Ak dieťa, jedine cisárskym
Dobrý deň, viem, že na Slovensku nie je indikáciou pre cisársky rez
panický strach z pôrodu, ale v zahraničí to indikácia je. Partner by v
budúcnosti chcel dieťa, ale ja ho naplánujem jedine, ak by som mohla
rodiť cisárskym. VÁŽIM SI VŠETKY MATKY, nech rodili akokoľvek, zaslúžime si výber pôrodu! Môj strach je na mňa príliš - v noci nespím dobre už
dva mesiace kvôli ťažkým pôrodom mojcih známych, kvôli faktu, že nie
každej zaberie epidurál a že sa žena tam dole dotrhá alebo ju nastrihnú,
môže sa jej dokonca roztrhať konečník! toto by žiaden chlap nepodstúpil,
no po nás to chcú! Partner na mňa netlačí, snažil sa ma ukľudniť, Že
bduem mať dobrú starostlivosť a ale no ja chcem jedine CR v budúcnosti,
starostlivosť ma neuteší v prípade bolestí a úprimne, za roztrhanie tam
dole by sa mi asi sprotivil aj on aj dieťa! Ccem, aby bolo dieťa zdravé a nechcela by som ho pri prirodzenom pôrode pridusiť, pri Cr to nehrozí, aj keď mám nastudované negatíva. Neodpustila by som mu to, aj
keď je to dobrý človek, proste nie, nikdy by som mu neodpustila natrhnutie, iné veci vo vzťahu áno. Pre vás sú to silné slová, ale prečo
by sm sa v dobe vedeckých objavov mala trhať ako v praveku za sprievodu
hororových bolestí? Nechutilo mi ješť kvôli tej predstave. Smiem sa
spýtať, ak by bol môj strach vážny a úzkosť ešte stúpala, a ak mám
problém s očným nervom, tiky na viečku, dioptrie - 4,5 a zošikmenú
panvu a stavce v strede chrbta, mohli by to byť indikácie pre CR? Mám aj
PCO, nepravidelný menzes, nemám niekedy vôbec menzes, hlavne pri strese
(teraz ho mám kvôli predstave pôrodu). Iné veci nie sú problém, nemám
depresie naopak sa teším zoživota, no ak počujem slovo pôrod predstavím
si čosi ako amputáciu za živa a je mi veľmi zle, až fyzicky.
Psychologička mi nepomôže a nepresvedčí ma na "prirodzený" pôrod, ktorý
na SVK ani neexistuje, keďže ženu priviažu na kozu ako nesvojprávnu,
ziapu po nej a ešte jej nastrihnú hrádzu!!! ďakujem za radu. Partner mi
pomáha v živote so všetkým, ale pôrod ani kvôli nemu nie som ochotná
prežiť, on by sa tiež nechcel za živa trhať tam dole!!! ďakujem za radu. P.S: Imunita detí : ja mám kopec chorôb a dosť casto aj keď ma moja mama rodila prirodzene, a mnohé deti po CR nemajú alergie, ja ich mám kopec, takže nechcem tu mať argumenty o imunite dieťaťa, ale seriózne rady, či a ako to ide vybaviť. Ešte dieťa neplánuje ten strach je hrozný, dožiera ma to :(
Nie ml ale MK 😀
@katarinamarkova super napisane ten prehlad!
