icon

Trumpove rozhodnutia a ich dopady na svetovú politiku

5. feb 2025

Čo hovoríte na Trumpove rozhodnutia ? Možné dane pre eu, Grónsko, najnovšie vystavanie a vysťahovanie Gazy? Máte obavy ??

Strana
z2
vevesh
5. feb 2025

@zuzanita1609 preco preslavilo? Tu ide o odbyt a to, ze ruske vyrobky sa rady kupuju v oblastiach, kde je to tazsie s logistikou a hlavne v tychto oblastiach su preferovane pred americkymi. A naozaj nejde o drobne.

lienka.7
5. feb 2025

@autorka co si ludia zvolili, to majú. Trump je psycho, aj spolu s Muskom... este si užijeme jeho/ich spoločných výstrelkov.

zuzanita1609
5. feb 2025

@vevesh Ale veď ok,len chcem vedieť o nejakej bohatej ruskej firme,ktorej sa darí,darilo vo svete,teda okrem Gaspromu.

zuzanita1609
5. feb 2025

A boa,zabudla som na Kalach,ten k nim pasuje. Národu mieru a pokoja 😉.Vypiť vodku,potom sa snažiť zložiť matriošku a ožratý strieľať po všetkom. Robili to za 2hej svetovej a majú to dodnes.

vevesh
5. feb 2025

@zuzanita1609 co ma napadlo, co poznam napriklad sibur plus zastresovanie lieciv pre blizky vychod. Ale je ich o dost viac...

stanulienkat
5. feb 2025

Urcite su ruzzke vyrobky vychyrene. Mozno v Bielorusku a Cecensku.

zuzanita1609
5. feb 2025

Najviac sa mi ale páčilo,keď štrajkovali poľnohospodári,že preč s Bruselom, zlým západom a na drahých "mašinkách" traktorikoch vyrobených tým zlým západom. Toľko schizofrénie na jednom mieste málokedy vidieť 🤭😆. Tak ako teraz v parlamente. Ukrajine sa pomáha a za chodu podávania si rúk "našich vládnych" v ruskom Disneylande(tie kremeľské vežičky mi to furt pripomínajú,neviem prečo) 🤭

natalka13
5. feb 2025

@vevesh konkretizuj prosim tie vyrobky /a nie srubky a nadoby/ a krajiny kam rusko vo velkom vyvaza.

simca06022011
5. feb 2025

@zuzanita1609 až na to ze oni si tie stroje kúpili, tak neviem prečo by to malo byt schizofrenicke.

zuzanita1609
5. feb 2025

Veď šak vodku, kalach ,kamaz, matriošky a gas. S týmto si spájam Rusko. Veľmi dôležité veci a potrebné veci do civilizovaného sveta (ironick) 😁 Boršč je ukrajinský 😜.

simca06022011
5. feb 2025

@natalka13
@zuzanita1609 inak ste typický úplne slepé voči faktom 😂 chcela som nájsť komplet zoznam exportu do sveta, nenasla som ale teda nasla som Indiiu ale tam toho dosť čo exportuju. A firmy. No spýtala som sa kvôli vám AI:

Rusko má viacero oblastí, v ktorých vyniká alebo dosahuje významné úspechy aj na medzinárodnej úrovni. Tu sú niektoré z nich:

1. Technológie a IT sektor

Kaspersky Lab – Svetoznáma kyberbezpečnostná firma, jedna z popredných v oblasti antivírusového softvéru.

Yandex – „Ruský Google“, ktorý ponúka vyhľadávač, mapy, taxi služby (Yandex.Taxi) a AI riešenia.

1C Company – Softvér pre podnikové riešenia (účtovníctvo, ERP systémy) populárny v postsovietskych krajinách.

Ozon a Wildberries – Ruské e-commerce giganty konkurujúce Amazonu v regióne.

2. Vesmírne technológie

Roscosmos – Aj keď ho postupne dobiehajú súkromné firmy ako SpaceX, stále zostáva lídrom v pilotovaných letoch a dodávkach na ISS.

RD-180 a ďalšie raketové motory – Používané aj v amerických raketách (napr. Atlas V).

3. Zbrojársky a letecký priemysel

Suchoj (Su-57), MiG, Tupolev, Iljušin – Vývoj moderných bojových a civilných lietadiel.

Kalashnikov Concern – Svetovo známa značka zbraní, dronov a vojenských technológií.

Almaz-Antej – Výrobca pokročilých protivzdušných systémov (S-400, S-500).

4. Farmaceutický a biotechnologický sektor

Sputnik V – Prvá registrovaná vakcína proti COVID-19, exportovaná do viacerých krajín.

Biocad – Vývoj inovatívnych liekov vrátane biosimilárov a imunoterapie proti rakovine.

5. Priemysel a export produktov

Automobilový priemysel – Značky ako Lada, Kamaz (nákladné vozidlá, úspechy v Rally Dakar).

Nukleárna energetika – Rosatom je svetovým lídrom v budovaní jadrových elektrární a exporte jadrového paliva.

Poľnohospodárstvo – Rusko je dnes najväčším svetovým exportérom pšenice, významným vývozcom slnečnicového oleja a hnojív.

Drevospracujúci priemysel – Veľký export dreva a papiera, najmä do Číny.

6. Herný a zábavný priemysel

Gaijin Entertainment – Vývojári hier ako War Thunder.

Mail.ru (My.Games) – Hry ako Warface, Conqueror’s Blade.

Tetris – Aj keď vznikol ešte v Sovietskom zväze, stále je to ruská značka so svetovým dosahom.

7. Vlaková a metro infraštruktúra

Ruské vysokorýchlostné vlaky (Sapsan, Lastočka) – Vyvinuté v spolupráci so Siemensom.

Moskovské metro – Neustále inovácie, nové automatizované systémy, rozširovanie trás.

Myslím, že v niektorých oblastiach sú ruské firmy stále konkurencieschopné, najmä v IT, zbrojárstve a energetike. Máte na mysli nejakú konkrétnu oblasť, ktorá by vás zaujímala viac?

zuzanita1609
5. feb 2025

@simca06022011 no vek ok,ale mohli si kúpiť tie traktoriky z Ruska . Jaaj a vlastne vyrábajú nejaké? 😉

zuzanita1609
5. feb 2025

@simca06022011 no konečne, ďakujeem a fungujú, vyrábajú tieto ruské vecičky,firmicky aj bez západných technológií dnes?

vevesh
5. feb 2025

@natalka13 napriklad vykurovacie stroje, ktore v eu nenajdes. Funguju na ropny derivat a vykuruje sa nimi miestnost a zaroven sa na tom vari. Takisto plynove pece, ktore funguju na naplnovacie bomby. A vyvazaju vsade, predovsetkym blizky vychod, vsetky africke krajiny, india, cina a juzna amerika. Ale to sa da najst, ak clovek chce...

simca06022011
5. feb 2025

Príjemné čítanie.. A napíšte mi co také slovensko má, okrem halusiek a fabriky Kia ( aj to je v podstate "cudzia", a jasne ostatných automobiliek)? Este ma napadne Eset, Duslo, Sygic a viac ani neviem... Samsung ( je náš? Nie je?)

simca06022011
5. feb 2025

@zuzanita1609 áno... dokonca od začiatku vojny posilnili domácu výrobu. Ale to si iste v médiách čítala. Ak si si nevšimla maju vlastny vyvoj tiez... z EU importovali také iné produkty napr auta, stroje, technologie, chemiu, potraviny ( a to majú aj teraz) a teraz sú sankcie iba na určite veci, nie všetko. Preto o zahraničný tovar tam nemajú núdzu.

zuzanita1609
5. feb 2025

@simca06022011 Slovenskom má už niekoľko verzií hymny, stále ešte Jánošíka, halušky, plesnivé nemocnice, renty-Penty,fujary,valašky,transakčnú daň (asi od marca), pekné ženy, zlaté vane, borovičku a veľa toho 🤭. "Pracuje sa" stále na diaľnici z Ba do Ke,ale skoro najdrahšie diaľničné známky v Eú, snáď aj tú koncovku nemocnicu atď. Myslím si,že Slovensko má toho veľa,čím je vo svete známe 😊.

zuzanita1609
5. feb 2025

Zabudla som ... lacné potraviny,Geryho prezidenta,nekultúrnu kultúru, Očovskú družinu,všade mier a pokoj,dve pohlavia,birmovanych komunistov...ešte mi niečo napadne,isto 😁

simca06022011
5. feb 2025

@zuzanita1609 aha tak sa nemas ako Slovenka, čím chváliť a tým pádom nie je prečo rusko urážať, však? 😊 a to nie v zlom myslím.. len ak chceme niekoho " hejtovat" najskôr doma si treba upratať.
Mne to inak vôbec vtipné nepríde...

zuzanita1609
5. feb 2025

@simca06022011 prečo by som sa mala zastávať Ruska, ktoré vraždí v susednej krajine? Je mi úplne fuk,čím svet ovplyvnili, preslávili,ja viem,že vedia len ničiť a vyhrážať sa,keď nie je po ich vôli. No aby sme sa vrátili k téme. Keby neprišli Rusi násilne na Ukrajinu,Ukrajinci by nepotrebovali našu pomoc. A keby uznávali,že je aj iný svet,ako ten ruský,mohol by byť svet pokojnejší. To nie je hejt,to je pravda.

simca06022011
5. feb 2025

@zuzanita1609 preco zastávať? 😂 v čom? Fakty o ekonomike sú tu, riešime mysli export/import, čo majú/nemajú.. ja si co sa tyka vojny nikoho nezastavam ale ani sa netvarim ze Rusi su retardovani ludia zijuci v chatrciach (no niekde na lazoch iste ziju). Ty len subjektívne urazky dávaš a fakty nula bodov = lebo ich ani nevieš.
Tak isto aj na slovensko mas samé pekne slovo. Verklikujes naučené.
K tomu a mieru a pokoju sa ani nejdem vyjadrovať 😂 hej taky pokojný svet mame, keby to rusko nebolo.

zuzanita1609
5. feb 2025

@simca06022011 Pýtala som sa čím sú vo svete Rusi známi. Ty si mi dala pár príkladov a za ne som poďakovala. Tým to u mňa hasne. V skratke svet ovplyvnili len výrobou zbraní a nerastnými surovinami. Veľa svojích domácich firiem v západnom svete nemali, pretože nie sú vo svete známe. Mne osobne keď sa povie ruský výrobok,napadne len zbraň,alkohol,Sputnik. Nečítam telegram, nečítam ich upravené verzie ",pravdy". Rusko,keby sa samé neizolovalo svojím postojom k iným krajinám,mohlo kľudne obchodovať, rozvíjať svoj potenciál. Bohužiaľ, má vedenie aké má a zatiaľ čo vyspelý svet vyvíja moderné technológie,ono sa vracia v čase a izoluje samé. Všimnite si satelitné zábery keď je na našej strane Zemegule tma. V Rusku svietia iba Moskva a Petrohrad. Na to,aké je rozlohou veľkén a bohaté na nerastné suroviny,je to v podstate ešte dnes "tmavá" krajina.

stanulienkat
6. feb 2025

@simca06022011 pises: Príjemné čítanie.. A napíšte mi co také slovensko má, okrem halusiek a fabriky Kia ....

Mozno mame velke hovno vdaka rusovi, ktory tu vladol 40 rokov a brzdil nas vo vsetko. A vdaka volicom socialnej demokracie, ktora miesto progresu uplatnuje na Sk regres. Sovietsky zvaz nas vzor.😂😂

zuzanita1609
6. feb 2025

@stanulienkat veru tak. Keby to USA s tým oslobodzovaním potiahli až na Sk,už sme mohli byť druhé Švajčiarsko 😏. A furt sa tu montujú, každé obdobie a potom sa čudujeme,keď lezieme pomaličky, svorne vedľa Rusa ,na tie stromy. Všetci na západ idú vpred,dokonca Poliaci pochopili veci len my spolu s Madarom sa vraciame v čase . Ale tak nám treba,keď sa nevieme poučiť z dejín.

simca06022011
6. feb 2025

@stanulienkat jasne 😂

maranco
6. feb 2025

@zuzanita1609 * Všimnite si satelitné zábery keď je na našej strane Zemegule tma. *

Zvyknem pozerať ako je to so svetelným smogom na https://www.lightpollutionmap.info a vrstva VIRS.
Veľký kontrast je Kórejský polostrov.

zuzanita1609
6. feb 2025

@maranco aj to je pekný príklad, kórejský polostrov a pritom je to len stále iba o vedení a politike 😏,nie o národe,ani o rozlohe,ani o podnebnom pásme.

carolynka
10. feb 2025

@petronelag Trumpove hotely a kasina zbankrotovali 6krat, takze on nie je nejaky uzasny podnikatel. Co ho spravilo slavnym je ucast v tv show Apprentice, tym sa zacal dostavat do povedomia verejnosti.

petronelag
10. feb 2025

@carolynka Možno niektoré, ale on má ešte dosť aj hotelov, aj golfových kubov, floridský rezort, nehnuteľnosti, je miliardár, jemu len za zapožičanie mena k názvu hotela platia miliony.

Strana
z2