Atopický ekzém u 14 mesačného syna

Zodpovedané
4. mar 2019

Dobrý deň,

môj 14 mesačný synček má od dvoch mesiacov atopický ekzém. Mal to v dosť zlom stave, a to po celom tele a tváričke. Najhoršie na brade. Na tvári a na brade mu to aj mokvalo. Na pár dní mu pomáhali kortikoidy a potom sa mu to stále vracalo.

Keď mu idú zúbky, tak to má zhoršené a svrbí ho to. Dávam mu na odporúčanie kožnej a alergologičky Aerius plus Fenistil kvapky. Nemám pocit, že by mu to pomáhalo.Alergologička mu chce vziať krv. Upozornila nás, že často pri tak malých deťoch vychádzajú falošne negatívne výsledky.Tak stále váhame. Synčeka stále kojím. Občas papá špaldový chlieb, pšenicu minimálne. Dvakrát denne ho natieram BIodermou.

Keď mal 4 mesiace, tak sme boli týždeň na infekčnom oddelení kvôli hnačkám.V stolici mu zistili premnožené kvasinky.

Súvisí to nejako s ekzémom?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

podľa toho mála čo píšete vidím práve súvislosť kvasiniek, atopického ekzému, potravinových intolerancií/alergií a užívanie kortikoidov v rannom veku. Toto všetko upozorňuje na nedostatočnú fyzickú bariéru v čreve a to je základ imunity - črevný bióm.

Pokiaľ nie je stabilná črevná mikroflóra, dochádza k priepustnosti molekúl zo stravy, ktoré môžu vyvolavať kožné reakcie.

Na koži sa taktiež nachádza mikrobióm, ktorý bude v tomto prípade tiež oslabený. Premnožené kvasinky sú pokladané za patogény a potláčajú funkciu dobrých baktérií. Pokiaľ je problém s kvasinkami neriešený vzniká rizko daľších komplikácií so stravou.

Disbióza mohla vzniknúť aj z prekonaných infekcií, alebo aj naopak na infekčnom ste sa ocitli kvôli hnačkám spôsobenými disbiózou črevného biómu.

Ošetrenie pokožky by bolo vhodné prírodnou kozmetikou https://www.biosalus.sk/pre-deticky-a-mamicky/p...

Určite by som vás rada usmernila, kontakty na mňa nájdete nižšie.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/