Aké sú vaše skúsenosti so sekciou?

lenuska9999
3. júl 2019

ahoj mamičky, je viac než isté , že ma čaká sekcia. Mám z nej ale veľké obavy. Tie mám síce aj z normálneho pôrodu. Ale sekcia je predsa len operačný zákrok. Aké máte s ňou skúsenosti? Boli ste v plnej narkóze, alebo vám dali len spinálnu? Bolelo to? Ako dlho po operácii vás bolelo bruško? A vidno vám jazvu? Za každú odpoveď Vám vopred ďakujem.

mumboo
3. júl 2019

Ahoj. Ja mam za sebou dve sekcie. Prvu v celkovej anesteze a druhu som mala spinalnu. Obe maju svoje nevyhody aj vyhody. Rekonvalescencia je dlhsia ako u prirodzeneho porodu, ale da sa to zvladnut. Od porodu druhej dcerky uplynulo 5 rokov a ranu pri dotyku citim doteraz a myslim ze uz aj dokonca života budem. (rana bola narezana druhy krat na tom istom mieste, tak myslim ze kvoli tomu to mam take citlive).

adkoalauri
3. júl 2019

Prveho syna som porodila v plnej narkoze a druheho so spinalnou.U prveho som bola vycerpana,rodila som od rana a ked nastali komplikacie,poobede o piatej spravili cisarsky rez, prespala som celu noc,okolo obeda ma postavili na nohy,tam to bolo najhorsie,ale po sprche som sa citila ovela lepsie.Druheho syna som mala so spinalnou a po tomto porode som si povedala,ze aj 5 deti este porodim☺️ a to,ze aj manzel tam bol na chodbe a on ho mal na rukach hned,to je len bonus...a co sa tyka rezu, je to biela cca 14 cm tenka ciarka

endzi83
3. júl 2019

@lenuska9999 ahoj aj ja som mala obavy no doktor rozhodol spinal a aj napriek strachu ako to dopadne som rada že to tak bolo malú som videla hneď aj mi ju priložili. Manžel bol pri pôrode aj keď to nedovoľujú väčšinou. Dali mi spinal počkali chvíľku keď zistili že umrtvene sa všetko začalo trvalo to krátko kým mi malú vybrali a dali a dlho kým sa z toho človek spamätá. Odviezli na na jis-ku malú mi priniesli na kojenie a celý deň na jiske ráno vstať umyť a ísť na svoju izbu čo bolo veľmi veľmi náročné sa po celom prelezanom dni postaviť. Jazva bolela, ale lieky som nechcela. Jazvu mám krásnu malú aj keď nosím plavky ani nevidno záleží od doktora aká bude jazva. Držím palce nech všetko dobré dopadne 🍀

nicoll212
3. júl 2019

ahoj 🙂 mne necakane povedali ze sekcia.. kontrakcie ani neviem co su, dali mi spinal do chrbta, to zabolelo, operacia trvala cca 20 minut, porodila som o 20:15h a okolo 23h uz som citila bolesti brucha, ktore uplne zmizli tak po tyzdni, 3 prve dni su najhorsie ale prezila som.. ako som si o tej 23h uvedomila ze uz som mama, som si povedala ze porod stal za to a chcela som ho vratit.. 🙂 prvych 24 hodin len lezis a potom sa musis ist osprchovat (aspon ja som to tak mala) a najhorsie bolo si sadnut a potom sa postavit, som myslela ze to ani nezvladnem ale netrvalo to dlho, nejake dve minuty.. chcela by som mat taky aj druhy porod, tehotenstvo aj porod bez akychkolvek komplikacii.. drzim palce a neboj, to das.. horsie je trhanie zubu a ta bolest potom.. ;)

liz_lemon
3. júl 2019

ja som mala 2, a mozem ti povedat, ze to bolo super, ziadne porodne bolesti, po operacii je to trochu horsie, ale daju ti lieky, prezijes, ja som rodila v piatok v noci, a v nedelu som bez problemov chodila, nemala som nijake problemy, obe som mala spinal, to je trochu neprijemne, ale inak super

benit
3. júl 2019

Ja som bola v narkoze 2x. Rano sa narodili, vecer uz som chodila, na druhy den v sprche. S malym som isla 3.den domov. Doma uz cakala dcera a v pohode som to dala. Treba sa prekonat. Bola vedla na izbe baba, ktora rodila sekciou v ten isty den. Ja uz som behala, starala sa o maleho a ona len lezala na infuzkach. Nechcela sa ani postavit.

katrin21
3. júl 2019

@lenuska9999 tiež mám za sebou dve sekcie jednu v celkovej narkóze a druhú spínal.

Určite ti odporúčam skôr spínal.. hlavný rozdiel je už v tom že anestéza nejde zbytočne do telíčka dieťaťa čo je veľké plus a potom aj tvoje telo nie je tak zaťažené a tým pádom aj budeš oveľa skôr fit ako po celkovej kde by si bola ešte dosť dlho o ťa pena a slabá..
Ja keď to porovnám tak to bolo Tisíc a jedno jednoznačne v prospech spinalu.
Čo sa týka bolesti každá má ten prach bolesti niekde inde a mňa teda boli naozaj vždy všetko a veľmi a prvé tri dni sú naozaj ťažké ale dá sa to treba sa rozchodiť čo najskôr Aj keď to bolí.
Ak toto spravíš že prvé tri dni budeš sa snažiť čo najviac behať aj hoci len tak okolo postele a potom po chodbe a tak ďalej tak štvrtý a piaty deň už bude úplne o inom A budeš schopná fungovania veľmi dobre a bolesti budú oveľa menšie. Viem o čom hovorím lebo po prvej sekcii som bola celá taká bojazlivá a Bála som sa každého pohybu a veľa som polihovala.. po druhej som musela chodiť za malou o dve poschodia nižšie na Jisku keďže bola predčasniatko A celkovo som sa z nudy oveľa viac prechádzala po izbe a po chodbe lebo som chcela byť aj skôr fit a naozaj mi to veľmi pomohlo..
Mne to odporúčali aj po prvej sekcii ale vtedy som bola mladučká a nejako viac posrata z toho všetkého a naozaj som sa fakt bála veľa chodiť a dlho mi trvalo aj kým som sa vôbec dokázala úplne vystrieť.. teraz mi bolo prvé tri dni miesta mi do plaču ale na štvrtý deň Už prišla obrovská úľava a na 5. Si pamätám že som išla po chodbe vystretá svižnou chôdzou k mužovi a vravím mu že tuším môžem ísť aj na diskotéku😂😂😂.
Takže Neboj sa Hovor si že tie tri dni nejako prežiješ a potom to už bude lepšie

nikpa
3. júl 2019

@lenuska9999 ja som mala spinal, samotný zákrok trval asi 20min, všetko prebehlo v pohode. Spinal bolel asi ako obyčajna injekcia, zabral hneď. Po pôrode som sa postavila za 24hodin, bolesť za mňa obrovská, nevedela som sa postaviť z postele, sadnúť na wc ďalší týždeň. Ak by maly nebol v inkubátore, nedokázala by som sa o neho sama postarať prvé dni. Ale nelakaj sa, je to individuálne, žena ktorá ležala so mnou po sekcii na druhý deň skvele fungovala, chodila okolo malého. Každa to znáša inak, každopádne dalo sa to zvládnuť, dostaneš lieky od bolesti ak bude treba. No a jazva je pod nohavickami a úplne tenká ;)

siska53
3. júl 2019

@lenuska9999
1.sekcia, spinal, cista katastrofa, dlhšie som sa spamatavala, rana ma dost bolela.. sama sebe sa cudujem, ze som sa odhodlala mat este dalsie dieta, kedze ja som mala.obe planovane sekcie..

2.sekcia, epidural, uplne super, hned spamatana, normalne som.fungovala.
Jasne, prve postavenie boli, aj tie dalsie este, ale keď to rozchodis, uz sa da..nejak..

Celkovu som.nemala, takze viem.porovnat len tieto dve.

