icon

Zrušenie domácich úloh v Poľsku: Povzbudenie pre detstvo?

25. jan 2024

Som za to, aby aj naše deti poznali čo je to detstvo a oddych po škole. Ja osobne som mala vždy len nervozitu z úloh ako dieťa.

ariesi
26. jan 2024

@adrianap83 píšem, že kto potrebuje, aby doma docvičil,opakoval.Nie však plošne, všetko a každý deň. Je mi jasné, že sú rodičia, ktorí neskontrolujú, neprecvičia, ale takí asi ani na úlohy nepozerajú. A úlohy na vikendy a prázdniny ani náhodou. Nie len opakovanie, aj regenerácia je dôležitá.

erikavesela
26. jan 2024

@ibatanecnica presne tak som to myslela

ariesi
26. jan 2024

@simca06022011 jasné, základy byť musia.

martina87
Autor odpoveď zmazal
patus_2
26. jan 2024

@erikavesela záleží od mnohých faktorov, či stíham prebrať učivo a aj urobiť projekty. Ale stále sa dá projekt prepojiť s ucivom a aspoň niečo urobiť aj praktický. Spolupráca na viacerých predmetoch je skôr možná na prvom stupni, kde väčšiu časť učí iba jeden učiteľ. Na druhom stupni je to už ťažšie, ale keď je ochota a zapoja sa do toho aj výchovy tak sa to dá.

adrianap83
26. jan 2024

@ariesi ved ak je dieťa chytré, tie úlohy, tie obyčajne, nie projekty na tri dni , ktoré zamestnaju celú rodinu, ma za hodinu aj samé hotové. Treba kus zodpovednosti aj dietatu nechať. Príď zo školy a porobí, čo vie. Nemusíte všetko spolu. Skontroluje ucitel, ak nemá dostane sankciu, postupne sa naučí sám za seba zodpovednosti. Teraz taka móda, ze aj so SŠ sa rodicia učia...🙄 krúžkov aspoň 6, večer decko padá od únavy , jasne že nevladze urobiť základné du, ridic musí byť pri ňom.

sense
26. jan 2024

@adrianap83 prečo učiteľka? Na vine je rodič. V prvom rade jemu ma záležať na dobrom vzdelaní.
Aj keď učiteľka keď sa aj rozkrájame vždy bude na vine. Pre jedného lebo dáva veľa úloh, pre ďalšieho lebo dáva menej úloh. Pre tretieho lebo si dovolila dat dvojku na vysvedčení. Pre štvrtého lebo skúša malo, pre piateho zas skúša veľa. Pre ďalšieho lebo jeho dieťa nestíha a pre osttenho zas lebo dieťa stíha až prirýchlo a nudí sa.
Ja by som osobne v tejto dobe byt učiteľom nechcela. Teraz je každý rodič múdrejší a fundovanejsi lebo Google ale veľa z nich nedokáže vlastne dieťa naučiť ani vybrané slová alebo scitat trojmiestne cisla lebo to sám nevie. A keď aj vie nemá na vlastné dieťa trpezlivosť lebo je to povinnosťou učiteľa

vroni
26. jan 2024

@erikavesela, o tom to práve je. Učiteľ nemôže suplovať prácu rodičov, ktorí chcú mať hlavne od decka pokoj. Nemôže, pretože by sa pri tom úplne zničil a výsledok by bol viac než otázny. Môžeme vzdelávať len tých, ktorí to vzdelávanie pripustia. Môžeme (silou zákona) "prinútiť" všetky deti, aby chodili do školy. Ale nijako nemôžeme prinútiť všetky deti (a ich rodičov), aby sa vzdelávali. Ak budeme nasilu vzdelávať všetkých podľa jedného vzorca, venujeme priveľa energie tým, ktorí o to nestoja a neostane nám dosť pre tých, ktorí by sa mohli naučiť viac. Nehovorím o deťoch múdrych a menej múdrych. Hovorím skutočne o chuti a ochote učiť sa a vzdelávať. Učiteľova najväčšia úloha by mala byť ukázať možnosti, motivovať, vzbudiť záujem. Až potom pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Pricetni rodičia sa chytia aj sami a tí ostatní l, tak tam je lepšie, keď sa nezapoja vôbec.... Do tohto idealistického konceptu mi prikázane domáce úlohy proste nepasuju.

