Celiakia - intolerancia a kožné problémy

llaurita
8. aug 2016

Ahojte uz dlhy cas trpim koznou zihlavkou, ktora dost svrbi a mam pocit, ze som konecne zistila pricinu, nerobi mi dobre lepok... Zistila som to tak, ze som 21 dni nejedla lepok a za tento cas som sa ani raz nevyhadzala... Priblizne v maji tohto roku mi kozna robila testy na alergiu/intoleranciu z krvi a vysla mi iba intolerancia na mliecnu bielkovinu, mlieko som hned vysadila ale nepomohlo mi to... :( Neviete mi poradit, mozem mat celiakiu resp.intoleranciu na lepok a prejavuje sa to iba koznymi problemami?? Pretoze ja nemam ziadne problemy s travenim, ani najmensie... Dakujem

ciernypes
8. aug 2016

ale celiakia sa zisti dost obtiazne. najlepsie je zobrat vzorku z tenkeho creva. a niekedy sa ani nezisti..ono nemusis mat vyslovene hmacky...tak skus vyradit lepok na pol roka a uvidis co to spravi.

alami
8. aug 2016

@llaurita neodporúča sa vysadiť lepok len tak, lebo to potom ovplyvní výsledky testov, ak by si chcela test na celiakiu. To potom súvisí aj s nejakými príspevkami na diétu, ak sa nemýlim. takže škoda nemať stanovenú diagnózu.
Inak, test existuje aj domáci, sama som si ho robila. Mne nevyšla celiakia a naopak, nakoniec som zistila, že mi robí problém mlieko.
Mám kolegyňu celiatičku, jej sa neprejavovala celiakia nijak, len zistili jej celiakiu u detí, tak, sa dala otestovať aj ona a má ju. Po preštudovaní ako veľmi lepok škodí ľuďom s celiakiou drží diétu a je spokojná. Skús pogoogliť aj ty. A vyšetrenie si zariaď inde ako na kožnom. Alergo, možno gastro?

sibare
9. aug 2016

V mojej rodine sa celiakia prejavovala len kožnou reakciou. Pred 25 rokmi trvalo niekoľko rokov, kým na to lekári vôbec prišli
Dnes sa to považuje za bežný symptóm, ktorý s celiakiou súvisí. Najistejsie je poradiť sa na gastro.

llaurita
autor
9. aug 2016

@sibare Iba koznou reakciou? Akou konkretne? Ja mam tu zihlavku, teda taky drobny vysyp, ktory svrbi a niekedy sa mi to vyhodi aj viac krat denne na roznych miestach, vacsinou na chrbte a nohach. Tiez mam taky drobny vysyp na tvari hlavne na cele, ten nesvrbi, ten vsak neviem ci suvisi s lepkom, pretoze mi nezmizol ani pocas tych 21 dni, kedy som lepok nejedla... Skusim teda to gastro, len mi vzdy prislo take divne ist na gastro, ked nemam ziadne traviace problemy.

ciernypes
9. aug 2016

@llaurita a na koznom si uz bola?

llaurita
autor
9. aug 2016

@alami Domaci test na celiakiu som skusala a bol negativny, ale viem, ze nemusi byt spolahlivy. Konkretne poznam 1 pripad, kedy bol test negativny, po biopsii tenkeho creva bola stanovena celiakia 3.stupna

llaurita
autor
9. aug 2016

@ciernypes Na koznom ano, tam mi zistili iba intoleranciu na mliecnu bielkovinu a alergiu na niektore kovy, ale aj napriek vysadeniu mlieka a vyhybaniu sa kovom mi zihlavka zostala. Tak som skusila ja sama len tak pre istotu vysadit na 21 dni lepok a fakt sa mi zda ze to pomohlo...

ciernypes
9. aug 2016

@llaurita a vysadila si mlieko zo vsetkho? napr aj ked kupujes vyrobky ako keksy.cokolada a tak tak tam sa pridava mlieko. ja som mala kolegynu kt si vo biedni dala robit testy.lebo ju zasa nafukovalo azistili jej intoleranciu na celkove mlieko.aj vo vyrobkoch.

llaurita
autor
9. aug 2016

@ciernypes Jasne vysadila, vsetko studujem, sladke uz ani nekupujem, lebo vo vsetkom je mlieko. Kupujem iba horku cokoladu, ktora je bez mlieka.

viera77
9. aug 2016

https://www.modrykonik.sk/group/1911/ v tejto skupine urcite najdes odpoved....krvny test ti robila kozna aj na protilatky? myslim celiakiu.....moze sa jednat aj o celiakiu, moja dcerka ma len kozny prejav - ekzemy, nikdy nemala traviace tazkosti, len bola chuducka, nechutenstvo, nepriberala, tmave kruhy pod ocami, bleda v tvari, nafuknute brusko a na to malo co zjedla mala objemne stolice....imunolog jej urobil krvne testy aj na celiakiu, ktore vysli pozitivne a biopsia ju potvrdila...odkedy je dcerka na bzl strave, ekzemy do roka zmizli a tie ostatne priznaky sa tiez upravili.

sibare
9. aug 2016

@llaurita pozri duhringova dermatitida

jana121212
Autor odpoveď zmazal
Zobraz