martinasz13
3. júl 2019

@lenuska9999 ahoj, niesi sama kto má strach mala si ma vidieť 15 min. pred odchodom na sálu tak sa mi potili dlane a to sa mi ešte nikdy nestalo 🙏🏼😁 .. moja malá sa narodila predčasne v 32tt doktorka rozhodola že bude sekcia-spinal nakoľko malá bola uložená priečne.. som prvorodička takže to bola moja premiéra a nevedela som vôbec do čoho idem proste nič.. dali mi spinal bolo to trochu nepríjemné ale zvládla som to vďaka sanitárovi ktorému som mohla držať a stláčať ruku 😁 nakoľko priateľ nemohol byť pri mne.. dali ma ľahnúť na kozu prišli doktorky, za ktoré vďačím bohu a všetko to začalo.. Cítila som pri rezaní pálenie akoby laserom.. bolo to čudné nebolelo to len to bolo nepríjemné.. keď sa dostali dnu a vyberali malinkú tak som mala pocit akoby bola na mne prisosnutá ako kliešť a vraj veľmi ľahko išla von, no ja som taký pocit nemala, ešte mi museli tlačiť aj na brucho no myslela som že dušu vyplujem, také tlaky ale našťastie ma zabávala anesteziologička, po chvílke som započula malinkú zaplakať a už som ju len videla ako ju podávajú do okienka aby sa o ňu postarali.. nakoľko som bola celá ubolená, tak ma na zašívanie uspali na cca 10-15 min. Odviezli ma na jisku cca o 15stej poobede, to som viac menej preplakala a prespala, bolesť bola dosť intenzívna k tomu som mala ešte nechutný kašel takže každé jedno odkašlanie bolo pre mňa utrpením 🙈 .. na druhý deň ráno ma previezli na izbu a tam prišla za mnou rehabilitačná sestra ktorá mi ukázala a pomohla vstať z postele a isť do sprchy, to som celkom super zvládla ale ešte niekoľko dní som chodila ako hrbáč prikčená.. jazva je malá a nízko takže ju schovám pod všetko, som pomaly 7 mesiacov po sekcii 😊

lubaska21
3. júl 2019

ahoj, ja som rodila prvy rat akutna sekcia v celkovej narkoze a druhy krat so spinalom - prvy krat som bola velmi ubolena po prebudeni sa z narkozy, pretoce sekcii predchadzali silne kontrakcie a nepostupujuci pord, tak telo sa dost vycerpalo ale na treti den som uz normalne fungovala, dalo sa to zvladnut, pri druhej sekcii to bolo ovela lepsie, nakolko maly mal predpoklad vacsej vahy tak dr. nechcela riskovat rupturu maternice pri prirodzenom porode tak som sla opat na sekciu a to uz bola ina paradicka, dve veci mi boli neprijemne, resp narocnejsie - samotna injekcia do chrbtice bola pre mna narocna, najma zo psych. hladiska - obava, ci anesteziolog trafi to, co ma 😅 a druha vec pre mna velmi narocna, bolo 24h lezanie na posteli bez pohnutia, lebo to po spinali musis... ale dalo sa to zvladnut, ked som sa po stavila po tych 24h hned som sa sla osprchovat, az som sama bola prekvapena, ze je to v pohode, teda viac ako pri prvej sekcii, ale to som pripisovala tomu, ze telo nebolo tak vytrapene kontrakciami... aj pri prvom aj pri druhom porode mi stehy vybrali na piaty den a sla som domov... jazva je tesne pod nohavickami, rezali ma 2x na tom istom mieste a nevidiet to ani ked mam plavky (inak super pre deti, ze nemusis vysletlovat, kadial vysli von z bruska, ukazes jazvu a povies, ze tade vysli :P) no a este vyhody spinalu - pocujes prvy plac babatka hned ako ho vyberu z bruska, prilozia ti ho este neumyte a spinave na hrud, vsetko pocujes a vies co sa s tebou deje pocas operacie a aj pre dr. je to bezpecnejsia verzia, ako uz bolo spominane, spinal je lepsi, lebo nejde aj do babatka a dr. maju viac casu na precistenie a potrebne veci okolo operacie, nemusia tak ponahlat ako pri celkovej... vobec sa neobavaj operacie, urcite to zvladnes, ked uvidis drobceka tak vsetka bolest sa vytrati, drzim palce, nech vsetko dopadne ok ;)

katrin21
3. júl 2019

@lubaska21 Povedali ti blbosť že 24 hodín...pravidlo je 10, idealne 12 hodín sa nesmie zdvihnúť hlava potom si už môžeš aj sadnúť Dôležité je aby tých 12 hodín bola hlava zarovno s chrbticou čiže ani len vankúš nesmieš mať.. 24 hodín to je prehánka to ti povedali úplne že veľa..

bobricek1979
3. júl 2019

@lenuska9999 ahoj mám po nútenej sekcii operácia úplne v pohode spinalka no tých 24hodin v jednej polohe nicoc ale da sa bolesti no nic moc no popri dieťati zabudnes da sa

majka99999
3. júl 2019

Obe som mala spinal. No poviem ti, kedze druha bola planovana vedela som, do coho idem, mala som chut utiect z postele aj s kanylou v ruke. 🤣 Ja som hrozna padavka a teda prve 3 dni to bol brutal, nerob hrdinku a daj si od bolesti, co ti ponuknu. Tie "uzasne" nemocnicne postele, ze potrebujes plastovy schodik, aby si zisla. Pri prvom naznaku, ze mi treba na WC sa dvihat, lebo aj 5 minut mi to trvalo postavit sa, mala som pocit, ze mi vypadnu vnutornosti. Ale po 3 dnoch fayn. Jazvu necitim, len odvtedy nemozem lezat na bruchu a citat knihu na gauci, lebo mi zacne hucat v hlave.

