko nedokázalo obrániť externú schengensku hranicu je vážny - ano aj nie... henti sa dotrepali do Ceuty, co je de facto na uzemi Afriky (nebehali po "Europe")...
a pokial viem ich otocili expresne rychlo spat
2, tipol by som to na hybridnu vojnu
Ano, Spanieli by mali viac strazit... hlavne sa riesilo, ci "nevozia" (omylom / cez pravidelne trajekty) nejakych migrantov na pevninu... europsku pevninu...
Ale tak cela Europa by sa mala mat na pozore (myslim, ze je to lepsie ako pre 10 rokmi)... len teda Spanieli teraz mali nejake velke "pozyvanie" (legalizovali pobyt, tak sa to asi rozkriklo)...
@anonym_173692
Španielski slniečkári si to spôsobili sami. Po prvé, chcú zlegalizovať 500-tisíc nelegálnych migrantov, pričom podľa všetkého sa ich už prihlásil približne milión.
Okrem toho Najvyšší súd Španielska 29. júna 2026 rozhodol, že migrantov zadržaných po príchode po mori nemožno okamžite vrátiť („hot returns“) bez individuálneho právneho konania.
Súd rozlíšil:
pozemné prekročenia hraníc pri plotoch v Ceute a Melille, kde sa môžu uplatniť osobitné pravidlá pre návrat,
príchody po mori, pri ktorých musia úrady každú osobu identifikovať, zabezpečiť jej prístup k právnikovi a tlmočníkovi, posúdiť, či ide o maloletú osobu alebo žiadateľa o azyl či inú formu medzinárodnej ochrany, a až následne vydať individuálne správne rozhodnutie pred prípadným návratom.
@anonym_475b8f nejde len o to ze je to daleko, treba si trochu nastudovat geografiu k comu sa Gibraltarsky prieliv vyuziva denne tamadial prejde okolo 300 nakladnych lodi, v tej oblasti su silne a nepredvidatelne prudy a vzhladom nato, ze uz pocas plavby do Ceuty zomrelo podla medii minimalne 58ludi tak, cez ten prieliv by boli minimalne stovky ale pravdepodobnejsie tisicky obeti.
@anonym_e11f21 ano to je pravda, Europu chrani priroda a nie politici
V Spanielsku chyba lacna pracivna sila. Preto ti, ktori su latinos a uz tam su, tym bude pobyt zlegáizovany. Lebo lacne ovocie a zeleninu chce cela europa, ale domaci tam makst nebudu. Makaju cudzinci za tretinove platy., vsetko so vsetkym suvisi.
Cela ludska historia je o stahovani narodov, ze ked sa nejaky narod citil niekde v ohrozeni, ze na neho niekto utocil, alebo nemali co jest, tak sa prestahovali do krajin s lepsimi podmienkami. Co sa stalo s povodnym obyvatelstvom je otazka. Niekde povodni usli pred nimi dalej (ukrajinci dnes), niekde boli vyvrazdeni, niekde splynuli. Ak v Afrike nebude voda, tu vlnu sem nikto nezastavi ani zbranami.
V Spanielsku chyba lacna pracivna sila. Preto ti, ktori su latinos a uz tam su, tym bude pobyt zlegáizovany. Lebo lacne ovocie a zeleninu chce cela europa, ale domaci tam makst nebudu. Makaju cudzinci za tretinove platy., vsetko so vsetkym suvisi.