cafelatte
26. jan 2024

Deň dieťa za ZŠ vyzerá asi takto, doobeda sa uci v škole povedzme do jednej, poobede si doma robí úlohy, projekty plus sa učí na zajtrajšie hodiny. Žiadne dectvo..len povinnosti, plus povinnosti v domácnosti.

ibatanecnica
26. jan 2024

@sense pokiaľ je učiteľ normálny, rodič by mal stáť na jeho strane a podporovať dieťa vo vzdelávaní sa. Jasné že prvák ,druhák potrebuje pomoc rodiča pri úlohách, musí si nájsť ten svoj systém. Ale na druhom stupni by malo byť dieťa už samostatné. Max. tak ak niečomu nechápe, spýta sa v škole, doma
Ja sa napr. vzdelávam celý život - rôzne kurzy, jazykové - zo zvedavosti som skúsila aj čínštinu, kurz jogy, iných cvičení, masáže, spravila som si školu, vyskúšala som rôzne brigády v rôznych oblastiach - mám prehľad čo sa ako vyrába, čo ako funguje. . Keď ma niečo zaujme, tak o tom chcem vedieť viac alebo to chcem ovládať. Mnohí sa ma pýtajú, na čo mi to bude. Na čo? Mám prehľad, spoznám ľudí, ktorí mi do života zase niečo dajú, získať možnosť práce, viem si poradiť v mnohých situáciách, viem poradiť, pomôcť druhým v tej oblasti. Proste, človek stále rastie, nezakrpatie. Vieš si poradiť aj v kritických situáciách. A v tomto vediem aj dcéru - nájdi si oblasť, ktorá ťa baví, vzdelávaj sa, využi všetky možnosti, ktoré sa ti ponúkajú.

ibatanecnica
26. jan 2024

@cafelatte hm, tak u nás to tak veru nebolo.

zuzana76
26. jan 2024

@ibatanecnica presne takto by to malo byt, ale vies kolko ludi a deti chce len prezivat? dajte mi vsetci pokoj, nic, ziadna aktivita, potom zase cakaju len na nejake davky, materske, nezamestnaní, atd... a takto im prejde cely zivot.

janka1011
26. jan 2024

Zrušiť ešte aj domáce úlohy je chyba. To, že si poobede precvičia učivo alebo spravia niečo do školy predsa nikomu z nich neublíži. Deti sú čím ďalej tým viac hýčkané a to nie je dobre. V porovnaní s nami sa učia menej, povinností majú menej...mám deti, takže viem to porovnať. Vyrastá nám generácia závislá na mobiloch, tak zoberme im ešte aj to minimum povinností, čo mali. Celé zle.

simca06022011
26. jan 2024

@sense no napr učiteľ, má riešiť prípravu deti, napr kontrolou ci to deti robia, ak má trieda priemery ako.u nás... A nejde o jednotlivcov, tak určite chyba je niekde inde. Keby moje dieťa bolo jedno z mála zo 4 z písomky, nepoviem sni mäkké f. Ak dám dcére vyrátať rpikald na deleno a nevie ani len postup, aj keď samé jednotky na vysvedčení, tak tiež je chyba inde ako doma.

simca06022011
26. jan 2024

@janka1011 napr dcéra bola včera celý deň bez mobilu a okrem úloh, stihla aj maľovať, aj so mnou pokecat, aj nechty si urobiť a seriál.pozriet a dokonca aj upratať mi pomohla.. čiže to je zaručené zabijac času a s mobilom sa nič nestiha.

adrianap83
26. jan 2024

@sense no obrazne som to napísala, ze áno, vždy bude za to môcť ucitel, akokoľvek to bude. Rodič by sa len hral, dieťa sa ma vlastne len hrať a za to, že nič nevie môže učitel. Učiteľ sa s DU snaží u niektorých deti aspoň akú takú aktivitu vyvinúť. Aj to je zle. So všetkým súhlasím, čo píšeš.
Deti, ktorým sa rodičia venujú, naučia ich sa samých učiť, aspoň časť, ktorú zvládnu. A aj to ďalšie spoločne učenie berú ako spoločný čas, nie ako nutné zlo. A chápem, ze niekedy sú to nervy na poslednu chvíľu, atď.
Treba sa porovnávať s vyspelými krajinami, tam sa deti ozaj veľa učia. Ci už doma, alebo v skole a prídu neskoro domov.

sunflower87
26. jan 2024

Za mňa cez týždeň úlohy v poriadku, ale samozrejme s mierou... projekty by som nechala na prácu v škole....
A víkendy , prázdniny bez úloh. Veď kedy si majú oddýchnuť? Tiež chceme niekam ísť, relaxovať, hrať sa a nie sedieť napr.na chate nad úlohami 🤔.
To je môj názor....

janka1011
26. jan 2024

@sunflower87 no dnešné deti sú zrelaxované až až. Veď čo už len majú za povinnosti okrem učenia sa? Zase až tak tých úloh nemajú, aby si nestihli oddýchnuť, už zase sa netvárme, že deti nestíhajú dýchať kvôli úlohám. Povinnosti s nimi pôjdu celý život, prečo by ich nemali mať v primeranej miere už v detstve? Či hodiť po škole tašku do kúta a do večera mobil v ruke? Lebo tak to bohužiaľ v drvivej väčšine je.

atinkaa
26. jan 2024

@autorka bez ohladu na to, co vsetko mas na piatich stranach napisane, tak prve co mi napadlo je, ze je mozne najst za tym vsetko - neda sa asi napisat presne ako to budu mat vsetky skoly, vsetky deti, vsetci rodicia, vsetci ucitelia a to nielen ci im to bude vyhovovat ale aj to, ci to bude pre dalsi vyvin dietata ok. Ako pri vsetkych pausalnych veciach sa ti strati clovek a jeho individualny pribeh.

Teda viem si predstavit, ze ucitelka, ktora deti pretazuje, ktora dava z vecera do rana milion uloh a neda im cas vydychnut ma smolu a deti aj rodicia sa potesia.
Viem si ale aj predstavit pani ucitelku, ktora ma rada aj takyto kontakt so svojimi detmi cez ich pracu, lebo vidi ako pracuju ked nie su rusene, ked sa napr. mozu venovat niecomu co ich zaujima - ak maju temy napr. projektov volne zadane a nie su to len cvicenia z knihy, pretoze ma cez to moznost spoznat dieta, jeho zaujmy, potreby, jeho rodinu mozno aj. A bude to skoda, ze to nebude moct mat - lebo pausalne.

A tiez si viem predstavit, ze bude kopa deti, ktore pridu o moznost trochu napravit ten aritmeticky priemer znamok, s ktorym sa furt este naraba a nebude tam sanca napr. za cosi, co ma bavi, co viem doma pripravit ziskat dobru znamku, ktora mi pomoze k tym skolskym.

Mnohi rodicia mozno pocitia ulavu, ze konecne na nich nebude tlak, aby sa niecomu konk. s detmi venovali, len mozno az casom zistia ako velmi im to bude chybat. Pretoze pridu o aj ten minimalny cas s detmi - nebude sa im tak lahko hladat tema - dieta este menej zazije rodica, ktory v dany moment aj nevie nieco, ktory musi spolu s nim nieco riesit - ako to robi, je okolo toho napatie a hadky, alebo sa vypneme k vykonu - sustredene cosi spolocne majstrujeme, mozno aj cez prvotnu neochotu sa mame spolu fajne...? Neviem ako vselijak to moze byt, no ja za seba viem urcite povedat, ze by mi to chybalo. Som ten rodic, co i tak by dalej pracoval s detmi na roznych veciach a ucil ich, ale bola by skoda ak by skola prisla o moznost vidiet a zazit to spolu s nami, cez nejaky projekt, pretoze to mozno da inspiraciu aj inej rodine, alebo inemu dietatu alebo hoc len pani ucitelke.

A co mi na tom vadi najviac je ta paternalisticka neochota verit tomu, ze to zvladne kazda pani ucitelka so svojimi ziakmi a ziak doma s rodicmi alebo rodicia so svojim dietatom ....alebo akokolvek. Teda ze sa nieco musi prikazat, zakazat, nariadit, zrusit, vymahat, nedovolit, vyzadovat .....nijako velmi by som to Polsko ako vzor nedavala, nie je nejaky cas dobrou krajinou pre zeny a pozeram, ze sa pausalne stava nie uplne dobrou krajinou pre deti.

Ano je to rychle, je to smahom ruky....akurat je to take pre masy, davy, do zakonnika, nie pre cloveka, pre jednotlivca, pre konk. osobu alebo v prospech konkretneho dietata.
Tak asi tolko.

atinkaa
26. jan 2024

@ibatanecnica to je tak krasne napisane, velmi tomu fandim!

ibatanecnica
26. jan 2024

@atinkaa ďakujem,

sunflower87
26. jan 2024

@janka1011 moje deti teda nie sú na mobile. Majú krúžky, povinnosti doma, spoločný čas s nami...
Samozrejme, nie v každej rodine je to takto....a zase kto sa učiť nechce, tak sa nebude a čas bude tráviť na mobile alebo na TV či vonku s kamošmi...

sunflower87
26. jan 2024

@janka1011 a hovorím o voľných víkendoch a prázdninách...cez týždeň som písala, že súhlasím s primeraným množstvom úloh.... treba lepšie čítať....

mamusa123456789
26. jan 2024

Ja som za to, aby boli domáce úlohy, ale z mierou, niečo na pár minút, nech si precvicia co robili v škole, ale určite nie na čele poobedie každý si predsa potrebuje oddýchnuť.

ddaassuullaa
26. jan 2024

A ja som za to, aby z deti nik nerobil neschopne stvorenia. Hlavne vlastne mamy nie🙏

ibatanecnica
26. jan 2024

@ddaassuullaa to by ale za ne nemohli nič robiť a deti by zase museli začať niečo robiť
Mne raz dcéra asi 5 ročná úplne vážne - po tom, čo som jej povedala, aby si poupratovala hračky - povedala, že detská práca je zakázaná. hovorili to niekde v správach. Tak som jej vysvetlila čo je myslené pod detskou prácou . A ona taká spokojná, že už nemusí doma nič robiť 😂

lelelienka
26. jan 2024

@sense ano, na to je rodic a to je kamen urazu castokrat. Pretoze ako aj tu vidiet, mnohi rodicia su proti domacim uloham a vsetko ma naucit len ucitel v skole. Nie vsetci rodicia su natolko rozumni, ze chapu vyznam domacej pripravy. Predmety ako matematika su cisto o cviceni dookola a pocitani prikladov. Ucivo sa moze vysvetlit, ale doma si to treba precvicit. Ano, urcite mi tu niekto napise, ze prave to jeho dieta je supertalent a staci mu vypocitat jeden priklad - netvrdim, ze take deti nie su, ale su to skor vynimky. Ale takemu uz vobec nemoze prekazat vypocitat par lahkych prikladov, ved to bude mat za par minut. Ide aj o to, aby sa deti naucili povinnostim. Opat zdoraznim, ze domace ulohy treba zadat v rozumnej miere, aby zvysil cas aj na ostatne a kruzky treba tiez planovat tak, aby to nebolo 2 hodiny kazdy den. Potom budu mat deti dost casu na vsetko.

ddaassuullaa
26. jan 2024

@ibatanecnica toto vazne???? 🤦‍♀️😂😂😂😂 skapala som prave. Aka sikovna☝️👌.
Moja raz prisla s niecim podobnym, teraz uz ale bude mat 16 - tiez som vysvetlila, ze ano, ja sa musim postarat (a aj chcem), ale nutne veci ako jedlo, vlastna postel, ciste slusne oblecenie a taketo veci., ale ziadne dieta si nemoze narokovat dovolenku na Marse, vreckove 1000e, stravu v luxusnej restike a oblecenie od najvykricanejsich modnych znaciek🙈😂 ale oni mali besedu o ochrane prav dietata a mozu sa hlasit na linke pomoci, ak im rodicia nedavaju "vsetko:😅 to bolo v prvych rocnikoch ZS a teraz ked dovrsila 15 len by chcela nejaku brigadu, aby si mohla zarobit vlastne peniaze☝️ a teda ona fakt na to nema cas a aj tak, ked sa jej parkrat cosi vyskytlo, uz aj isla. A to ma aj ulohy, dvojfazove treningy, v skole same jednotky. Lenze nakladala si od malicka sama, chcela trenovat - trenuje od malicka. Na treningu im povedali treneri, ze musia mat dobre znamky - mna to nestalo nic, ona ide ako pila...a tu matkam vadi obcas nejaka uloha? Boze...kam.tento svet speje?

ibatanecnica
26. jan 2024

@ddaassuullaa no áno. Teraz už je dospelá ale teda so všeličím prišla domov 😂. Kopu vecí si povysvetlovala tým svojim spôsobom. Našťastie náročná nebola nikdy nepotrpela si na značky, nič drahé. Tiež v 15tich brigádovala, učila sa, chodievala na tréning, stíhala všetko. Pretože chcela. Teraz má tiež popri škole kopu aktivít. Žiadne vysedávanie za mobilom. Ja mám viac sociálnych sietí ako ona 😂

akvi
26. jan 2024

Tak zase, ten zakaz uloh podla mna vznikol preto, lebo niektori ucitelia nepoznali mieru. Nie je normalne, aby dieta po 8 hodinach stravenych v skole este potom doma dve tri hodiny sedelo nad ucebnicami. A pritom predpokladm, ze aj v PL tak, ako aj u nas plati nejaky skolsky zakon, ktory sam o sebe vlastne jasne hovori, ze skola ma dosah na to, co sa deje na vyucovani a nie na to, co sa deje vo volnom case, cize domace ulohy by nemali byt vyzadovane ako povinnost a uz vobec nie hodnotene, pretoze tam to naraza este aj na diskriminaciu deti, ktore nemaju doma vhodne podmienky a to este viac zhorsuje ich postavenie a sebahodnotu.. A normalny ucitel k tomu takto pristupuje odjakziva a bud ziadne ulohy nedava alebo ich dava ako dobrovolne a urobi ich ten, kto to potrebuje, koho to bavi, dava mu to zmysel apod.. Ti, ktori si myslia, ze domacimi ulohami spasime deti, na ktore rodicia kaslu alebo pozdvihneme uroven vedomosti tych, ktorym to nejde, tak sa hlboko mylia. Ved domace ulohy su tu roky rokuce a teda nemam pocit, ze by vymietli nevzdelanost a donutili lahostajnych rodicov k vacsiemu zaujmu o svoje deti. Dokonca v niektorych pripadoch su az kontraproduktivne, pretoze pri nedostatocnej spatnej vazbe upevnuju zle postupy, nayvky a pod. Typicky napriklad pri pisanom pisme u prvakov. Ak rodic nedokaze korigovat spravne, tak ak ma dieta na DU napisat celu stranu pismeniek, utvrdzuje si prave tu chybu. A rodic je casto schopny akurat vrieskat, ze to ma blbo a hnusne, ale nevie pomoct..
Celkovo mam problem s nejakymi nariadeniami zhora, ci je to jednym smerom, ci druhym..pretoze je zase chore, aby ucitel nemohol ulohu zadat.. neviem, ako to je formulovane v tom Polsku, dufam, ze nie nejako striktne. V CR sa ministerstvo napriklad celkom jasne postavilo k DU - prudko odporucaju ulohy zadavat ako dobrovolne a tiez su proti ich hodnoteniu.. Takze fakt by nemalo ist o to nieco prikazovat a zakazovat, ale dat moznost a nechat to na kazdom.