janynyna
4. júl 2019

Ja mam jednu sekciu za sebou. Ale predtým som bola oprerovana po ženskej stránke. Takú sekciu ako som mala ja prajem každému. Mala som spinal. Na druhý deň som bola ako prepelica. Každá žena je iná a každá to zvláda ináč. Neboj zvládneš to.

maj98
4. júl 2019

Ja som rodila sekciou dvojičky. Na obed mi praskla voda a večer pred ôsmou mi robili cisársky. Kontrakcie som stihla mať len slabé, potom sa už išlo na to. Keď pre mňa prišli sestričky že ideme na sálu dostala som taký strašný stres že som sa celá triasla až tak že som nevedela chodiť, museli ma podopierať, proste ma telo neposluchalo, hovorila som si že prestaň sa triasť ukľudni sa, ale telo si išlo svoje. Na operačnom stole som si sadla, ohla sa do klbka aby sa mi natiahli stavce, dali mi do chrbta umrtvovaciu injekciu a keď som to mala umrtvene dali mi medzi stavce epiduralku. Takmer okamžite som cítila ako sa mi teplo rozlialo od chrbta až do malíčkou na nohách. V tom som už len zbadala ako mi prehodili nohy a to by som neverila že boli moje keby nepoznám moje tetovanie. Položili ma, natiahli plachtu predo mňa a priviazali mi ruky o stôl. Sestrička a anesteziologička sa so mnou rozprávali a hľadkali mi vlasy a zrazu mi len hovoria pozrite sa napravo a zrazu som uvidela a počula dcérku a dve minúty potom synčeka. Zakiaľ ma šili dali mi deti pobozkať k ustam a potom ich odviezli na novorodenecké. Ešte som si stihla všimnúť ako nesú na tácke pupočné šnúry a placenty a potom ma prehodili na posteľ a odviezli na pooperačnú izbu kde som bola 12 hodín. Priniesli mi tam deti na prlikladanie, dali mi piesok na brucho. Poradím ti že pýtaj si lieky od bolesti skôr ako ti prestane účinkovať epid. ,lebo keď sa bolesti rozbehnú už to ide ťažko zastaviť. Lepšie je si pýtať hneď ako začneš hýbať prstami na nohách. Rekonvalescencia u mňa trvala dlhšie ale už po troch dňoch som sa zvládla sama starať o dvojičky. Len rana a chrbát ma boleli asi ešte tri mesiace ale to preto že som sa stále naťahovala s deťmi.

nikusiak9
4. júl 2019

Mala.som akutnu sekciu v c2lkovej narkoze vecer o 22 a rano o 7ma uz postavili a dali mi malu...to som netusila este ani ako sa volam :D a uz mi ju nechali. Jazva je velmi hrozna lebo mam keloidnu jazvu cize bude vidno skaredo a naveky.

drobcek26l
4. júl 2019

Ja som mala 2x spinal. Prvýkrát akútne po 5 hodinách hrozných kontrakcií a odvtedy tvrdím že radsej pôjdem 20x rodiť cisárskym ako raz normálne. Lebo tie kontrakcie boli hrôza. Cisársky bol pre mňa vykúpenie. Prvý krát som to pichnutie ani necítila lebo už som bola strašne uvoľnená no nikdy nezabudnem že som si potom ako som už nič necítila na tom stole naozaj oddýchla a bolo to krásne keď mi bábätko hneď ukázali.
Potom som nemala žiadne bolesti akurát som sa dobre vyspala no je pravda že vždy keď sa ma sestrička prišla spýtať či nechcem niečo od bolesti, tak som si dala. Načo robiť hrdinku?
Na druhý deň ráno ma postavili najskôr sa mi zatočila hlava ale inak vpohode. Áno jasné že to boli ale nieje to také hrozne. Jeden - dvakrát sa postaviš a potom už budeš vedieť ako na to aby to bolo lepšie. Dôležité je hneď sa to snažiť rozchodiť a nie len ležať.
Druhý spinal som už mala plánovaný. Už som sa vôbec nebála, vedela som čo má čaká takže v pohode. Veľmi mi pomohli hneď na jiske piť coca colu. Vôbec ma nebolela hlava. Tam má postavili už po 10 hodinách a bola som rada. Rýchlejšie som sa zotavila.

