icon

Ako sa pripraviť na pôrod bez stresu?

3. apr 2026

Ahojte,
Som v 38tt už sa mi to blíži a bojím sa veľmi pôrodu som prvorodička , vedel by mi niekto dať nejaké rady ako byt v klude a hlavne ako správne dýchať pri pôrode.. bojím sa že to nebudem vedieť ..

anonym_49cef1
3. apr 2026

Nikde v okoli sa nerobí oredporidny kurz? Tam by si sa dozvedela veľa

anonym_c19f07
3. apr 2026

Mne predpôrodný kurz nič nedal :D Keď budeš mať kontrakcie, nemala by si byť v kŕči, ale musíš nechať tie kontrakcie plynúť, lebo to znamená, že sa otváraš a dieťa sa posúva dole. Ak budeš v kŕči, bude to trvať dlhšie. Spomalíš pôrod. Dýchať budeš vedieť. Nie je to žiadna veda, intuitívne. A za mňa je napríklad zubár horší ako pôrod. Skôr to šestonedelie a dávanie sa dokopy je horšie.

mullerova46
3. apr 2026

@anonym_autor nájdi si online predporodny kurz alebo do daj stretnutie s nejakou dulou ktorá ťa vypočuje a poradí 🙂

joesvk
3. apr 2026

Tiež som sa veľmi bála. Asi je to normálne. Keď môžem poradiť, čo som robila pri druhom správnejšie ako pri prvom.
Veľmi ma to bolelo a tak ma to lákalo si ľahnúť a akoby odpočívať, čo predlžovalo otváranie. Pri druhom som počas bolesti poskakovala na fit lopte ,čo veľmi pomáhalo a rýchlejšie som sa otvárala.
Aj ten vnútorný.pocit voči bolesti. Pomoho mi nastaviť sa tak,že som sa akoby potešila, že ide kontrakcia, lebo tým pádom sa blíži konečne pôrod a teda budem to mať čím skôr za sebou. A ako.hovoria vyššie. Nebyť akoby paralyzovaná bolesťou.
A ďalšia vec. Tlačiť treba fakt len vtedy, keď prichádza kontrakcia-teda bolesť.Netlačiť zbytočne pomimo.

Zvládneš to.Oni ti pomôžu .Teda zdravotníci. A veľká fit lopta je veľká pomoc.

kiki68
3. apr 2026

To daju tam podla situacie, ta maternica to zvladne akokolvek to udychas. Vobec sa nestresuj, ono na to naozaj prides at ked na to dojde. To sa neda uplne nacvicit za mna. Nakolko je to velmi specificke ta situacia. Zaklad je dychat ako mozes.

anonym_2f5faf
3. apr 2026

@anonym_autor budes
Ked nie povedia ti
Tiez som nic ale ze nic nevedela ziadne kurzy nic

ivangeline
3. apr 2026

Hm, preži tu kontrakciu. Uvoľní sa. Vydychni.
Ale keď už budeš rodiť a prichádzajú posledné kontrakcie, naopak….. hlboko sa nadýchnuť, zatajiť dych a tlačiť. Do 3 tlačení by to mohlo byť. ;)
Práve som si to predstavila. Neboj sa porodiť, nech to máš rýchlo za sebou. ;) Čas s bábätkom na tebe, pri tebe, proste láska na prvý pohľad ťa čaká…

abcmajacba
3. apr 2026

Kontaktuj na FB Doula Daniela 😉✊ .

kiki68
Včera o 10:08
@ivangeline

Hm, preži tu kontrakciu. Uvoľní sa. Vydychni.
Ale keď už budeš rodiť a prichádzajú posledné kontrakcie, naopak….. hlboko sa nadýchnuť, zatajiť dych a tlačiť. Do 3 tlačení by to mohlo byť. ;)
Práve som si to predstavila. Neboj sa porodiť, nech to máš rýchlo za sebou. ;) Čas s bábätkom na tebe, pri tebe, proste láska na prvý pohľad ťa čaká…

@ivangeline No to moze byt aj 40 min a pod. Lebo to nie je take jednoduche, to dieta musi prejst a casto napr kost brani tomu, moze to trvat a moze to byt narocne.

michaela329
Včera o 10:19

Ja som bola na príprave, ale dýchať sa môžeš chcieť učiť koľko chceš, no reálne tie Kontrakcie môžu úplne zmeniť ako to vnímaš. Takže za mňa počkaj ako to bude prebiehať a komunikuj s pôrodnou asistentkou, mne hodne pomohla. Rodila som 19 hodín, praskla mi voda, takže Kontrakcie prakticky hneď. No ony silnejú postupne. Sama prídeš na to, čo Ti uľaví - u mňa to bola sprcha, ja som tam strávila väčšinu pôrodu 😂 A dala som si aj epidural - po jej podaní bol malý konečne vonku. Ja som sa nastavila psychicky tak, že to budem prijímať tak, ako to príde a veľmi som dôverovala personálu - naozaj som ich počúvala. No a hlavne som sa tešila, veď to je len krátky časový úsek oproti tým 9 mesiacom. Záver pôrodu bolel, čo si budeme klamať, ale bolesť bola krátka. Mňa dosť roztrhlo, ale šitie úplne v pohode - mne to až také hrozné neprišlo, lebo to tiež netrvalo nejako dlho. A malý už bol na mne, takže ja som sa kochala a oni nech si tam robia čo chcú 😂 Za mňa bol pôrod jedna pekná skúsenosť. Ale je pravda, že som do toho išla s dobrým nastavením a dôverou.

ivangeline
Včera o 19:36
@kiki68

@ivangeline No to moze byt aj 40 min a pod. Lebo to nie je take jednoduche, to dieta musi prejst a casto napr kost brani tomu, moze to trvat a moze to byt narocne.

@kiki68 … mám za sebou 5 pôrodov. Nič náročné na tom nebolo, len bolestivé posledné kontrakcie. Cca hodina pred pôrodom. Pri vybolavani oxytocinom bola bolestivá každá jedna kontrakcie až do pôrodu. (Pol dňa) Každý pôrod bol trocha iný ale šlo to. Myslím, že keby mala úzku panvu alebo čosi iné… tak by o tom už vedela…

maryetta
Včera o 20:19

U mna bola zakladom psychika. Pri prvom som bola ozaj strachom opantana. A to ma totalne ovladlo. Napr na druhy porod som isla psychicky uplne inac nastavena a dopadlo to ovela lepsie. Na treti a stvrty som isla podobne a bolo to priam super.

mata0076
Včera o 20:30

@anonym_autor ahoj ja som prvy porod mala tazky ale druhy lahsi rychlejsi, bez zranenia. Moja rada dychaj dychaj, kontrakcie su tu nato aby si babo vypudila von takze nebojuj snimi predycaj ich vklude a tlac tlac na pokyny.