icon

Ak dieťa, jedine cisárskym

usmiata007
18. mar 2017

Dobrý deň, viem, že na Slovensku nie je indikáciou pre cisársky rez
panický strach z pôrodu, ale v zahraničí to indikácia je. Partner by v
budúcnosti chcel dieťa, ale ja ho naplánujem jedine, ak by som mohla
rodiť cisárskym. VÁŽIM SI VŠETKY MATKY, nech rodili akokoľvek, zaslúžime si výber pôrodu! Môj strach je na mňa príliš - v noci nespím dobre už
dva mesiace kvôli ťažkým pôrodom mojcih známych, kvôli faktu, že nie
každej zaberie epidurál a že sa žena tam dole dotrhá alebo ju nastrihnú,
môže sa jej dokonca roztrhať konečník! toto by žiaden chlap nepodstúpil,
no po nás to chcú! Partner na mňa netlačí, snažil sa ma ukľudniť, Že
bduem mať dobrú starostlivosť a ale no ja chcem jedine CR v budúcnosti,
starostlivosť ma neuteší v prípade bolestí a úprimne, za roztrhanie tam
dole by sa mi asi sprotivil aj on aj dieťa! Ccem, aby bolo dieťa zdravé a nechcela by som ho pri prirodzenom pôrode pridusiť, pri Cr to nehrozí, aj keď mám nastudované negatíva. Neodpustila by som mu to, aj
keď je to dobrý človek, proste nie, nikdy by som mu neodpustila natrhnutie, iné veci vo vzťahu áno. Pre vás sú to silné slová, ale prečo
by sm sa v dobe vedeckých objavov mala trhať ako v praveku za sprievodu
hororových bolestí? Nechutilo mi ješť kvôli tej predstave. Smiem sa
spýtať, ak by bol môj strach vážny a úzkosť ešte stúpala, a ak mám
problém s očným nervom, tiky na viečku, dioptrie - 4,5 a zošikmenú
panvu a stavce v strede chrbta, mohli by to byť indikácie pre CR? Mám aj
PCO, nepravidelný menzes, nemám niekedy vôbec menzes, hlavne pri strese
(teraz ho mám kvôli predstave pôrodu). Iné veci nie sú problém, nemám
depresie naopak sa teším zoživota, no ak počujem slovo pôrod predstavím
si čosi ako amputáciu za živa a je mi veľmi zle, až fyzicky.
Psychologička mi nepomôže a nepresvedčí ma na "prirodzený" pôrod, ktorý
na SVK ani neexistuje, keďže ženu priviažu na kozu ako nesvojprávnu,
ziapu po nej a ešte jej nastrihnú hrádzu!!! ďakujem za radu. Partner mi
pomáha v živote so všetkým, ale pôrod ani kvôli nemu nie som ochotná
prežiť, on by sa tiež nechcel za živa trhať tam dole!!! ďakujem za radu. P.S: Imunita detí : ja mám kopec chorôb a dosť casto aj keď ma moja mama rodila prirodzene, a mnohé deti po CR nemajú alergie, ja ich mám kopec, takže nechcem tu mať argumenty o imunite dieťaťa, ale seriózne rady, či a ako to ide vybaviť. Ešte dieťa neplánuje ten strach je hrozný, dožiera ma to :(

Strana
z15
sardinka336
22. mar 2017

,,šmankote,, toto tu ešte nevykapalo??

jéééminéénky...ano, toto som počuvala od mojej pribuznej ako pre zenu je porod prirodzeny ako je to v hlave, bla, bla, bla... Kolko komplikacii prišlo aj ked zena bola psychicky naladena, verila si atd...a predsa. Zeny a deti umierali pri a po porodoch to je holy fakt, a sak mohli rodit ako chceli ale skratka na porod vplyva x faktorov - velkost panvy, ochorenia matky, plodu, ako je dieta otočene...kolko mládat zomrie a nedožije sa ani prveho roku, ked uz tak sa ideme porovnavat s tou prirodou.
Aj ja mam znamu, ktora len velmi ,,za prirodzeno,, boze chrán nejaky zasah...vybavila si tomu zodpovedajucu porodnicu aby ,,prirodzene,, porodila. 14 hodín ,,skučala jak suka,, lebo ona to dá, cisarsky nechce, epi nechce .... dieta nalogané plodovej vody muselo ist hned na antibiotika a o 2 mesiace mu zistili streptokoka a zase ma antibiotika. Skončilo to tak, ze mala poporodné blues a traumu z ,,prirodzeneho porodu,,. No bolo jej to treba?
Takze nie, kazda fyziologicky neporodi a moze byt nadimenzovaná a naladená jak rádio Jerevan kolko chce.

