icon

Vláda schválila povinnú škôlku

22. aug 2025

Toto je tak nemozna vlada, zasahovat do rozhodnuti rodica. Uz sme ako v socializme ozaj 😡 Z akeho dovodu ma byt povinna skolka pre 3 rocne dieta, ved ani nieje tolko kapacit, peniaze niesu na skolky, ale hlavne, ze maju byt povinne.

Vláda schválila povinnú škôlku
ivangeline
22. aug 2025

Ah, jedna žiadosť a môže byť doma.

hederamonstera
22. aug 2025
@ivangeline

Ah, jedna žiadosť a môže byť doma.

@ivangeline aky to ma potom vyznam? To aj ti, kvoli ktorim sa toto spackalo, si daju ziadost a deti budu doma (oni su velmi sikovni ohladom toho kde co podat na uradoch).. A ked im ju neschvalia a deti aj tak ostanu doma, dostanu pokutu? Pojdu do vazenia? Vsak s ich kradezami si s nimi nevedia poradit. Nepohnu s tym

ivangeline
22. aug 2025
@hederamonstera

@ivangeline aky to ma potom vyznam? To aj ti, kvoli ktorim sa toto spackalo, si daju ziadost a deti budu doma (oni su velmi sikovni ohladom toho kde co podat na uradoch).. A ked im ju neschvalia a deti aj tak ostanu doma, dostanu pokutu? Pojdu do vazenia? Vsak s ich kradezami si s nimi nevedia poradit. Nepohnu s tym

@hederamonstera ...neviem, aký to ma význam ale nemyslím si, že sú až takí zbehlí v tomto. Skôr sa dajú najskôr presvedčiť, že dieťa do školky. Psychologický efekt?

reela
22. aug 2025

@anonym_autor ta maturita z matematiky je zbytocna

anonym_dbbf23
22. aug 2025
@gregik66

@anonym_dbbf23 znamka z ktoreho rocnika? Kedze studenti ktori sa hlasia na lf maju matematiku naposledy v ktorom rocniku na ss?

@gregik66 doporucujem Ti pozriet si toto:
https://www.med.muni.cz/chci-studovat/magisters...
Za maturitu z matematiky maju v Brne studenti bonifikaciu, tyka sa to sice ceskych studentov (CERMAT). Velmi dobre vedia, preco toto uprednostnuju, maju s tymi studentami lepsie skusenosti.

anonym_dbbf23
22. aug 2025
@reela

@anonym_autor ta maturita z matematiky je zbytocna

@reela Su ludia, pre ktorych je komplet maturita zbytocna.

katkaseiner
22. aug 2025
@anonym_9056e0

@katkaseiner väčší problém? ono to problém je.
malé deti z osád by sa naučili hygiene, možno aj po slovensky. a matky by mohli do práce. však aj tak klesá prac . sila a stúpa skupina dôchodcov. jednou ranou dve muchy.
cigánčence sú veľmi milé deti. ochotné, vďačné za všetko čo ich naučíš - ale len do puberty. potom je to už katastrofa. moja teta celý život učila cigánčence na prvom stupni.

@anonym_9056e0 fakt si myslis ze cigancata budu nosit do skolky? A ked hej, to bude super ze uch budu tam vláčiť aj pocas choroby... Ze ich mamy pojdu do roboty? nežartuj

alenamihal
22. aug 2025

Nech naskor urobia poriadok s nasimi kakaovymi spoluobcanmi =ciganmi a potom nech toto riesia...do ciganov neskutocne prachy davaju brrrrrr a oni najviac zneuzivaju soc.system...

marca12
22. aug 2025

@anonym_autor Mna skor zaraza povinna maturita z matematiky. A chcem vidiet ako za 2 roky navysia kapacity skolok tak,aby kazde dieta povinne malo miesto. Neverim,ze dokazu zriadit tolko skolok. Uz teraz nie su miesta.

anonym_4786e9
22. aug 2025
@zuzana76

@anonym_5997a3 ja si to uz zivo predstavujem. Rano ucitelke pride 25 deti, 3-4 rocných, kym jednych bude davat kakat na nocnik, iným bude pomahat obliekat sa, dalsiemu poda liecik, dalsiemu nasadi ortezku, s dalsim precvici logepedicke cvicenie, medzitym pripravi materialy na vyucbu, potom sa naobeduju, bude vsetkym pomahat, potom ich prezlecie do pyzamka a da spinkat, ucka sa rozleje na kolomaz, aby to postihala, ale bude popri tom uzasne vysmiata a s vysokym nasadenim sa bude tejto nehomogennej skupine venovat. A realita? poobede si vyzdvihnu deti rodicia, ucka vynervovana, rodiacia sklamaní, lebo si predstavovali, ako uzasne to bude fungovat. Na konci nejakeho obdobia napise ucitelka o kazdom dietati spravu a hodnotenie (slovnéé!!!), ako sa dieta zlepsilo, co dokazalo, ako tato reforma uzasne funguje, aby si ludia na ministerstve mohli pohladkat svoje ego a mastne pupky, aki su uzasni.

