Vláda schválila povinnú škôlku
Inak sa mi rata že táto krajina nemá väčší problem ako kolkorocne deti musia do školky 🤦
@bubuzu ved ja viem, ale to som myslela ako povinne pre romov, institucia, ktora by ich zastresovala a poviine by tam chodili matky s detmi.
@zuzana76 akože cigánky s deťmi do mš? a robiť bude akože kto. cigánky budú sedieť v mš a možno si poobede aj pospia - samozrejme po dobrom obede. však starý sa doma už nejak prestravuje.😀
Inak sa mi rata že táto krajina nemá väčší problem ako kolkorocne deti musia do školky 🤦
@katkaseiner väčší problém? ono to problém je.
malé deti z osád by sa naučili hygiene, možno aj po slovensky. a matky by mohli do práce. však aj tak klesá prac . sila a stúpa skupina dôchodcov. jednou ranou dve muchy.
cigánčence sú veľmi milé deti. ochotné, vďačné za všetko čo ich naučíš - ale len do puberty. potom je to už katastrofa. moja teta celý život učila cigánčence na prvom stupni.
@anonym_autor nesuhlasim !!!! Ja si nepiplem doma dieťa na to aby sa na dieťaťu vyvršovala nejaká stará ježibaba ktorá je už po dôchodku ja na svoju dcéru skoro vôbec nekricim a bit v živote nie mám problem na ňu zdvihnut hlas a nie to ešte niečo iné ...v našej dedinskej škôlke učia učiteľky čo učili ešte moju sesternicu čo má 41 rokov !!!! Proste načo a 3 ročné dieťa nieje ešte pripravené ísť do kolektívu potrebuje mamu ...som rada že aspoň u nás bude mať 2027 4 roky že aspoň ten rok no ale najradšej by som bola aby išla od tých 5 rokov nič jej neujde akurát detstvo sa jej skráti
Povinná školská dochádzka doposiaľ nezabezpečila, že deti nepeisposobuvých rodičov, či už Rómov či iných, do školy nechodili, nedokončili ani prvý stupeň a nie už povinných 10 rokov.
Napriek tomu niekto bude argumentovať, že povinná škôlka od 3 dá týmto deťom možnosť. No to určite.
Jediný logicky argument pre povinnú škôlku neexistuje. Kľudne môžeme teda zaviesť i povinné jasličky. Lebo veď socializácia.
Mne bežne stačí, ako sa prvého septembra mnohé matky tesua, že konečne škola, pripadne otázky, čo robiť s dieťaťom, keď je choré, alebo keď prší a rodič sa mu musí venovať.
Rodič, ktorý záujem má, tak sa dieťaťu venovať bude, zabezpečí mu podnety, vedie ho k rôznym záujmom a nepotrebuje k tomu povinnú škôlku. Rodič, ktorý záujem nemá, nepomôže ani škôlka.
Avšak je zaujímavé vidieť, koľko ľudí potrebuje mať niečo povinné.
@abbey1 asi by ťa rýchlo prešla radosť organizovať 15r dieťaťu s diagn. deň cez prázdniny. počítame dni do školy. dnes som sa stretla so známou a tiež už rátajú dni kedy ich dcéra pôjde do školy. tiež s diagnózou. 15 r je neskutočne dlho.
ale kto to nezažil nepochopí.
@anonym_autor nesuhlasim !!!! Ja si nepiplem doma dieťa na to aby sa na dieťaťu vyvršovala nejaká stará ježibaba ktorá je už po dôchodku ja na svoju dcéru skoro vôbec nekricim a bit v živote nie mám problem na ňu zdvihnut hlas a nie to ešte niečo iné ...v našej dedinskej škôlke učia učiteľky čo učili ešte moju sesternicu čo má 41 rokov !!!! Proste načo a 3 ročné dieťa nieje ešte pripravené ísť do kolektívu potrebuje mamu ...som rada že aspoň u nás bude mať 2027 4 roky že aspoň ten rok no ale najradšej by som bola aby išla od tých 5 rokov nič jej neujde akurát detstvo sa jej skráti
@janulicek45 kým si v práci tak kde je dieťa? či sedíš doma na predĺženom. nič by sa dieťaťu nestalo v kolektíve. tie staré ježibaby ako si ich nazvala to neraz s deťmi vedia lepšie ako ty. ale tak seď evidentne ti vyhovuje cicať systém.
@abbey1 asi by ťa rýchlo prešla radosť organizovať 15r dieťaťu s diagn. deň cez prázdniny. počítame dni do školy. dnes som sa stretla so známou a tiež už rátajú dni kedy ich dcéra pôjde do školy. tiež s diagnózou. 15 r je neskutočne dlho.
ale kto to nezažil nepochopí.
@anonym_9056e0 Áno, áno, všetky deti majú diagnózu. Či prepáč, len to tvoje a my všetci máme deti 100% zdravé.
@janulicek45 kým si v práci tak kde je dieťa? či sedíš doma na predĺženom. nič by sa dieťaťu nestalo v kolektíve. tie staré ježibaby ako si ich nazvala to neraz s deťmi vedia lepšie ako ty. ale tak seď evidentne ti vyhovuje cicať systém.
@anonym_9056e0 Predstav si, že sú matky, ktorým práca umožňuje nechať si deti doma a nevycucuavar systém. Áno, aj také zamestnania existujú. Vysvetli mi, keď tebe nikto nebráni dieťa do jaslí, škôlky, školy dat, prečo si myslíš, že to treba povinné zaviesť pre všetky deti.
@anonym_9056e0 ja som ešte na materskej keby si lepšie čítala ten príspevok 🙂 ...hej keď dieťa je akože pre nich neposlušné tak ho pošlú za dvere nech sa ukľudní alebo posadia samého zatiaľ čo sa iné deti hrajú bravo takýmto praktikám
@anonym_357359 to by si bola radšej doma? neodporúčam . som doma roky pri dieťati s diagn. a je to hrozné. ja by som išla pracovať hneď. vieš aké je to náročné byť roky doma? samozrejme s dieťaťom z ktorého nemôžeš spustiť oči.
@anonym_9056e0 pre nas je to takto ovela namahavejsie ako keby som bola doma. Pracujem len preto, aby som s dietatom mohla ostat doma a pripravit ho na nastup do skoly. Ak sa mi to vobec podari. Musim si nasetrit.
Toto slovo povinne,by mali prehodit,pre deti,ktore prihlasia mamicky do skolky a ta by ich mala povinne prijat,nie si deti prehadzovat inam,lebo tam je miesto.A rodic musi vozit dieta hore,dole.
Ja stále nerozumiem kde vidíte problém . Veď ak dieťa nechcete dať do MŠ ešte stále bude možnosť vzdelávať ho doma.
Rodí sa stále menej detí takže kapacita bude. Už teraz bežne chodia do škôlky 3 ročné deti žiadna novinka to nie je.
Niektorým nevyhovie nikto.
@anonym_autor konecne. Vacsina deti sedi doma, matka na tefone, decko na telefone.Vela deti nevie v 4 rokoch rozpravat, no preco asi. Vsetci sa chceme mat ako na zapade, ale robit maju 60tnici, pravda?Mlade matky sedia doma x rokov s jednym deckom, ktore sa nakoniec nevie spravat v kolektive.
A ze nebude nat kto robit? No tie fesandy namiesto rodicaku si mozu vyskusat varit a upratovat v novych skolkach!Tie sikovnejsie si mozu zrobit nadstavbu a bude uciteliek aj nadbytok!
@zuzana76 akože cigánky s deťmi do mš? a robiť bude akože kto. cigánky budú sedieť v mš a možno si poobede aj pospia - samozrejme po dobrom obede. však starý sa doma už nejak prestravuje.😀
@anonym_9056e0 myslela som komunitné centra a ženy by to mali dobrovoľne, keby sa báli tam nechať deti samé, časom by zistili, že deťom tam je asi aj dobre a vodili by ich tam dobrovoľne.
@anonym_autor Vitam hlavne tu maturitu z matematiky a na zaskoleni trojrocnych nevidim nic zle.
@anonym_dbbf23 co je tu na vítanie. Načo je tým, ktorí idú na pravo, medicínu a všetky humanitné prednéhy povinná maturita z matematiky?
@anonym_9056e0 Rómky aj tak nepracujú, nie tie z osád, tam nepracujú ani muži a mládež zväčša fetuje a sexuje cele dni.
@anonym_9056e0 Rómky aj tak nepracujú, nie tie z osád, tam nepracujú ani muži a mládež zväčša fetuje a sexuje cele dni.
@zuzana76 To sa všetko už zmení, lebo pôjdu hromadne do škôlky. A učiteľov budú musieť vyvážiť zlatom, aby ich našli dostatok hlavne v takých lokalitách.
Ja stále nerozumiem kde vidíte problém . Veď ak dieťa nechcete dať do MŠ ešte stále bude možnosť vzdelávať ho doma.
Rodí sa stále menej detí takže kapacita bude. Už teraz bežne chodia do škôlky 3 ročné deti žiadna novinka to nie je.
Niektorým nevyhovie nikto.
@anonym_636a03 Áno, uz teraz máme možnosť deti vzdelávať doma. Ale skúsila si si domáce vzdelávanie v škôlke či v škole vybaviť? Vieš, aké problémy s tým majú tie školy? Aká bhzsravua a nezmyselné kontroly z inšpekcie, z ministerstva? Preto mnohé školy odmietajú deti v domácom vzdelávaní. Nie je to také jednoduché, ako sa môže zdať.
@anonym_dbbf23 co je tu na vítanie. Načo je tým, ktorí idú na pravo, medicínu a všetky humanitné prednéhy povinná maturita z matematiky?
@anonym_d73268 Mozno ta prekvapim, ale napr. na LF MUNI ich zaujima aj znamka z matematiky, lebo to tiez o tom studentovi nieco hovori a oni prave chcu takych, ktori su v matematike dobri.
@anonym_d73268 Mozno ta prekvapim, ale napr. na LF MUNI ich zaujima aj znamka z matematiky, lebo to tiez o tom studentovi nieco hovori a oni prave chcu takych, ktori su v matematike dobri.
@anonym_dbbf23 znamka z ktoreho rocnika? Kedze studenti ktori sa hlasia na lf maju matematiku naposledy v ktorom rocniku na ss?
@anonym_636a03 Áno, uz teraz máme možnosť deti vzdelávať doma. Ale skúsila si si domáce vzdelávanie v škôlke či v škole vybaviť? Vieš, aké problémy s tým majú tie školy? Aká bhzsravua a nezmyselné kontroly z inšpekcie, z ministerstva? Preto mnohé školy odmietajú deti v domácom vzdelávaní. Nie je to také jednoduché, ako sa môže zdať.
@abbey1 áno a nebolo to také hrozné. Len pri jednom dieťati.V MŠ bez problémov. Kamarátka má takto dokonca 3 deti.
mna desi ta povinna maturita z matematiky. keby toto bolo za mojich cias, tak som bez maturity 😀
@anonym_18a803 to vazne? to by som sa asi na VS ani nedostala

@anonym_dbbf23 okej. Teraz to pozeram. Zaujimaju ich olympiady a socky. Nie znamky ako take nie? A nie len olympiada z matematiky, ale aj fyziky, chemie a biologie. Z tych nam povinnu maturitu netreba?
@anonym_dbbf23 na LF ich zaujíma hlavne, ako zvládnu prijímačky, maximálne chémia a biológia. Študovali nám tam traja mladí lekári. Jeden z nich si vybral medicínu aj preto, lebo s matematikou mal problém. Odvtedy vyštudoval aj druhu VS.Bez toho, aby exceloval v matematike
@anonym_dbbf23 okej. Teraz to pozeram. Zaujimaju ich olympiady a socky. Nie znamky ako take nie? A nie len olympiada z matematiky, ale aj fyziky, chemie a biologie. Z tych nam povinnu maturitu netreba?
@gregik66 rovnako su plusove body za anglictinu na urovni c1. Tak teda dajme maturitu na urovni c1 pre vsetkych, nie len na bilingvale
@anonym_autor deti budu samostatnejsie a rodicia, ktori pracuju sa nebudu musiet bat, ze ich dieta nezoberu do skolky.
@anonym_autor konecne. Vacsina deti sedi doma, matka na tefone, decko na telefone.Vela deti nevie v 4 rokoch rozpravat, no preco asi. Vsetci sa chceme mat ako na zapade, ale robit maju 60tnici, pravda?Mlade matky sedia doma x rokov s jednym deckom, ktore sa nakoniec nevie spravat v kolektive.
A ze nebude nat kto robit? No tie fesandy namiesto rodicaku si mozu vyskusat varit a upratovat v novych skolkach!Tie sikovnejsie si mozu zrobit nadstavbu a bude uciteliek aj nadbytok!
@baldinka boze kolko hnevu. Posielam ti objatie❤️

@anonym_c18548 zabudni na to, že tie rómske deti do škôlky aj budú chodiť. Nechodia ani teraz predskolaci, nebudú ani potom 3 a 4 roční. A predĺžený rodičak je pre deti s diagnozami, ak dieťa ostáva doma len tak, matke je hradené iba zdravotné, nedostáva nič. Okrem toho, v najbližších rokoch idú do dôchodku pomerne silné ročníky učiteliek. Som zvedavá, kto ich nahradí. Dcéra mojej susedky bude končiť VS predskolsku a elementarnu pedag. a do škôlky sa nastúpiť rozhodne nechystá, ani dve rocnika ich nie. Pred tromi rokmi skončila tu školu jej sestra, tiež nešla do MS, pracuje ako asistentka v jednej firme. Plat, ktorý má dnes by v škôlke mala možno pred dôchodkom. Toto kým vláda nevyrieši, na zaškolenie 3 ročných môže zabudnut
@anonym_4786e9 tak potom načo chodila do školy keď neplánuje sa zamestnať v odbore ktorý študuje. to by potom fakt mali dávať po ukončení štúdia študentom odrobiť 5-10 rokov na sk v tom odbore čo sa vyučil, vyštudoval.