Ak dieťa, jedine cisárskym
Dobrý deň, viem, že na Slovensku nie je indikáciou pre cisársky rez
panický strach z pôrodu, ale v zahraničí to indikácia je. Partner by v
budúcnosti chcel dieťa, ale ja ho naplánujem jedine, ak by som mohla
rodiť cisárskym. VÁŽIM SI VŠETKY MATKY, nech rodili akokoľvek, zaslúžime si výber pôrodu! Môj strach je na mňa príliš - v noci nespím dobre už
dva mesiace kvôli ťažkým pôrodom mojcih známych, kvôli faktu, že nie
každej zaberie epidurál a že sa žena tam dole dotrhá alebo ju nastrihnú,
môže sa jej dokonca roztrhať konečník! toto by žiaden chlap nepodstúpil,
no po nás to chcú! Partner na mňa netlačí, snažil sa ma ukľudniť, Že
bduem mať dobrú starostlivosť a ale no ja chcem jedine CR v budúcnosti,
starostlivosť ma neuteší v prípade bolestí a úprimne, za roztrhanie tam
dole by sa mi asi sprotivil aj on aj dieťa! Ccem, aby bolo dieťa zdravé a nechcela by som ho pri prirodzenom pôrode pridusiť, pri Cr to nehrozí, aj keď mám nastudované negatíva. Neodpustila by som mu to, aj
keď je to dobrý človek, proste nie, nikdy by som mu neodpustila natrhnutie, iné veci vo vzťahu áno. Pre vás sú to silné slová, ale prečo
by sm sa v dobe vedeckých objavov mala trhať ako v praveku za sprievodu
hororových bolestí? Nechutilo mi ješť kvôli tej predstave. Smiem sa
spýtať, ak by bol môj strach vážny a úzkosť ešte stúpala, a ak mám
problém s očným nervom, tiky na viečku, dioptrie - 4,5 a zošikmenú
panvu a stavce v strede chrbta, mohli by to byť indikácie pre CR? Mám aj
PCO, nepravidelný menzes, nemám niekedy vôbec menzes, hlavne pri strese
(teraz ho mám kvôli predstave pôrodu). Iné veci nie sú problém, nemám
depresie naopak sa teším zoživota, no ak počujem slovo pôrod predstavím
si čosi ako amputáciu za živa a je mi veľmi zle, až fyzicky.
Psychologička mi nepomôže a nepresvedčí ma na "prirodzený" pôrod, ktorý
na SVK ani neexistuje, keďže ženu priviažu na kozu ako nesvojprávnu,
ziapu po nej a ešte jej nastrihnú hrádzu!!! ďakujem za radu. Partner mi
pomáha v živote so všetkým, ale pôrod ani kvôli nemu nie som ochotná
prežiť, on by sa tiež nechcel za živa trhať tam dole!!! ďakujem za radu. P.S: Imunita detí : ja mám kopec chorôb a dosť casto aj keď ma moja mama rodila prirodzene, a mnohé deti po CR nemajú alergie, ja ich mám kopec, takže nechcem tu mať argumenty o imunite dieťaťa, ale seriózne rady, či a ako to ide vybaviť. Ešte dieťa neplánuje ten strach je hrozný, dožiera ma to :(
Tu sa nik NESMEJE zo strachu z porodu, ale argumenty a prirovnania dotycnej su naurovni ,ani nepisem akej.
Nepripusta ani jediny fakt rizika CR, a cely prirodzeny porod je podla nej ponizujuci, sposobujuci pripadne udusenie dietata, poskodenie dietata, o trhani ani nebudem opakovat jej slovnik.
Ja mám všetky 3 deti sekciou. Samozrejme, keď som otehotnela, začala som čítať knihy. Pri prvej prehliadke gynekológ zistil, že mám úzku panvu. Nikto to celé tehotenstvo neriešil, nemeral.....V hlave mi išla myšlienka, keď pôrod tak sekciou, našťastie manžel stál pri mne, lebo sme išli tzv. ,,cez mrtvoly" . Nakoniec sa to vyriešilo:, ak to nepôjde prirodzene, tak urobíme sekciu". Samozrejme to nešlo. Ja pred otehotnením s hmotnosťou 47 kg, som porodila slona: 4250 g, 54 cm. Malý omotanú pupočnú šnúru a ja som skončila na ARO (nakoniec akútna sekcia, pri intubácii mi poškodili dýchacie cesty a tracheotómii, som sa vyhla len tak-tak). Ak by som netrvala na svojom, malý by sa zasekol v pôrodných cestách a ....radšej na to nemyslieť. Žena má byť pripravená, že bude rodiť prirodzene nie len telesne, ale aj duševne ak to tak nie je, môže pri pôrode vzniknúť problém. Po sekcii som nemala žiadne komplikácie, fungovala som normálne po 2 dňoch.
@usmiata007 ja by som bezbolestný pôrod asi ani nechcela. Myslím, že svoje deti matka miluje tak veľmi aj preto , ako prichádzajú na svet. Lebo to to nie je len tak. Lebo je to zázrak a obeta zároveň.
...vrelo odporucam navstivit kurz hypnoporodu...skuste si o tom nieco precitat na nete...myslim, ze po jeho absolvovani by ste zmenila myslenie o 360 stupnov a pochopila, ze porod je absolutne fyziologicky dej, tak ako napriklad dychanie a zena je na to po vsetkych strankach uplne prisposobena... dokonca pri pouziti spravnch technik dychania a dokonaleho uvolnenia + vplyvom tych spravnych porodnych hormonov, ktore zacne telzeny prirodzene produkovat, tak ako aj hormony tlmiace bolest tak jednoducho moze porod byt v podstate bezbolestny a kontrakcie vnimate len ako vlny...
@atrami presne tak, podla mna ma zena nejake vnutorne tusenie, proste siesty zmysel, ked nastoji na niecom, ano su zeny, ktore si sekciu vyberu, lebo moda, lebo naplanovana bolest atd... a potom su zeny, co proste nevedia preco, ale chcu sekciu a tam si myslim, ze je to to nieco , co im nasepkava, preco prave tak. ...
@atrami ja som mala presne tu istu myslienku, ked porod, tak jedine sekciou, rodila som najskôr prirodzene cely den asi 12 hodin a nic, otvorena na 4 cm, a muzovi som este povedala,ze uvidis, ze toto bude cisarsky, niekto by povedal, ze zena si to naprogramuje a je negativisticky naladena a co ked je to tak,ze je to len nejake varovanie a proste siesty zmysel a keby som isla normalne,. tak sa nieco stane, kludne to moze byt aj tak, takze by som sa zdrziavala an mieste niektorých zien hlúpych komentárov a mentorovania
@sunflower000 hadam by stačilo aj o 180 🙂
@usmiata007 to mame spoločnu lasku, lietanie milujem, hlavne ked možem sedieť pri okienku ... a už sa stalo aj že som šla na letisko len kvoli atmosfere aj ked som nikam neletela 🙂 a kolko ludí ma z lietania panicky strach (hoci vedia že je to štatisticky najbezpečnejsi sposob dopravy) a nikto im za to nenadava do hlupakov
@fra hláška s 360 stupňami už je klasika. 😅 sa čudujem, že sa ešte stále nájdu ľudia, ktorí to používajú. ...ak by sa zakladateľka otočila o 360 stupňov, veľká zmena v myslení by sa neodohrala...
inak baby, takáto nesmierne podobná téma o desivosti a celoživotných následkoch prirodzeného pôrodu (rovnaký štýl vyjadrovania, extrémne horrové príklady...) tu už pred časom bola. možno si ju niektoré pamätáte. bolo tam pár "chuťoviek" (komentárov), ktoré boli fakt fascinujúce.
@fra ja mam rada atmosferu na letisku, rada sledujem letiace lietadla na bezoblacnej letnej oblohe, uvelebim sa na lehatku a sledujem, ale cim som starsia tym vacsia panika ma chyta pri pomysleni na cestovanie lietadlom a uzavrety priestor v lietadle
casto sledujem tuto stranku, ze co akurát leti nad nasim uzemim
https://www.flightradar24.com/48.33,19.33/9
a nejako ani nechcem proti tejto fobii bojovat, tak ako som nechcela bojovat s pôrodom / mna sa tato problematika uz asi netyka/ a premahat sa a nastudovavat si hypnoporod a zhanat dulu a ist rodit inam atd... proste niektore zeny nechcu s tym bojovat a mozno to tak ma byt @sunflower000
@usmiata007 Ja Ta nezatazujem rizikami CS, len Ta upozornujem, ze existuju, lebo si presvedcena, ze CS je lepsia metoda, ako mat dieta....Aj jeden aj druhy porod boli, len su to INE bolesti. To je normalne. Dufam, ze raz prekonas tie fobie, a budes mat dieta.
Baby tak som prečítala diskusiu a len pozerám na to aké ste niektoré zlé. Na margo vašich poznámok že by radšej nemala mať žiadne dieťa ak nechce porodiť prirodzene vám len napíšem, že deti ktoré skončili v kontajneroch, plastových taškách a baby boxoch sa určite cisárskym rezom nenarodili. To, že pre vás bol, je a bude prirodzený porod vrcholom ženskej prirodzenosti neznamená, že to tak musí byť pre každého. K útokom štýlu, že nerodila tak čoho sa bojí, by som len napísala, koľko z vás by si skočilo bungee jumping. Nevidím dovod sa báť výšky a skoku - veď ste ešte zo 70 metrov neskákali. Táto diskusia je smutnou ukážkou nedostatku empatie a prijatia inakosti.
Ja paradoxne vnímam zakladateľku ako veľmi zodpovednú ženu. Rieši porod, dieta a strach z porodu ešte predtým ako to príde. Snaží sa vyriesiť situáciu dopredu a neplánuje prísť k dieťatu ako slepé kura k zrnu.
A neposlednom rade psychický stav nastávajúcej matky je tak isto doležitý ako ten fyzický. Žena ktorá ma k prirodzenému porodu odpor a má z neho strach može mať neskor negatívny postoj k samotnému dieťatu. A tento problém existuje paradoxne u žien ktoré porodili cisárskym rezom namiesto prirodzeného ktorý si vysnívali. Sú o tom celé fóra ako sa žena cíti citovo ochudobnená a nevyhnutný cisársky rez považuje až za fyzické znásilenenie a násilne odtrhnutie dieťata z jej lona a má pocit, že si k dieťatu nevie násť cestu.
Viac empatie ženy tu treba.
@zltyslonik priroda si to zariadila tak vyborne ze mame deti IVF, rodime cisarskym rezom ked je zle. Neviem kde si sa zasekla, ale si precitaj o umrtnosti novorodencov teraz a pred 300 rokmi. Predpokladam ze ked priroda zariadi ze si zlomis nohu tak ju hojis doma a na rakovinu budes pit trezalkovy caj.
vela sa popisalo, ale necitala som 🙂
@usmiata007 navsteva psychiatra to vyriesi. ale ries to aj so svojim gnekologom. psychiater ti moze dat papier na sekciu , lebo fobia z porodu je normalna diagnoza. priprav sa na to, ze zrejme dostanes aj nejake lieky vhodne v tehotenstve a v zavislosti od porodnice ti mozu zastavit laktaciu. ak by si mala nejake otazky, kludne mi ich posli do spravy
toto sa fakt riesi uz 13 stran? Ak chce mat niekto cisarsky, supne lekarovi do vacku a ma. Nie ze by som to schvalovala, ale som realista. Ak ma na to nejake diagnozy, nemusi ani nic supnut a ma cisarsky. Ked nechce dieta bez cisarskeho, nech ho nema, clovek ako druh je aj tak premnozeny az hnus.
@zltyslonik si normálna odcudzovať zodpovednú ženu za cisár, ale sa ma napíšeš" Radsej mat umrtnost ako premnozenost. " ... čo keby tvoje dieťa zomrelo? Aj vtedy by si to napísala? Nie každá ide rodiť ako nevyzretá ovca bez informácií, v škole nás o pôrode učili veľký prd ( preto si to neiktorí muži ani ženy ani nevážia, tú obetu myslím) tak yháňam info aspoň inde, aj u ženskej Dr.
slovo "chamajda" mi tu napísala jedna baba a ja som jej odpovedala tak, že som ho dala do úvodzoviek, neobviňuj am teda za to že som ho vymyslela a mimochodom je to úplne jedno 🙂
@kittykat22 ďakujem, som rada, že ma chápeš, neviem, či ma pochopí takto dobre aj moja gynekologička ale ak nie, zoznam lekárov je dlhý a nie je jediná ku komu viem v KE zájsť 🙂
@librarian heh no to je pravda, žé stupňov otočenia je návrat na rovnaké miesto ... no možno autorka chcela dať 180 ale pomýlila sa, jej príspevok o hypnopôrode nemusí byť nezmysel.
@librarian treba pochopit podstatu a nie chytat za slovicka 😉
@usmiata007 ...treba skusit...vela zenam to pomohlo, mozno pomoze aj vam 🙂
@usmiata007 myslis, ze by si s tym panickym strachom nezvladla nieco s pomocou odbornika urobit? mozno by to stalo za to....rodila som dva krat prirodzene...bez epiduralu a raz cr a mozem ti povedat, ze z pohladu toho, aky to ma dopad do psychiky a celkovo na organizmus zeny, radsej budem 20x rodit prirodzene ako raz cr
som ok, zdravotne aj vsetko je v poriadku, ale jednoducho je ovela lepsie pre zenu, ked sa s porodom vysporiadava prirodzene
hypnoporod, som tu zaregistrovala iba, ze sa to tu spomenulo, je uzasna vec, zial v nasej republike velmi tazko zrealizovatelna, ale ak nic ine, tak velmi pomoze zene psychicky a robia sa aj kurzy, stretnutia k tomu, zena sa nauci vlastne vnimat svoje telo a pochopit, co sa s nim deje a uz len kvoli tomu straca strach
v ziadnom pripade nechcem opomenut tvoju paniku z porodu, ja ta uplne chapem, toto je vazna vec a verim, ze to je u teba takto, ale aj s panikou a psychikou sa da vela spravit, mam skusenosti s porodmi a urcite by som skusila najprv nieco urobit s tym
citam este tvoje divne predstavy o porode, tak si predstav, ze ja som na blbych kramaroch rodila na styroch na zemi a az uplne na poslednu fazu, ked uz maly bol v porodnych cestach, som sla do polosedu.. vybavila som si jednoducho lekara, ktoremu som doverovala a zrazu islo vsetko a dokonca bezna sestra tam mi pomohla pri porode super
neodpustila by si partnerovi natrhnutie hradze, alebo nastrih...ved to ani nemusis dnes zazit, vsetko sa da...ale ten postoj k tomu je skutocne zvlastny, ked ho hovori dospela zena, mozno fakt nie si ty normalna a na dieta este zrela, resp. by si mozno mohla zvazit nejaku poruchu osobnosti, ked toto su podstatne veci v tvojom zivote a tak silne previazane s tvojim buducim dietatom a partnerom :D mne kebyze toto rozpravas ak partnerovi, tak ta nechcem :D
jo a kedze si to neprajes, nepisem pozitiva prirodzeneh porodu pre dieta, to asi dolezite pre teba nie je
len este by som tak podotkla, ze pises, ze ty si sa narodila prirodzenym sposobom a mas mnozstvo alergii
to ako keby som pocula nejaku zatrpknutu zensku po prechode nadavat, ako bolo kedysi dobre a teraz je to uz ale vseetko nahovnooo, vies zato, ze ty si natahala alergie, to tvoje buduce dieta vobec nemoze, nase zivoty a reakcie na stravu, porod, vychovu su tak ojedinele, ze tvoja dcera moze opravit vo svojej psychike vsetko, co ty si vlecies a moze to byt velmi stastna zena a vidiet veci triezvo, nie tak hlupo, ako ty
@celasapremenim tak možno u nás je hypnopôrod pieseň budúcnosti, ak je to také dobré, niečo si ku tomu aspoň naštudujem 🙂 napíšem ti tu jednu vec v súvislosti s nástrihom do správy ak ti to nevadí, lebo sa hanbím to písať tuna, je to chúlostivé.
@celasapremenim tie alergie ma nijako nedesia, len som cih napísal jednej babe, lebo tvrila, že ich majú dtei po Cs ale ja viem, že ich majú aj ostatné... dnes ich má tak či tak takmer každé dieťa... a o dieťa sa bojím, preto nechcem celé tehu stresovať s pôrodom, ale mať kľud na duši vďaka CS, čím nebduem bábo stresovať svojou psychikou 🙂

@sardinka336 no to je pravda, na svete je kopa krásnych vecí a tieto mesiace mi unikali, lebo som sa zamerala na svoj problém :( ako keby iní ľudia problémy nemali.