Moje pocity pred pôrodom

7. mar 2022

Ahojte.
Takže sa to už blíži, začínam 38tt.. Taška do pôrodnice, výbavička a všetko ostatné nachystané.. Len moje pocity sú všelijaké. Jednak sa strašne teším že ten malý uzlíček šťastia už bude na svete, na druhej strane mám obavy. Samotného pôrodu sa nebojím, nejako vyjsť musí. Bojím sa, čo bude po pôrode. Či sa o nás bude postarané v pôrodnici tak ako by to malo byť, či nebudú sestričky arogantné, či ako prvorodičke ukážu všetko čo treba. Neviem či budem dobrou matkou, neviem ako zvládnem správne držať malého človeka, kojiť, prebaľovať, polohovať, aj keď to mám naštudované. Ja nemám nikoho kto by mi to vysvetlil, vychovala ma babka, bohužiaľ už nie je medzi nami. S mamou som v kontakte, ale ona nevedela vychovať ani mňa a odkedy som tehotná ma len uráža rečami typu, no teraz končia sladké časy, teraz uvidíš čo je život, ty si to ľahko predstavuješ.. A pri takýchto rečiach mi je ozaj smutno. Z mužovej strany sa každý samozrejme vyzná, až príliš. Niekedy mám pocit že sa nevedia dočkať aby sa narodil a aby mi ho potom vzali, lebo však mám obavy a nebudem vedieť ho vychovať. Tieto prepôrodme stavy a hormóny sú niečo neskutočné. Prepáčte za tento môj výlev, ale musím to dat zo seba von.. A to bruško mi bude strašne chýbať. Mám pocit, že malý je len dovtedy v bezpečí kým je vo mne. Ja som si toto tehotenstvo začala len nedávno užívať, predtým som mala vyslovene stres, či je všetko ok. Som hrdá na seba že sme to dotiahli až sem. Toľko na dnes. Držte sa ❤️

hederamonstera
7. mar 2022

Mala som uplne rovnake pocity☺️ Teraz ma malinky 2,5tyzdna. Nebudem ti klamat, je to tazke, hlavne mi chyba moj neprerusovany spanok. Vsetko ostatne sa ale da zvladnut. Ako to je tazke, prve tyzdne ubolena, vsetko nove atd, tak ale je to aj krasne…ked si ho pritulim, ked sa usmieva (zatial len zo sna😂), ked si spokojne dudle dudel…neboj, urcite to zvladnes❤️ Ale radim ti uz teraz, ze spi s malym, aspon 1-2xdenne, lebo mna to vzdy dohnalo vecer a s unavou prisli aj blbe myslienky. Mne pomohol hlavne moj manzel - robime vsetko spolu, noc si beriem ja na starost, kedze musi byt cez den vyspaty kvoli praci. Ale zasa cez den ho ma na starost on, ked ja si potrebujem pospat a maly nechce spat.
Naozaj sa neboj, ze by si to nezvladla❤️