Držím ti palce určite to zvládneš naozaj to nieje nič hrozne. Pre mňa je horší zubár 😁

barboritta
4. júl 2019

@katrin21 Prosim ta,dovodom sc u teba,teda tej druhej,bolo to ze si sla predcasne,alebo nieco uplne ine?a i kolko skor si rodila?ja som 36tt a bojim sa ze uz porodim coskoro

zabka1987
4. júl 2019

3x vaginálny pôrod a jedna sekcia a pre mňa sekcia vykúpenie. Žiadne bolesti pôrodne, žiadny strach koľko to bude trvať. Pre mňa sekcia oveľa lepšia, 5dni po sekcii som fungovala ako predtým, ziadbe ťažkosti po nej, rana v poriadku ani neviem ze ju mam. Mala som aj rýchli pôrod a aj 28hodinovy a dúfam nikdy viac, doteraz mam z toho traumu

simonaniky
4. júl 2019

@lenuska9999 Ahoj ;) ja som mala sekciu pred rokom. Akútnu. Vôbec som nevedela do čoho idem, strašne som sa bála. Ale bolo to fajn. Nič som necítila, dali mi spinal. Potom boli bolesti riadne, hlavne keď som sa mala postaviť. Ale popravde už si na to ani nepamätám. Po troch dňoch som normálne fungovala ;) držím palce
A jazva je úplne tenulinka, ledva je vidieť

lenuska9999
autor
4. júl 2019

Ďakujem vám všetkým za to, že ste sa podelili so svojimi skúsenosťami 🙂 tak budem to musieť nejako zvládnuť. Ešte mám 9 týždňov do toho pôrodu, ak všetko pôjde ako ma. A kedze čítam, že väčšina z vás 3 dni potom už normálne fungovala, dosť ma to upokojilo. Ja som sa bála, že budú dalsie 2 týždne potom hrozne.

hennyinnsbruck
4. júl 2019

Záleží aké máš hranice bolesti. Ja som bola "ok" ráno sekcia (akútna a spinal) večer som sa sprchovala... 2-3 dní som chodila trochu do predu naklonená lebo ma to ťahalo ale chodila som, bolesti nič moc u mňa.sestrička ma brzdila aby som toľko nechodila 🤣Jazvu mam tenulinku.

hennyinnsbruck
4. júl 2019

Jaj a nemohla som sa smiať lebo som mala akoby svalovku, takú 100x horšiu ako po paradnom tréningu. A vstavanie z postele bola sranda 😊

hennyinnsbruck
4. júl 2019

@lenuska9999 neboj sa podľa mňa to není nič hrozné. Ale ako som písala, záleží aká citlivá si 😊😊

drobcek26l
4. júl 2019

@lenuska9999 ja som po dvoch týždňoch prekopavala na záhrade. To sa neboj len sa naozaj snaž hýbať a nie len sedieť. Čím viac sa budeš hýbať tým rýchlejšie sa zotaviš. Ono tie tri dni sú také že sa učíš hýbať aby to nebolelo ale potom je to už vpohode

trimity222
4. júl 2019

Ahoj.U mna prva planovania sekcia pred 2r. Mala som taky strach na sale,ze mi tlak vyskocil na 166/90.Vpich ok, po jiske 24h.ta tlacia vstat. Moje druhe postavenie dopadlo odpadnutim. A po 2 dnoch hrozila krvna zatka nakolko som mala bolesti hlavy, silnu migrenu.Ta nastastie presla.Celkovo treba to rozchodit.Prve dni mas co robit sama so sebou. Doma sa treba ak sa da sanovat a nedvihat tazke veci.Ja som citila ranu skoro rok. Kazda navsteva wc s placom vsetko bolelo. Ale ten pocit ked vidis dieta je neopisatelny. Teraz ma caka tiez planovania sekcia . Uz teraz sa bojim ale aj tesim. Energiu na jiske mi dodal hroznovy cukor.

sinnovea1
14. apr 2020

@maj98 ahoj, prosim ta, tiez ma caka sekcia s dvojickami a obavam sa tych pocitov pri sekcii. Nie je to vyberanie deticiek bolestive? Moje su obe ulozene KP a ked si citam, ze rana je iba ca. 13-14cm, tak si vobec neviem predstavit, ako tade vyberu dve deti.. Dakujem

nikusiak9
14. apr 2020

@sinnovea1 od 13cm ma napr.moja rana daleko a aj tak vyberu najorv jedno a ptm druhe

sinnovea1
14. apr 2020

@nikusiak9 a aku velku mas ranu? prip. sko si ty zvladla cisarsky? ake to bolo?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre