Od prespania u starkej má dieťa problém so spánkom. Ako ho vrátime do normálu?

Zodpovedané
19. jún 2019

Dobrý večer,

chcela by som sa poradiť ohľadom nášho problému. S manželom máme trojročnú a 1,5 ročnú dcéru.

Minulý víkend sme dali staršiu dcéru zo soboty na nedeľu prvýkrát na noc starej mame (manželovej mame). Má ju veľmi rada. Keď sme pre ňu prišli, tak bola veselá a páčilo sa jej tam. Dozvedeli sme sa však, že tam nevedela zaspať a zaspala až okolo pol jednej v noci.

Odvtedy máme doma peklo. Naše dieťa predtým nemalo problém prespať celú noc a malo len klasické výhovorky ako cikanie a smäd. Od prespania u starkej už nechce byť v izbe sama. Bojí sa. Aj keď po dlhom čase zaspí, tak okolo polnoci plače a nedá sa utíšiť.

Potom ide spať k nám do spálne, hoci od 10. mesiacov spávala sama v izbe.

Ako ju dáme naspäť do normálu?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

Zrejme to chce len čas.

Ťažko povedať, prečo sa dcérka začala báť. Možno ste jej veľmi chýbali a teraz sa bojí byť bez vás, alebo sa tam niečoho zľakla. Tiež existuje možnosť, že ide len o obdobie strachu, ktoré práve začalo.

Každopádne, strach je pre ňu reálny a treba jej ho priznať. Bojíš sa. Vidím, že máš strach. Zľakla si sa, že nie sme pri tebe. Chceš byť s nami. Skúste s ním pracovať. Pýtať sa aký je veľký, môžete si ho skúsiť nakresliť a zničiť ho. Striasť. Vytancovať. Čokoľvek na čo dcérka pristane a čo sa jej bude páčiť.

Pýtajte sa čo by jej pomohlo.

Očividne keď sa bojí má potrebu bezpečia a vašej blízkosti. Keď plače, buďte pri nej, skúste ju upokojiť. Ubezpečte ju, že ste pri nej, že nikam neodchádzate. Spýtajte sa, či by jej pomohlo ak budete pri nej. Niekedy upokojenie vyžaduje trpezlivosť.

Dajte jej najavo, že ju počúvate, snažíte sa rozumieť a že ste pri nej.

Ak nechcete, aby spala s vami, vezmite ju za rúčku keď za vami príde, a skúste ju odprevadiť, popr. chvíľu pri nej poležať.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com