icon

Vedec - nepriateľ národa

eva8
28. aug 2025

Slovenský politológ a vysokoškolský pedagóg, dekan Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík sa na sociálnej sieti postavil za svojich kolegov.

"Ako dekan jednej zo slovenských fakúlt odmietam politické útoky na slovenských vedcov. Bez ohľadu na to, či sú zo Slovenskej akadémie vied, z univerzít alebo z rôznych vedeckých spoločnosti.

Skúsenosti ukazujú, že ľuďom sa zvyčajne žije dobre v tých štátoch, ktoré investujú veľa do vzdelávania, vedy a výskumu. Doterajšie slovenské vlády videli školstvo spravidla na poslednom mieste a táto v porovnaní s ostatnými v ničom nezaostáva. Od predchádzajúcich sa však líši v poskytovaní priestoru pre šarlatánstvo a pavedu.

Šírenie bludov a konšpirácií nie je náhodné. Je súčasťou komunikačných stratégií na vyvolávanie strachu, obáv a nenávisti. Psychologické výskumy totiž dokazujú, že šírenie politických posolstiev, ktoré vyvolávajú strach, je pri voličskej mobilizácii účinnejšie, ako poskytovanie bežných spravodajských informácií.

Aj preto populisti často artikulujú predstavu, že národ (Slovensko) je ohrozený pred domácimi či vonkajšími nepriateľmi. Raz sú to migranti, inokedy LGBTI, stokrát omieľaný Soros, aktuálne médiá, mimovládne organizácie, gruzínske légie či britská vláda. Ak sa do vlády dostanú šarlatáni, je len otázkou času, kedy budú ako nepriatelia národa prezentovaní aj vedci.

Netrvalo to teda dlho. Vedci totiž stoja v protiklade k šarlatánom. Vedci potrebujú dôkazy, používajú kritické myslenie, disponujú skúsenosťami z niekoľkoročných výskumov, publikujú kvalitný obsah (nie hlúposti o Leninovi) v kvalitných recenzovaných časopisoch, chodia na konferencie, kde predstavujú najnovšie poznanie pred rovnako fundovaným publikom. A diskutujú. Žiadne konšpirácie, podfuky, hlúposti, tajné spolky, utajené skupiny.

A tak tu máme nového nepriateľa. Je ním vedec. Ak pristúpime na túto podlú hru, je s nami koniec. Tak, ako doteraz s každým národom, ktorý ignoroval poznatky vedy."

Strana
z2
viestta
28. aug 2025

Vedci su nepriatelia ludstva odjakziva. Ale rozmery ake to nabralo na Slovensku za poslednych par rokov, toto nezazil ani Kopernik...

portret7
28. aug 2025

@eva8 a aka je otazka? Spravy sledujeme vsetci😉

portret7
28. aug 2025

@eva8 Btw… nasa SAV je semenisko skorumpovanych “pavedcov” - cest vynimkam, ktora “vyhnala” obrovsku cast vedcov do zahranicia alebo do sukromnej sfery. Patrim presne medzi tych, ktori ak by tam zostali, tak sa rano pred vstupom do SAV pogrcaju alebo ak nie, tak by som sa nemohla pozriet na seba v zrkadle.

mondolina
28. aug 2025
@portret7

@eva8 Btw… nasa SAV je semenisko skorumpovanych “pavedcov” - cest vynimkam, ktora “vyhnala” obrovsku cast vedcov do zahranicia alebo do sukromnej sfery. Patrim presne medzi tych, ktori ak by tam zostali, tak sa rano pred vstupom do SAV pogrcaju alebo ak nie, tak by som sa nemohla pozriet na seba v zrkadle.

@portret7
ty si vedec?

portret7
28. aug 2025
@mondolina

@portret7
ty si vedec?

@mondolina este raz si precitaj moj prispevok, mas tam jednoznacnu odpoved.

bloger
28. aug 2025

@eva8 Zaujímavá úvaha vzhľadom aj na okolnosti.

diewcatqoo
28. aug 2025

Cudujem sa vsetkym vedcom, ktori este zostali na Slovensku.

eva8
autor
28. aug 2025
@portret7

@eva8 a aka je otazka? Spravy sledujeme vsetci😉

@portret7 potrebujes otazku?

portret7
28. aug 2025
@eva8

@portret7 potrebujes otazku?

@eva8 Ano alebo nazor alebo aspon niečo. Nic v zlom, iba ma zaujima, prečo si mala potrebu zakladať príspevok, veď aj my mamičky na MK sledujeme aktuálne dianie, nečítame iba MK, to vyjadrenie vyskakuje všade…nie sme slepé😉

eva8
autor
28. aug 2025
@portret7

@eva8 Ano alebo nazor alebo aspon niečo. Nic v zlom, iba ma zaujima, prečo si mala potrebu zakladať príspevok, veď aj my mamičky na MK sledujeme aktuálne dianie, nečítame iba MK, to vyjadrenie vyskakuje všade…nie sme slepé😉

@portret7 toto "vyjadrenie" som nasla nahodou v nizsieuvedenom clanku, nevyskakuje na mna zovsadial. Zaujalo ma a stotoznujem sa s jeho nazorom, preto som ho tu skopirovala.
https://koktejl.azet.sk/clanok/zOBki4v/drsne-sl...
Nielen vedcom pritom vyskoci kopec otazok.

anonym_ba0126
28. aug 2025

Sami sa sprofanovali, ked k nim narod vzhliadal, tak jeden z nich mal rozumny nazor, ze sa treba premorit, potom covidbiznismani namotali jeho pani sestru, ta zobchodovala fajzery v milionoch a pan brat, vedec, otocil o 180".Takeho vedca bez integrity, uplatneho si strc 👽

eva8
autor
28. aug 2025
@portret7

@portret7 odbocim, ale vcelku ma zaujimaju rozdiely vo vede v sukromnych a statnych podnikoch. V statnych dostanete zakazku a robite, alebo tiez mozte skumat podla lubovole, ked ziskate grant? Zakladny vyskum je narocnejsi ako aplikovany. Taktiez velmi zavisi od oblasti "vedy"

eva8
autor
28. aug 2025
@anonym_ba0126

Sami sa sprofanovali, ked k nim narod vzhliadal, tak jeden z nich mal rozumny nazor, ze sa treba premorit, potom covidbiznismani namotali jeho pani sestru, ta zobchodovala fajzery v milionoch a pan brat, vedec, otocil o 180".Takeho vedca bez integrity, uplatneho si strc 👽

@anonym_ba0126 koho si mam kam strcit?

anonym_db2e1f
28. aug 2025

Suhlasim s nazorom @portret7 ked vidim,co sa tam deje,ako za niekedy robi "veda" nielen na Slovensku,tak na mnoho veci uz mam svoj nazor.

zuzudrnda
28. aug 2025
@anonym_db2e1f

Suhlasim s nazorom @portret7 ked vidim,co sa tam deje,ako za niekedy robi "veda" nielen na Slovensku,tak na mnoho veci uz mam svoj nazor.

@anonym_db2e1f ako sa robí veda nielen na Slovensku? Dá sa to priblížiť? Osobná skúsenosť?

dorinecka45
28. aug 2025
@anonym_db2e1f

@portret7
@anonym_db2e1f tak ja cakam ze budete trosku konkretnejsi.nemusite davat mena, stacia ustavy 🍿

danica2711
29. aug 2025

myslím, že Fico je hlboko vďačný Dankovi za to, akú zberbu priviedol do parlamentu a vlády - tupaňa Martinka, jej bábkovodič Machala, šarlatán Kotlár, Huliak a spol. sú ideálne figúrky na odpútavanie verejnosti od neschopnosti (alebo "schopnosti" len pre svojich ľudí) vlády. Teraz je to Kotlár vs. SAV, tých káuz a sporov ešte bude...

eva8
autor
29. aug 2025
@danica2711

myslím, že Fico je hlboko vďačný Dankovi za to, akú zberbu priviedol do parlamentu a vlády - tupaňa Martinka, jej bábkovodič Machala, šarlatán Kotlár, Huliak a spol. sú ideálne figúrky na odpútavanie verejnosti od neschopnosti (alebo "schopnosti" len pre svojich ľudí) vlády. Teraz je to Kotlár vs. SAV, tých káuz a sporov ešte bude...

@danica2711 vzdy je potom nieco v "zalohe", co sa da vytiahnut do na odvratenie pozornosti od niecoho prave prebiehajuceho
Pretoze v "stastnej spolocnosti neuspechy neexistuju" 😉

zuzudrnda
29. aug 2025
@eva8

@danica2711 vzdy je potom nieco v "zalohe", co sa da vytiahnut do na odvratenie pozornosti od niecoho prave prebiehajuceho
Pretoze v "stastnej spolocnosti neuspechy neexistuju" 😉

@eva8 len sa čudujem ako sú ľudia nenáročni, jednoduchí, veľkorysi...sami nemajú, zbierky pre choré deti, ľudí, nevedia sa domôcť adekvátnej liečby. Ale nevysvetlene majetkové pomery, rodinkárstvo, kšefty, papalasske oslavy, nové ministerstvo a pozície pre kamarátov, analýza vakcíny z daní ľudí atď atď. Im nevadí. Ešte tlieskajú ako umne vybabrali zo " slnieckarmi". Riešia bulvár od rôznych podivinov na úrovni LGBT, tanečné vystúpenia, filmy, EU bez ktorej fondov by mnohé obce ani cesty nemali...skrátka, čo práve beží a vytiahnu v koalicii. Doslova opakujú klamstvá, frázy bez overenia faktov a poznania súvislosti, problematiky. Fakt sme divný národ. Radosť vládnuť a kradnúť.

sevrin
30. aug 2025

Terajší stav vyhovuje. Smeráci potrebujú stádo priblblých plochozemcov, čo mi budú hltať všetky hovnomety z Donbasu.

rikarika
30. aug 2025

@eva8 voličská základná aktuálnej vlády ani netuší že niečo ako veda-vedec existuje a už vôbec nechápu načo by nejakého vedca tento národ potreboval.

julish
30. aug 2025
@portret7

@portret7 ja mam inu skusenost. Skorumpivanych??

eva8
autor
31. aug 2025

@rikarika trochu som optimista. Slovenski studenti dosahuju jedinecne vysledky v medzinarodnych sutaziach. Stale mame potencial. Ale mas pravdu, niektori dostanu stipendia a ponuky zo zahranicnych univerzit a bolo by blaznovstvo ponuku neprijat.
U nas su programy - stipendia pre najlepsich studentov, aby ostali studovat na slovenskych VŠ. A na druhej strane - Kotlar a jeho kukurice.... Aj sud vyhra, pretoze "paragrafy".... Dobre postavena zaloba, ktora nebude prihliadat na vedecke poznatky, ale na ne/certifikovanost laboratoria, na stopove prvky a relativizmus....
A na druhej strane, ako pises - ista volicska zakladna. Uz stracame rozum z unavy a absurdit

eva8
autor
31. aug 2025
@julish

@julish osobne som mala vyborne skusenosti z viacerych "oddeleni"/oblasti SAV, ale stretla som sa aj s "vyhorenim", v sucasnosti som videla tiez kladny priklad SAV, urcite bez korupcie

portret7
31. aug 2025
@eva8

@portret7 toto "vyjadrenie" som nasla nahodou v nizsieuvedenom clanku, nevyskakuje na mna zovsadial. Zaujalo ma a stotoznujem sa s jeho nazorom, preto som ho tu skopirovala.
https://koktejl.azet.sk/clanok/zOBki4v/drsne-sl...
Nielen vedcom pritom vyskoci kopec otazok.

@eva8 to uz je ine😉ked to takto napises, rozumiet, preco si zalozila prispevok.

portret7
31. aug 2025
@eva8

@portret7 odbocim, ale vcelku ma zaujimaju rozdiely vo vede v sukromnych a statnych podnikoch. V statnych dostanete zakazku a robite, alebo tiez mozte skumat podla lubovole, ked ziskate grant? Zakladny vyskum je narocnejsi ako aplikovany. Taktiez velmi zavisi od oblasti "vedy"

@eva8 nikde nemozes robit vedu podla lubovole😉take neexistuje. Veda je naviazana na tok penazi a o tom toku niekto rozhoduje, a je jedno, ci sa jedna o statny alebo sukromny sektor.

portret7
31. aug 2025
@dorinecka45

@portret7
@anonym_db2e1f tak ja cakam ze budete trosku konkretnejsi.nemusite davat mena, stacia ustavy 🍿

@dorinecka45 nebudem detailne konkretna, ale ja hovorim za lekarske, biologicke a chemicke vedy.

eva8
autor
31. aug 2025
@portret7

@eva8 nikde nemozes robit vedu podla lubovole😉take neexistuje. Veda je naviazana na tok penazi a o tom toku niekto rozhoduje, a je jedno, ci sa jedna o statny alebo sukromny sektor.

@portret7 v sucasnosti iste oddelenie skuma vlastny napad. Prislo s nim a vyhrali grant. Cize sa da prist s vlastnym napadom. Suhlasim uplne s tebou, ze bez penazi sa neda nic. A treba aj stastie, okrem pilnej praci

portret7
31. aug 2025
@julish

@julish ano, skorumpovanych. Verejnost by mala vediet, ako sa safari s financiami na savke, dodavatelske retazce, co sa dialo pri stavbe “bioparkov”… v podstate, to, co sa dialo a deje v zdravotnictve, tak sa deje na savke (dlheeeee roky), akurat je to na pokraji zaujmu sirokej verejnosti, pretoze nemocnice si dokazu zazit…

eva8
autor
31. aug 2025
@portret7

@julish ano, skorumpovanych. Verejnost by mala vediet, ako sa safari s financiami na savke, dodavatelske retazce, co sa dialo pri stavbe “bioparkov”… v podstate, to, co sa dialo a deje v zdravotnictve, tak sa deje na savke (dlheeeee roky), akurat je to na pokraji zaujmu sirokej verejnosti, pretoze nemocnice si dokazu zazit…

@portret7 ha, co sa tyka kupy pristrojov, tie vyberove konania a cely proces je problem. To by mohli dat volnu ruku na priamy nakup a bolo by to lacnejsie a nacas

Strana
z2