celasapremenim
22. mar 2017

@sardinka336 no dobre, ale zda sa ti ok tu zenu, co je vystresovana uz aj kvoli moznemu nastrihu tu strasit? kazda ideme snad rodit s tym, ze sa nam nic nestane a vsetko bude v poriadku
alebo sa mame vsetky rozsrat uz pri tehotenskom teste od strachu? brat tehotenstvo a porod ako nieco neprirodzene, z coho mozeme jedine umriet? a nase dieta nedozije roka, lebo dalsich neviem kolko roka nedozilo?
radsej urobim co je v mojich moznostiach
a to je zohnat zakladne info, pridruzene info, info o porodniciach, nejake odporucania o porodnikoch atd. a ne sa sustredit, kde kto umrel a kto sa udusil a podobne a kto ako skucal kde prebohaa
alebo si ma tocit v gebuli, ze fyziologicky neporodi?
ved aku ma panvu, ako ma dieta otocene a vrodene problemy, to jej vedia porodnici povedat uz pred porodom
ak je matka s dietatom v poriadku, snad nebude ocakavat hororovy porod

celasapremenim
22. mar 2017

a epi je uplna kravina jag mraky, najlepsie hned nanutit epidural zenskej, potom ju mame ako pacientku dobre nachystanu s kanylou na hovadiny do zily zejo
hlavne, ze sa pojdeme napapkat nacas a budeme vidiet fotbalovy zapas

sardinka336
22. mar 2017

@celasapremenim vieš čo mne sa v prvom rade nezdá normalne riešiť tehotenstvo a porod ked nie som tehotna.
A prečo by epi bola kravina? Kazda zena znaša bolest inak...načo by som sa trapila ked nemusim, sme v 21. storočí, medicina pokročila. Kto chce rodiť natural, nech rodi...ja vyuzijem kazdu vymozenost modernej mediciny. Sak operujme bez anestezy...načo oblbovaky nie? Aj amputacie robili len tak ze x ludi držalo dotyčneho a rezali...a prezili to si predstav, zachovalo sa pomerne dost svedectiev ze amputacie aj prezili. Chapes, tu nejde o to neverit si, ze neporodim ale ist zlatou strednou cestou. Išlo dnu, pojde aj von...a nie takto hysteria typu non plus ultra. Dva extremy...bud porod s priviazanými nohami kde krv strieka naokolo a lekari hučia a trhaju, strihaju...alebo lotosovy porod v potoku na luke.
Jááj, štastna som ja osoba, ze som v čase prveho porodu neriešila konika az teraz vidim kolko stresov som si ušetrila.

beatrix85
22. mar 2017

@sunflower000 to sú rady v dnešnej dobe🙂 Naštudovať hypnopôrod a vybavené, hlavne na Slovensku veľmi vysoko cenená rada za prvé, za druhé hypnóza je veľmi náročná psycho-metóda, ktorú zvládajú len skutočné kapacity s adekvátnym výcvikom. Hocikomu sa neodporúča, nie každý je hypnabilný. Ale najlepšie ma pobavila o zmene o 360°C 😂

evittam
22. mar 2017

@sardinka336 Tak toto ja tvrdim stale,ze pri niektorych diskusiach a komentoch sa mi aj "rozum zastavuje" a teda nechapem ako som ja len mohla prezit dve tehu,dva porody a oddojcit dve deti aj bez MK.😀😀😀

alby2014
22. mar 2017

@celasapremenim epi nie je hovadina, epi je najsamlepsia vec na svete a keby rodili chlapi, tak clovek, co to vymyslel, by uz mal nobelovku. Nechapem postoj k epi, typu, ze hned milion zasahov a pohodlni doktori apodobne. Ja som mala epi a tu prisaham super porod, euforicke stavy po nom, dieta co som milovala od prvej sekundy, ako mi ho na brucho dali...ci dnes sa za matku povazuje len ta, co si to 20 hodin odtrpi, ci co? A aka kanyla, jedine, co mas je kanila do chrbta, kde sa dopichuje anestetikum...oxytocin a ine veci tam nedavaju. 🙂