@zuzana76 3-4 ročne deti chodia už teraz samé v škôlke na WC, splachnu a umyju si ruky. Lieky ucitelka podávať nesmie. Ak by mala v triede dieťa s ortezou, potrebuje asistentku. Druhou vecou je to, že stále menej absolventiek VS nechce v škôlkach za ten plat robiť a o pár rokov by mali mať učiteľky VS všetky. Co je ďalšia blbosť, VS im okrem hromady teórie nedá vôbec nič. A veľa učiteliek si nebude môcť z finančných dôvodov VS zaplatiť, tým, ktoré majú vyše 50, sa to neoplatí. Fakt ma zaujíma, kto bude naše deti ucit

anonym_4786e9
22. aug 2025
@anonym_9056e0

@anonym_4786e9 tak potom načo chodila do školy keď neplánuje sa zamestnať v odbore ktorý študuje. to by potom fakt mali dávať po ukončení štúdia študentom odrobiť 5-10 rokov na sk v tom odbore čo sa vyučil, vyštudoval.

@anonym_9056e0 asi boli iné podmienky, keď začali študovať. Každá vláda sľubuje pred voľbami ako bude mať na prvom mieste školstvo a zdravotníctvo a po voľbách....stačí sa pozrieť na nástupné platy, vízia do budúcnosti nič moc. Oni majú deri radi, ale keď ti vo firme ponúknu o 500-700 eur viac, čo si vyberieš?

anonym_4786e9
22. aug 2025
@anonym_dbbf23

@gregik66 doporucujem Ti pozriet si toto:
https://www.med.muni.cz/chci-studovat/magisters...
Za maturitu z matematiky maju v Brne studenti bonifikaciu, tyka sa to sice ceskych studentov (CERMAT). Velmi dobre vedia, preco toto uprednostnuju, maju s tymi studentami lepsie skusenosti.

@anonym_dbbf23 všetci študovali v Brne, ten jedn druhu VS v Prahe

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2025
@anonym_4786e9

@anonym_dbbf23 všetci študovali v Brne, ten jedn druhu VS v Prahe

@anonym_4786e9 Ved ja nikde nepisem, ze bez maturity z matematiky by nestudovali, ale tych s maturitou z matematiky v Brne uprednostnia (pridaju body), lebo maju o nich vacsi zaujem a vedia preco. A to teraz nepisem ziaden vymysel, takto mi to povedala vyucujuca z LF MUNI.

zuzana76
22. aug 2025
@anonym_4786e9

@zuzana76 3-4 ročne deti chodia už teraz samé v škôlke na WC, splachnu a umyju si ruky. Lieky ucitelka podávať nesmie. Ak by mala v triede dieťa s ortezou, potrebuje asistentku. Druhou vecou je to, že stále menej absolventiek VS nechce v škôlkach za ten plat robiť a o pár rokov by mali mať učiteľky VS všetky. Co je ďalšia blbosť, VS im okrem hromady teórie nedá vôbec nič. A veľa učiteliek si nebude môcť z finančných dôvodov VS zaplatiť, tým, ktoré majú vyše 50, sa to neoplatí. Fakt ma zaujíma, kto bude naše deti ucit

@anonym_4786e9 veď ja to viem, som učiteľka, ale ak prídu do škôlky deti zo znevýhodneného prostredia, tak tie určite ani zachod nepoznajú, tým sa bude potreba venovat

anonym_4786e9
22. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@anonym_4786e9 Ved ja nikde nepisem, ze bez maturity z matematiky by nestudovali, ale tych s maturitou z matematiky v Brne uprednostnia (pridaju body), lebo maju o nich vacsi zaujem a vedia preco. A to teraz nepisem ziaden vymysel, takto mi to povedala vyucujuca z LF MUNI.

@dskjhfdlkdjhl vieš čo je oveľa horšie, ako to, či majú alebo nemajú maturitu z matematiky? Ze všetci ostali pracovať a žiť tam. A tu by sme ich potrebovali ako soľ

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2025
@anonym_4786e9

@dskjhfdlkdjhl vieš čo je oveľa horšie, ako to, či majú alebo nemajú maturitu z matematiky? Ze všetci ostali pracovať a žiť tam. A tu by sme ich potrebovali ako soľ

@anonym_4786e9 Ako si pekne uhla od temy😉 Tak pokial budu Slovaci volit ako blbi, tak ti sikovni budu odchadzat.

mmoni89
22. aug 2025
@cyberk

Tiez s tym nesuhlasim, ak su drbnuti rodicia, tak nech svoje deti nedavaju do spolocnosti, ale nech ziju pekne v bubline nadalej…

@cyberk to je trocha cez čiaru nazvať rodiča co nechce dat 3rocne dieťa do škôlky ze je drbnuty🫣nie každé 3rocne dieťa je pripravené na škôlku a pokiaľ sa tak rodič rozhodne je to jeho vec

anonym_4786e9
22. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@anonym_4786e9 Ako si pekne uhla od temy😉 Tak pokial budu Slovaci volit ako blbi, tak ti sikovni budu odchadzat.

@dskjhfdlkdjhl poviem ti úprimne, že mne je viac menej fuk, kto tu koho bude voliť. Je mi to ľúto, ale ja osobne s tým veľa nenarobim. Ako vidíš, väčšina mojej rodiny je vonku, my to tu s mužom tých pár rokov už doklepeme, pôjdeme za nimi. Žiadnu stranu som nespomenula, ale v podstate je každému jasné, že toto je nesystémové krok tejto vlády.

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2025
@anonym_4786e9

@dskjhfdlkdjhl poviem ti úprimne, že mne je viac menej fuk, kto tu koho bude voliť. Je mi to ľúto, ale ja osobne s tým veľa nenarobim. Ako vidíš, väčšina mojej rodiny je vonku, my to tu s mužom tých pár rokov už doklepeme, pôjdeme za nimi. Žiadnu stranu som nespomenula, ale v podstate je každému jasné, že toto je nesystémové krok tejto vlády.

@anonym_4786e9 Vidis, napriek tomu, ze som velkym odporcom tejto vlady (z mojho pohladu zlocineckej skupiny), tak mne prave ta maturita z matematiky pripada ako ich jediny rozumny krok.

simsalabim
22. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@anonym_4786e9 Vidis, napriek tomu, ze som velkym odporcom tejto vlady (z mojho pohladu zlocineckej skupiny), tak mne prave ta maturita z matematiky pripada ako ich jediny rozumny krok.

@dskjhfdlkdjhl preco je maturita z matiky potrebna?

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2025
@simsalabim

@dskjhfdlkdjhl preco je maturita z matiky potrebna?

@simsalabim Je vela dovodov, ale asi najdolezitejsi je, ze matematika najlepsie rozvija logicke myslenie a myslenie vobec a to je asi to, co mnohym chyba a potom to vyzera tak, ako to vyzera. A dalo by sa pokracovat napr. tym, ze matematika vedie napr. k systematickosti, ktoru potrebuju aj taki, ktori sa tu budu dusovat, ze matematiku nikdy nepotrebovali. A je dalsich milion dovodov.

anonym_b029d6
22. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@simsalabim Je vela dovodov, ale asi najdolezitejsi je, ze matematika najlepsie rozvija logicke myslenie a myslenie vobec a to je asi to, co mnohym chyba a potom to vyzera tak, ako to vyzera. A dalo by sa pokracovat napr. tym, ze matematika vedie napr. k systematickosti, ktoru potrebuju aj taki, ktori sa tu budu dusovat, ze matematiku nikdy nepotrebovali. A je dalsich milion dovodov.

@dskjhfdlkdjhl mne na gymnáziu matematika logické myslenie nerozvíjala. Pre mňa to bola čierna diera. Len čísla, nič nehovoriace. Ja som bola čistý bifľoš, mala som inak samé jednotky, len matika fyzika dvojky, učila som sa vzorce naspamäť a postupy naspamäť, ale žeby mi to pomohlo v logickom myslení, to nie. Logické myslenie som mala rovnaké v prvom ročníku na matike, aj vo štvrtom. A študovať som šla prekladatelstvo. Načo by mi bola maturita z matiky? Ja som maturovala z dvoch cudzích jazykov, lebo som to chcela študovať. Matika na maturite by bola pre mňa zbytočná záťaž, keďže maturitou som s ňou skončila a už nikdy nič matematické neriešila. A na všeobecný prehľad z matematiky predsa stačí samotné vyučovanie, či nie? Maturita by mala byť zameraná na to, čo ide človek študovať.

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2025
@anonym_b029d6

@dskjhfdlkdjhl mne na gymnáziu matematika logické myslenie nerozvíjala. Pre mňa to bola čierna diera. Len čísla, nič nehovoriace. Ja som bola čistý bifľoš, mala som inak samé jednotky, len matika fyzika dvojky, učila som sa vzorce naspamäť a postupy naspamäť, ale žeby mi to pomohlo v logickom myslení, to nie. Logické myslenie som mala rovnaké v prvom ročníku na matike, aj vo štvrtom. A študovať som šla prekladatelstvo. Načo by mi bola maturita z matiky? Ja som maturovala z dvoch cudzích jazykov, lebo som to chcela študovať. Matika na maturite by bola pre mňa zbytočná záťaž, keďže maturitou som s ňou skončila a už nikdy nič matematické neriešila. A na všeobecný prehľad z matematiky predsa stačí samotné vyučovanie, či nie? Maturita by mala byť zameraná na to, čo ide človek študovať.

