Aké máte skúsenosti s prírodzeným pôrodom a sekciou?
Ahojte žienky 🙂 chcem sa opýtať aké máte skusenosti s pôrodom či sekciou..v dnešnej dobe si už žena môže vybrať ci bude rodit alebo sa nechá rezať(ľudovo povedané)... dá sa vôbec špekulovať o tom ktorá možnosť je "lepšia" ?
Urcite je lepsi klasicky porod. Mala som ist sekciou kvoli zdravotnemu stavu ale nakoniec mi vyvolavali porod a porodila som prirodzene. Po porode som bola fit hned na druhy den. Co po sekcii nieje mozne. Taktiez som mala obavy z normalneho porodu a priklanala som sa k sekcii ako prvorodicka. No po tejto skusenosti, druhe uz iba prirodzenou cestou.Ale neboj sa, zvladnes to. 😉
Kazda zena ti povie inak .. kazdy porod je iny. A kazda ma iny prah bolesti a strachu.. pre niektorubje sekcia vykupenim a pre inu je to strasiak .. 🙂 ja som rodila prirodzene a super.. druhy by som tie chcela prirodzeny
Určite PRIRODZENY porod
Sekcia predstavuje vacsie riziko komplikacii pr matku aj dieta. Ak je nq nu naozaj dovod a zachranuje zivot dietata alebo matky, neni o com. Mam za sebou jednu sekciu, lebo lekar ocakaval tazky porod a syn mal podozrenie na vadu srdca. Trochu ma postrasil a uz sa rezalo. Rekonvalescencia dlha, nedokazala som sa starat o dieta, bolelo 2 mesiace, kym som dokazala plne fungovat. Druhy prirodzeny porod, dlhy a narocny, ale po 2 hodinach som stala a fungovala. Spodok bolel, ale nie tak ako rana po cisarskom a po 16-18 dnich som nevedela, ze som rodila. Viem ze niektore sa daju po sekcii dohromady rychlo, ale je to asi o stasti. Viacere, co v mojom okoli rodili sekciou sa stazovali na bolesti a celkovo tn prvy mesiac bol pre ne narocny. Je na to aj studia o rozikach, napr doktor zahumensky pise o sekcii vo svojom blogu na sme.sk
@dianna3571 100x radšej prirodzený pôrod ako sekcia a to som po oboch pôrodoch bola veľmi rýchlo fit a v pohode.
@jajka444 Prepáč, akože čo nie je možné po sekcii?! Ja som bola v pohode hneď na druhý deň a normálne som sa starala o dieťa - si predstav.....Každý pôrod je iný a tiež každý z tých pôrodov je iný u inej ženy, takže ak u teba nebolo možné byť fit po sekcii hneď na druhý deň, tak u ďalších 10-tich žien to je úplne normálne - som živým príkladom. 😉
Ja som 1x rodila prirodzene a 2x sekciou. Ak mám porovnať, tak určite rodiť prirodzene (ak samozrejme nejde o komplikacie). Nechápem doteraz prečo si mamičky sekciu vyberajú ako lepšiu možnosť
je to veľmi individuálne, ja som chcela prirodzený pôrod a mala som akútnu sekciu v 34tt, ale zotavila som sa rychlo... každá máme iné skúsenosti, tak sa podľa mna nedá moc špekulovať čo je lepšie, dopredu to nikto nevie
moj nazor: ak nemusis, sekciu nevyberaj, je to predsa len operacia a od nejedneho gynekologa viem, ze je pri nom 10x viac moznych komplikacii, ako pri prirodzenom porode. Co je prirodzene, je proste prirodzene. Ja som "prezila" 3 porody, kazdy bol iny samozrejme, ale ak by som mala prezivat to, co prezivala zena pri mne sa izbe po sekcii - ee, neprosim 🙂 drzim prsty, nech vsetko dobre dopadne! 🙂
Ano je lepsi prirodzeny porod, ale tiez zalezi od porodnice. Totiz, nie vsetky zeny co mali aj aj , ti povedia ze prirodzeny porod je lepsi. Vela zalezi od okolnosti porodu a personalu (napr. nechcela som porod s nastrihom, povedala som, ze mi mozu spravit rovno dalsiu sekciu, je to rovnako chirurgicky zakrok)..
Ja som sa po sekcii zotavila rychlo, naozaj na 3 den uz som fungovala aj s babatkom. Co ale na Slovensku zatial nie je mozne, je bonding po sekcii. A len z toho dovodu je prirodzeny porod krajsi 🙂 ked mozes zobrat babatko v minute po narodeni do ruk a na svoje telo.
Žena si nemôže len tak vybrať aký pôrod chce. Respektívne, na jej želanie jej urobia sekciu. Na to musí byť indikácia.
Prvú som mala sekciu pre zlú polohu a nedostatočné vyživovanie placenty. Pôrod bol spinálkou, čiže bola som po celú dobu hore, dieťatko som si videla hneď, ale zotavovanie bolo horšie.
Druhé dieťatko bolo prirodzene, pôrod bez epidurálu, aj keď som ho mala naplánované. Po pôrode som mala dítko na prsiach, krásny pocit a zotavovanie bolo rýchle.
Jednoznačne, ak nie je indikácia na sekciu, prirodzený pôrod je raz prirodzený.
Ja mám za sebou 2 akútne sekcie. Prvá bola pre nepostupujuci pôrod po 3 dňoch vyvolavania. Obtoceny pupocnik, mrtve dvojca, ... za 5 minut 12 no malu zachranili. 2. porod bol tiez akutna sekcia. Tiez mi vyvolavali, no uz len 24 hodin a skoncilo to sekciou. Obe sekcie boli spinal, cize babatka som hned videla a cely cas som aj komunikovala 🙂 No ja som zase naopak, velmi chcela rodit prirodzene. Zial nepodarilo sa mi to. 2. porod som uz chcela sekciu, zo strachu ... Nastastie vsetko dobre dopadlo a mam 2 zdrave dievcata 🙂 Ja osobne neviem preco tolke chcu sekciu. Nieje to med lizat, no da sa to zvladnut. Za mna prirodzeny porod, aj ked neviem ake to je. A sekcia, len ak je potrebna.
Nie zena si vybrat nemoze. Sekcia je riziko pre zenu aj pre dieta. Ja som za prirodzeny porod
Ja som mala sekciu, ale zotavila som sa rychlo, bolesti minimalne,podla mna to bolo v pohode, je to individualne.
Mam za sebou prirodzeny porod...porovnanie so sekciou nemam, ale bola som 4x operovana na zenske veci...3x laparoskopi a 1xnormalny rez. Sekciou si predstavujem nieco horsie ako laparoskopia a menej narocne ako normalma operacia rezom a preto za mna rpzhodne vitazi prirodzeny porod....
Po porode, aj ked tazkom a po rupture 3.stuona som este v ten den syala.na nohach a nornalne som sa starala o babatko. Na druhy den som sa uplne normalne hybala a celkovo zotavenie v den odchodu domov bolo vyborne napriek naozaj mohutnemu sitiu odspodu.
Ked porovnavam s operaciami,bola som z narkozy malatna,hlava bolela,unavena, opatrne a bolesrive vstavanie z postele a celkovo pohybovo som bola minimalne tie 3 dni vyrazne obmedzena (pri lsk je to lepsie,po normalnej OP som sa nevedela dvihnut sama z postele pomaly ani po 2 tyzdnoch...). Bolesti po OP vyrazne presahuju vo vacsine pripadov bolesti po siti ci natrhnuti..
Logicku: po OP davaju automaticky lieky proti bolesti, po porode prirodzenom skoro nikdy...
Ja som mala prvy porod akutny cisarsky, druhy prirodzeny porod s vakuumextraktorom. Ked to mam porovnat, aj tak prirodzeny hodnotim ako ten lepsi. Cisarsky nikdy viac
Ahoj, ja mam za sebou jeden porod prirodzene a druhy sekciou. Ja som jednoznacne za prirodzeny porod.. samozrejme, ked nastanu komplikacie - ako aj u mna nastali - tak ta sekcia musi byt..

https://www.modrykonik.sk/forum/porod/je-lepsi-cisarsky-rez-alebo-prirodzeny-porod/
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/rodili-by-ste-radsej-sekciou/
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/prirodzene-verzus-sekcia/
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/da-sa-vopred-dohodnut-cisarsky-rez/
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/ako-sa-rozhodnut-medzi-cisarskym-rezom-a-prirodzenym-porodom/
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/da-sa-vybavit-sekcia/
No ja ti neviem ci sa o tom da spekulovat? 😀 Ale za mna, ak je dieta alebo matka ohrozena, je lepsia sekcia. Ak nie, je lepsi prirodzeny porod.