@anonym_4fdd55 len je rozdiel v tomto konkretnom pripade aspon, ked tam dofrcia "latinos" (vedia jazy a aj ta kultura je viac menej rovnaka / podobna) vs Marokanci... kde nie je vojna a este sa im aj darilo vo futbale 🙂 🙂 (asi sa im chce darit este viac) 🙂
@anonym_4fdd55 len je rozdiel v tomto konkretnom pripade aspon, ked tam dofrcia "latinos" (vedia jazy a aj ta kultura je viac menej rovnaka / podobna) vs Marokanci... kde nie je vojna a este sa im aj darilo vo futbale 🙂 🙂 (asi sa im chce darit este viac) 🙂
@anonym_173692 ano, jasne. Ja len oisem k tomu zlegalizovaniu, ze sa to tyka prave latinos, nie vsetkych, co tam boli nacierno z barsjakej prdele. Len to rozhodnutie sudu to spustilo, k tomu ten ich princ krason premier.. a napr. sa mi neoaci, ako teraz vsetci izoluju od Spanielska. Ak sme v eu, tak si mame pomahat aj v zlych casoch, nie len natahovat ruky za fondami. Ak by tam prisli policajti, zlozky aj z inych statov, ti “inzinieri a doktori” by videli, ze to nue je jednoduche sa dostat do eu. Ale tu vidno, ako si kazdy nakoniec hrabe pod seba
No skutocne zabery na Tik toku ukazuju,ze to neni dobre,neviem kde to presne bolo,ale preliezali ploty,hadzali kamene,utekali.A vsetko mladi muzi,ziadne zeny,deti.Aby sa raz nestalo,ze europa bude buchat ako ohnostroj na silvestra.Ale tak asi je to ucel,vysidlit europu a sem prestahovat ine narodnosti,a ide to super.
Jw to obrovská hrozba, nechápem ako sa tomu mohli policajti , vláda len prizerať. Načo majú zbrane? Kto toto platí? Veď to nie je normálne.
@anonym_e11f21 To vážne? Zatiaľ sú na africkom kontinente, ale vtrhli tam, kde nemajú čo robiť. Čo im zabráni takto vtrhnúť do Európy? Vy ste fakt niektoré hlúpe.
@anonym_e11f21 To vážne? Zatiaľ sú na africkom kontinente, ale vtrhli tam, kde nemajú čo robiť. Čo im zabráni takto vtrhnúť do Európy? Vy ste fakt niektoré hlúpe.
@anonym_0244b6 spominany Gibraltarsky prieliv im brani? Zatvorenie Shengenu? Zvysene vojenske a policajne hliadky v Ceute? Mozes si vybrat. A nie je to uplne tak, ze tam vtrhli bezdovodne Spanielsko si moze zato same ako Najvyssi sud formuloval svoje rozhodnutie. Navyse uz na druhy den (v piatok) okolo 20tis sa vratili dobrovolne spat do Maroka - nemali co jest a co pit tak isli naspat. Jednoducho je to len nafuknuta kauza.
@anonym_0244b6 spominany Gibraltarsky prieliv im brani? Zatvorenie Shengenu? Zvysene vojenske a policajne hliadky v Ceute? Mozes si vybrat. A nie je to uplne tak, ze tam vtrhli bezdovodne Spanielsko si moze zato same ako Najvyssi sud formuloval svoje rozhodnutie. Navyse uz na druhy den (v piatok) okolo 20tis sa vratili dobrovolne spat do Maroka - nemali co jest a co pit tak isli naspat. Jednoducho je to len nafuknuta kauza.
@anonym_e11f21 A ty tomu veríš ? Nikto sa nevrátil, preboha snáď neveríš všetkému čo média napíšu. Je to regulérna invázia.
@anonym_autor Cez naše hranice prešli milioni Ukrajincov. Vnímali sme to ako pomoc vojnou súženej krajine. Španielsko je veľmi blízko Afrike, je normálne, že sa snažia prejsť cez Španielsko , Taliansko, Maltu... Ale náš problém je nelojalita. Ak chceme eu zdroje, tak sme členmi EU, ale ak treba pomôcť tak kričíme, nech si každý pomôže sám. Podľa mňa by EU mala ťahať za jeden povraz. Ponúknuť pomoc, riešenia, zdroje, personál (vojakov a políciu...) Španielsku na zvládnutie tejto situácie a nie ho vyčleňovať zo Šengenu.
@anonym_e11f21 A ty tomu veríš ? Nikto sa nevrátil, preboha snáď neveríš všetkému čo média napíšu. Je to regulérna invázia.
@anonym_0244b6 ja verim faktom nie mediam, viem si utvorit vlastny nazor bez konspiracnych teorii a katastrofickych scenarov. Fakt je, ze zatial nie su v Europe a to mi staci nemam potrebu vymyslat scenare "keby bolo keby". Popravde od piatka o tom ziadnu novu spravu som ani necitala, netyka sa ma to, nezaujima ma to dalej.
@anonym_0244b6 ja verim faktom nie mediam, viem si utvorit vlastny nazor bez konspiracnych teorii a katastrofickych scenarov. Fakt je, ze zatial nie su v Europe a to mi staci nemam potrebu vymyslat scenare "keby bolo keby". Popravde od piatka o tom ziadnu novu spravu som ani necitala, netyka sa ma to, nezaujima ma to dalej.
@anonym_e11f21 Typický alibizmus.
@anonym_e11f21 Typický alibizmus.
@anonym_0244b6 alibizmus? Ako sa vyhybam zodpovednosti alebo ako som pokrytecka alebo aku mam politiku dvoch tvari z toho co som napisala? Vzhladom nato, ze v danej veci ziadnu zodpovednost nemam ani ako obcianka EU ani ako zamestnankyna takze nemam sa ani comu vyhybat. Mam ist strazit hranice cudzieho statu? Mam ist osobne dohliadat, nech sa vratia do Marka alebo co podla teba?
@anonym_e11f21
Ty si prifuknuty slnieckar, ked sa ich na CNN pytali kde idu vsetci jednohlasne do Anglicka tam robit nemusia a mozu doniest celu dedinu.
@anonym_e11f21
Ty si prifuknuty slnieckar, ked sa ich na CNN pytali kde idu vsetci jednohlasne do Anglicka tam robit nemusia a mozu doniest celu dedinu.
@anonym_29cd1e uz su v Anglicku? Nie aspon teda o tom neviem. Aj ja chcem ist na Maledivy ale to neznamena, ze sa tam aj dostanem. Navyse Anglicko nie je sucastou EU ani Shengenu. A teda ked tam budu ako to ohrozi EU alebo Shengen?
@anonym_e11f21
@anonym_29cd1e Konkrétne odpovedz, prečo si ju nazvala slniečkárom. Čo ten výraz znamená podľa teba?
je to aj komplikovanou históriou, maročania sa nevedia zmieriť že Ceuta patrí španielom ako aj ďalšia enkláva, tvrdia že sú to španielske kolónie, ktoré patria maroku, tak ako gibraltar patrí GB a španieli nie sú s tým uzrozumení, vždy je niekto nespokojný, história sa vyvíjala a vyvíja, kolonizátori aj keď doniesli civilizáciu do kolonizovaných krajín vždy budú zato napádaný,
@anonym_autor cestovali sme cez Dolný Kubin minulý týždeň keď sa masívna migrácia prevalila. Niekde napravo v okolí DK sme videli odstavený kamión a my sme už videli asi 10 arabov s turbanmi pechádzať cez cestu. Boli to čisto muži, prevažne v strednom veku. Pôsobili akoby sa práve z niekadiaľ hromadne vyrojili a predpokladám, že to bolo z toho kamióna. Myslím, že sa nás migračná kríza dotkne veľmi a všetkých.

@anonym_autor takto:
Ano, Spanieli to trosku s migrantami v poslednej dobe nerobia najstastnejsie
1, Španielsko nedokázalo obrániť externú schengensku hranicu je vážny - ano aj nie... henti sa dotrepali do Ceuty, co je de facto na uzemi Afriky (nebehali po "Europe")...
a pokial viem ich otocili expresne rychlo spat
2, tipol by som to na hybridnu vojnu
Ano, Spanieli by mali viac strazit... hlavne sa riesilo, ci "nevozia" (omylom / cez pravidelne trajekty) nejakych migrantov na pevninu... europsku pevninu...
Ale tak cela Europa by sa mala mat na pozore (myslim, ze je to lepsie ako pre 10 rokmi)... len teda Spanieli teraz mali nejake velke "pozyvanie" (legalizovali pobyt, tak sa to asi rozkriklo)...