ja ti opisem dve sekcie ...moja sestra citila ako jej vyberaju malu, rana sa jej zapalila a ma uplne rozpadnute brusne svaltvo ,miesto jemnej " bikiny" jazvy ma dieru do brucha(porod v anglicku)....ja mam brucho v pohode ani nic som necitila ked mi malu vyberali....pretrpela som kontrakcie uz som bola otvorena na 10 uz stacilo iba par krat zatlacit a mala by som to za sebou....no osud chcel aby som si odtrpela sekciu..akutnu..koli tomu ze malu drzal pupocnik nezostupila.ta bolest po sc je fakt ukrutna...cela napuchnuta som s placom volala manzelovi nech ide za mnou na nadstandard...a to mam celkom slusny prah bolesti....mam dost tetovani...aj piercingy som si hala bala prepichovala s tym ze som nemala motylika a musela som sa este prehryzt k piercingu lebo sliznica v ustah sa velmi rychlo stiahne
@usmiata007 necitala som diskusiu, ale nikto nema pravo kritizovat tvoj vyber porodu. Je to tvoja vec, ja by som tiez nemala deti, keby neexistovala sekcia, strach z porodu, deti som kvôli tomu odkladala dlho predlho, osud to vyriesil za mna, oba porody som zacinala prirodzene, teda bolesti, otavranie, nakoniec sekcia, ktora bola vykupenim, vôbec to nebolo strasne, prva sekcia bola uplne v poriadku, o 3 dni som ani nevedela, ze mi nieco robili, chodila som vzpriamena, nic ma nebolelo, druha sekcia, tiez ok, ale kedze rezali to iste miesto, tak uz hojenie trvalo dlhsie, ale tiez o take 2 tyzdne som uz ani nevedela,ze som podstupila operaciu. Ak sa vnutorne nastavis,ze chces sekciu, tak ju budes mat. Porod je o vnútornom nastaveni sa, ja som bola spokojna, deti sa vlastne uz pytali same na svet, kedze mne oba krat zacali kontrakcie spontanne a potom sa islo na sekciu.
v prvom rade treba otehotniet . Nechapem naco otvaras temu ked ani z daleka nie si tehotna stymi problemami co mas ani nevies ci otehotnies a ty uz rozmyslas o tom ako ides rodit.Sa trosku nad tym zamysli .Ja som zacala o porod zaujimat az dakedy mesiac pred nim.Zenska jedna najskor si sprav babo a potom rozmyslaj ako budes rodit.
ahoj, za mna, rodila som sekciou, nedobrovolne, chcela som prirodzene, ale neurologicka mi nepovolila (indik.epilepsia)...ja som mala sekciu ako z katalogu, hoc som rodila predcasne, mala som spinalku, takze malu som hned videla, vsetko dobre dopadlo, dva dni po porode som uz behala po chodbe ako keby som nerodila, jazvu uz ani nevidno, tenucka a svetla. ALE! k tym vsetkym starostiam, ktore tu popisujes okolo prirodzeneho porodu...za tie tri tyzdne, co som tam bola (malicka bola na nedonoseneckom) som zazila a pocula vsetky druhy porodov a mozem povedat, ze moj tabulkovy porod bol skor raritou...takmer vsetky mamicky, ktore rodili sekciou mali problemy, napr.im nezabrala spinalka, tak dostali este druhu davku celkovej anestezy, stratili mnozstvo krvi, takze transfuziu brali, mali velke zavrate hlavy, uz neviem ako sa vola ten stav, ale mamicka vedla na posteli to popisala ako keby jej kladivom buchali do zatylku, nemohla ani hlavu dvihnut a to, ze mnohe mamicky sa neboli schopne rozhybat ani nepisem...mna hnalo to, ze som mala malicku na opacnej strane oddelenia a ked som ju chcela vidiet,musela som dvihnut rit a odkracat si to aj ked mi bolo od bolesti na odpadnutie...ale mnohe cerstvo po porode taku silnu volu nemaju, takze aj to zotavenie je horsie a trva aj niekolko tyzdnov. btw. k tomu, ze nechces mat dieru na zadku, a na bruchu ti diera nevadi? 😀 ja obcas zasnem ako sa tu sekcia zlahcuje...uvedom si, ze je to operacia a tazka...tam sa moze pokazit trilion veci viac ako pri prirodzenom porode, takze to, ze chces mat bezpecny porod nie je argument.
ale tebe netreba psychologa ako ti tu niektore mamicky tvrdia, tebe prosto staci len dozriet. hoc mas aj 30 rokov...na dieta si este nedospela...ver mi, ze ked to pride, bude ti jedno ako porodis, pretoze prve miesto bude mat zdravie tvojho dieta...v tej chvili ty budes nepodstatna..od tej sekundy za neho budes ochotna polozit zivot a natrhnuty zadok ta nebude trapit aj najmenej.
inac, priroda je mocna carodejka, ktora to zariadila tak, ze povacsine dieta pride, az ked je matka psychicky nan pripravena...takze tu treba hladat povod tvojich problemov s menstruaciou.
drzim prsty, nech si to v hlave upraces cim skor,lebo materstvo je sice tazke, ale nadherne 🙂
Ty dospej a potom bud maminkou hej?;)
Este sa len zabavaj.
