icon

Ako bolí pôrod?

ruza123
24. nov 2012

Ahojte mamicky, uz nejaky cas navstevujem tuto stranku, hladam si info a citam Vase rady, dnes som sa konecne rozhodla zaregistrovat a uz mam aj otazku - Ako boli porod?Myslim aka to je bolest?Viem, ze velka, ale neviem si predstavit charakter tej bolesti..myslela som, ze je to nieco ako pri menstruacii a ooooooooooovela silnejsie..ale mamina vravi, ze to len zo zaciatku, tie skutocne silne kontrakcie vraj vobec nepripominaju menstruaciu..kamoska mi zas vravi, ze mala pocit, akoby jej roztahovali kosti v panve..ako by ste Vy opisali tu bolest?

trdelnik234
10. nov 2015

@ruza123 Bolest pri porode nabera roznu intenzitu a formu. Ma svoj vyznam a da s nou pracovat. Chodis na predporodne kurzy? Vies ako mas spravne dychat? Hovori ti nieco hypnoporod? Vies pracovat s vizualizaciou? Asi tym by som zacala.

leontttynka
10. nov 2015

ja som sice rodila len sekciou, lebo ani po 3 vyvolavackach som sa vôbec ale vôbec neotvarala a kontrakcie som mala velmi slabe a to v krizoch a citila som len ako by som mala silny menzes...prvorodicka a nechali ma vytrapit od stredy na vzdycharni vedla hned pôrodnych sal (porodila som sekciou az v nedelu rano) a pocula som vela porodov 😀 kazda ta berie inak pocula som aj taku prvorodicku co revala a vôbec nespolupracovala (pritom to islo rychlo za 2 hodiny porodila od prichodu, ale asi mala nizky prah bolesti 😀 ) ja som dovtedy myslelala, ze nic horsie ako sekcia neni (to stavanie z postele) ale je ...vyklbenie kolena su väcsie bolesti a to som povedala, ze sekciou by som isla rovno zajtra 😀

amonda
10. nov 2015

Ja tu bolest mozem normalne prirovnat k menstruacnej, ale ja som mala hrozne bolesti, niekedy ani 4 ibalginy po sebe nepomohli a do toho strasne krce a prehanalo ma...takze zaciatok to bolo presne ono, potom sa pridala este vacsia bolest krizov...no ale pre mna osobne co bolo uplne najstrasnejsie, tak bolo to, ze na konci dostanes tlaky (ako ked musis ist hrozne moc na velku a musis potlacit silno) a oni mi vraveli, ze este netlacte, este mate cas - lebo si roztrhate krcok...tak to ti poviem, ze bola fakt nocna mora ...ale ked mi povedali, ze mozete tlacit, tak to uz bolo vykupenie, len teda strasnu silu clovek do toho musi dat a inak vtedy som sa tak sustredila na to, ze malu musim vytlacit co najskor, ze som vobec necitila kontrakcie...to len ked mi sestricky vraveli, ze teraz, tak som tlacila :D
Ale je naozaj pravda, ze kazda to mame inak a kazdy porod je iny...mne tiez pomohlo mysliet na to, ze sa nezatat ale si povedat ze kazda bolest je blizsie k babatku, lebo ked sa bloknes v mysli a zacnes mat take obranne postoje, ze ten krc budes chciet zadrzat, tak si to cele skomplikujes a budes sa dlhsie otvarat...

guiseppinka
10. nov 2015

ako tak citam o tych bolestiach, tak si stale pripominam moj porod. vsetci vraveli, ze aka strasna bolest. ale v konecnom dosledku mozem povedat, ze aj napriek tomu, ze som sa nevedela otvorit, tak porod bol uplne v pohode. a to som teda riadny posero co sa tyka bolesti. menstruacne bolesti som mala kedysi take, ze som nevladala lezat, zvracala som a neviem co este vsetko... nikto ma nenutil tlacit, este mi vraveli, ze netlacte mimo kontrakcii. ale myslela som si, ze to urychlim, ale iba som sa zbytocne potrhala. vacsiu bolest mi sposobilo kojenie ako porod 😀 normalne by som si porod kedykolvek zopakovala. mimo kontrakcii som debatovala so setrickami a muzom a uplne ako keby som ani nerodila. iba som mala pocit, ze mala akoby sla cez zadok 😀

emilia25
10. nov 2015

Ja som malá pri 3 uplne slsbulinke bolesti. Este som si aj po spala ale potom prišla sestrička co si mi porobils v nutri a už sme sli 3 riadne kontrskcie ze som predychsvsls a uz sme sli na šál prepichli plodovu vodu a uz som tlačila 3 krát a boli sme vonku.

zuanach
10. nov 2015

Ako svina, s prepacenim..... 🙂

althejka
10. nov 2015

Porod boli, no boli jak slak, konkretne mne to pripominalo pocit,ze som auto,ktore drti taky ten stroj na vrakovisku. Nastastie uz 5 minut po porode som aj zabudla. potom ma bolel nastrih . mesiac a pol 😀

nelendelina
10. nov 2015

Boli hrozne to si nik nevie predstavit okrem zeny kora uz rodila ja by som aj vrazdila ale ked vide maly cloviecik bolest prestane a zabudne sa nanu

jana_eyre
10. nov 2015

Hlavne si myslim, ze kazdy porod boli inak, takze opis bolesti je vlastne zbytocny..

anjelik2509
10. nov 2015

veru, dosť to bolí... mne to pripomínalo sakramentsky veľmi, veľmi silné menštruačné bolesti.... zvlášť keď tomu ešte doktori v pôrodnici dopomohli nejakým "koktailom" aby to šlo rýchlejšie... ale bolelo tiež zvinovanie maternice, hlavne keď som kojila, vtedy to bolo tuším ešte horšie ako tie pôrodné bolesti... 😀 ale tak dalo sa to vydržať, my ženy sme na to stavané, zvládnuť hocičo... a každá bolesť raz prejde, aj táto a okrem toho, táto bolesť prináša na svet malého človiečika, treba sa na to kuknúť aj z tejto strany 😉 🙂

nikuska744
10. nov 2015

Tak, že som sa škriabala po stene, a dohrýzla som si obe ruky... Ale ak porodíš, stane sa zázrak a všetka bolesť razom opadne...

elisvic
11. dec 2015

@ruza123 ahoj ja som mala porod pred 6ti mesiacmi a bol strasny a mozno by taky ani nebol keby by som Bola byvala trochu uvolnejsia ale pre mna to bolo vsetko nove a ja som sa jednoducho bala.

Bola som 10 dni po Termine ktory mi vyratali , ale aj tak to asi nebolo presne a ja som mala pocit , ze este treba pockat.

na 10ti den som mala dostat vyvolavacku, tu som nechcela a este pri poslednej kontrole v nemocnici som dostala ricinovy kokteil ten podporuje purychlenie porodu. Vecer som si dala a v noci ma to chytilo a uz potom do rana Bola dcera na svete.

ja som to velmi prezivala, bolesti v chrbate ale take ze NATO sa neda pripravavit a ja som nevedela ako sa mam postavit lahnut aby som to uz necitila a potom boli kontrkcie uz castejsie asi kazde 8 minut a neskor kazde 3 minuty a nemala som sa ani kedy nadychnut. zacala som kricat aby mi dali hned injekciu, tak som najskor dostala infuziu ta ma trochu utlmila aj moje vedomie a potom to zacalo znova to asi tak po 10 minutach.

nakoniec lekar zistil ze sestricky meraju frekvenciu mojho srdca a nie dietata, tak to rychlo napravil a hned som musela ist na cisarsky lebo dcera nema dost kyslika. a naviac mne sa zapchal nos a sestricky hovorili aby som dychala a ja som nemohla ale nemohla som sa ani medzikontrakciami vyjadrit. lebo telo bolo take stuhnute a napnute. ze len co skoncila jedna kontrakcia uzaj prisla druha.

ja som si myslela ze pridem do nemocnice a lahnem si do teplej vane, lebo som chcela porod vo vode. ale skutocnost vyzerala uplne inak. ani som nemala kedy rozmyslat vobec nad niecim inym.

pri castych kontrakciach som uz iba vrieskala a to sa stupnovalalo.

ale ked som sa neskor rozpravala s inymi zenami tak niektore to az tak strasne nepocitovali,
ja som celkovo velmi citliva na bolest , takze to urcite zavisi aj citlivosti vobec.

to je u kazdej zeny individualne.
kamoska mala hapnoticky porod a nevedela si vynachvalit. ake prijemne.

po cisarskom bolo vsetko fajn ale rana bolela, ale ja som velmi citliva.

dam ti radu , precitaj si co najviac a pred porodom si nachystaj aj vecy ktore nebudes musiet potrebovat lebo potom budem velmi unavena.

Ja lutujem ze som si nenachystala pesnicky, riekanky uspavanky lebo teraz musim hladat, a to som si mohla usetrit.

😉

ajka006
11. dec 2015

bože, keď si tieto prispevky prečita nejaká prvorodicka, tak ju normalne ľutujem, pomyslī si, že pôrod je hotovå katastrofa a pritom to tak nemusį byť, lebo vsetko je o vlastnom nastavenį ..... porod nemusī boliet vobec, su dokonca aj zeny, ktore zazili pritom aj orgazmus, staci len sa pripravit a hlaaaaavne necitat taketo katastroficke scenare😃

susu2
13. feb 2016

Babenky viete co je hypnoporod? Da sa rodit bezbolestne prirodzenou cestou. Neviem ci aj v inych mestach, ale v Bratislave je kurz pre tehulky, kde Vas na to pripravia.

petulda333
13. feb 2016

Ja som sa pre vlastne dobro nepytala na bolest a pod,ked som mala kontrakcie a bola uz v porodnici,predomnou tam jedna prvorodicka rodila,ked som pocula ten krik a plac,zlakla som sa tak ze sa mi zastavili kontrakcie,a pomaly sa rozbiehali,rodila som 18hodin,kricala som a plakala,bolelo to,nemala som epi,a teraz ked sa pozriem naspat si vravim ze som saspravala hlupo lebo to az take zle nebolo,a ak este raz budem rodit,chcem prirodzene a bez epi..ano boli to ale da sa to zvladnut

pillipilli
14. feb 2016

Ahoj ja som sa tiez touto otazkou zatazovala a hladala odpovede led som bola tehotna. NIKTO ti to nedokaze uplne ppvedat lebo ked ti poviem ze to boli napr. ako ked ta pichne vcela , tak si to vies predstavit kedze ta uz v zivote ta mrcha pichla. Toto musis zazit. A ver tomu ze to pochopis ked porodis, ale hlavne mysli aj na to ze kazda zena ma iny prah bolesti a kazdy porod je individualny.
Takze moja rada nekukaj kazde video na youtube kde zena rodi , ked to vidis viem ze nedokazes pochopit ako je to mozne , ale je to mozne ;)
A vies co je krasne , aj ked to boli je to pre zenu to najkrajsie v zivote co zazila A hlavne ked je po a prvy krat si privinie babatko tak ten pocit ze to dala a priviedla na svet najkrajsie babo na svete to ti nedokaze opisat nikto. Porod je velky zazrak, pozri ja som rodila tri dni bolo to velmi komplikovane a nedali mi ani len tabletku proti bolest ani ma nerozstrihli a maly bol velky. Dokonca som mala nador vo velkosti hlavy na krcku maternice ale poviem ti STALO TO ZA TO!!!!

qwertxy
14. feb 2016

Za mňa - samotné tlačenie hlavičky aj keď mi to veľmi nešlo, nebolo až také hrozné ako tie kontrakcie predtým, a spätne ani nechápem ako to je možné 🙂 epi som nemala... Tie prve 4 hodiny boli najhoršie a potom som dosla do pôrodnice a a áno bolesť to bola ale zrazu bola úplne znesitelna

candii
14. feb 2016

Ja si myslim ze buduce mamicky by sa vobec nemali zatazovat touto temou.. kazda zena je ina a ma iny prah bolesti.. porod boli tak velmi ako si ho zena privodi.. cize netreba sa bat a mat stresy lebo to bude horsie .. treba mysliet pozitivne lebo psychika je velmi dolezita.. ja som rodila 12 hodin a bol to moj najkrajsi den v zivote 🙂 klude aj po druhy krat 🙂

zsuzsuka
14. feb 2016

Je to najkrajsia bolest na svete...ked uz si priviniete ten malinky zazrak...

elisvic
5. mar 2016

moje bolesti strasne, ale myslim si ze to bolo hlavne kvoli tomu koktejlu , ktory som dostala v nemocnici aby som vypila doma. a ten urychlil kontrakcie. co nebolo asi najlspsie riesenie. inak cele tehotenstvo to bolo vsetko v pohode, ani som nevedela , ze som tehotna bola. mozno by cely porod bol aj lepsi, keby som to nevypila. vsetko islo velmi rychlo aj tie kontrakcie.

lauricka
5. mar 2016

@ruza123 tak ako to bolelo nakoniec? Pre kazdeho to je ine a aj dobra priprava na porod vela urobi. To sa neda niekomu inemu sprostredkovat, kazdy si prezije svoj neopakovatelny porod a pri kazdom dietati je to ine aj u jednej zeny. A suhlasim s tym, ze pre buduce rodicky to nie je moc dobry napad toto zistovat. Lebo nase zeny velmi radi opisuju strasne porody a strasia nove maminky. Uz od malicka su dievcatka strasene porodom. Vety typu "oproti porodu to nic nie je" a pod...Chore.

chokma
5. mar 2016

veru, kontrakcie ako menstruacne bolesti. a medzi nimi sladky pocit bez bolesti 😀 a potom zase. ano, zeny su strasene - aj vo filmoch pravidelne pri porode kazda krici akoby ju z koze drali. je to individualne a subjektivne. ja som pred porodom srandovala, ze hadam to nebude horsie ako moje artrozove zachvaty a veru nebolo... dokonca mozem povedat, ze som uz mala bolestnejsie kramy ako porod. ale vraj kazdy porod je iny aj u tej istej zeny. horsie bolo po porode sa dat dokopy, naucit sa sediet na pol zadku (rektalny vankus si nabuduce obstaram), no a vysr... sa. no a nabehnut na uplne novy rezim... ktory ma prvotehulka len velmi matne v predstavach, ak vobec.

elisvic
5. mar 2016

@chokma ja som mala strasne bolesti, nechcem strasit ale asi aj vdaka tomu koktejlu. viac by som to neurobila ale bola som po Termine 10 dni tak vsetci uz stresovali. telo sa muselo rychlo pripravit otvorit a nakoniec z toho bol cisarsky. malo mlieka mm. kontrakcie boli kazde 4 minuty , stale lahke a silne. ziadna prestavka . o 4 rano to zacalo a o 8.48 bola na svete. podla mna keby som nebola byvala vypila ten kontrakcny koktejl, tak by to bolo tiez ten den, ale za inych lepsich podmienok. ano u kazdej zeny je to ine a ja som vrieskala, som citliva na jedno aku bolest nenormalne. a stale som kricala kde je ta injekcia . myslela som , ze mi chrbat roztrhne a to som bola iba na 4 cm otvorena. mala nedostala kyslik a potom rychlo cisarsky. najkrajsi pocit bolo potom , konecne pokoj. a samo malicka dcerka. viac by som to nevypila . ale bol to prvy porod. ale ako uz jedna zena napisala vo fore na tuto temu, kazdy si musi tuto prvu skusenost sama prezit aby to vedela porovnat. 😉

fuska
5. mar 2016

Porod neboli. Je to iba neprijemne. Dobra sprava je, ze to netrva vecne a ma to zmysel. Pomaha to babatku narodit sa.

chokma
5. mar 2016

@elisvic a co ti to dali vypit?

chokma
5. mar 2016

Jaj, uz citam, ze ricinus. Ja som naproti tomu fungovala na alchemilke a maliniku od cca 34 tt.

ena1903
5. mar 2016

@fuska Ufff, to je teda odvazne tvrdenie, ze porod neboli!!! Ja vobec nejdem tvrdit, ze sa to neda prezit, ale bolelo ma to teda poriadne! Podla mna rovnako ako 99,99% inych zien. Ak ty mas inu skusenost, to si mala obrovske stastie, urcite by som to nepodalvala ako fakt.

fuska
5. mar 2016

@ena1903 Ja by som to neklasifikovala ako bolest. Tolko k tomu.

miricka77
5. mar 2016

@ena1903neda mi nereagovat.prečo by musel bolieť?ja mám tri deti,dva porody za sebou,obidva prirodzené a teda až tak to nebolelo.nebolel ma nastrih a samotný pôrod bolel menej ako keď mám niekedy kramy.epidural som nemala ani raz,ani som neziapala.jednoducho si tu" bolesť" netreba až tak pripustit a treba dať silu do tlacenia a nie do kriku.
Kvôli nižšej hmotnosti dvojčiat som bola v pôrodnici tri týždne a vypočula som si toľko zbytočného kriku...mnohé ženy sa tým vysilili,nevládali potom dieťa vytlačiť,stresovali a nakoniec šli cisárom.podotýkam ale,že píšem o bežných porodoch,nie o tom,keď kvôli komplikáciám idu ženy nakoniec na cisársky.zažila som,že baba jednoducho nechcela tlačiť lebo ju to bolelo.u nás je tak riešená porodnica,že všetko počuť,pomaly aj vidno niekedy.

mayamibee
5. mar 2016

@ruza123 Porod vníma každá žena inak, takže sa neda povedat ako boli vo všeobecnosti ale vacsina sa asi zhodne na tom, že bolí dost. Ale ako každý píše, ak ked je to velká bolest, akonahle sa babo narodí, človek zabudne, nie nevždy ale už neriešiš, pridu zase iné bolesti, mna napriklad sili 22 stehov a to bolo tiež riadna bolest. Stahovanie maternice tiež bolí. 6 týždnov som si nesadla a potom len opatrne, čiže porodom to len začína a to ešte nehovoríme o možných komplikáciach v tehotenstve.
No a čo sa týka tých bolestí, tak u mna to bolo tak, že po osmej rano mi dali vyvolavačku lebo som prenašala, najprv som mala ako by menštruačné bolesti, ja som mala vždy slabu a nie velmi bolestivu menštruacie, to bolo do 9tej hodiny, od deviatej začal silnejšie, ktoré ma už zdvihli z postele ale stale to nebolo nič oproti tomu čo malo prist. Po desiatej som už riadne predýchavala. najhoršie boli procedury ako meranie na pasoch, ked som musela ležat, to som mala pocit, že ma roztrhne lebo to nie je vhodná poloha. Ked som stala alebo sa opierala o postel tak sa to dalo predýchat aj napriek bolesti. Prepichovanie vody pre mna strašná spomienka, doktory su mesiari a hrabu sa v tebe počas kontrakcie tak to je masaker. Po pustení vody začali už tie najvacsie bolesti, ktoré ako si písala, je to pocit, ako by ta zveram otvarali ale to už som bola na 8 prstov takžé ono je to tak, že čím vacsie bolesti tým si bližšie, okolo druhej som už bola uplne vyčerpana, vysušené hrdlo, pit mi nechceli dat a mala som pocit že už dalej nevladzem, ale už niet cesty spat. O tretej som už prosila doktora o drogy. Ale ešte stále to bolo tak, že pri spravne polohe a spravnom dýchaní to predychas, problem bol, že tam už je intenzita tak rýchla, že sa nestíhaš ani spametat z jednej a už ide druhá. No ale najvacsí masaker prišiel 20 minut pre narodením malého a to vtedy ked som začala mat tlak na konečník lebo z polohy v ktorej som to ako tak vedela ustat som si musela lahnut na chrbát. Tak to je brutál. To som myslela, že su moje posledné minuty v živote. A to vravím važne, ja som myslela, že tam umriet a pritom toto trvalo asi 10-15 minut do vytlačenia hlavičky ale to neviem k ničomu prirovnat, ako by na mna padlo auto a rozmliaždilo ma a ja som sa nevedela nadýchnut, uplne zufalstvo ma chytalo, ale ked povedali, že mam zatlačit tak som tlačila ako oživot, na dve kontrakcie som malého vytlačila. Bola to nenormálna ulava, akonahle bol von, všetko prestalo a zostala iba neskutočná unava a štastie. Potom ma 45 minut šili, to bol tiež des ale už som bola rada, že tá najtažšia čast je zamnou, ked ma zašili a zaviezlina oddelenie tak bolo asi 8 hodin večer, v noci som oka nezažmurila a doslova predýchavala bolesti po šití, nič mi neponukli od bolesti. Prvá potreba na záchode, ktorá ma desila, vizity a necitlivé vyšetrovanie. No u mna takto a preto nechcem mat dalšie dieta lebo okrem bolesti, ktorá je pri takomto niečo prirodzenou sučastou som sa stretla s množtvom necitlivosti a lahostajnosti voči psychike pacientky. Asi ako ked človek predýchava kontrakciu a už si nevie inak ulavit ako si trošku viac nahlas vzdych sestrička ma na teba poznamku "nekričte nám tu" tak si vravim sorry, že obtažujem. Na vnímanie porodu ma vplyv vela faktrov takže odporučam každému nech si to zariadi čo najlepšie. Držím palce