marlene
22. mar 2017

@usmiata007 ja ta chapem . ja sama som mala cisarsky na zelanie,po prvom trauma porode. chcela som hned pri druhom uz cisarsky,ale lekar nevider nepovazoval moj prvy porod za indikaciu,takze pri druhom porode utrpela moja psychika este viac a pri tretom tehotenstve som bola pripravena doslovne bojovat za moje pravo porodit cisarskym. nastatsie som mala stastie tentokrat na super porodnika,ktory bol zhrozeny,ze ma pri druhom tehotenstve nechali rodit zasa normalne ,pretoze prenho jednoznacne moj prvy porod indikacia bola. cisarsky bol uzasny ,konecne som si vychutnala porod ,vobec som z neho nemala strach,manzel bol pri mne po celu dobu ,aj po porode. zotavila som sa rychlejsie ako po prvych dvoch (ppo prvom som skonccila na are a prebrala sa o tri tyzdne,pri druhom som mala problemy prijat mojho syna ) a to vsetko len preto,ze lekar ma povazoval za hysterku! drzim palce nech si presadis cisarsky!

kittykat22
22. mar 2017

@alby2014 keby rodili muzi tak tu nie sme

sticker
celasapremenim
22. mar 2017

@sardinka336 no to aj mne pride normalne riesit to az v tehotenstve :D
zase snad chapes rozdiel medzi porodom a operaciou dufam :D tak preto bez epiduralu, lebo naco, lepsie spolupracuje zena, je nizsie riziko zastavenia porodnej cinnosti, nenaslahaju ti zbytocne oxytocin, ak je porodna cinnost v poriadku a na dieta to musi mat tiez nejaky ten vplyv pri starte napr. traviaceho traktu a podobne, ved je to aj dokazane :D
ja nie som odbornik, najdi si, ale ked som sa zaoberala porodmi, ked som bola tehotna, tak mi vyslo, ze bez epi lepsie pre matku aj pre dieta a tak sa mi to aj potvrdilo
hystericka nie som, som zdrava, deti boli zdrave, tak co ?
a tiez nie je normalne babe rovno odporucit, ze mas pravdu, chod rodit cisarakom, ak su to taketo veci, co si osetri aj sama

celasapremenim
22. mar 2017

@marlene no ano, ale ty si snad mala nejake skusenosti so svojim organizmom

rutie
22. mar 2017

@usmiata007 Nechcem ta urazat, ale naozaj skus este pockat s myslienkami na dieta a dat sa dokopy psychicky. Tu nejde o cisarsky rez. Vies, ako matka sa musis vyrovnat s tym, ze mat zdrave dieta bez nasledkov na vlastnom zdravi nie je zakladne ludske pravo. Vediet zit s tym, ze ti nikdy nikto nezaruci, ze ty ani to dieta vazne neochoriete, ze sa nestane obetou nehody, nebude mat tazky uraz. Byt matkou znamena, ze sa budes casto o to dieta bat, ze ti bude velmi casto luto, ze trpi. Musis sa vyrovnat s tym, ze niektore veci budu mimo tvoju kontrolu. Napriklad to, ci bude mat v skole kamaratov a ci ho bude oblubene. Kym sa nedokazes vzdat tej strasne silnej potreby "mat nad vecami kontrolu", nemaj dieta. Lebo mu ublizis. Nie cisraskym rezom, nie nekojenim, ale tym tlakom a strachom, ktorym ho obklopis. To neznamena, ze si zla, alebo budes zla matka. To znamena, ze mas este nejaku ulohu pred sebou, kym sa matkou stanes. Skus pesychoterapiu (nemyslim lieky, skor taky ten ponor do vlastnej duse pod skusenym vedenim), alebo jogu, nieco co ti pomoze vyriesit nevyriesene veci.
Mam za sebou styri porody bez epiduralky, porodnych poraneni a komplikacii. Tri z nich boli pre mna dokonca krasnym zazitkom a kebyze uz nie som unavena vychovou, porod by som si rada zopakovala. Prave preto viem, ze v tom stave v akom si, by bol prirodzeny porod pre teba uplnym nestastim. Porodit lahko si vyzaduje urcite nastavenie, schopnost v urcitej chvili nechat veci plynut, len ich vnimat ake su bez potreby ich ovplyvnovat. Schopnost pocuvat svoje telo, vypnut mysel. Ver mi, pri stvrtom porode som nevnimala vobec bolest, vnimala som len obrovsku silu, akou sa moje dieta posuva nizsie a radost, ktoru mam z toho, ze kazdou kontrakciou som blizsie k tomu, ze sa zoznamim s dalsim cloviecikom. K tomu som dospela postupne, porod za porodom. Ale na zaciatku bola dovera, ze som silna a ze to zvladnem.
Nie su ziadne ine rozumne argumenty pre uprednostnenie sekcie pred prirodzenym porodom, nez to, ze s takym panickym strachom ako mas teraz ty sa prirodzene porodit neda (mozno vaginalne za brutalnych zasahov lekarov a to je to, coho sa bojis viac). To ale neznamena, ze CS je lepsi sposob pre deti, ako prist na svet, ci pre zeny ako ich na ten svet priviest. Nie je. Ak by bol, uz mame na bruchu zips.
Vyrovnaj sa so svojimi traumami. Vyrovnaj sa zo svojimi uzkostami. Skus byt k sebe pravdiva. Hladaj v sebe zensku silu. Potom ries porod. Cisto prakticky: v BA je x lekarov, ktory robia SC na poziadanie, neoficialne, nieco to stoji. Ked trochu popatras, tak takeho najdes. Not a big deal. No ked prijmes myslienku, ze ti nikto negarantuje zdravie (ani teba ani dietata) ani po sekcii, ani pocas zivota, ze zivot a zdravie mame len pozicane, tak mozno prehodnotis svoj postoj.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
celasapremenim
22. mar 2017

@rutie veru, porod je krasny zazitok

sunflower000
22. mar 2017

@beatrix85 ...ono si najprv treba precitat co sa mysli pod pojmom hypnoporod...tam nejde o ziadnu hypnozu, len o hlboky stav relaxacie...ten nazov je mozno zavadzajuci, ale ide o techniky, ktore clovek bezne realizuje aj pocas dna, napriklad tesne pred spanim...jednoducho treba si o tom nieco nastudovat a nehladat v tom nic "sarlatanske", ani nic co by zenu pocas porodu v tomto stave zbavovalo moznosti o sebe rozhodovat...

deni73
23. mar 2017

@rutie Krásne si to napísala....

miriam11
Odpoveď bola odstránená
lulula1990
27. mar 2017

@usmiata007 ja nechapem, preco stresujes ked dieta este neplanujes. Hororove zazitky nepocuvaj, poznam baby ktore rodili prirodzene a chvalia si a zase take, ktore si nevedia vynachvalit sekciu. Ak mas taky panicky strach, no tak si to teda vybav sekciu - ja som mala dioptrie -3 a -2,5..bola som niekolko rokov po laserovej operacii oci..len tak mimochodom som sa lekarky opytala ci by mi navrhovala sekciu, vraj nie, ale ked chcem, napise mi odporucanie. Odmietla som a rodila prirodzene...ale je fakt ze sa mi zrak po porode dost zhorsil.

bobana297
28. mar 2017

@lulula1990
teda no. to ti mala povedat ze radsej sekciu znamej zakazali po operacii oci prirodzene rodit kvoli tlaku ze sa jej moze zase zrak zhorsit a to bola 3 roky po. tak isla sekciou radsej a neriskovala

lulula1990
28. mar 2017

@bobana297 pri vysokom ocnom tlaku by mi urcite odporucania dala, ja som vsak ocny tlak mala v poriadku, pred porodom som absolvovala vysetrenie a vsetko ok. Takze neviem s istotou povedat ci sa mi zrak zhorsil prave s porodom. Mne bolo povedane ze v tehotenstve sa mi aj tak dioptrie zhorsia a tak sa aj stalo.

Strana
z15