Uťahovanie opaskov: Ficova vláda zvyšuje platy len vybraným
Z doterajšieho konsolidačného úsilia Ficovej vlády je zrejmé, že pripravované opatrenia zaplatia firmy, banky, ale aj bežní ľudia. Šetriť na strane vlády či jej úradníkov by sa malo menej.
„Zatiaľ vidíme, že konsolidácia sa deje najmä na príjmovej strane rozpočtu, čo má potenciál utlmiť hospodársky rast, ktorý je kľúčom k udržaniu štedrej sociálnej politiky v budúcnosti,“ hodnotí analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.
Čítajte viac: https://index.sme.sk/c/23383308/rozpocet-fico-d...
@jednoduchomaria89 najviac si to odnesú nízkopríjmové skupiny a to sú poväčšine práve voliči súčasnej koalície - dôchodcovia, robotníci kdesi za pásom, nevzdelaní ľudia...z nášho okolia ich volili iba takí. Ja som spokojná, naše rodiny aj kamaráti prežijú a oni nech si zjedia, čo si navarili.
@egonsk nie, toto je len doplnok k tomu ako pani Smero-Hlasaci "konsoliduju" verejne financie. Na svoje si siahnut nedame, cudzie zoberieme co unesieme. Vsak z cudzieho krv netecie, pospolity lud treba zodriet az na holu kost. Novodobi feudali co si obliekli socialno-demokraticky rubas. Lenze oni nie su ani socialni a uz vobec nie demokraticki. Oni je jedna zberba zlodejska, baziaca po moci.
@tykat
To práveže porovnávať treba, pretože napríklad predavačka zo slovenského pohraničia a zamestnaná v Rakúsku dostane v čistom nakoniec viac, ako na Slovensku. A ak už chceme porovnávať vyššie percentuálny sadzby, tak tiež treba pozrieť, od akého základu sa uplatňujú a samozrejme, aké sú verejné služby.
Len jeden priklad. Ja som pred rokmi neznášal chodiť do slovenských nemocníc, na návštevu, pretože to vyzeralo depresívne aj pre pacientov, nielen pre mňa. O to viac, že som videl, ako to funguje v Rakúsku.
@egonsk platíš dane ?
@viestta no ale pockaj pockaj... ved mame 10% dph na vybrane potraviny. A to ak sa dobre pamatam zaviedol Fico.
Btw co sa tyka navysovania platov. Ludia su ohromeni z tej sumy ze +4000 a x15ministrov a x12mesiacov kolko to je penazi. Lebo tolko v zivote pokope nevideli.
Ale toto je v skutocnosti len prd z toho co ludom nacucnutym na statne peniaze skutocne pristane vo vreckach. Ak by tieto platy mali byt zarukou ze sa nebude kradnut tak som.za vsetkymi desiatimi. Ale nie su.
Inak, mne sa vidí, keď to prezentujete alebo teda prezentujú že ,, zaplatia to firmy" 😀 nie, firmy to nezaplatia... Zaplatia to spotrebitelia vo finálnej cene, či už za službu alebo tovar. Firma nezaplatí nič.
@laurita285 Toto keby pochopili, ale nie, ono sa to zvalí na tých podnikateľov a zase sme na začiatku.
@draik v At nie je stanovená minimálna mzda, ale môže sa tak pohybovat na urovni 1500eur vyššie, takze by sa porovnávalo neporovnateľne, ak by sme mali porovnavat priemerne mzdy, čo je tam tak 4000, tak to danove zaťaženie je tam vyššie a progresívne, to sa nám na Sk ani nesníva, ale zase majú aj tu sociálnu politiku založenú na ochrane nízkopríjmových skupin (pridavky, dorovnanie dávok, ak byvas v At, dorovnaju ti pridavky, seniori, ak majú v At Hauptwohnsitz aspoň 5 rokov pred nástupom na dochodok v At, dorovnaju im dochodok na hranicu nejakých 1100eur (14x do roka),.. vyplácajú rôzne dávky ako boli rôzne klimabonusy, na potraviny majú dph 10%), tu sa nadáva, že sa dotujú dochodci, tam je to automaticke, že sa majú tieto skupiny ochraňovať pred chudobou. Na druhej strane, parazitizmus netolerujú, keď sa tam presidlis, musis ist na cudzinecku policiu a dokladovať uspory, prijem; urady prace tá aktívne nútia hľadať si prácu, poslu tá na pohovor 100km od bydliska, nejdes, dojdes o dávku v nezamestnanosti… sme susedné staty, ale tak vo vsetkom rozlične, ale dá sa povedat, že tam veľa veci funguje inak..
A ešte k tomu zdravotníctvu, najväčší prinos vidim v spravani personalu, rodila som tam obe deti, personal je mily, úctivý, ale aj oddýchnutý, menej v zhone ako tu. Nie je to len o krajších priestoroch a dostupnejsich liečbach.
@tramtada31 Majú tam niečo zadarmo?
@gribka1 no napriklad porod som mala zadarmo a bol na urovni súkromných nemocníc na Sk, ak nie aj vyšší štandard (napr som si mohla vybrat jedlo, koľko zemlí chcem na ranajky, aj non stop prístup k studenemu bufetu)
@tramtada31 Veď aj tu je pôrod zadarmo. Myslím niečo v zmysle vlakov zadarmo.
ten plat pre ministra vobec neni vysoky vzhladom na to co zastresuje a zodpoveda
v BA financny riaditelia a pod mavaju kludne dvojnasobne platy
@gribka1 ja vlakmi nechodím, nemam to zmapované. Ale napriklad, keď sme robili prekládku elektrického stlpu (prekladala sa elektrina zo strechy na nový stlp, ktorý museli osadiť, spravili to zadarmo, ale aj ho debilne osadili, sle preniesli sme sa cez to, keď už to bolo zadarmo😀), vymenili nove elektricke hodiny, keď to došlo nariadením vlády, že sa sa menili smart merače, tam tie hodiny stoja veľa, okolo 3000eur).
@mamina7070 O to tu nejde, ale zaslúžia si? Vidíme výsledky? Pre mňa za mňa ak bude Slovensko napredovať, životná úroveň zvyšovať, nech majú aj 10t.
@mamina7070 súkromný alebo štátny riaditeľ ? Súkromný môže mat aj bilión , to mi je jedno … v kontexte ako je potrebné šetriť , kasicka ja prázdna , matovic prezral peniaze , radicova bla bla … to nedáva zmysel a ešte založiť nové ministerstvo . Mame už rok po … aké sú výsledky ?!! Ved to nie su nováčikovia . V každom rebríčku sme na poslednom mieste
@17alexis on určite niečo vymyslí pre svoje skupiny a opäť to zaplatia ti hnusní živnostníci a pracujuci nie za minimalku
@gribka1 Tu nejde o to či si plat zaslúžia alebo nie. V súkromnej sfére rôzni riaditelia, manažéri etc etc zarábajú kludne 2-4x toľko čo politici.
A ako chceš dotiahnuť do vlády/parlamentu šikovných ľudí? Kvôli čomu by šli "riskovať svoj krk" ? A tá vysoká hypotéka sa im zaplatí z čoho? A ten štandard na ktorí sú zvyknutí si zaplatia z čoho?
Jednoducho títo vysoko erudovaní, šikovní, úspešní a vzdelaní ľudia ti tam nepôjdu. Nepôjdeš sa váĺať medzi svine lebo aj teba to pošpiní. Plus tvoj plat sa zníži o minimálne polovicu, takže môžeš zrušiť dovolenky na aké si bol zvyknutý, môžeš sa rozlúčiť so školami v zahraničí ktoré si plánoval pre svoje deti, hypotéku zaplatíš z čoho? :D či z tých úplatkov čo budeš musieť brať?
Načo by to robili, vysvetli mi... Znížiť si plat, prísť o "anonymný komfort" , riskovať povesť rodiny...
@tykat tu je zoznam vsetkeho, kde je DPH 10%. Spravne si napisala vybrane potraviny. Ked pozries do toho zoznamu, zistis, ze z nakupneho vozika s vikendovym nakupom toho s 10% DPH tam vela nemas.
A ano, je vela ludi nacucnutych na verejne zakazky. Ale tym sa udelila beztrestnost. Preco asi?
@laurita285 Ja tvrdím, že nemajú mať politici zaplatené? Áno, ale teraz keď všetko ide do kytek , ak sa musí šetriť, každý jeden jednotlivec na to doplatí, tak fér by bolo počkať a potom dvihnúť platy. A ešte títo pajáci, majú príjmy aj z xy zdrojov, zase chúďatká to nie sú.
@gribka1 Vidieť, že na túto tému sa s tebou nedá diskutovať :D ja dám argumenty a ty si čo priniesla :D :D
@tramtada31
Mne rakúsky model netreba vysvetľovať. Ale zároveň nie je ani na mieste úplne porovnávať priemerné mzdy, keďže je väčšia pravdepodobnosť, že "gastarbeiteri" z podstaty veci v priemere nemajú taký príjem ako domáci.
@tykat link som zabudla
https://www.profiuctovnictvo.sk/zoznam-tovarov-...
@laurita285 Presne teraz je potrebné dvihnúť platy, aby prišiel kto? Už je po voľbách, títo vedeli aké platové podmienky budú mať, už sú tu. Rok pred voľbami nech rokujú o platoch, nech ich dajú, koľko Slovensko znesie, aby do politiky prišli len tí najlepší. Aj keď mám obavy, že voliči na toto nepozerajú.
@laurita285 Nemáš pravdu
1.) V súkromnej sfére si nemôžeš donekonečna požiciavať peniaze ako štát a spoliehať sa na to, že po tebe príde niekto iný, ktorý bude musieť tvoje dlhy zaplatiť
2.) Ak ti súkromný podnik krachuje, tak si dáš minimálnu mzdu a ideš prepúšťať a šetriť. Krachujuci štát nadelil premierovi 9.500€ a poslancom 6.600€. Fakt sú ma Slovensku manažérske pozície, kde sa toľko zarobí mesačne úplne bez práce (stačí sa prezentovať) ? Jedine ak v štamátnych podnikoch..
@jednoduchomaria89 jeho volicom bude vzdy zle. Dolezite je vediet zarobit peniaze a mat na haku. Ja ani neviem, ako sa volaju ministri, aj o kadejakych zmenach sa dozvedam len nahodne. Mame svoju bublinu a neriesime.

@egonsk
4042 x 12 = 48 504 rocne pre jedneho ministra, 194 016 za cele volebne obdobie
194 016 x 15 (ministorov) = 2 910 240
A to tam mame este podpredsedov vlady so sudruhom Dobrotivym na cele, a ten si prilepsi (len) o 281 664 nezdanenych eurošušňov.