Dvojročná dcérka cvrká do nohavičiek. Ako jej môžem pomôcť?

Zodpovedané
23. júl 2019

Dobrý deň,

dcérka mala v marci 2 roky a odvtedy je odplienkovaná. Pochopila to veľmi rýchlo a krásne sa pýtala. Samozrejme, nehoda sa stala. Ale to je normálne. Posledné týždne sa to veľmi zhoršilo. Ako bolo veľmi teplo, chodila stále holá a pekne vykonala potrebu sama. Potom sa ochladilo, začala opäť nosiť gaťky a legínky. Odvtedy je problém. Vypýta sa a takmer vždy má cvrknuté.

Posledné dni dokonca ani nepovie, jednoducho chodí s mokrými gaťkami. Ak je holá, vyciká sa pekne. Ae ako je oblečená, tak je problém. Prechladnutá nie je, moč má v poriadku. Rozmýšľala som, či to nemôže byť niečo psychické, nejaký blok. Nenapadlo ma nič, čím by to mohlo byť vyvolané.

Ako mám postupovať?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

dcérka je odplienkovaná relatívne krátko. Môžu sa striedať obdobia s nehodami, s obdobiami bez nehôd. Navyše ju mohlo zmiasť keď chodila holá a potom zase oblečená v období tréningu. Možno si to nejako v hlave pospájala a keď má nohavičky, tak sa nepýta.

Naozaj ťažko povedať čím to je. Učí sa. Nehody sú prirodzené, deťom sa stávajú kým sa odplienkovanie zastabilizuje. Je to prirodzená súčasť vývinu. Možno je zabratá do hry, alebo chce vydržať.

Skúste jej to nejako zreflektovať, popísať situáciu. Tuším máš mokré gaťky. Musíme ich vymeniť. Vidím, že ti cvrklo a ostatné si vycikala do záchoda. Nabudúce už možno všetko vycikáš do záchoda. Myslela si si, že to vydržíš.
Povzbuďte ju, oceňte, ale nerobte z toho tému číslo jeden. Pomenujte situáciu a dôsledok. Poprípade sa jej skúste sem tam spýtať či jej netreba cikať.

Netreba trestať, skôr byť trpezlivý.
Zdá sa mi, že stále trénuje. Ak by sa vám to nepozdávalo, kontaktujte pediatra.

Ak by to pretrvávalo aj po 3 roku a dcérka by bola po fyzickej stránke v poriadku, obráťte sa na psychológa.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com