Vláda schválila povinnú škôlku
Toto je tak nemozna vlada, zasahovat do rozhodnuti rodica. Uz sme ako v socializme ozaj 😡 Z akeho dovodu ma byt povinna skolka pre 3 rocne dieta, ved ani nieje tolko kapacit, peniaze niesu na skolky, ale hlavne, ze maju byt povinne.

Inak sa mi rata že táto krajina nemá väčší problem ako kolkorocne deti musia do školky 🤦
@bubuzu ved ja viem, ale to som myslela ako povinne pre romov, institucia, ktora by ich zastresovala a poviine by tam chodili matky s detmi.
@zuzana76 akože cigánky s deťmi do mš? a robiť bude akože kto. cigánky budú sedieť v mš a možno si poobede aj pospia - samozrejme po dobrom obede. však starý sa doma už nejak prestravuje.😀
Inak sa mi rata že táto krajina nemá väčší problem ako kolkorocne deti musia do školky 🤦
@katkaseiner väčší problém? ono to problém je.
malé deti z osád by sa naučili hygiene, možno aj po slovensky. a matky by mohli do práce. však aj tak klesá prac . sila a stúpa skupina dôchodcov. jednou ranou dve muchy.
cigánčence sú veľmi milé deti. ochotné, vďačné za všetko čo ich naučíš - ale len do puberty. potom je to už katastrofa. moja teta celý život učila cigánčence na prvom stupni.
@anonym_autor nesuhlasim !!!! Ja si nepiplem doma dieťa na to aby sa na dieťaťu vyvršovala nejaká stará ježibaba ktorá je už po dôchodku ja na svoju dcéru skoro vôbec nekricim a bit v živote nie mám problem na ňu zdvihnut hlas a nie to ešte niečo iné ...v našej dedinskej škôlke učia učiteľky čo učili ešte moju sesternicu čo má 41 rokov !!!! Proste načo a 3 ročné dieťa nieje ešte pripravené ísť do kolektívu potrebuje mamu ...som rada že aspoň u nás bude mať 2027 4 roky že aspoň ten rok no ale najradšej by som bola aby išla od tých 5 rokov nič jej neujde akurát detstvo sa jej skráti
Povinná školská dochádzka doposiaľ nezabezpečila, že deti nepeisposobuvých rodičov, či už Rómov či iných, do školy nechodili, nedokončili ani prvý stupeň a nie už povinných 10 rokov.
Napriek tomu niekto bude argumentovať, že povinná škôlka od 3 dá týmto deťom možnosť. No to určite.
Jediný logicky argument pre povinnú škôlku neexistuje. Kľudne môžeme teda zaviesť i povinné jasličky. Lebo veď socializácia.
Mne bežne stačí, ako sa prvého septembra mnohé matky tesua, že konečne škola, pripadne otázky, čo robiť s dieťaťom, keď je choré, alebo keď prší a rodič sa mu musí venovať.
Rodič, ktorý záujem má, tak sa dieťaťu venovať bude, zabezpečí mu podnety, vedie ho k rôznym záujmom a nepotrebuje k tomu povinnú škôlku. Rodič, ktorý záujem nemá, nepomôže ani škôlka.
Avšak je zaujímavé vidieť, koľko ľudí potrebuje mať niečo povinné.
@abbey1 asi by ťa rýchlo prešla radosť organizovať 15r dieťaťu s diagn. deň cez prázdniny. počítame dni do školy. dnes som sa stretla so známou a tiež už rátajú dni kedy ich dcéra pôjde do školy. tiež s diagnózou. 15 r je neskutočne dlho.
ale kto to nezažil nepochopí.
@anonym_autor nesuhlasim !!!! Ja si nepiplem doma dieťa na to aby sa na dieťaťu vyvršovala nejaká stará ježibaba ktorá je už po dôchodku ja na svoju dcéru skoro vôbec nekricim a bit v živote nie mám problem na ňu zdvihnut hlas a nie to ešte niečo iné ...v našej dedinskej škôlke učia učiteľky čo učili ešte moju sesternicu čo má 41 rokov !!!! Proste načo a 3 ročné dieťa nieje ešte pripravené ísť do kolektívu potrebuje mamu ...som rada že aspoň u nás bude mať 2027 4 roky že aspoň ten rok no ale najradšej by som bola aby išla od tých 5 rokov nič jej neujde akurát detstvo sa jej skráti
@janulicek45 kým si v práci tak kde je dieťa? či sedíš doma na predĺženom. nič by sa dieťaťu nestalo v kolektíve. tie staré ježibaby ako si ich nazvala to neraz s deťmi vedia lepšie ako ty. ale tak seď evidentne ti vyhovuje cicať systém.
@abbey1 asi by ťa rýchlo prešla radosť organizovať 15r dieťaťu s diagn. deň cez prázdniny. počítame dni do školy. dnes som sa stretla so známou a tiež už rátajú dni kedy ich dcéra pôjde do školy. tiež s diagnózou. 15 r je neskutočne dlho.
ale kto to nezažil nepochopí.
@anonym_9056e0 Áno, áno, všetky deti majú diagnózu. Či prepáč, len to tvoje a my všetci máme deti 100% zdravé.
@janulicek45 kým si v práci tak kde je dieťa? či sedíš doma na predĺženom. nič by sa dieťaťu nestalo v kolektíve. tie staré ježibaby ako si ich nazvala to neraz s deťmi vedia lepšie ako ty. ale tak seď evidentne ti vyhovuje cicať systém.
@anonym_9056e0 Predstav si, že sú matky, ktorým práca umožňuje nechať si deti doma a nevycucuavar systém. Áno, aj také zamestnania existujú. Vysvetli mi, keď tebe nikto nebráni dieťa do jaslí, škôlky, školy dat, prečo si myslíš, že to treba povinné zaviesť pre všetky deti.
@anonym_9056e0 ja som ešte na materskej keby si lepšie čítala ten príspevok 🙂 ...hej keď dieťa je akože pre nich neposlušné tak ho pošlú za dvere nech sa ukľudní alebo posadia samého zatiaľ čo sa iné deti hrajú bravo takýmto praktikám
@anonym_357359 to by si bola radšej doma? neodporúčam . som doma roky pri dieťati s diagn. a je to hrozné. ja by som išla pracovať hneď. vieš aké je to náročné byť roky doma? samozrejme s dieťaťom z ktorého nemôžeš spustiť oči.
@anonym_9056e0 pre nas je to takto ovela namahavejsie ako keby som bola doma. Pracujem len preto, aby som s dietatom mohla ostat doma a pripravit ho na nastup do skoly. Ak sa mi to vobec podari. Musim si nasetrit.
Toto slovo povinne,by mali prehodit,pre deti,ktore prihlasia mamicky do skolky a ta by ich mala povinne prijat,nie si deti prehadzovat inam,lebo tam je miesto.A rodic musi vozit dieta hore,dole.
Ja stále nerozumiem kde vidíte problém . Veď ak dieťa nechcete dať do MŠ ešte stále bude možnosť vzdelávať ho doma.
Rodí sa stále menej detí takže kapacita bude. Už teraz bežne chodia do škôlky 3 ročné deti žiadna novinka to nie je.
Niektorým nevyhovie nikto.
@anonym_autor konecne. Vacsina deti sedi doma, matka na tefone, decko na telefone.Vela deti nevie v 4 rokoch rozpravat, no preco asi. Vsetci sa chceme mat ako na zapade, ale robit maju 60tnici, pravda?Mlade matky sedia doma x rokov s jednym deckom, ktore sa nakoniec nevie spravat v kolektive.
A ze nebude nat kto robit? No tie fesandy namiesto rodicaku si mozu vyskusat varit a upratovat v novych skolkach!Tie sikovnejsie si mozu zrobit nadstavbu a bude uciteliek aj nadbytok!
@zuzana76 akože cigánky s deťmi do mš? a robiť bude akože kto. cigánky budú sedieť v mš a možno si poobede aj pospia - samozrejme po dobrom obede. však starý sa doma už nejak prestravuje.😀
@anonym_9056e0 myslela som komunitné centra a ženy by to mali dobrovoľne, keby sa báli tam nechať deti samé, časom by zistili, že deťom tam je asi aj dobre a vodili by ich tam dobrovoľne.
@anonym_autor Vitam hlavne tu maturitu z matematiky a na zaskoleni trojrocnych nevidim nic zle.
@anonym_dbbf23 co je tu na vítanie. Načo je tým, ktorí idú na pravo, medicínu a všetky humanitné prednéhy povinná maturita z matematiky?
@anonym_9056e0 Rómky aj tak nepracujú, nie tie z osád, tam nepracujú ani muži a mládež zväčša fetuje a sexuje cele dni.
@anonym_9056e0 Rómky aj tak nepracujú, nie tie z osád, tam nepracujú ani muži a mládež zväčša fetuje a sexuje cele dni.
@zuzana76 To sa všetko už zmení, lebo pôjdu hromadne do škôlky. A učiteľov budú musieť vyvážiť zlatom, aby ich našli dostatok hlavne v takých lokalitách.
Ja stále nerozumiem kde vidíte problém . Veď ak dieťa nechcete dať do MŠ ešte stále bude možnosť vzdelávať ho doma.
Rodí sa stále menej detí takže kapacita bude. Už teraz bežne chodia do škôlky 3 ročné deti žiadna novinka to nie je.
Niektorým nevyhovie nikto.
@anonym_636a03 Áno, uz teraz máme možnosť deti vzdelávať doma. Ale skúsila si si domáce vzdelávanie v škôlke či v škole vybaviť? Vieš, aké problémy s tým majú tie školy? Aká bhzsravua a nezmyselné kontroly z inšpekcie, z ministerstva? Preto mnohé školy odmietajú deti v domácom vzdelávaní. Nie je to také jednoduché, ako sa môže zdať.
@anonym_dbbf23 co je tu na vítanie. Načo je tým, ktorí idú na pravo, medicínu a všetky humanitné prednéhy povinná maturita z matematiky?
@anonym_d73268 Mozno ta prekvapim, ale napr. na LF MUNI ich zaujima aj znamka z matematiky, lebo to tiez o tom studentovi nieco hovori a oni prave chcu takych, ktori su v matematike dobri.
@anonym_d73268 Mozno ta prekvapim, ale napr. na LF MUNI ich zaujima aj znamka z matematiky, lebo to tiez o tom studentovi nieco hovori a oni prave chcu takych, ktori su v matematike dobri.
@anonym_dbbf23 znamka z ktoreho rocnika? Kedze studenti ktori sa hlasia na lf maju matematiku naposledy v ktorom rocniku na ss?
@anonym_636a03 Áno, uz teraz máme možnosť deti vzdelávať doma. Ale skúsila si si domáce vzdelávanie v škôlke či v škole vybaviť? Vieš, aké problémy s tým majú tie školy? Aká bhzsravua a nezmyselné kontroly z inšpekcie, z ministerstva? Preto mnohé školy odmietajú deti v domácom vzdelávaní. Nie je to také jednoduché, ako sa môže zdať.
@abbey1 áno a nebolo to také hrozné. Len pri jednom dieťati.V MŠ bez problémov. Kamarátka má takto dokonca 3 deti.
mna desi ta povinna maturita z matematiky. keby toto bolo za mojich cias, tak som bez maturity 😀
@anonym_18a803 to vazne? to by som sa asi na VS ani nedostala

@anonym_dbbf23 okej. Teraz to pozeram. Zaujimaju ich olympiady a socky. Nie znamky ako take nie? A nie len olympiada z matematiky, ale aj fyziky, chemie a biologie. Z tych nam povinnu maturitu netreba?
@anonym_dbbf23 na LF ich zaujíma hlavne, ako zvládnu prijímačky, maximálne chémia a biológia. Študovali nám tam traja mladí lekári. Jeden z nich si vybral medicínu aj preto, lebo s matematikou mal problém. Odvtedy vyštudoval aj druhu VS.Bez toho, aby exceloval v matematike
@anonym_dbbf23 okej. Teraz to pozeram. Zaujimaju ich olympiady a socky. Nie znamky ako take nie? A nie len olympiada z matematiky, ale aj fyziky, chemie a biologie. Z tych nam povinnu maturitu netreba?
@gregik66 rovnako su plusove body za anglictinu na urovni c1. Tak teda dajme maturitu na urovni c1 pre vsetkych, nie len na bilingvale
@anonym_autor deti budu samostatnejsie a rodicia, ktori pracuju sa nebudu musiet bat, ze ich dieta nezoberu do skolky.
@anonym_autor konecne. Vacsina deti sedi doma, matka na tefone, decko na telefone.Vela deti nevie v 4 rokoch rozpravat, no preco asi. Vsetci sa chceme mat ako na zapade, ale robit maju 60tnici, pravda?Mlade matky sedia doma x rokov s jednym deckom, ktore sa nakoniec nevie spravat v kolektive.
A ze nebude nat kto robit? No tie fesandy namiesto rodicaku si mozu vyskusat varit a upratovat v novych skolkach!Tie sikovnejsie si mozu zrobit nadstavbu a bude uciteliek aj nadbytok!
@baldinka boze kolko hnevu. Posielam ti objatie❤️

@anonym_c18548 zabudni na to, že tie rómske deti do škôlky aj budú chodiť. Nechodia ani teraz predskolaci, nebudú ani potom 3 a 4 roční. A predĺžený rodičak je pre deti s diagnozami, ak dieťa ostáva doma len tak, matke je hradené iba zdravotné, nedostáva nič. Okrem toho, v najbližších rokoch idú do dôchodku pomerne silné ročníky učiteliek. Som zvedavá, kto ich nahradí. Dcéra mojej susedky bude končiť VS predskolsku a elementarnu pedag. a do škôlky sa nastúpiť rozhodne nechystá, ani dve rocnika ich nie. Pred tromi rokmi skončila tu školu jej sestra, tiež nešla do MS, pracuje ako asistentka v jednej firme. Plat, ktorý má dnes by v škôlke mala možno pred dôchodkom. Toto kým vláda nevyrieši, na zaškolenie 3 ročných môže zabudnut
@anonym_4786e9 tak potom načo chodila do školy keď neplánuje sa zamestnať v odbore ktorý študuje. to by potom fakt mali dávať po ukončení štúdia študentom odrobiť 5-10 rokov na sk v tom odbore čo sa vyučil, vyštudoval.