Agresívne správanie voči manželovi

11. nov 2022

Dievčatá ahojte… už som zúfala a nahnevaná na samú seba na svoje deštruktívne hlúpe správanie. Nechcem súdiť chcem len poradiť pretože mi záleží na rodine a na mojom manželovi….

Mojím problémom je, že pri hádke, keď sa cítim veľmi veľmi bezmocná začnem svojho manžela napádať. Áno biť a kopať a škriabať…. A hádzať jeho veci o zem a kričať a plakať… čo sa to so mnou deje ? Nechcem to robiť, chcem sa naučiť ovládať svoj hnev. Tak veľmi by som toto moje agresívne správanie chcela zastaviť.

Mám nejaký psychický problém ?
Záleží mi na manželstve a rodine, tak veľmi sa chcem vedieť ovládať. Niekedy aj pre úplnú hlúposť nakričím na svojho syna že mi je to potom všetko ľúto. Alebo nadávam manželovi do ko**tov a podobne.

Som si plne vedomá že moje správanie nie je normálne a že raz to manžela a syna prestane baviť. Prosím hľadám len rady alebo odporúčania ako ďalej, žiadne hlúpe podpichovacie poznámky … nechcem aby má manžel opustil alebo aby mom syn trpel ….

Ďakujem :(

pribinak
11. nov 2022

Nedočítala som to celé. V pondelok chod k psychiatrovi a hľadaj si psychoterapiu.
Držím palce

minilla
11. nov 2022

Preco sa pri hadke citis bezmocna? Pretoze ma manzel lepsie argumenty? Nevies sa dostatocne obhajit? Alebo sa citis nepochopena a tym krikom a agresivnym spravanim, chces byt konecne “vypocuta”?

nika3136
11. nov 2022

Teraz ti tu budu svatice nakladat...

Skus popremyslat, preco reagujes takto prehnane. Citis sa pri hadke zufala? Myslis, ze ak by sa neudiala takato drama, mal by ta dlho na haku? Smeje sa ti do tvare? Vie sa dobre obhajovat? Nechce ta vypocut?

Pracuj s tym, co je pricinou, sadnite si a vsetko mu povedz. Povedz mu, ze sa citis zufalo a ze by ti pomohlo, keby sa zachoval tak a tak.

Ak je muz este stale s tebou, je o co bojovat. Drzim palce, pracuj na sebe a neublizuj cloveku, ktoreho milujes 🙂

sovica
11. nov 2022

Reagovala si tak vždy alebo máš také reakcie len v poslednom čase? Nie si z niečo frustrovaná (napr. si doma na materskej a potrebovala by si sociálny kontakt...). Hormóny? Menopauza?

777januska777
11. nov 2022

Keby bola situácia opačná, tak by si urobila co? A aké rady by si tu asi dostala? Jedine ako môžeš zachrániť manželstvo je sa liečiť u odborníka.

zuzudrnda
11. nov 2022

Nedávno som na FB narazila na tento článok https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/10561/pas...

nataly420
12. nov 2022

A ako tvoj manžel reaguje ? … niektori ľudia majú problém s hnevom nie je to hanba treba to riešiť sú na to cvičenia treba ísť k psychológovi … vzdelávať sa a hlavne najskôr skus bez liekov ale chce to veľa roboty ..

lulaby1982
12. nov 2022

Chovate sa ako malé dieťa,kt keď je zahnane do kúta tak útočí. Nevyrastla ste z plienok a používate hmaty a chvaty na vývinovo nižšom stupni, na úrovni ms , predškoláci už ovládajú svoje správanie a frustráciu .

Vidím vo Vás ohromné zranené dieťa a Vy vlastne prenášate z detstva ,Vaše nespracované traumy a frustrácie a vlastne ste ostali na tomto bode. Cítite giga ohrozenie Vašej osoby , beznádej a branite sa s ohromnou silou Richterovej stupnice zemetrasenia. Zatiaľ ste nespracovala traumy a nenašla primerané copingove stratégie ( zrelé spôsoby riešenia situácii),ako je asertivna komunikácia , povedať ,necítim sa ok,zranuje má toto a toto, cítim sa dotknutá, potrebujem toto a toto, keď hovoríš toto a toto ubližuje mi to ,keď počujem slová kritiky na moju osobu , robí to so mnou toto a toto,potrebujem odísť z izby, potrebujem sa vydýchať,potrebujem rátať do 10.

Váš muž nie su Vaši rodičia,áni Vás terapeut , sebareflexia ,že ste impulzívna, že máte vyššiu pohotovosť reagovať násilne , že sa vyjadrujete brachialnou agresiou , hovorí o Tom,že Vám chýba nejaká potreba,že by bezpečie?? Ako sa ho vytvoríte ,je copingova stratégia asertivnej komunikácie a nenásilného komunikacie. Páchať wresling na svojom mužovi , sama viete,že nie je ok.Naucit sa sebaovladat , naučiť sa najprv merať a potom rezať. Nepotrebujete byť vždy byť absolútny víťaz ceny oktagonu MMA vo voľnom štýle. Ak máte tento pocit, treba Vám pridať záťaž, šport, viac upratovať doma, kúpte si boxovaci mmech , zoberte praker a praste koberce, dúfam,že nie ste alergici a nemáte parkety.

miadi
12. nov 2022

@nika3136 dost odveci koment ze svatice. Keby muz bil kopal skrabal zenu pri hadke toto by si tiez napisala? Ved fyzicke nasilie do vztahu nepatri. Autorka vyhladaj odbornu pomoc , to nie je urazka ci hanba ale tvoja potreba. 9z 10 muzov by ta po takomto vycine opustilo alebo kopalo bilo skrabalo naspet. . Tu nezistis preco sa takto chovas a ako to stopnut odbornik ti v tom pomoze .

mandzula
12. nov 2022

Vyhladaj psychologa, mozno sa dopatrate, odkial to prameni - detstvo, vztah tvojich rodicov...

marca12
12. nov 2022

@nika3136 a keby to bolo naopak? Muz pri hadke bije,kope,skriabe zenu? Uz sa na vyssej vyvojovej urovni a musime sa vediet ovladat. Byt chlapom a toto mi robi zena,koncim s nou. Nenechala by som sa otlkat a hanbila by som sa za taku zenu a mala strach,ze sa hocikde na verejnosti takto prejavi.

marca12
12. nov 2022

Je dobre,ze si to uvedomujes. Ale musis na sebe zacat pracovat,same sa to nespravi. Ak citis,ze uz ide hnev a ides ho bit,odid z miestnosti a zhlboka dychaj. Trenivanim sa naucis ovladat hnev. Na youtube si najdi cvicenia ako ovladat a spracovat hnev,agresivitu. Daj si vysetrit hladinu vitaminov. Pri nizkych hladinach byvaju taketo stavy,mozno je dovodom agresivity aj zdravotny problem. Ja napr. Ked mam nedostatok zeleza,vtedy som podrazdena,cokolvek ma nahneva a podla toho viem,ze je cas doplnit zelezo. Takisto to moze byt aj hormonalny problem. Daj si spravit hormonalny profil. Ale v prvom rade sa zamysli nad svojim zivotom. Aka bola tvoja mama,tvoje detstvo. Nespravala sa mama takto? Nebola si v detstve utlacana alebo ta prehnane "nepestovali"? Ak tvoj stav neprameni z detstva,tak skus tie vysetrenia a urcite trenuj podla videi. Zvladnes to,drzim palce.

daniela2202
12. nov 2022

Presne, raz ich to prestane baviť a budeš sama, chlapi potrebujú milú ženu, úprimnú, oddanú, s úsmevom na tvári, nie krikom.... inak hľadajú inde.....skús sa ovládať, všetko je len v tebe, žena musí veľakrát rôzne situácie prehltnúť 😊

moonlight1210
12. nov 2022

@daniela2202 omg, toto ta naucili kde? Usmievat sa aj cez zatate zuby, len aby ti neodisiel.

aurora33
12. nov 2022

@moonlight1210 no ako to citam nestačím sa čudovať. Jedna buď mláti svojho muža a škriabe, druha sa pretvaruje a usmieva aby jej neutiekol. Choré celé.

daniela2202
12. nov 2022

@moonlight1210 ja len píšem, že majú radi usmiata ženy a nie vrieskačky.... a čo znamená omg? . .. to ťa kde naučili

moonlight1210
12. nov 2022

@daniela2202 omg - oh, my god (moj ty boze).

wwwwerunka
12. nov 2022

Necitala som vsetky komentare ale ja ked som takto extremne vybusna tak je to z dovodu dlhodobo nahromadeneho hnevu.
Nieje cas si poriadne nieco vydiskutovat,deti furt nieco .... a potom skratka vybuchnem ako sopka a uz sa to vali. Nemoze byt problem v tom?
Niekedy si treba zahryznut do jazyka a riesit veci ked "hlava trochu vychladne".

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
klarolinne
12. nov 2022

Nemám v obľube túto radu, lebo v poslednom čase mám pocit, že sa používa aj tam kde stačí zdravý sedliacky rozum. Tvoj prípad to ale bude... Otvor Google, nájdi si psychológa. Tvoje prejavy nie sú normálne,ale to asi vieš. Treba nájsť príčiny a nejako tieto výbuchy korigovať. Chudák manžel a synček ktorý toto vidí. Rieš to. Ospravedlň sa. Pracuj na sebe. Ak potrebuješ byť sama a rozmýšľať buď. Aby sa nestalo, že ho to prestane baviť, zbali sa a odíde od takej hysterky. Alebo ešte lepšie, raz ti tú bitku z reflexu, alebo že mu rupnú nervy vráti.
Dokelu, ženy prečo keď žena udrie muža sa to zľahčuje, keby ti to robil on tak tu všetky píšu aby si odišla. Ale chlap aby pomaly znášal všetko. Pre mňa je násilie co vzťahu neodpustitelne. Z oboch strán. Dá sa s tým pracovať, ale musí sa chcieť, nie iba fňukat a zas ho pri najbližšej hádke kopnúť.

zuzudrnda
12. nov 2022

@klarolinne nikdy to nie je iba chyba jedneho. Mňa by zaujímal v konfliktoch postoj muža predtým ako vyústia do agresie. Ak vnímam obrátené garde,tak ak by sa žena sťažovala na agresívneho muža,otázka by bola: a to si nevedela pred vzťahom aký je? Je možné,že sa takto nevhodne autorka prejavuje iba určitú dobu...to z príspevku nevieme. Ako vyššie niekto spominal mozno niečo dlhodobo potlaca. Možno áno,možno nie. Vieme iba to,že ju to trápi a je si vedomá negatívneho dopadu na rodinu. Pozícia ženy sa rolou matky mení,je neraz viac pod tlakom,menej psychohygieny. Preto skôr by ma zaujímalo,čo ju vedie k takýmto zúfalým krokom,ktoré nie sú vobec ok. Ale asi ani ona sa necíti ok. Súhlasím s parovym terapeutom čím skôr.

mikadooo
12. nov 2022

Povedala si toto manželovi? Že si uvedomuješ, že reaguješ neadekvátne v hneve a že ťa to mrzí? Určite by som na tvojom mieste vyhľadala psychológa, ktorý ťa naučí, ako spracovávať hnev tak, aby si nebola deštruktívna. Veľmi ti držím palce a je super, že si to uvedomuješ a chceš to riešiť. Určite to rieš. Môže byť nejaký impulz od manžela, ktorý to spôsobuje, ale tvoj muž tom nevie. Napr. mňa extrémne vytočí veta "ukľudni sa" 😄. Ale teda nenapádam nikoho fyzicky, ani nenadávam do kktov, ale teda sopka vybuchne. U nás stačilo raz sa s mužom po hádke v pokoji porozprávať, aby túto vetu už určite nikdy nepoužíval. Občas sa stane, ale teda veľmi málinko a fakt nedopatrením. Čiže, podľa mňa choď k psychológovi/terapeutovi a hľadajte spolu príčiny tvojho chovania a možné alternatívy bezpečného ventilovania hnevu. Držím ti veľmi palce.