@ukulela vidis, ty si to presne opisala - " nasrata na prirodu, ze rodit musia iba zeny" - presne takto to vnimam aj ja .
O deti sa staram , milujem ich a brala by som aj tretie, v 28. rokoch som to vnimala uplne rovnako ako @usmiata007 , rodila som v 31 prve a v 34 druhe. hrany sa po case obrusia, clovek co to prekusne, dojcila som asi 5,5 roka oba deti, prekobala aj zapal mozg. blan s jednuým dietatom. Clovek sa uci byt rodicom cely zivot. A vôbec to nie je na psychiatra, len clovek musi s tym strachom sam pracovat. Nenechat sa pohltit, ked nieco chce, nech to jasne formuluje, napr. Chcem rodit sekciou a hotovo.
@usmiata007 ja som tak tiež bola. Ale moj panický strach bol spôsobený tym, že moja sestra po ťažkom prirodzenom pôrode ostala postihnutá. Poskodenie maleho mozocku pre nedostatok kyslika. Potom, keď chodila do Ba na Mokrohajsku, tam som počula tiež mnoho príbehov prečo su tam postihnuté deti a ake pôrody to boli, najma zvony a klieste. Ak teda porodnik hovori, ze klieste a zvony su ok, ano su lebo on ma v statistike porodene dieta, on uz nevie, co je s dietatom potom. Takže k Vášmu strachu a komentom (inak som ich nečítala ale viem si predstavit), daj na svoj inštinkt. Ak chceš rodiť sekciou tak rod, indikaciu si nájdeš aj u ortopeda. Ak to tak cítiš, možno ti to niekto napovedá, že to je tvoja cesta. Tvoj zivot, tvoje rozhodnutie a všetko bude super. Ja som mala indikaciu chrbticu, ale nakoniec sa malý ani neotocil a vtip bol na zaver, že primár mi po pôrode povedal, že ak by to bol prirodzený pôrod, jeden z nás by neprežil. Placenta bola o niečo prichytena, co je napriek dnesnej technike nezistitelne a pri cisárskom ma operovali 2 a pol hodiny, čo inak trvá 20 min. Takže moj inštinkt bol záchranou pre mňa a moje dieťa a všetko ostatné k tomu len ako znamenia smerovali. To je moj pribeh k tomu, ak ťa niekto presviedča o tom, že jediné prirodzený pôrod atd.. Neboj sa nakoniec sa môžeš rozhodnúť aj inak keď budeš tehotná. Prajem všetko dobré a nemusíš si vyčítať, že máš svoje pocity.
Ženy, už 5 strán príspevkov, a pritom dotyčná ešte ani nie je tehotná. Neviem, či si niekto vôbec všimol informáciu, že má PCO, takže ja na jej mieste by som sa sústredila najskôr na to, či vôbec môžem otehotnieť. Možno sa stane, že sa nebude aj 5 rokov dariť, a potom jej bude jedno, či cs alebo prirodzene, hlavne, že je.
@zuzana76 ahoj, tvoja snaha ma ukľudni't má ako fungovať, keď napíšeš: "a inak som stastna, ze mam chlapcov a nebudu musiet rodit"... to len svedčí o tom, že ženské telo sa pôrodom aj tehu len doničí, kým chlap si šťastne behá po planéte a nič mu nie je (teda ja som rada že im nič nie je, lebo nikomu neželám bolesť, ale je to hnusné voči žene ju odcudzovať za to, že nechce roztrhanú riť a vagínu - veď kto by chcel??? Žena si tiež zaslúži aj psychické zdravie, sebavedomie, sexuálny život... a nie skončiť v depke a roztrhaná )
@betulinka1 ďakujem za pochopenie 🙂 nastavuje sa apredstavujem si Cs a hoci vyzerá krvavo (to sa dá čakať keďže v tele je asiže nejaká krv :D) tak ma nedesí vôbec, proste ak ide o brucho nemám takú paniku... mňa tak či tak pobolieva kvôli alergiám na potraviny, tak tá jazva bude skoro to isté...teda po prvých kritických dňoch. A bolesť hlavy po narkóze - mám silné bolesti hlavy kvôli alergii, čatso som u Dr. kvôli tomu aj po injekcie som chodila, takže v pohode, toto zažívam aj bežne bohužiaľ.
@usmiata007 to je ironia 😀
@alietam nie, netreba najskôr otehotnieť najskôr zistím, či mám šancu na Cs, až potom to urobím, keď budem pripravená a jedine na CS. Nepôjdem do tehu ako kamikadze, keď sa tak bojím, logicky si to naplánujem na neskôr. Veď tens tres škodí dieťaťu, to nie je sranda.
Nebavíme sa o nádche alebo alergii, ale o pôrode, ktorý fakt môže mať fatálne následky, uľahčujú sa iba preto, že bz sme sa ďalej množili, aj keď je nás už 7,5 miliardy a planéte len škodíme :D (to ber s rezervou, nie som ekoteroristka ale napadlo mi to🙂)
@usmiata007 ahoj, ja som sebecká chorá hlava, ktorá od puberty bola presvedčená, že deti mať nebude.. totálny panický strach, des... nakoniec som sa na to dala, mám dve krásne deti, ktoré milujem, sme na seba "nalepené" 🙂.
ale... rodila som cisárskym. sebec... áno, lebo som detičky chcela, ale so strachom z prirodzeného som si nepomohla..
sekcia bola úplne znesitelná, mala som spinál, hned som bábätko videla, teraz ho hned aj dali na manželovu hruď /bonding či čo🙂)/.. sekcia trvala pol hodinu..
potom treba velmi vela piť, aby hlava nebolela. bolelo prvé postavenie sa.. potom bolo už všetko znesitelné.
to že sa bojíme pôrodu neznamená, že si detičky nezaslúžime a že nebudeme dobré mamy.. prvú som kojila 2,5 roka, druhú budem možno tiež, spíme spolu.. citová väzba je u nás silná.
dúfam, že sa nikdy neobjavia u mojich detí problémy vzniknuté sekcou.
tebe držím palce, áno sekcia je operácia a hrozne hrozne som sa bála komplikácii, ... ale ak nie sú komplikácie, je to okej.
PS: klobúk dolu pred každou, ktorá prirodzene rodila, naozaj velký môj obdiv🙂
@juriva tvoj necitlivý komentár sa ti môže vrátiť od inej osoby, keď ty budeš mať problém... a ja sa iba nezabávam, práveže myslím aj a budúcnosť. Alkohol takmer nepijem a nie som nijaká bujará alebo čo, nikdy som enstriedala partnerov ako iné ženy robia a nebola som totálne nezodpovedná, ok pár krát som sa opila, ale to sa stane hocikomu, inak žijem normálny život, s partnerom, v kruhu priateľov a rodiny.
@zuzana76 ďakujem 🙂
@maaaaaaaria7 ďakujem za pochopenie
ale ja nechapem preco tu pises stale o tom roztrhani...ved aj ranu po cisarskom ti zasiju tak aj toto a po dalsie nastrih sa robi preto aby si sa neroztrhla a ihlu a nit maju vsade ...mas aj vselijake cviki aby ta nestrihali s epinom baby maju urcite skusenosti ...a tie hororove pribehy jasne ze ich je par...ale milion zien porodilo normalne bez roztrhnutej rite...ja som mala nastrih a som tu a tak isto kopa zien,...
@trisp ak sa to stane tak možno sa budem tešiť z toho, že partner pristúpi na adopciu, určite to nebudem pilne riešiť, keď sa tak bojím !

Citam len prvu stranu, ale ty potrebujes odbornu pomoc, teba citat je iny level