2 pôrody krátko po sebe. Aké s tým máte skúsenosti?
Ahojte maminy.
Rodila som min.rok v januári a teraz v júli ma to čaká opäť.Chcem sa opýtať najmä tých mamičiek,čo rodili takto krátko po sebe ako to u vás prebiehalo.bolo to rýchlejšie,ľahšie,menej bolestí...či to bolo rovnaké príp.horšie?Dali ste si aj epidurál?ja som pri 1.nemala.využili ste nejaké ,,zlepšováky,,na zmenšenie bolesti?moj 1. porod trval vyše 16 hodín,tak preto sa pýtam,či to bude teraz aspoň o niečo kratšie 😉
ďakujem za všetky odpovede.
@ladywitch26 tak tak, mas pravdu. Ja si myslim, ze to je uplne v pohode, Jasne, su situacie, ked jedno dietatko place, lebo ste prave pri druhom, ale inac je to v pohode, zatial. Myslim si, ze ten prvy rok bude "najhosri" a poto je to ok😀
@arrett ahoj citam ze ty mas deti presne ako budem mat ja, moja mala ma teraz 6 mesiacov a tyzden a som tehotna...druhe by sa malo narodit niekedy zaciatkom decembra odhadujem, takze rozdiel medzi nimi bude asi 14 mesiacov, cize ked bude mat mala 16 mesiacov mala by som mat 2 mesacne babo presne ako ty 😀 aj my sme planovali ale netusili ze to vyjde tak skoro lebo som pocula ze najlepsie je mat deticky do 2 rokov a po sebe. Ako si to prosim ta zvladla? Co bolo najtazsie? Kojila si pocas tehu??? Ja mam obavy ako to vsetko zvladneme...zevraj druhe tehu ked mas take male dieta je rizikove lebo sa predpoklada ze si ubehana a staras sa o prve dietatko...
@ladywitch26 dakujeme za povzbudenie nam cakatelkam to velmi pomoze 🙂
@sarias ahoj, ja mám tiež rozdiel medzi deťmi 14 mesiacov. Rizikové tehu pri druhom? Ja mám prvé hyperaktívne, šla som od neho hneď po materskej do práce a hneď som otehotnela. A ešte sme stavali dom, takže varenie pre 10-14 ľudí. Prvé som mala rizikové, druhé nie. A 2. pôrod trval asi 3,5 hod. Ľahké to veru nebolo práve kvôli tomu hypektívnemu, kým som v izbe kojila malú, stihol v kuchyni vyliať celý friťák na koberec, alebo potrhať celý kotúč toaletného pariera na kúsky a rozsypať po kuchyni ............ Ale zvládli sme to. Už keď sa začali spolu hrať, bolo to lepšie. Ale tiež som ich na chvíľku nemohla spustiť z oči. Šla som vyvešať prádlo na dvor a oni nahádzali celý balík vložiek do záchoda, potom ich vytiahli a umývali s nimi dlážku 😀 ....... Aj sa človek naštve, ale je na čo spomínať. Najťažšie je to dohliadnutie na oboch naraz. Treba im obmedziť priestor, keď sa venuješ jednému, aby Ti druhý neušiel, aby si ich oboch mala na očiach. Potom sa to dá. A nedaj sa uštvať, nemusia mať všetko hneď, musia sa naučiť aj počkať.
@linda40 som sa nasmiala ked som si to rpecitala co vsetko ti vyparatili huncuti mali...tak mam trocha obavy ake to bude predsa len este ta radost z prveho a hned druhe ale sme stastni velmi a abudeme sa snazit aj ked je ti luto ze sa nemozem plne venovat tomu prvemu. Nie vzdy to vsak je dobre lebo potom su tie deti rozmaznane a chcu pozornost a takto sa musi mala prisposobit a vlastne aj to bude spontanne ze hadam prijme to babatko lebo bude este malicka aj ona sama. Ved to ze ked budem kojit ako dat pozor na malu bude uz lietat behat neviem ci to dobre predstavit ale tak pomoc mi treba urcite. Ja som mala prvy porod uzasny, rychly za 6 a pol hodiny bola mala vonku tak dufam ze aj tento druhy bude taky dobry. Mas pravdu nedat im priestro ale rozmysam ci vobec budem mat cas ich oboch sledovat a kontrolovat bojim a aby si ta mala nieco nevyparatila takze budem prosit kazdeho okolo aby mi pomohli....snad ma neodmietnu 😀 Moj muz vzdy hovori, ze kazde dieta potrebuje vychocu a limity a budu ich mat od mojho muza urcite...snad aj ja sa nejak naucim ako ich dobre vychovat aby neboli rozmaznani a samolubi...ale da sa to vobec ked sa budu uz musiet delit??? 😉
@linda40 no som sa nasmiala s tymi vlozkami 😀 ja to riesim tak, ze ked kojim maleho, tak nas vsetkych troch zamknem v obyvacke. s kojenim je asi najvacsi problem, kedze vtedy nemozes odbiehat, no a starsie rychlo pochopi, ze aha, mama je teraz indisponovana, mozem si robit co chcem. teda aspon dcera je strasne hyperaktivne dieta. a nemohla som si dovolit ich spustit z oci ani na sekundu. sla som si len maso pomiesat do hrnca a stanka uz fabiho krmila hroznom, samozrejme predzutym. mal 2 mesiace vtedy. ale teraz su uz v pohode. a tiez od pol roka pracujem, tu ziadna rodicovska dovolenka neexistuje, tak po materskej hajde hned makat.
@sarias no neviem, ako je to s tym rizikom, ja som starsiu vynasala denne hore a dolu po schodoch az do konca tehu, a to teda bola viac nez 13kilova baba. a posledne mesiace som pracovala 6 hodin denne, mala som narok na 15min prestavku a kedze mala mi inak nezaspala, len natriasanim na fitlopte, a byvam 100m od prace, tak som v ramci prestavky dobehla domov, tam ma uz cakala aupair s prebalenou a v pyzame oblecenou dcerou, rychlo som ju uhojdala na lopte, vyniesla hore do spalne a sup rychlo do prace. obed som nestihala, akurat tak pocas prace nejaku tu cokoladovu tycinku rychlo spraskat, aby som neodpadavala od hladu. a myslis, ze sa maly narodil vcassie? houby, presne v den prveho terminu sa vypytal. a to som tajne dufala,ze by mohol aspon tyzden, dva vcassie, lebo som uz fakt nevladala...
@ladywitch26 ja som tiež malého nosila na 3 poschodie po schodoch, na tretie k opatrovateľke, na 3 domov. A keď mu išli zuby do 11 hod. večer vrieskal, nakoniec som to nevydržala a dala som mu ditiaden. Ráno o 5 30 hod. sme museli vstávať, aj s ním. Ale ujde to ako voda. Dcérka sa narodila 11 dní skôr, ale to mi vyvolali. Bála som sa pôrodu, po zážitku pri prvom, tak ma lekár oklamal, že je o kilo menšia, ale asi pre istotu to vyvolal trochu skôr. Aj tak mala 3,7 kg. No nebolo to také zlé.
A s tým dohliadaním, my sme nemali dvere, len vonkajšie a na WC a do kúpelne, takže veľmi sa to obmedziť nedalo.
A v dome nám spočiatku chýbali na schodište a to sa tiež malému podarilo urobiť kotrmelce dolu schodmi, keď som kojila. Našťastie má tvrdú hlavu. 🙂 Teraz má už 10 rokov a ešte stále sa mu kadečo podarí.
@ladywitch26 hmm tak si potom vyborna nosicka 🙂 ale spominas aupair nejaka slecna ti pomahala? My uvazujeme aspon na tie najnutnejsie veci lebo zijeme s manzelom mimo SK a na vsetko sem sami...bez pomoci nasich rodicov...tak si ma povzbudila ze sa to da aj s navlacanim starsieho dietata mala ma 8 kg neskor to bude horsie aj s bruskom tak neviem a zaspava mi vm koliske alebo na rukach ale to uz ku koncu tehu nezvladnem 😒
@sarias ano mam aupair, tu to inak ani nejde. materska pol roka a potom sup ho do prace alebo na neplatene volno. no a ak otecko nema nadstandardny prijem, ze uzivi celu rodinu sam, tak na vyber velmi nemas. akurat sa da dohodnut na ciastocnom uvazku so zamestnavatelom, tak ja som pracovala len 24h. tyzdenne. a mam uplne skvelu babu, sice mladucka, ale nemam najmensie obavy nechat decka s nou same.
a s tym nosenim, no nebolo to vzdy ruzove, posledny mesiac pred porodom som uz bola na pnke, lebo som ledva chodila. mala som extremne nizky tlak, tak bez pomoci by som to nezvladla. ale aupairka vzdy zobrala dceru na dve hodky vonku, tam sa vybehala a potom sa uz dala zvladnut. ked mas vsetkych znamych a rodicov 2500km daleko, tak sa to ani inak riesit neda. a hlavne som sa bala toho, kto bude pri malej, ked pojdem rodit, kedze moj muz chcel byt pri porode. preto som mala aupair aj ked som uz nastupila na matersku a aj chvilu potom, lebo muz chodieval na sluzobky a bal sa nas nechat samych. tu to nie je ako na svk, ze ked sa cosi stane, zavolas rodicom, surodencom a pod. a ti dobehnu.
@ladywitch26 vies ze ja úpresne viem o com hovoris? my zijeme s manzelom vo francuzlku takez ja tu rodicov nemam a on ma svojich 500km daleko tak si moc nemam z akej pomoci vyberat, ale uvazujeme zobrat niekoho na vypomoc lebo s bruskom to neuvladzem a nechcem ohrozit babo. Takze teraz som na SK a potom uz s pomocou, teraz preddsa rodiciac pomozu moji. Svokrovic nepomozu ti maju starosti azaz s vnucatami svagrinej takze tak. Tak sme natom velmi podobne 😀 podstatne je ze sa ti dietatko narodilo v pohode a ze obe deti zvladas uz teraz, ozaj a kojila si este pocas tehu? A kde vlastne zijes s manzleom?
@sarias my zijeme v irsku. a dceru som kojila prvych par tyzdnov. mala som vela mlieka, laktacne poradkyne tu nehrozia, nemal mi kto poradit, tak som nevedela, ze mala sa neprisava kvoli tomu, ze sa dusi mliekom. tak som poctivo odsavala az do 7.mesiaca a krmila ju flaskou. dvojnasobok roboty, lebo som sa musela prplat s odsavackou a este aj sterilizovat vsetky tie flase. a potom zo dna na den sme do malej nedostali ani deci mlieka. proste ho uz viac nechcela. neviem, mozno tym,ze som mala menzes a potom som hned nato otehotnela, zmenila sa jej chut a uz ho viac nechcela. cajik mi v pohode vypila aj z pohara cez slamku, ale od toho dna, ak sme do nej chceli dostat mlieko, tak jedine umele a aj to po lyzickach. no sme sa nanervovali, ono to da zabrat dostat do dietata cca 150lyzic mlieka 3x denne 😅
inak co sa tyka porodu, tak ten druhy bol super. pri dcere som sa natrapila, dokopy 16 hodin, z toho druha faza trvala 1 a pol hodiny. uz sa doktor obzeral po kliestoch, lebo mala nie a nie vyjst vonku. a ani sa nedivim, mala cez 4 kg, proste taky riadny macko. pri malom nas z prijmu poslali hore na izbu, ze to tak skoro nebude, lebo len 2cm a na salu beru az od 4cm, no ale len som sa stihla prezliect do pyzama a uz som zvonila na midwife. maly bol vonku v priebehu 10 minut priamo tam na izbe. 😀
@sarias Ahoj. Synceka som kojila do 10 mesiaca, potom sa sam odstavil, lebo mliecko mu prestalo chutit. Zacalo sa menit pre babatko v brusku. Inac by som kojila. Po narodeni sa uz neprisal a to som chcela tandemovo dojcit. Ale teraz aspon malemu odsavam a aj on pije materske mliecko.
Co sa tyka tehotenstva, bolo bezproblemove. Obe deticky som rodila v 38tt. Byvame na 5 poschodi bez vytahu a synceka som nosila na rukach az do porodu, hore-dole schodami. Uplne bez problemov. Bola som sice jiektre dni unavena, ale druhe tehu je uplne ine ako to prve. Nejak nemas cas sa zamyslat nad tym. Az vecer, ked som odpadla do postele tak som si pohladkala brusko.
Co sa tyka kojenia... No, simonko ma taha, hryzie, skriabe ked nieco chce, ale ucim ho trpezliovsti. Bud mu dam burizony a tie pokial zje, tak mu to chvilku trva, alebo nejaku hracku a tak. ja som s deckami sama od narodenia a nemam problem. Simonko mi prespi celu noc od pol roka vo vlastnej izbocke a daska spinka od vecera od siedmej do rana do pol stvrtej kedy sa prvy krat koji. Najkhorsie je asi rano. Nikdy neviem co skor. Ci prebalovat a kojit dasu, alebo prebalovat a krmit simonka. No vacsinou simonko caka.
Neboj sa, najdes si nejaky rezim a takto budete fungovat. Nikedy si napriklad navarim vecer, aby som mala na druhy den volnejsie a tak. Vacsinou jeden den varim, druhy den upratujem. AStihame chodievat aj do materskeho centra do obeda, potom dam decka spinkat, poupratujem, pohram sa s daskou, potom vstane syncek, najeme sa ... Malu vacsinou nosim v satke ked nieco cchem stihnut. Inac mame surodenecky kociarik Phil a teds.
@ladywitch26 tak vidim ze skusenosti mas celkom slusne s detmi, zena si to odtrapi vsetko sama ale potom ta radost z tych deticiek je neopisatelna 😀 ja som mala prvy porod skvely, 6 a pol hodiny a 4 krat potlacenie a mala bola vonku mala presne 3 000g 🙂
@sarias ja som synceka tiez rodila 6 a pol hodiny a tiez asi na 4 zatlacenia bol vonku. Porod sa zacal tak, ze mi praskla plodovka. Druhy porod trval 14 hodin. No rozubiehal sa asi tyzden. Najprv hnacky, potom poslickovia, nepravidelne kontrakcie, nie a nie zacat. Po 10 hodinach som sa otvorila konecne a potom to uz asle islo rychlo. Takze nie je pravidlo, ze druhy porod bude lahsi. Aj ja som si to myslela, ale zial, nebnolo to tak. No a nechcem ta strasit, poporodne bolesti su ovela horsie. Aspon u mna boli. Stahovanie maternice pri kojeni spolu s oxitocinovou injekciou bola hroza. Skoro ako kontrakcie! V konecnom dosledku vsak na oba porody spominam ako na najkrasji zazitok a kludne by som isla rodit znova. nemam nikaje zle zazitky a a ni nic podobne.
@arrett ked to pocuvam tak ti aj v dobrom zavidim ako si to zvladla...a mna to len caka. v kazdompripade klobuk dolu ze to takto pekne zvladas a urcite ze su chvile kedy nevies co skor...ja kojim malu ale uz prestanem lebo mi nebolo doporucene kojenie pocas tehu. Ma 6 mesiacov a dva tyzdne tak hadam to rpezije aj ked mi je to velmi luto...a mri ma to ale tak druhe babo tiez potrebuje silu. a Potom skusim kojit aj malu tak uvidime ci bude chciet po porode...kocik phil and tends to je aky? 🙂
@sarias a to som este nespomenula, ze som mala strasne tehu. pri dcere mi zacali nevolnosti v 11.tt a skoncili v 25tt, a pri synovi zacali tiez tak, ale skoncili az okolo 32tt. dovtedy som zvracala kazducke rano. ani len susienky pri posteli nezaberali, lebo akonahle som otvorila oci, to bola rychlost. ledva som vzdy dobiehala do kupelne. a nebola som schopna malej prebalit pokakanu plienku. jedine so satkou na nose. inak nemam problem, ale vtedy by som sablila nonstop. strasne mi vadili kadejake pachy. a to som mala nie ze len rano nevolnosti, ale pocas celeho dna ma napinalo. no som si uzila. ja som sa praveze nevedela dockat porodu, kedy sa to utrpenie uz konecne skonci.
inak mne sa dcera naucila sama chodit v 10.mesiaci a odvtedy je na nohach. surodenecky kocik som ani neriesila, ona mi v kociku od roka nechce byt vobec. a niekedy by sa ten kocik aj zisiel, lebo je problem ustriehnut ju.
@ladywitch26 juuuj skvele aj ja by som chcela aby sa mala naucila chodit v roku a bol by pokoj a nemusela by som riesit surodenecky kocik, no ale uvidime ako sa to bude vsetko vyvijat.
Mne bolo pri prvom tehu velmi zle tiez nevracala som nikdy ale neskutocne ma napinalo bola som totis na dovolenke v australii vctedy a jedla morske plody odvtedy ich nemozem ani citit hlavne sushi. 3 mesiace ma napinalo potom akoby utlo a prestalo to. teraz obcas rano ma napne ale neda sa to porovnat s prvym tehu zatial... 🙂
@sarias no lenze ono je to s tym surodeneckym kocikom ovela jednoduchsie. vies ake je obcas tazke tlacit kocik a este aj kazdu chvilu odbiehat za druhym dietatom? lebo zabudni na to, ze sa ta bude drzat za ruku. bude chciet byt vsade. a najhorsie je to v obchode. 😒
inak sushi su v tehu zakazane,nie?
@ladywitch26 @sarias ja som pocas najhorsich nevolnosti zila praveze iba na sushi 🙂 samozrejme, iba zeleninove, bez surovej ryby, take sa mozu aj v tehotenstve ... teraz ale aj tie riasy budu trosku radioaktivnejsie 😒 , uz by som to kvoli tomu asi neskusala ...
@kvetinka211 no veru treba si davat pozor co zjeme kedze sa to vsetko zamoruje ale snad potraviny sem tak rychlo neprijdu 😀 ja som bola v prvoma druhom mesiaci hlavne na cokolade, ostatne veci som do seba tazko dostavala ale jest som musela takze chlieb syry zeleninove polievky vyvary v pohode, ale maso mi smrdelo a nehovorim o haluskach 😝
@kvetinka211
@sarias
ja som cele tehu prezila na lieskovych orechoch. stale som musela cosi zut, aby mi nebolo tak zle, ale vadilo mi aj sladke, aj slane. tak lieskovce boli idealne.
inak k tym rybam, ja od leta morske ryby nekupujem vobec. jednak stale unika ta ropa v mexickom zalive a este tam napraskali aj ten svinsky corexit, no a golfsky prud nam to sem pekne doplavi, a teraz uz aj japonsko. ked ryby, tak jedine sladkovodne
@ladywitch26 ano ano suhlasim s tebou radsej sladkovodne ryby lebo teraz co sa to vali na nas radsej nechcem mnorske zivcochy ani vidiet a tak som ich mala rada jednak to bolo zdrave a jednak chutne...tak co uz, kapor alebo stuka to istia 😀 teraz mi ale nic vaznejsie s napinanim nie je chvalabohu...uvidime ake to bude dalej 😉
@ladywitch26 ano buem t musiet nejak vyriesit bude nejakou druhou osobou asi to bude najlepsie uvidime ...ano sushi su v tehu zakazane, ja som ich nejedla nikdy takze ani chut na ne som nemala ale vsetko rybie mi smrdelo 😝
baby, ako tak citam, tak to nie je ziadna sranda. 2.jula mam termin na Jakubka a Sara ma teraz 19 mesiacov. mam z toho obavy. uz teraz k bliziacemu sa terminu porodu stale menej vladzem. hmm. tesim sa na Kubka, ale nebude to asi med lizat...
halooo, je tu niekto, kto je na tom podobne? rada by som sa prijala vase rady, skusenosti, zazitky... dali ste starsie dieta spat do samostatnej izby alebo ste vsetci 4 spali spolu v jednej izbe? co nocne budenie sa? rozmyslam, ze dam Saru do skolky, ked dovrsi vek 2 rokov, aby som to zvladla. Sara je spolocenska, je velmi rada s detickami, takze by to nemal byt problem. ale aj tak, nie je to prilis skoro?... budem rada, ked sa mi niekto ozve.
@modrofuzik11 my mame rozdiel 16 mesiacov a jeden den, sme doma tyzden a den z porodnice...
a mozem povedat, ze podla mna je to velmi dobre, ze je medzi nimi tak maly vekovy rozdiel, jednak maly dost dobre niesol nase odlucenie, tatko sa super postaral s babkami, bola som skoro 9 dni v nemocnici a maly to zvladal nad moje ocakavanie, az mi to bolo "luto", ze mu nejako ocividne nechybam...... volali sme spolu kazdy den.... ale navstivit ma boli v porodnici len raz, ci dvakrat....
o ziarlivosti u nas nie je ani reci, mam pocit, ze maly ma sestricku dost rad, hovori je "haji" (mame hanku, cize hani) chyta jej nozicky, rucicky, hovori na nu, ze je AA, ked ju prebalujem, ked sa zabudi, medzi prvymi slovami hovori babo... lebo nevidi malu, casto ju mam vo vedlajsej miestnosti, ked spi cez den (pre istotu,a k by zaplakala)...
ale hlavne mu nedavam dovod na ziarlivost, tulim sa s nim, ked boli za mnou v porodnici, ja som si hned brala maleho na ruky, mojkala sa s nim, hovorila s nim, nahanala sa s nim... aby necitil, ze pozornost je sustredena na malu... aj mi to prekaza, ked sa ho ludia vzdy pytaju na sestricku, hani sem, hani tam... a kde ma toto a kde ma hento... na take otazky ani moc nereaguje.. ale je uzasne, ked sam vnima jej pritomnost a hladi ju a pod... my sme ho na babo jemne a verim ze mudro pripravovali, co isto robite i vy 🙂
mala spinka dost dobre, len vcera sme mali trosku umrncany den, ale to je bruskom... inak som nevedela par dni, ze ju vobec mame...
babky sa pytaju s cim mozu pomoct a ja nemam nic, co by mi pomohli, stiham prat, varit, piect... akurat zehlenie budem musiet castejsie praktizovat..
maly spava v postielke prirazenej k nasej posteli, bez bocnice... malu mam v inej postielke, ale cast noci je s nami kvoli kojeniu... no rada by som ju naucila na postielku... ale mozno skoncime 4 v posteli upravenej s balkonamik pre deti...... mame dohodu s manzelom, ze spi na synovej strane, ked sa zobudi, ci pomrvi, ked nieco potrebuje (pit, prebalit), tak to j e jeho praca a ja sa staram v noci o malu....
ak mas dalsie otazky, sem s nimi 🙂
@myzma
ahoj myzma, klobuk dole. taka dlha reakcia, tak kratko po porode a este k tomu s dvoma detmi 🙂 😉 ! vyzera, ze si velmi spokojna. popravde, budem si drzat palce, aby som to zvladala nejako podobne 🙂 chcem sa este opytat ohladom kocika. mas dvojity kocik alebo si si nechala iba ten po prvom dietatku? mam dilemu, ci predat ten stavajuci alebo si ho nechat a kupit len taku plosinku, na ktoru sa Sara postavi a bude sa vozit. neviem ale, ci vydrzi na nej vydrzi stat tak dlho, pokial sa budeme s Kubkom vozit. dakujem vopred za odpoved, marica

baby, nebojte, zvladame to. v skole malo 90% mojich spoluziakov bud mladsieho alebo starsieho surodenca o rocnik, max.dva vyssie alebo nizsie.cize medzi detmi bol rok, max. dva rozdiel. medzi mnou a segrou je 22mesiacov, medzi muzom a jeho bratom len 14 mesiacov rozdiel. zvladali to nase mamy, zvladneme aj my. 😉