Svokra nám už 11 rokov ničí vzťah. Čo mám robiť?

Zodpovedané
17. jún 2019

Dobrý deň,

s manželom sme spolu 11 rokov a máme 2 deti. Od začiatku vzťahu ma jeho mama nezdravila. Potom len tak odvrkla.

Manžel je jedináčik a veľký problém nastal vtedy, keď sa nám narodilo prvé dieťa. Keď sme sa vzali, tak svokra kričala po manželovi pred kostolom. Všetci svadobčania sa pozerali.

Svokra sa k nám správa veľmi zle a stupňuje sa to. Ja som ju vždy pri stretnutí pozdravila a snažila som sa s ňou vychádzať. Na každé Vianoce sme ju pozvali k nám. Rozprávala som sa s ňou normálne a na hlúpe poznámky som sa snažila nereagovať. Avšak naposledy sme pozvali jeho rodinu k nám a mala poznámky citujem: "Vidíte ako dopadol môj syn, domov nechodí často".

Máme malé deti a sme od seba 200 km. Naše deti rastú, vidia jej správanie a aj manžel sa za ňu hanbí. Ja už neviem ako ďalej. S manželom nemáme žiadne problémy, máme pekný vzťah. Ale správanie jeho matky je strašné. Svokra kričí po mne aj do telefónu. Posledný telefonát s ňou som sa už neovládla a povedala som jej všetko, čo ma trápi a ako sa k nám správa. Nevie si priznať chybu.

Pred rodinou tvrdí, že som jej ukradla syna..Raz som ju pristihla ako hovorí dvojročnej dcérke, že maminka chodí len k druhej starkej a k nej nie a že ona je potom smutná. To dieťa má chaos.

Z tejto situácie som už veľmi nešťastná. Zvažujem aj rozvod, len aby deti boli v kľude a nie stres stále, keď sa s ňou stretneme. Manžela ľúbim, je veľmi dobrý. Snaží sa mame dohovoriť, ale na neho už nereaguje vôbec. Možno bude vhodné úplne s ňou prerušiť kontakt, že len manžel tam bude chodiť a my s deťmi už nie.

Aký je Váš názor na moju svokru?

Čo mám robiť?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

ďakujem za otázku.
Rozumiem, že so svokrou zažívate ťažké chvíle. Že už toho máte dosť a zvažujete všetky možnosti.

Mnohokrát by sme radi zmenili správanie ľudí okolo nás, ale jediné, čo môžeme reálne urobiť je zmeniť nás a rozhodovať sa o sebe.

Často si myslíme, že niektoré vzťahy by sme mali udržiavať len preto, že je nám niekto rodina.
Avšak ak nám to berie priveľa energie, ak do takého vzťahu dávame príliš veľa emócií a nedostávame dostatok naspäť, nemá takýto vzťah význam.

Vzťah môže zostať len v rovine rešpektu jedného k druhému, možno formálny (čo sa týka napr. sviatkov).

Porozprávajte sa s manželom, zvážte si pre a proti, aké máte možnosti.

Rozhodnite sa tak, aby ste vy, manžel a deti boli spokojní. Aby ste neľutovali.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com