zuzudrnda
12. nov 2022

@mikadooo len na odľahčenie, ale aj také: Čo ti zas je? Alebo čo sa zas deje? ...vie slušne zdvihnúť mandle😃...ale samozrejme súhlas s technikami zvládania hnevu aby si človek zachoval dôstojnosť a neublizoval sebe aj iným.

mikadooo
12. nov 2022

@zuzudrnda 😁. No u nás vybuchujem aj pri vetách začínajúcich "ty VŽDY bla bla", alebo "ty NIKDY bla bla". To ma vie nasrať, hlavne, keď chlap 90% času nie je doma a fakt netuší. /Príklad - dva dni po sebe mi vykypel hrniec s vodou a ja NIKDY na to nedávam pozor. A už sa potom len bytovka natriasala/.

ema22270
12. nov 2022

Si z niecoho frustrovana, moze to byt detstvo, nezhody v partnerstve, deti... alebo celkova unava, ja som to tiez tak mavala, myslim nie fyzicke nasilie ale ze som sem tam riadne vybuchla, ked sa toho nakopilo - mozu to byt aj problemy s rodinou, praci atd a vybijas si to na rodine. Ideal ist k nejakemu psychologovi a prebrat to cele. Urcite sa to zlepsi. Prvy krok je to ze si to uvedomujes ze je to zle, ze taka byt nechces.

zuzudrnda
12. nov 2022

@mikadooo 😃 chápem, zovseobecnovanie - obľúbený katalyzátor konfliktov. Ono muž sa občas domov vracia akoby z Marsu a nie z prace, a vie sa občas tvarit akoby ani v tej domácnosti nezil. "Kde je zas bla bla ....?" ..."V 3. sufliku. Tam, kde to byva posledných 5 rokov 🙂"

basska_b
12. nov 2022

No... si cholerik, nervak a to teda riadny. Ale vsetko je to o sebaovladani, da sa to cvicit, proste techniky zvladania hnevu... nadych, vydych... dolezite je sa ospravedlnit partnerovi a snazit sa takym situaciam predchadzat. Velmi ta lubi, ked si to necha

samik88
12. nov 2022

Ja ťa chápem ,tiež som si niečím takým prechádzala a tiež si myslím,že sú to nejaké traumy z detstva,lebo som mala dosť tvrdú nekompromisnú výchovu . Až časom som sa to naučila ovládať . Ale samozrejme záleží aj od dôvodu hádky. Vždy je tam aj tá druhá strana (manžel) a jeho reakcie . Ako tu už niekto spomenul aj on ťa môže vyprovokovať niečím. Neviem za čo sa zvyknete hádať. Ale treba si uvedomiť,že to čo robíš nie je dobré a nejako sa to naučiť ovládať. Ja mám pocit ,že som sa niekedy chovala ako decko a že som teraz akoby dospela . No ťažko sa to vysvetľuje. Naozaj záleží aj od temperamentu a chovania tej druhej strany.

klarolinne
12. nov 2022

@zuzudrnda áno nevieme, kedy to začalo. Súhlasím a zároveň nie. Ale na to aby jeden z páru bil druhého, skrátka to nie sú na vine dvaja. Sorry, na vine je iba agresor ktorý nezvláda svoje reakcie. A je ním tentoraz žena. To neznamená, že chlap to má akceptovať. Ja neviem mňa keby niekto udrel, tak z reflexu letí späť, a na pohlaví nezáleží.

columbine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz