icon

Uťahovanie opaskov: Ficova vláda zvyšuje platy len vybraným

jednoduchomaria89
14. sep 2024

Z doterajšieho konsolidačného úsilia Ficovej vlády je zrejmé, že pripravované opatrenia zaplatia firmy, banky, ale aj bežní ľudia. Šetriť na strane vlády či jej úradníkov by sa malo menej.

„Zatiaľ vidíme, že konsolidácia sa deje najmä na príjmovej strane rozpočtu, čo má potenciál utlmiť hospodársky rast, ktorý je kľúčom k udržaniu štedrej sociálnej politiky v budúcnosti,“ hodnotí analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Čítajte viac: https://index.sme.sk/c/23383308/rozpocet-fico-d...

enmery
14. sep 2024

@vanilkovazmrzka Vieš čo, tie dane by mi nevadili. Vo Švajci tiež platia všelijaké dane, ale je tam rozdiel-tam sú využité efektívne, u nás absolútne nie. A to je kameň úrazu.

doriiis
14. sep 2024

@vanilkovazmrzka ....nie nerada platím dane,ale tak do väzenia sa mi tiež akosi nechce🤷🏻‍♀️

vanilkovazmrzka
14. sep 2024

@doriiis to je zaujimave, takze vadi ti ze platis vyssie dane, vadi ti ak by ta vlada zatazila vyssou danou ako trest za to, ze sa ti dari, ale napriek tomu ti to nevadi a vladu podporujes. Ako by povedal klasik - hm to mi nevychadza.

vanilkovazmrzka
14. sep 2024

@enmery prosim v nijakom zmysle neporovnavajme sk so svajciarskom. V skandinavii maju tiez dane aj 40% a napriek tomu maju spickovu zivotnu uroven a ludia su tam stastni, ale to nie je o daniach ale o komlexnom riadeni statu a priemernom intelekte a vyspelosti ich obyvatelov

anna_orchid
14. sep 2024

@enmery presne. Vydrzala by som vyssie dane, ak by som vedela, ze su efektivne vyuzite. Ale to, co nam teraz vladne, nepreukazuje ziadne prejavy efektivneho vyuzitia financii. Ani neukazali za roky, co nam tu vladli.

enmery
14. sep 2024

@vanilkovazmrzka Veď o tom presne hovorím.

doriiis
14. sep 2024

@vanilkovazmrzka ....a čo by si navrhovala? Aby ten,čo zarobí 12 000 mesačne platil rovnaké dane ako ten,čo zarobí 800? To ti príde spravodlivé?

lizatko1009
14. sep 2024

@vanilkovazmrzka vadi, ze plati dane, ale je to všetko ospravelnitelne a tak to ma byt, ale keby bol na mieste Fica taky Simecka tak za tie dane by ho zozrali a priali smrt aj jeho prababke nie len jemu... Realita

vanilkovazmrzka
14. sep 2024

@doriiis ano presne tak. Kazdy zarabajuci clovek ma odvadzat rovnaku % dan. Tak je to spravodlive. Lebo rovnakych napriklad 10% je mala ciastka z malej vyplaty a velka ciastka z velkej vyplaty. Ten co dostane vyplatu 100€ zaplati 10€ dan, ten co zarobi 1000€ zaplati 100€ dan. Takze chudobny zaplati 10€ zatial co bohaty zaplati 100€ co je 10nasobok toho chudobneho. Takze ako vidis, percentualne delenie JE spravodlive vo svojej podstate, lebo kazdu prijmovu skupinu zatazi takou mierou, aku si dana skupina moze dovolit. Uz rozumies?

fido69
14. sep 2024

@doriiis Mne príde spravodlivé, aj všetci platia rovnaké dane. A vysoko nespravodlivé pokiaľ si niekto nasobne navýši plat cez paušalne náhrady a úplne sa vyhne dani z príjmu. Prečo to prave ty nechápeš nerozumiem. Jedine, že by si mala manžela smeráka, ktorý na tom profituje alebo sama na tom profitovala.

doriiis
14. sep 2024

@vanilkovazmrzka ...no to ale nemôžeš porovnávať.Lebo 10 € pre niekoho,kto zarába 100 € je úplne iný peniaz,ako 100 € pre niekoho,kto zarába 1000 €.
Áno,pri 3000 € daniach som zaskripala zubami,ale stále som zarobila toľko,že tak na pol roka dopredu som mala vybavené všetko.🤷🏻‍♀️
Ale ok.Tak platme všetci rovnaké dane.Ja som za.🤞🏻Bohatým ostane viac a ešte viac sa bude prehlbovať chudoba verzus bohatstvo.

mondolina
14. sep 2024

@doriiis
percentuálne rovnaké, nie rovnaké.
čo tam po daniach, aj tak ich Smeráci rozkradnú.

doriiis
14. sep 2024

@mondolina ....no tak myslím.

vanilkovazmrzka
14. sep 2024

@doriiis je to pre nich rovnakych spravodlivych 10% ci sa ti to paci alebo nie. Ci zo zvysku vyzije alebo nie, nie je problem nastavenia danoveho zatazenia, ale jeho vlastnych schopnosti pracovat a zabezpecit si aky taky prijem

egonsk
14. sep 2024

odporucam si precitat co vsetko je oslobodene a ake dalsie zmeny su:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

doriiis
14. sep 2024

@fido69 ...nie,nikto z nás nie je angažovany v žiadnej politickej strane.
Ja to chápem.
1.Ja som len poznamenala,že sme chrlí takéto články jak na páse.Chodim na sme.sk kvôli mailom.Viackrat denne.Takze som si pár takýchto článkov prečítala už aj.Prvy bol zaujímavý,všetky ostatné boli len CTRL C - CTRL V.
2.A povedala som,že som čítala o 0 % DPH a 35 % daniach.
To je všetko.
Ostatné už vzišlo z debaty a z dedukcii niektorých.🤷🏻‍♀️

fido69
14. sep 2024

@doriiis napísala "Lebo 10 € pre niekoho,kto zarába 100 € je úplne iný peniaz,ako 100 € pre niekoho,kto zarába 1000 €."

To je trošku demagogia. Zabúdaš, že prijem zo zaviskej činnosti do 470€/mesacne nepodlieha dani (odpočítateľná položka). 😉

doriiis
14. sep 2024

@fido69 ...áno viem.Chodte do politiky a zaveďte rovné dane pre všetkých.🤞🏻Držím palce.

vanilkovazmrzka
14. sep 2024

@fido69 ale ja som na sume 100 a 1000e len demonstrovala spravodlive percenta myslela som ze nemusim dodavat ze to je len priklad a nie realne mzdy..

jednoduchomaria89
autor
14. sep 2024

Premietnem to "šetrenie" do čísel , máme 15 ministerstiev , navýšenie platov o 4000 eur netto pre 15 ministrov predstavuje 720 000 Eur ročne !!!!! Nezdanene !!!!! Plus majú ešte platy a plus potrebujeme nových úradníkov , budovy atď

fido69
14. sep 2024

@doriiis Rovná daň tu už bola. A bolo to pre vsetkých fair a ťažko sa obchádzala a vlastne sa to ani neoplatilo. Preto ju Fico zrušil. 😉

doriiis
14. sep 2024

@fido69 ...a komu okrem Fica sa to ešte nepáčilo viac? Chudobným,alebo bohatým?

fido69
14. sep 2024

@doriiis Hlavne, že dôchodcom sa dá pár EUR držhubné. A premiér Fico si odsúhlasí doživotný dôchodok viac než 4.000€ mesačne.
Všetci sme si rovní, ale niektorí sme si rovnejší. 😉

stanulienkat
14. sep 2024

@doriiis ty furt melies o bohatych, o zdaneni bohatych 35%, o vyssom zdaneni hnusnych kapitalistickych bank. ... A ty tusis, kto im to zaplati? Alebo sa iba robis hlupa? No zaplatia to aj ti blbci, co ich volili, aj ti akoze chudaci. A ano, aj ja som za rovnake dane. Kazdy ma mat rovnaku startovaciu ciaru. Apropo-zdanenie bohatych-to su vsetci ficovi ludia, jeho financne skupiny, jeho mecenasi, biele kone....-hadam si nemyslis, ze poctivo platia dane???😂😂 Vratky, dph, podvody...

doriiis
14. sep 2024

@fido69 ...neodpovedal si. Kto protestoval viac proti rovnej dani? Ti,čo zarábali veľa,alebo málo? Je to úplne logické,že kto.

doriiis
14. sep 2024

@stanulienkat ...ja som nehovorila o bankách.Tato 35% daň sa má týkať fyzických osôb,ktoré zarábajú viac ako 110 000 € ročne

jednoduchomaria89
autor
14. sep 2024

@doriiis mne toto napríklad vôbec nepríde v poriadku ... A to ani zďaleka nemám taký plat , vychádza to cca 9000 eur mesačne , a 30% mi príde brutálne vykorisťovanie ...protihodnota žiadna

fido69
14. sep 2024

@doriiis Dobre si pamätám, že proti rovnej dani nikto neprotestoval.

jednoduchomaria89
autor
14. sep 2024

Cieľom by malo byt znižovať daňové a odvodové zaťaženie občanov... Nech majú viacej peňazí na svoju vlastnú spotrebu a nie dotovanie úradníkov a kto vie čo ešte , politikov, rent a ostatných bludov

jednoduchomaria89
autor
14. sep 2024

@jednoduchomaria89 v porovnaní s českou republikou má Slovak pri rovnakej hrubej mzde nižšiu čistú mzdu .... Kde k..... Sú všetky tie prachy