Ako lepšie zvládnuť kontrakcie?
Blizi sa mi termin pôrodu ,pocula som okolo toho samozrejme že aj kontrakcie su jedna z najtazsich faz celeho procesu pôrodu,mate nejake triky ako tieto kontrakcie lepšie zniesť? Ako ich predýchať a čo vám osobne pomohlo si nimi prejsť?
Ohladom epiduralky ,odporucate ju? Pomohla vam aspon trosku? Ak ano ako? Mali ste ulavu alebo str citili len mierne tlaky?
Pocula som aj o rajskom plyne ,len tam bolo aj kopec nevýhod ,ake mate skusenosti s tymito vecami prosim?🙂
@ciarra66 ja si vôbec nepamätám, či ma niekto otáčal z boka na bok alebo nie, totižto. Vôbec si taký pokyn ani neviem vybaviť. Ale ak to pomáha som rada že to viem 😀
Hej, takto v retrospektíve to bol určite silný a čarovný zážitok....Pokúsim sa na to nezabudnúť, keď budem tlačiť toto druhé a budem zas na konci so silami 🤣🤣🤣🤣
@michaela789 tak to teda drzim palce😍 urcite to zvladnes, kedze uz mas prvy porod za sebou ,tak vies co mozes ocakavat aj ked urcite obavy su na mieste😅
Prvy porod kontrakcie sa dali zniest, snazila som sa pouzivat figle z predporodneho kurzu - zistila ze naj poloha pre mna bola opreta predklonena v nemocnici pod oknom tam som.si predychavala inu polohu som.nezniesla a tirz neznasam ked sa ma niekto chyta ked mi je zle takze nejake masaze atd od muza nepripadali do uvahy 😀 ...druhy porod no tam som mala tie najhorsie kontrakcie len cestou v aute do porodnice a to bolo sice doat neprijemne ale hlavne tie tlaky a to ze som musela sediet v aute v neprijemnej polohe a snazit sa neporodit kym tam prideme 🙈 inak ja osobne som sa toho pichnutia epiduralky bala viac ako kontrakcii takze to som zavrhla ale ani nastastie nebolo treba mala som stastie
Ja som asi úplne opačná ale mne pomohlo iba ležať a byť skrcena, prehovorila má sestrička že ísť do sprchy vraj sa mi ulavi čert dlzen tam bol ísť, ledva som zašla, ledva tam vydržala, ešte mokrá a ledva zašla naspäť do postele. Úľava žiadna. Kebyže rodín zas nikto ma do sprchy nedostane nikdy viac.
@ciarra66 ale kdeže, rozcintľavená som horšie ako prvorodička 😂 manžel nechápal, že čo sa bojím, však už viem do čoho idem... Som mu povedala, že ja ho nakopem do rozkroku a Boh ho ochraňuj ak sa bude báť keď sa to budem chystať urobiť znova. Odvtedy čuší ako pena 🤣🤣🤣
Jasné, že sa bojím. Každý pôrod je iný, aj tak neviem čo mám čakať. Len dúfam, že sa nebudem trápiť 16 hodín. Radšej väčšia bolesť ale rýchlo ako také naťahovačky 🙏😁
@kacicka1123 mne pomohlo si kontrakcie predstavovať ako pereje na rieke :0) po búrlivom skákani príde kľudná hladina a tak dokola ...a samozrejme dýchať co som na začiatku keď som chodila na kurzy podcenila ale je to asi to najdôležitejšie...a epi tiež odporúčam ja som si užila aj také kontrakcie že som pomaly anlejov videla a mala zimnicu a po epi sa mi veľmi uľavilo a aj som si oddýchla
@michaela789 ono na druhej strane je to mozno este horsie, ze vies co ta caka🤪Lebo ako prvorodicka som sa strasne tesila na porod.Ake to bude atd takze chapem tvoje emocie.Ale uz co bude to bude nijako to asi nezmenis hehe.Hlavne nech ste obe/obaja v poriadku.Uvidis ako sa budes citit a popripade vyskusas nejake fiiigle na ulavenie😉🙂
Ach tiiii muzi.Radsej nech su ticho🤣🤣🙏
@kacicka1123 ahoj, mne pomohlo si spravne nacvicit ako dychat/ tlacit, ideal i s balonikom - epinom al anibal. Mnohe to cvicia naopak,myslim, ze i v navode to nie je najlepsie napisane. Nas to na prvom predporodnom kurze tiez zle ucili, pred druhym porodom som sla inde, individualne a tam som to konecne pochopila. Do skulinky Cvicime s epinom / anibalom som aj pisala moju skusenost. Pred tretim porodom som uz len precitala stare poznamky. Za mna co najmenej zasahov, cize nechcela som ani epiduralku, hoci nevyhla som sa vyvolavacke.
@choco6 reagujes na spravny prispevok? Na ten moj? nejako mi to totiz tvoja reakcia v suvislosti s mojim prispevkom nedava zmysel..
Jedine, ze by bol pre teba tvoj porod traumou, ktora je stale velmi bolava a tak citas medzi riadkami aj to, co tam nie je.. Ak je to tak, tak ma to naozaj uprimne mrzi.. ☹
Ja totiz nikde nepisem ako ani o mojom porode, ani o tom, ze by zeny, ktore mali sekciu boli nejako menejcenne.. O sekcii rec vobec nebola, na to sa predsa autorka prispevku nepyta..
Pozri si ten moj prispevok znova, prosim ta. Autorka sa pyta, co moze pomoct konkrakcie lepsie zvladnut. A ja doslova pisem, ze prirodzeny priebeh porodu bez medikamentov a v respektujucom prostredi ma POTENCIAL subjektivne vnimanie bolesti pocas kontrakcie znizovat.
Pretoze porod je velmi komplexna zalezitost. A na jeho priebeh vplyva vela faktorov a premennych.
Pisem, ze odporucam ist cestou prirodzeneho porodu (za predpokladu fyziologickeho priebehu tehotenstva, bez akychkolvek problemov), pretoze:
Napr. pri podani syntetickych hormonov (tzv. vyvolavacka), sa MOZE STAT (cize nemusi), ze zena pocituje kontrakcie ako velmi bolestive a velmi vycerpavajuce. Je to z dovodu, ze tieto medikamenty vyvolaju prudke a velmi rycho za sebou nasledujuce stahy maternice. Medzi rizika tu patri aj zvysene riziko potreby sekcie - bud z dovodu, ze zena to kvoli silnemu vycerpaniu nezvladne, alebo z dovodu tiesne plodu (cize dietatku mozu zacat klesat ozvy). Tiez sa stale diskutuje o vplyve tychto liekov na dieta..
Samozrejme, existuju stavy, kedy je podanie tych medikamentov NEVYHNUTNE. Cize benefity su v takomto pripade omnoho vyssie, ako rizika! V takomto pripade nik nebude podanie tychto latok spochybnovat! Zial, u nas sa casto aplikuju rutinne bez indikacie..
Dalsia vec je, ze v pripade, ze sa zena nachadza v stresujucom prostredi (pohyb vacsieho mnozstva personalu, existancia natlaku zo strany personalu, casta frekfencia vysetreni pocas prvej doby porodnej, nemoznost slobodneho vyberu ulavovej polohy, nedostupnost prostredkov na znizovanie bolesti ako sprcha, pohyb a pod. , nerespektujuce prostredie ako take a pod.), moze to mat tiez negativny vplyv na postupovanie porodu az jeho zastavenie a aj na prezivanie kontrakcii ako takych.
Tiez by som ja osobne nechcela ist cestou liekov na utlmenie bolesti, ci epiduralky, z dovodu, ze kazdou medicinskou intervenciou, sa zvysuje riziko potreby tej dalsej. A tiez z dovodu vplyvu na dieta a teda riziku stazenej adaptacie po narodeni. Ale to tiez plati za predpokladu normalneho priebehu porodu!
Na druhej strane, ak sa niekto rozhodne ist inou cestou, je to je jeho volba, ktora ma byt respektovana a do ktorej nema nik pravo kecat.
Potom su tu na druhej strane komplikacie, kedy je uz kazda intervencia (lieky, zakroky, zasahy) zo strany zdravotnikov opodstatnena a to nijako nespochybnujem, rovnako ako nijako neodsudzujem sekcie. Ci uz planovane, alebo ako vysledok nahle vzniknuteho stavu!
Aby som to uzavrela, vedomost o tom, ze porod sa moze skomplikovat a primarna volba prirodzeneho, nemedikamentozneho porodu, sa vobec ale vobec nevylucuju!
Co sa tyka umrti matiek a deti pri porode v minulosti, nuz ano, stavalo sa to pomerne casto, avsak dovod bol iny, ako nadhadzujes. Ale o tom tato diskusia nie je.
@kacicka1123 najlepsie by bolo keby mozes byt cely cas v sprche mne to velmi pomohlo mne tam muz liezol nanervy vzdy ked sa snazil nieco povedat tak ze vy sa najradsej v riti videl ked som predychavala zavrela oci povedala si uz len kusok uz len chvilku bolesti a bude tu snami treba sa prechadzat a fitlopta v ziadnom pripade lezat len si tie kontrakcie predlzis treba aby ti babatko zlatcilo hlavickou dole hlavne ta sprcha to bola moja zachrana kedze som si nevybavila epidural
@kacicka1123
Rodila som trikrát, prvýkrát s epidurálom a po tej skúsenosti dvakrát bez. Mne epidurál zastavil pôrod na dlhé hodiny, nevedela som absolútne tlačiť, bábo začalo mať problémy, museli ho zo mňa doslova páčiť, čoho dôsledkom boli obrovské poranenia, veľké šitie a celé zle. Na druhý pôrod som sa pripravila, poštudovala som si nejaké techniky dýchacie a celkovo som bola úplne inak psychicky nastavená, plus, šla som rodiť do súkromnej pôrodnice, kde bol úpln iný prístup, prostredie, všetko, muž mohol byť som mnoz nonstop, to bolo veľmi prínosné, prvú dobu bol so mnou proste v sprche a PA nás len chodila kukať, bábo skontrolovatm, pohodička. Veľmi pekný, príjemný pôrod, ale bez epi som úplne vnímala telo a ono si samo pýtalo, čo chcelo a bolo to super. Bolo to možno bolestivejšie, ale trvalo to chvíľu, po pôrode, okamžie eufória a pohoda, po epidurále po pôrode strašné bolesti ešte dlho, lebo to šitie a následná rana sa hojila asi 3 týždne, sexu som sa vyhýbala polroka! Takže za mňa, epi nie, ale mám veľa kamošiek, ktoré si chvália. Kamoška anesteziologička už toho videla veľa a hovorila mi, že videla také hysterické ženy pri pôrode, že epi bolo vykúpenie, lebo v tých bolestiach absolútne nespolupracovali. Ja neviem, nie je na to odpoveď, každá sme iná, nevieš ako telo zareaguje.

@michaela789 akurat som nad tym uvazovala..po roku🤔🤣 ze mozno by som si ho teoreticky skratila o nejaku dobu..nevadi.Pre mna bol porod bolestivy teda len ta prva faza,samotny porod ma nebolel,kedze sa dieta tlacilo same von🤪 ale fakt to ma to svoje "caro" pokial zena nema fakt nejake zivot ohrozujuce peoblemy.