icon

Súhlasíte so Šimkovičovou? Hľadáme názory!

13. aug 2024

Ahojte, poznáte niekto alebo súhlasíte niekto so Šimkovicovou? Napr Fico má dva tábory. Aj s ním súhlasia aj nie. Ale na ňu počuť len negatíva. Je niekto kto je s.nou spokojny ?

danyelia
15. aug 2024

@aalt Zmluvy napríklad? 😄

chillibubble
15. aug 2024

@danyelia pretoze su liberalne a progresivne.

mizoko
15. aug 2024

@danyelia a kde píšem že chyby ostatných sú v poriadku? Ja už neviem ako to napísať aby si pochopila. Jej chyby sa nijako nezmensia tým že poukáže na chyby iných. Ja nepíšem,že na nich poukazovať nemôže,ale za svoje chyby zodpovedá sama a tým že poukáže na chyby ostatných sa nezmazíu. Už chápeš? Kľudne nech poukazuje na ilostatnych ak je čo,ale nech zodpovedne prístupy k vlastným preslapom

danyelia
15. aug 2024

@chillibubble Dokopy Fond nadácie Šimečku st. dostal za posledné 4 roky podporu dokopy cca 370 000 €, z toho cca 250 000 z Ministerstva kultúry, to je v pohode? Komu a v čom pomohla tá nadácia? Kde sú tie peniaze? Ako je tá nadácia užitočná pre Slovensko? Je v poriadku, že otec lídra opozície bol takto napojený na štátny rozpočet? Keby to bol Ficov otec, neviem si predstaviť, čo by ste tu vystrájali od pobúrenia 😄

danyelia
15. aug 2024

@chillibubble A nemali by byť v prvom rade objektívne a spravodlivé?

danyelia
15. aug 2024

@mizoko A aké sú jej chyby, čo jej teda Ty osobne vyčítaš?

chillibubble
15. aug 2024

@danyelia samozrejme ze su objektivne a spravodlive. ty si dala otazku, ze preco by mal byt vysmech. tak som odpisala preco...

danyelia
15. aug 2024

@chillibubble Ktoré liberálne a progresívne médium je objektívne a spravodlivé, prosím Ťa?

chillibubble
15. aug 2024

@danyelia pockam si na vyjadrenia protistrany. to co pises su zatial vyjadrenia len jednej pomstychtivej, neprijemnej, pokryteckej a povyseneckej osoby.
a btw. simecka starsi bol niekto uz predtym, ako isiel jeho syn do politiky.

chillibubble
15. aug 2024

@danyelia vidis, a uz sme pri tom 😉 spochybnovanie... takze debatu o mediach s tebou koncim.

mizoko
15. aug 2024

@chillibubble a ňou treba ukončiť debatu všeobecné lebo tu len omiela naučené frázy a nič do debaty neprináša 😜 a čím viac priestoru a pozornosti sa jej dostane tým viac sa bude hecovat a šíriť tieto bludy

danyelia
15. aug 2024

@chillibubble Kto tu čo spochybňuje? Pýtam sa to vážne a úprimne, bez výsmechu a irónie, len ma zaujíma Tvoj názor...

tetapetra
15. aug 2024

@danyelia ty vieš aj iné slovo ako progresívny, veď je to choré. PS vzniklo nedávno. 12rokov sme počúvali lebo Radičová a teraz Simečka,nie je ti to divné? Jaaaj a ešte Soros.

danyelia
15. aug 2024

@mizoko Myslíš mňa? A aké bludy a frázy šírim? 😃 Slušne sa pýtam a na normálnu otázku mi neviete odpovedať...🤷🏼‍♀️

prvecominapadlo
15. aug 2024

Len pre úplnosť pár zaujímavých linkov
PODPÍSALA ALEXANDRA KUSÁ ZMLUVY SO SVOJÍM OTCOM? AKO SA VYZNAŤ V KONFLIKTE OKOLO REKONŠTRUKCIE SNG

Kristína Braxatorová

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová obviňuje bývalú šéfku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú z rodinkárstva. Podľa nej bola pri rekonštrukcii SNG v konflikte záujmov. Dôvodom je firma, ktorej návrh vyhral súťaž. Jej spolumajiteľom je Kusej otec Martin Kusý. Do roku 2022 podpísala SNG s ateliérom, kde pôsobí aj Kusý, spolu 11 dodatkov k zmluve.

„Generálna riaditeľka galérie Alexandra Kusá je blízkou rodinnou príslušníčkou konateľa a spoločníka pôvodného zhotoviteľa projektu na rekonštrukciu SNG,“ napísalo ministerstvo kultúry v oficiálnom stanovisku po minulotýždňovom odvolaní Alexandry Kusej z čela národnej galérie.

„Pani Kusá prihráva kšefty svojej rodine. Neviem, čo by ste robili s nami, keby sme uzavreli zmluvu na dva milióny eur s našimi rodinnými príslušníkmi,“ dodal Lukáš Machala, generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry.

❗️ Martin Kusý je jedným z hlavných architektov zodpovedných za rekonštrukciu priestorov galérie. Zákazku spolu s architektom Pavlom Paňákom získali od medzinárodnej komisie v súťaži pred 20 rokmi.

❗️ Kusý s Paňákom navyše vlastnia autorské práva na prácu Vladimíra Dedečka, ktorý pôvodný návrh premostenia galérie SNG navrhol.

Od víťazného návrhu po odovzdanie stavby bolo podpísaných 11 dodatkov. Päť z nich bolo podpísaných v rokoch 2016 až 2020, teda za vlády koalície Smeru, SNS a Mosta-Híd, keď sa spustili stavebné práce. Pod jedným z dodatkov sú podpísaní priamo Kusá a Kusý. Zvyšné podpisoval Kusého spoločník Pavol Paňák.

❗️ Celý proces prestavby trval viac než 20 rokov, vplyv na prijaté rozhodnutia tak mali aj všetci ministri kultúry. A všetci rekonštrukciu obhajovali. Pochybenia hľadal aj Najvyšší kontrolný úrad, vyjadrovala sa k nemu aj Slovenská komora architektov či viaceré právnické kancelárie.

FAKTY —————————
Galériu návštevníkom sprístupnili začiatkom minulého roka. Konflikt záujmov za roky rekonštrukcie preverovali ministerky Ľubica Laššáková aj Natália Milanová. Ani v jednom prípade kontroly neodhalili problém.

„Ja by som za mimoriadne úspešnú rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie navrhol generálnej riaditeľke Alexandre Kusej doživotnú rentu. Táraniny o rodinkárstve by som poslal do pripravovaného Múzea suverénnej hlúposti, kde by iste boli na čelnom mieste,“ reaguje na opakujúce sa obvinenia Martiny Šimkovičovej jej predchodca Rudolf Chmel, ktorý prestavbu SNG rozbiehal.

Slovenská komora architektov sa v minulosti vyjadrila, že nemohlo dôjsť ku konfliktu záujmov, a to najmä preto, lebo zmluvu uzatvorila galéria s ateliérom Martina Kusého päť rokov pred tým, než sa jeho dcéra Alexandra Kusá stala riaditeľkou SNG. Pôvodnú zmluvu uzatvárala ešte predchádzajúca šéfka inštitúcie Katarína Bajcurová. Urobila tak na základe výsledkov anonymnej architektonickej súťaže.

Aj príprava projektu, od projektovej dokumentácie či stavebných povolení, prebehla pred nástupom Kusej do funkcie.

Opakujúcu sa rétoriku o konflikte záujmov chcela Kusá vyriešiť netradičným krokom. V roku 2012 aj v roku 2018 ponúkala ministerstvu kultúry, aby prebralo záštitu nad rekonštrukciou a zmluvami k nej. Nespravil tak Marek Maďarič ani Ľubica Laššáková (obaja v tom čase Smer).

Martin Kusý si spomína, že údajný konflikt záujmov spolu s dcérou preberali. Keď to bolo možné, snažili sa vyhnúť spoločnému podpisovaniu, „lebo to aj projektantov uráža, tie peniaze, ktoré rozprávali, že ocko si zobral dva milióny“, hovorí architekt.

SNG si nechala vystaviť viacero právnických posudkov ku konfliktu záujmov, redakcia má k dispozícii dva z roku 2019 od kancelárií Petkov & Co a Taylor Wessing. Išlo o reakciu na audit ministerstva kultúry z predchádzajúceho roka. Posudzuje sa v nich aj kritizované podpisovanie dodatkov medzi Kusou a firmou jej otca. Právnici nenašli konflikt záujmov.

Silvia Trizuljaková zo SNG v právnom stanovisku z roku 2019 konštatovala, že „konflikt záujmov zahŕňa najmä situáciu, ak zainteresovaná osoba môže ovplyvniť výsledok alebo priebeh verejného obstarávania“. V čase uzatvárania dodatkov však už verejné obstarávanie bolo niekoľko rokov uzatvorené a jeho výsledky sa nemenili.
—————————

👉 V skratke sa dá povedať, že nemohla. Spoločnosť, kde figuruje Martin Kusý, vyhrala verejnú súťaž, na základe čoho podpísala aj zmluvy s SNG. Z toho plynuli inštitúcii aj určité povinnosti.

Teoreticky bola zmena firmy možná. No pravdepodobne by si to vyžiadalo množstvo času a aj financií. SNG by totiž musela odstúpiť od zmluvy s ateliérom B.K.P.Š. (neskôr A B.K.P.Š.) a vyhlásiť nové verejné obstarávanie, z ktorého by vzišla nová firma.

videá v článku

https://www.youtube.com/watch?v=uOIPJID9g8k

https://www.aktuality.sk/clanok/wwjZCVU/podpisa...

danyelia
15. aug 2024

@tetapetra Nerozumiem Ti trochu, písala som konkrétne o poslednej kauze so Šimečkovou nadáciou, ktorú ,,rieši,, ministerka kultúry...

aalt
15. aug 2024

@danyelia no daj na tie dokazy linky. Mimochodom vies ze ten Milan Simecka z nazvu nadacie zomrel v 1990 ...

danyelia
15. aug 2024

@chillibubble Ale tie jej vyjadrenia sú podložené aj zmluvami...z rôznych Ministerstiev prijímal otec Šimečku plno peňazí od štátu na činnosť svojej nadácie. To je úplne v poriadku? A v čom bol taký významný?

danyelia
15. aug 2024

@aalt Daj si Youtube, Ta3 a dnešnú tlačovku Šimkovičovej a Machalu...

tetapetra
15. aug 2024

@danyelia čo nechápeš? U nás tomu vravíme chytil hovno do pysku a už ho nepustí. Také 3roky si ani len netušila,že nejaký Simečka existuje. O nadácii ani nevravím. Nestihla som tlačovku,ale stačia skeče kde Maťka nevie kam patrí slovko nepokradneš. Len vedela,že to je niečo slovenské. Asi slovenské prikázanie

chillibubble
15. aug 2024

@danyelia a vies mi tie zmluvy sem dat?

danyelia
15. aug 2024

@chillibubble A čo ja som sekretárka Ministerstva kultúry? 😃 Veď si ich vyhľadaj, pizri tlačovku...

danyelia
15. aug 2024

@tetapetra Tlačovku si vieš pozrieť aj teraz na Youtube, nevyhováraj sa 😄 Hej, len jedno slovo si počula, kde sa pomýlila, jasné...Kto chytil hovno do pysku, o čom to točíš? Vôbec Ti nerozumiem, píšem o najnovšej KAUZE a čírou náhodou sa týka Šimečkovej nadácie, už chápeš?

tetapetra
15. aug 2024

@danyelia https://nadaciamilanasimecku.sk/kontakt/ nech sa páči,skús si prečítať. Ta sa mýli stále

chillibubble
15. aug 2024

@danyelia tak potom plati co som uz pisala. pokial tie zmluvy nevideli novinari a nerozoberu ich, nemam dovod simkovicovej verit ze v nich je to, co tvrdi ze tam je. lebo uz nespocetne krat klamala.

danyelia
15. aug 2024

@chillibubble A prečo práve novinári? Čo oni sú nejakí novodobí vyšetrovatelia? 😃 Keď Ti novinár z miestnej telky povie, že je to v poriadku, tak Ti to bude stačiť?

chillibubble
15. aug 2024

@danyelia pretoze je to ich praca, pracuju vo verejnom zaujme. uz aj vysetrovatelov preraduju na ine oddelenia, takze zachvilu budu vysetrovat "ludia z ulice". takze ano, praca novinara z media ktoremu doverujem(nie z miestnej telky) je pre mna viac ako praca vysetrovatela, ktreho si dosadil sutaj estok.

danyelia
15. aug 2024

@chillibubble Ale veď tie zmluvy si môžeš pozrieť v Centrálnom registre zmlúv, netreba Ti na to novinárov, stačí mať občas aj vlastný úsudok. Veď toto je ten problém, ľudia hneď veria všetkému, lebo to bolo ,,v telke, v novinách, v správach,, - lebo to napísal nejaký novinár...Prečítaš a utvoríš si vlastný názor na každú problematiku, tak by to malo fungovať, načo Ti je na to novinár z Markízy či Jojky?

mondolina
15. aug 2024

@danyelia
podľa tvojej " logiky" sú novinári zbytoční, však nech si každý vyhľadá čo chce🤣
tak?

chillibubble
15. aug 2024

SND vydalo tiez stanovisko, k nasej pravdovravnej ministerke...