nairia
7. mar 2022

obavy su normalna vec, asi kazda z nas si tym presla. ja ako mama prave 5m dcerky ta povzbudim, nie je to take hrozne a vobec sa nestresuj. ak aj budu narocnejsie dni/noci, vsetko je len do casu a nakoniec to vobec nemusi byt take strasne. ako sa ti babatko narodi, uplne sa ti prehodi fungovanie a ano,chvilku bude trvat, kym si zvyknes na vstavnie v noci a menej spanku, ale prejde to a uz ti to potom ani tak nepride.
to sestonedelie je asi najviac zahul z toho hladiska, ze si budes zvykat na novy zivot, nove situacie, aj to je normalne, ze pridu "depky", ze toto ti chyba a tamto ti chyba. PREJDE TO!
ja som sa bala tiez velmi, ale som z tych stastnejsich mam, nemali sme ziadne problemy s bruskom, mala pekne spavala (v meritku novorodencov), aj ked zase musela som kojit kazde 3h max, lebo mala zltacku (neboj sa, nic neobvykle), aj cez den v pohode, nemusela som ju nonstop mat na rukach.
ale keby aj, ver mi, ako mama zvladnes vsetko a za pochodu ti to tak nepride.
a co sa tyka manipulacie s babatkom, v porodnici ukazu, niektori viac, niektori menej, ale aj do toho sa dostanes, zo zaciatku budes prebalovat casto, cize prax budes mat skor, nez sa nazdas 🤗 aj s manipulaciou a tak. a reci okolia si nevsimaj, vypocuj, niekedy radia dobre, ale ked tak nebudes citit, nerob nic nasilu. nase mamy inak nas vychovavali a inak sa fungovalo 20-30r dozadu, uz teraz vidim, ze aj 10r je uplny rozdiel v niektorych veciach (napr. tahanie/trenovanie dietata do sedu. nebudem rozpisovat, len podotknem, ze mi prislo mdlo, ked som pocula, ze uz by sme dieta mali zacat trenovat, ked mala 4m)
na nete je kopec videi, informacii, na fb, aj tu na MK, neboj sa nic, samozrejme treba selektovat, ale myslim, ze na zaklade sa zhodnu vsetci.

kiki68
7. mar 2022

Ja som si vsetko pozrela na youtube, bola corona a v nemocnici som bola 1,5 dna. Nemali miesto, nezijem na Slovensku. Cize 20 zien tam cakalo na chodbe v bolestiach na moju postel. Vsetko som si pozrela na koniku alebo youtube. Dalsie uz vysvetli pediater na prvej kontrole. Dieta nie je z cukru a ako mama mu neublizis. To priroda proste nepusti. Skrz kojenie odporucam videa a navody z mamila sk. V nemocnici mi vysvetlili prd makovy, ako sice sa snazili a kojila som od prvej chvile, ale doma som si musela vsetky ine polohy na kojenie nastudovat po svojom. Skor je dobre mat mozno ine mamicky uz s par detmi na state a tam sa poradit o detailoch. V nemocke vacsinou riesia iba take zakladne veci by som povedala. Ale zmaknes to, je to taky automaticky program

autor
7. mar 2022

Ja som totižto nikdy ani v nemocnici nebola, neviem ako to tam bude, muž nechce byť pri pôrode takže budem sama. Po príchode domov už nejako bude, to budem vo "svojom" už. Jednak sa neviem dočkať na druhej strane sa malému prihováram aby ešte pár týždňov potiahol ☺️

hederamonstera
7. mar 2022

Ja som sa tiez bala nemocnice, tiez som tam predtym nebola, bala som sa, ze nebude volna nadstandartna izba…a vies co? Nakoniec nebola a bola som vdacna za spolubyvajucu, navzajom sme si strazili male, ked sme potrebovali na wc/sprchu/najest, babatka sa vobec navzajom nevyrusovali, ked plakali…bolo to super. A nemocnica? Najradsej by som tam bola do jeho 15 narodenin, bo mi vzdy vedeli poradit co s nim robit🤣🤣

kiki68
8. mar 2022

A nechces si vziat mamu alebo kamosku dobru so sebou k porodu? Nemusi to byt len muz. Vela zien chodi s mamou, sestrou atd. Napr tie baby z Turecka u nas vo Viedni chodia vacsinou s mamou. Aspon tak som to videla a aj mi o tom tak hovorili na porodnici. Teda tie , co vedeli nemecky. Ale nemocnica neni nic extremne, je to asi ako taky hotel so servisom, akurat ze tam ides nie na dovcu. Ale tak nosia Ti jedlo, pomozu s cim treba by som povedala. A aj s tym rataju, ze nebudes vediet ako to chodi a na vsetko sa pytaj. Mne to tam sestricka rychlo vysvetlila a bolo. A vezmi si so sebou nieco na jedenie, co mas rada. Lebo ta strava nemusi byt nejaka super.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre