Zrušenie domácich úloh v Poľsku: Povzbudenie pre detstvo?
Som za to, aby aj naše deti poznali čo je to detstvo a oddych po škole. Ja osobne som mala vždy len nervozitu z úloh ako dieťa.
@erikavesela áno, beriem, že niektoré veci sú úplne zbytočne. Učitelia sú rôzni, každý z nich má svoj vlastný štýl učenia, nechcem nikoho haniť. Ale je pravda, že ani ja nechápem projekty, ktoré robí rodič. Keď chcem robiť projekt, tak ho urobím na hodine a maximálne si ho žiaci dokončia doma. Deti sa pekne učia aj keď robia projekty a aj slnečná sústava sa dá pekne urobiť v škole. Napr. Na výtvarnej si urobia planétky a na geo/prirodovede to dajú dohromady, na matike môžu prepočítať vzdialenosti atď... Často sú aj knihy takto debilne (pardon za výraz) stavané, že projekt určený pre siestakov si vyžaduje vrtať do sklenej fľaše, strihať plech, nahrievať umelú hmotu... Načo budem toto známkovat, keď viem, že to určite nerobilo dieťa. Ale to je na veeeeeľmi dlhú diskusiu, čo všetko by bolo dobré zmeniť, aby to aspoň ako tak fungovalo. A určite to, že zrušia domáce nevyrieši žiadny problém.
@zuzana76 ja som tak neznášala zemepis či ako sa to vtedy volalo. Ke´d sme sa učili o krajinách - vedieť hlavné mestá - OK to je podstatné, potom podnebie, priemysel, poľnohospodárstvo, čo sa tam vyrába, ťaží a z toho písomky. Ktorá krajina čo vyváža, aké je tam podnebie. Ale tak mám aspoň prehľad, aj keď sa niektoré veci už pomenili.
@ariesi my sme tiež tak, rôzne hry doma hrali - človeče, karty - sčítavanie kvôli matike. Vonku - kvety, rastliny, zvieratá, pri varení to, čo si spomínala. My sme žili v tom reálnom svete, oni sú vo virtuálnom a to už je sakra rozdiel
@zuzana76 tak prvy stupeň u nás kupovala učiteľka zošity, peniaze sme posielali:D aj ostávali v škole, lebo dnešné deti sa často nevedia ani pripraviť do školy... keď potom už učiteľ zúri na druhom stupni, prídu sa rodicia sťažovať:D ze je zlý na detičky..
@vroni samozrejme, ze nie, nie je za vsetko zodpovedny ucitel...to nikde netvrdim, ale skor si myslim, ze tie ulohy su presne na to, aby si ucitelia "zabezpecili", ze ziaci sa aspon trosku budu tomu ucivu venovat...je to vlastne nepriama pomoc ucitelov, ale takto to malokto vidi
@simca06022011 a to ani nezuri na prvy krat, ale na desiaty 😀, ked vidi, ze ten ziak ho ma uplne na haku, alebo v pečku
@patus_2 mas uplnu pravdu...keby tie projekty boli robene v skole a na dokoncenie doma, tak by to zmysel davalo, uz aj tym, ze ucitel vzdy k tomu povie aj omacku a deti pocuvaju...ale ak ich robia vylucne rodicia, co je casto realuta, tak je uplne nezmyselne ich vobec detom zadavat..a spolupraca na viacerych predmetoch by bola super, ale je podla mna skor nerealna ako realna...ked sa ale projekty robia v skole, tak ucitel nestiha prebrat bezne ucivo alebo stiha?
Aj dnes chodia deti von, a kopa deti aj hra hry s rodičmi. Ale na rátajte matiky, na učenie predmetov, na to.ci sa dokáže za pol.hodinu napr naučiť niečo, toto nemá vplyv. Tým ze nemusia si nič pamätať, všetko sa hlavne pri väčších deťoch, hneď hľadá v Google, žiadna námaha s tým nie je spojená, hľadanie, čítanie nevládzu a nestíhajú potom realne studovat. Ved kedysi som musela pre.projekt letieť do knižnice... knihy sa čítali, nenasla.som online obsahy. U nás aktuálne problémy sú s čítaním zadaní.. prečítajú a polka triedy to neurobí tak/nepochopí... to je neskutočný problém. A to nielen matika, ale ako som písala aj bežne prírodné vedy, angličtina ( take chyby ze veľkým majú napísané pouzite prítomný čas, a polovica napíše minuly)... aj doma to.vidim, napichujeme 3 veci urobiť... už druhú si nepamätá... A na čo.aj. ved aj pre dnešných dospelých.. appka na všetko, už aj na upratovanie. Aplikácia napíše co treba urobiť a odklikava sa :D
@erikavesela nestiha
@erikavesela, toto mi pripomína klasika, ktorý tvrdil, že opak dobra je dobré myslené. Nie, fakt nepotrebujem ukolovanie a pripomínanie, že sa má dieťa učiť. Naša pani učiteľka proste napíše, čo v ten deň deťmi preberala. Ako s tou informáciou naloží rodic, nerieši vôbec nijako. Zaujímavé je, že s jej predmetom má moje dieťa oveľa menšie problémy ako s predmetom pani učiteľky, ktorá zadáva domáce úlohy, kontroluje, ukoluje a vypestovala nielen u dieťaťa ale aj u mňa a manžela prudkú alergiu na školu a svoju osobu.
@vroni lenže toto neplatí na každého. Sú takí, ktorí to ,,zneužijú,, a nebudú robiť dobrovoľne nič.
@ariesi tak ôk, zrušte úlohy.
Treba si ale aj naštudovať, ze aj tým opakovaním sa vedomosti upevňujú a prehlbujú - nie je to výmysel učiteľský, ale psychologický, neurologický.
Sú deti, ktoré inak nedonutis si nič zopakovať a nie sú to géniovia. Keď budu dostávať 4 a 5 co potom budeš písať? Zase búdy učiteľky na vine.
Vy budete mat ako rodina čas na seba, čas na talent - tak nech hra dieťa len ten futbal a nič iné mu vlastne netreba.
Školské systémy, kde nie sú du, sú nastavené na koniec výuky o 16tej 17tej. Ráta sa tam aj s opakovaním.
Podľa mňa deti by mali mať len minimum úloh a iba také ktoré zvládnu urobiť doma same, skôr niečo zaujmave ako projekt, precitat knihu . Rodič by nemal suplovať pedagóga, nema na to ani vzdelanie a ani čas
@ibatanecnica, tak nebudú. A budú blbé. Čo už, aj kopať kanály niekto musí.
@huginko súhlasím, mnoho rodičov to takto rieši. U nás sú vyberali krúžky sami, podľa toho, k tomu ich to ťahá. Vzdelanie je dôležité, ale naše školstvo ide, akoby som sa správne vyjadrila, tak infikovane? Jednoducho všetci musia vedieť všetko, podľa možností rovnako. Mám jednu z naj slovenských VŠ, ale s kartou matikou som mala mierne problémy už na druhom stupni a na výberovom gympli som s ňou skončila nadobro. To, čo z matiky k životu potrebujem, viem a nejaké faktoriály viem, ze existujú. Je to široký problém a asi nemá iba jedno správne riešenie.
@ariesi lenže vidíš, niečo vieš, lenže ak maju deti problém narobiť, deliť, slovnú úlohu vyriešiť, tak je to vážna vec. To nie je nič neštandardné, neucia sa jadrovú fyziku ani neviem co svetoborne. Základné veci.
@vroni ja ale nepisem o svedomitych ziakoch, o ziakoch, kt.sa chcu vzdelavat ale ich rodicoch, kt.vedia, ze do skoly sa treba pripravovat...to nie je na debatu...to.je spravny pristup...ja pisem o tych inych...
Či sme mali úlohy alebo nie ak tomu raz žiak nerozumie tak to ajtak urobí zle.
Dôležitá je výučba v škole a tá je mnohokrát zle nastavená.
Jeden učiteľ dokáže vysvetliť a naučiť aj totálne neschopného a druhý sa ani neunúva urobiť niečo naviac.
Zažila som tento rozdiel.
DÚ nie sú zlé, ale musia byť zmysluplné.Nemá to byť DÚ pre rodiča.Napríklad dať prvákom napísať vety ktorí neovládajú abecedu mi nepríde veľmi rozumné.
A niekedy je úloh z každého predmetu veľa.
Niekedy nemajú nič spoločné s učivom.
@majka99999 nehovorím a násobilke, to sa inak ako precvičovaním asi ani nedá naučiť. Vybrané slová - no, nevymenujem žiadne, ale použiť viem všetky. Vždy som veľa čítala a tak sa to automaticky vrylo. Poznám ľudí, čo vybrané slová vysypú z pamäte aj po 40 rokoch, ale použiť v texte ich nedokážu. Deti sú v družine kým neprídem z práce, jeden dvakrát v týždni na športovom krúžku, v sezóne víkend zápas. Druhý má toho viac, vybral si sám, ale je to niečo, na čo sa teší a ide mu to. Ale aby písali denne pisomky a pritom sa učitelia sťažovali, že sa deti nevedia vyjadrovať..... Pri krúžkovaní správnych odpovedí sa to ani nenaučia. Ale keď bude denne niekoľko žiakov odpovedať, zlepší sa aj vyjadrovanie, aj sa popri tom ešte doučia.
A áno, u nás je problém kvôli diagnózam oboch. Precvičiť čo nejde, ale opakovať každý predmet ešte raz doma, to už je suplovanie školy.
Pre niektorych rodicov je asi vyhodnejsie, ak dieta travi cas na mobile, lebo to s nim nemusia riesit a mozu byt tiez na mobile. Ale beda, ak dieta dostane horsiu znamku. Takze kludne nech su domace ulohy dobrovolne, len potom sa to isto prejavi na znamkach a tipujem, ze potom bude dalsi boj-aby vsetkym davali jednicky😉
@dskjhfdlkdjhl u nás je chyba aj to, že rodičia si zakladajú na známkach. Viem, že ani jednotka nie je ako jednotka, ale mnohí na učenie kašlú, lajdačia a keď majú trojky, tak zasahujú rodičia. Všetci sú za to zodpovední, len deti nie.
@ibatanecnica problem so znamkami je inde...a to v tom, ze su jednym z kriterii na prijatie na ss...keby sa na vsetkych ss aj vs brali do uvahy len a len prijimacky, tak by znamky potrebne neboli...
@erikavesela tak to je tiež pravda. Uplne by stačili prijímačky. Nech si škola zadá testy, čo vyžaduje od uchádzačov a podľa toho nech prijíma študentov.

@zuzana76 no, by si sa čudovala, čo sa týka volieb. V práci, 30-40 ročný muži ( robím v pánskom kolektíve), 80% z nich Ing, niektorí z nich na stážach v Amerike a Nemecku a volili týchto tupcov a ešte ich aj obhajujú. A prezidentka je americká agentka, Putin je úžasný a celá Amerika je zlo. Niektorí z nich odcudzujú SNP, no proste je ti zle z týchto ľudí. A to nezažili socializmus. Je mi z nich zle, žiaľ, túto prácu potrebujem, mám ju rada.