@anonym_b029d6 Vidis, keby si mala lepsieho ucitela matematiky, tak by si mozno toto nenapisala.

malasandrika
22. aug 2025

Toľko drámy .. ja neviem diskutujúce, Vy ste nemuseli ísť do práce? Lebo teda ja som za tu skôlku bola rada, že dieťa je v kolektíve, kým som v práci. Nesedela som doma na zadku, nevymýšlala som si diagnózy …

wodanka
22. aug 2025

Tento zákon, čo prijali sa napríklad týka aj súkromných poradenských centier, ktoré dostávali dotáciu od štátu. Chodia tam deti na diagnostiku, deti s poruchami učenia, autisti...Švagriná také má, od rodičov brali len symbolický poplatok max. 10 eur., od sociálne slabých rodín žiadny. Teraz po tejto zmene ho budú musieť navýšiť a zaviesť pre všetkých. Takže doplatia na to tí, ktorí na to nemajú - sociálne slabé rodiny. Takže ich deťom sa nedostane potrebnej podpory. Tak pre koho sa tieto zákony robia? Štátu ide len o jediné, ušetriť na dotáciách a platiť si to budú občania z vlastného.

hederamonstera
22. aug 2025
@malasandrika

Toľko drámy .. ja neviem diskutujúce, Vy ste nemuseli ísť do práce? Lebo teda ja som za tu skôlku bola rada, že dieťa je v kolektíve, kým som v práci. Nesedela som doma na zadku, nevymýšlala som si diagnózy …

@malasandrika nie, mam deti po sebe, starsie je s nami nastastie doma (chce byt❤️)

simsalabim
22. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@dskjhfdlkdjhl no tak, ako sa uci(la), toto vobec nerobi. Uci sa izolovane, ciste ako priklad, nic prakticke. Ja by som skor uvitala financnu gramotnost a podobne. Priznavam, ze matika mi robila na gympli velke problemy, napriek tomu mi logicke myslenie nechyba, mam 2 VS aj doktorat a matiku som k tomu nepotrebovala. Za sociku mi matikar daval 3 z milosti, hoci som bola tak na 4-. Ale potom by som sa nedostala na VS a som vdacna, ze bol dostatocne pricetny, aby pochopil, ze na to proste nemam rozum, hoci ine predmety som mala za 1, s vynimkou vydretej fyziky za 3. Lutujem tie decka, co su na tom ako ja budu musiet maturovat z matiky 🙈 Preco sa nemozu sistredit na to, co budu dalej robit? Tak nech vsetci povinne maturuju z dejepisu, nech sa poucia z chyb minulosti 🤷‍♀️

anonym_c756ab
22. aug 2025

@anonym_autor Veru,to bude vší a neviem čoho,akej pliagy v škôlkach,veď tie deti majú zrejme aj hlísty a čo ja viem čo ešte, radšej ani nemyslieť na také.

hederamonstera
22. aug 2025
@simsalabim

@dskjhfdlkdjhl no tak, ako sa uci(la), toto vobec nerobi. Uci sa izolovane, ciste ako priklad, nic prakticke. Ja by som skor uvitala financnu gramotnost a podobne. Priznavam, ze matika mi robila na gympli velke problemy, napriek tomu mi logicke myslenie nechyba, mam 2 VS aj doktorat a matiku som k tomu nepotrebovala. Za sociku mi matikar daval 3 z milosti, hoci som bola tak na 4-. Ale potom by som sa nedostala na VS a som vdacna, ze bol dostatocne pricetny, aby pochopil, ze na to proste nemam rozum, hoci ine predmety som mala za 1, s vynimkou vydretej fyziky za 3. Lutujem tie decka, co su na tom ako ja budu musiet maturovat z matiky 🙈 Preco sa nemozu sistredit na to, co budu dalej robit? Tak nech vsetci povinne maturuju z dejepisu, nech sa poucia z chyb minulosti 🤷‍♀️

@simsalabim uplne s tebou suhlasim, ja to mam naopak a pri predstave povinneho dejepisu na maturitach, nikdy nezmaturujem. Ja nemam na toto mozog

patriciah1
22. aug 2025
@anonym_c18548

Ja som spokojna,treba dostat romske deti do skolok a po druhe,skoro vsade ide zena po polroku spat do prace iba na Slovensku sa rozmohol taky nesvar,ze zeny su s detmi doma do 6rokov

@anonym_c18548 si myslíš, že cigančatá budú poctivo chodiť od troch rokov do škôlky? 😏 .... Asi z východného Slovenska nebudeš. 😅