icon

Vyjadrenie Asociácie priemyselných zväzov k rozpočtu

6. okt 2026

Aj tu ich je dosť, ficomiliek, ak aspoň niektorá dokáže rozumom obsiahnuť a pochopiť to, čo sa tam hovorí, budem rada.
https://www.facebook.com/zomriofficial/videos/t...

anonym_60ff52
•
6. okt 2026

Nedá a nedá sa to bez urážania a bez dehonestovania druhej strany, však?
Kým toto ako spoločnosť nepochopíme tak dobre nebude. Existujú MY a ONI ale to neznamená, že sa treba urážať a ponižovať. Takto sa hlasy nezískavajú. Ak niekoho na začiatku urazíš tak ťa už ďalej počúvať nebude.

danica2711
•
6. okt 2026

čo na tom treba vysvetľovať? Alexander Matušek povedal čistú, neprikrášlenú pravdu. Ficova vláda nevie, čo robiť s touto krajinou a čo je horšie, ani ich to nezaujíma. Preto sme v takom ekonomickom srabe, v akom sme, preto ich diletantské konsolidácie okrem ožobračovania ľudí nič nepriniesli, preto je rozpočet taký, aký je. A pre predchádzajúceho anonyma: v prejave nebolo nič dehonestujúce, ani urážajúce, bola to len pravda, navyše vyjadrená slušne, na rozdiel od štýlu, akým sa prezentuje vládna koalícia. A Matušek to nehovoril s cieľom získavať politické body alebo hlasy, on nie je politik, ale odborník. To vládna koalícia zostavila POLITICKÝ rozpočet, ktorý nás dovedie do ....

anonym_1782ac
•
6. okt 2026

@anonym_autor ani jedna nevie slušne bez urázok sa vyjadriť. Od ficomiliek slušnosť dávno neočakávam, to čo tu niektoré predvádzajú je naozaj smutné a vo veľkom obhajujú toto. Ani jedna si nevidí realitu, každá jedna má ružové okuliare a hlavne, že "oni sa majú teraz dobre - podľa nich". Naozaj je smutné, že nedokážu títo ľudia reálne rozmýšľať a občas som v riadnom šoku, kto toto obhajuje

autor
•
7. okt 2026
@anonym_60ff52

Nedá a nedá sa to bez urážania a bez dehonestovania druhej strany, však?
Kým toto ako spoločnosť nepochopíme tak dobre nebude. Existujú MY a ONI ale to neznamená, že sa treba urážať a ponižovať. Takto sa hlasy nezískavajú. Ak niekoho na začiatku urazíš tak ťa už ďalej počúvať nebude.

@anonym_60ff52 cituj urážky a ponižovanie prosím, ja som v prejave nič urážajúce a ponižujúce neregistrovala. Či čistá pravda je urážka? Bola podaná vecne, stručne, bez urážok.

anonym_60ff52
•
7. okt 2026
@anonym_autor

@anonym_60ff52 cituj urážky a ponižovanie prosím, ja som v prejave nič urážajúce a ponižujúce neregistrovala. Či čistá pravda je urážka? Bola podaná vecne, stručne, bez urážok.

@anonym_autor nech sa páči
Dehumanizácia a nálepkovanie:
Použitie expresívneho výrazu „ficomilky“ slúži na zjednodušenie a zaškatuľkovanie celej skupiny voličov. Podobné pejoratívne neologizmy v politickom diskurze stierajú individualitu jednotlivcov a nahrádzajú ju kolektívnou, často výsmešnou identitou.

Spochybňovanie kognitívnych schopností:
Formulácia „ak aspoň niektorá dokáže rozumom obsiahnuť a pochopiť“ priamo spochybňuje intelektuálnu kapacitu a kritické myslenie danej skupiny ľudí. Predpokladá, že títo voliči primárne nekonajú na základe racionálnych úvah.

Prejav morálnej alebo intelektuálnej nadradenosti:
Autor textu seba stavia do pozície niekoho, kto textu či situácii rozumie, zatiaľ čo od druhej strany očakáva zlyhanie v pochopení. Tento tón (povýšenosť) často prehlbuje bariéry v komunikácii.

Prehlbovanie polarizácie:
Takýto štýl vyjadrovania namiesto otvárania priestoru na vecnú diskusiu alebo presvedčovanie argumentmi skôr upevňuje tábory („my“ verzus „oni“). U cieľovej skupiny (voličov koalície) zvyčajne vyvoláva obrannú reakciu alebo hnev, čím sa šanca na konsenzus minimalizuje.

V politologickom kontexte ide o príklad polarizačnej rétoriky, ktorá namiesto kritiky konkrétnych politických krokov či programov útočí priamo na osobnú integritu a dôstojnosť voličov.

anonym_60ff52
•
7. okt 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a tu máš rovno aj odpoveď na svoj svoj druhý príspevok

Subjektivizácia pravdy („Čistá pravda je urážka?“):
Tu povyšuješ svoj osobný názor alebo interpretáciu na absolútnu a nespochybniteľnú pravdu. V politickom diskurze ide o častý jav, kedy človek verí, že jeho vnímanie reality je jediné správne, a preto akékoľvek vyjadrenie (aj útočné) považuje za legitímne pomenovanie faktov.

Kognitívna slepota voči vlastnej agresivite:
Tvrdenie, že príspevok bol podaný „vecne, stručne, bez urážok“, ukazuje na neschopnosť alebo nevôľu pozrieť sa na vlastný text očami nezaujatého pozorovateľa. Tu úplne vytesňuješ fakt, že slová ako „ficomilky“ alebo spochybňovanie schopnosti „rozumom obsiahnuť“ text sú zo svojej podstaty ad hominem útokmi (útokmi na človeka, nie na argument).

Presúvanie dôkazného bremena („cituj urážky a ponižovanie prosím“):
Tu žiadaš presnú citáciu, staviaš sa do pozície obete, ktorej sa krivdí. Ide o rečnícku taktiku, ktorá má odpútať pozornosť od podstaty problému (polarizácie) a prinútiť oponenta pracne dokazovať niečo, čo je z kontextu zrejmé.

Normalizácia neúctivého jazyka:
Tento postoj odráža širší spoločenský trend, kedy sa hrubosť, dehonestácia alebo posmech v politických debatách začínajú považovať za „normu“ alebo za „pomenovanie vecí pravým menom“. Hranica toho, čo ľudia vnímajú ako urážku, sa pod vplyvom vyhroteného verejného priestoru neustále posúva.

Neuvedomuješ si rozdiel medzi vyjadrením kritického názoru na politiku a dehonestáciou ľudskej dôstojnosti voličov.

autor
•
7. okt 2026
@anonym_60ff52

@anonym_autor a tu máš rovno aj odpoveď na svoj svoj druhý príspevok

Subjektivizácia pravdy („Čistá pravda je urážka?“):
Tu povyšuješ svoj osobný názor alebo interpretáciu na absolútnu a nespochybniteľnú pravdu. V politickom diskurze ide o častý jav, kedy človek verí, že jeho vnímanie reality je jediné správne, a preto akékoľvek vyjadrenie (aj útočné) považuje za legitímne pomenovanie faktov.

Kognitívna slepota voči vlastnej agresivite:
Tvrdenie, že príspevok bol podaný „vecne, stručne, bez urážok“, ukazuje na neschopnosť alebo nevôľu pozrieť sa na vlastný text očami nezaujatého pozorovateľa. Tu úplne vytesňuješ fakt, že slová ako „ficomilky“ alebo spochybňovanie schopnosti „rozumom obsiahnuť“ text sú zo svojej podstaty ad hominem útokmi (útokmi na človeka, nie na argument).

Presúvanie dôkazného bremena („cituj urážky a ponižovanie prosím“):
Tu žiadaš presnú citáciu, staviaš sa do pozície obete, ktorej sa krivdí. Ide o rečnícku taktiku, ktorá má odpútať pozornosť od podstaty problému (polarizácie) a prinútiť oponenta pracne dokazovať niečo, čo je z kontextu zrejmé.

Normalizácia neúctivého jazyka:
Tento postoj odráža širší spoločenský trend, kedy sa hrubosť, dehonestácia alebo posmech v politických debatách začínajú považovať za „normu“ alebo za „pomenovanie vecí pravým menom“. Hranica toho, čo ľudia vnímajú ako urážku, sa pod vplyvom vyhroteného verejného priestoru neustále posúva.

Neuvedomuješ si rozdiel medzi vyjadrením kritického názoru na politiku a dehonestáciou ľudskej dôstojnosti voličov.

@anonym_60ff52 pozdravujeme umelú inteligenciu. Ja som myslela na príspevok, ktorý som pridala, že nie je urážlivý.
Ak ťa pobúrilo slovo ficomilky, ja sa ospravedlňujem, fakt sa ospravedlňujem. Za toto sa môžeš na mňa hnevať, pokojne sa hnevaj, ale anificovolič nikdy nepochopí ako môže niekoho osloviť tento človek. A ešte raz pozdravujem AI😍

anonym_f7d3be
•
7. okt 2026

Ako uz bolo v tv povedane,vyrovnany rozpocet znamena,ze by nebolo na nic iba na to zakladne.Cize kazdy aj ekonomovia si to vysvetluju po svojom.Ved pozerajte spravy ukazuju aj opacne nazory.

anonym_60ff52
•
7. okt 2026
@anonym_autor

@anonym_60ff52 pozdravujeme umelú inteligenciu. Ja som myslela na príspevok, ktorý som pridala, že nie je urážlivý.
Ak ťa pobúrilo slovo ficomilky, ja sa ospravedlňujem, fakt sa ospravedlňujem. Za toto sa môžeš na mňa hnevať, pokojne sa hnevaj, ale anificovolič nikdy nepochopí ako môže niekoho osloviť tento človek. A ešte raz pozdravujem AI😍

@anonym_autor tak sa aspon poucis do buducna, ze zacat prispevok zhadzovanim oponenta nic dobre neprinesie. Ano, AI je velmi dobry nastroj, myslim ze to sformulovala velmi jasne a zrozumitelne.

danica2711
•
7. okt 2026
@anonym_60ff52

@anonym_autor tak sa aspon poucis do buducna, ze zacat prispevok zhadzovanim oponenta nic dobre neprinesie. Ano, AI je velmi dobry nastroj, myslim ze to sformulovala velmi jasne a zrozumitelne.

@anonym_60ff52 gratulujem. Myslím si, že diskusné fóra sú na to, aby ľudia vyjadrovali svoje vlastné názory. Ak ich nemajú alebo ich nedokážu sformulovať, siahajú k AI. Prosím, tvoja voľba, ale aspoň by som sa v takom prípade netvárila ako najvyššia morálna autorita

autor
•
7. okt 2026
@anonym_60ff52

@danica2711 keby to tak @anonym_60ff52 posunul vodcovi Ficovi, že zhadzovaním opozície nič dobré neprinesie. A ten toho už narozprával a nazhadzoval. Ale má to šťastie pán F., že ho mnohí a mnohé budú brániť vlastnými telami aj keď je to človek bez chrbtovej kosti a je to veľmi vidno na jeho činoch, minulých a súčasných, na jeho slovách, na jeho klamstvách a kauzách. Ale to škoda vyťahovať, to nemá význam. Niekomu sa prepečie všetko

unterwasserman
•
Včera o 22:09
@anonym_60ff52

@anonym_autor nech sa páči
Dehumanizácia a nálepkovanie:
Použitie expresívneho výrazu „ficomilky“ slúži na zjednodušenie a zaškatuľkovanie celej skupiny voličov. Podobné pejoratívne neologizmy v politickom diskurze stierajú individualitu jednotlivcov a nahrádzajú ju kolektívnou, často výsmešnou identitou.

Spochybňovanie kognitívnych schopností:
Formulácia „ak aspoň niektorá dokáže rozumom obsiahnuť a pochopiť“ priamo spochybňuje intelektuálnu kapacitu a kritické myslenie danej skupiny ľudí. Predpokladá, že títo voliči primárne nekonajú na základe racionálnych úvah.

Prejav morálnej alebo intelektuálnej nadradenosti:
Autor textu seba stavia do pozície niekoho, kto textu či situácii rozumie, zatiaľ čo od druhej strany očakáva zlyhanie v pochopení. Tento tón (povýšenosť) často prehlbuje bariéry v komunikácii.

Prehlbovanie polarizácie:
Takýto štýl vyjadrovania namiesto otvárania priestoru na vecnú diskusiu alebo presvedčovanie argumentmi skôr upevňuje tábory („my“ verzus „oni“). U cieľovej skupiny (voličov koalície) zvyčajne vyvoláva obrannú reakciu alebo hnev, čím sa šanca na konsenzus minimalizuje.

V politologickom kontexte ide o príklad polarizačnej rétoriky, ktorá namiesto kritiky konkrétnych politických krokov či programov útočí priamo na osobnú integritu a dôstojnosť voličov.

@anonym_60ff52 veľmi krásne napísané, a toto neplatí len v politike. Ale aj mňa stále hanobia a zosmiešňujú tým že keď chcem diskutovať napr. o ženách tak hneď tam pchajú zbieranie zálohovaných fliaš zo smetných košov. A nálepkujú. Nevidia že zálohovanie dáva mnohým možnosť zarobiť si bez toho aby obťažovali spoločnosť žobraním, alebo nemusia riešiť krádeže dvoch rožkov v obchodoch. Lebo vďaka zálohovaniu si ich môžu kúpiť. Zálohované flašky nepatria na zem ani do komunálneho odpadu, ale do zálohomatu, a vďaka zberačom sa dostanú tam kde majú.

unterwasserman
•
Včera o 22:19

K téme: Pravda je taká že rozpočet je v zlom stave a treba ho opraviť. Avšak nevieme kto sú tí správni ludia ktorí ho opravia. Keby bola akákoľvek iná vláda, nič nezaručuje že sa to opraví. Budú to len inák menežovať. S mínusom a nulou sa hospodáriť nedá. To je fakt. Tak je úplne jedno kto bude gazdovat s prázdnou pokladnicou, keď je prázdna tak stráca svoj účel.

Mne bola najsympatickejšia vláda odborníkov. Tí sa aspoň snažili, a brali riadenie krajiny ako prácu, nie ako špekulanti čo špekulujú kde čo by sa dalo... Dokonale by to riadila len umelá inteligencia ale nezávislá od človeka. Lebo chyba je vždy človek. Obvykle na politikov nadávajú, že ako kradnú atď. Ale kto by to nerobil keby mal možnosť? Hociktorého takého sa spýtajte, že keby si sa stal statostom/primátorom a mohol by si si niečo uliať pri stavbe cyklotrasy, tak že to nikto nezistí, čo by si spravil? Jasné že by si to spravil! Kto povie nie, ten klame.