Ako sa vyrovnať so smútkom z cisárskeho rezu?
Neviem sa zmieriť s tým, že som prvý pôrod musela mať akútnu sekciu a keď som sa pokúsila druhý pôrod o VBAC tak mi do konca dávali nádej, že to bude možné, keď som prišla s kontrakciami do pôrodnice zmerali plod, tak mi oznámili, že dieťa ma cez 4 kg a nemôžem porodiť prirodzene tak bola urobená sekcia
Veľmi ma to štve, lebo prvý pôrod mohol prebehnúť prirodzene....a potom aj ten druhý si myslím...chcela som zažiť prirodzene porodiť, bodinng, hlavne to porodenie prirodzene...som už 4 roky od prvého pôrodu, no ešte som.sa s tým vždy nezmierila...
Ako ste to "prekusli", zmierili ste sa s tým ženy, ktoré ste niečo také prežili...ja som z toho veľmi sklamaná
Mám dole stále nejaké problémy a dr bude rozhodovať o Tom či nebude lepšia sekcia , ja sa k nej aj prikláňam len aby som niečím neohrozila bábätko ...je mi úplne jedno ako príde na svet , len nech je zdravé a v poriadku ...niekedy ženy riešite úplne hovadiny a nevazite si to čo máte
@anonym_autor Dalsia nevyrovnana troska, co netusi, co su realne problemy
Rodila som prirodzene, 43 hodin, bez epi. 2x ma uz brali na akutnu sekcii kvoli klesajucim ozvam plodu, potom si to rozmysleli... Dieta museli rozdychavat, ziaden bonding, hned ho brali na monitorovanie. Zostala mi inkontinecia, pozasivana krizom krazom, ostalo mi zjazvene tkanivo po nastrihu v ktorom sa mi zapaluji zlazy a caka ma operacia. Tak si vyber...
Prirodzeny porod moze skoncit skaredou traumou, bez bondingu s celozivotnymi nasledkami. Upinas sa na predstavu prirodzeneho porodu ako vynimocneho zazitku, ktory vsak v realite vacsina zien nikdy takto nepreciti.
@anonym_autor Mala som i mám závažné zdr.problemy,a tak bola sekcia odporúčaná odbor lekárom.Bola plánovaná,no tie akútne sú tiež zdravotne/život a zdravie rodičky i bábätka/odôvodnené ,a preto sa tým netrápte.Podstatne je,ze ste Vy i dieťa/deti ok . Ešte jeden postreh: lekári preferujú prirodzený pôrod, sekciou rodia ozaj len keď je na to dôvod
Ešte nedávno sa tu hemžilo otázkami, ako si vybaviť sekciu a niekti 4 roky na ňu nevie zabudnút aj keď bola život hachraňujúca. Rady si už distala, nebudem sa opakovať
Ale mozog máš riadne vymyty . Ĺahká pomoc. Dalšie deti, kým si nesplniš sen o prirodnenom pórode. Nemám slov.
@anonym_autor tiez ta chapem, mala som to podobne, prvy porod akutna sekcia, druha sekcia kvoli placente. niekedy ma to zamrzi, hlavne ked niekto hodi poznamku, ze som vlastne ani nerodila. ale vies co, pomyslim si, ze v minulosti bez modernej mediciny by som bola davno mrtva a kaslem na to. ja zijem, deti ziju a ide sa dalej.
Necitala som komentare ale.... sama som si tym presla. Prvy porod. Odtiekla voda. Isli sme do porodnice a nic. Vyvolavali. Nic. Oxytocin-nabehli kontrakcie a nic.
Po 28 hodinach (z toho cca 7-8hodin kontrakcie) spravili akutnu sekciu. Dr povedal ze to bolo v poslednej minute. Ze robili co mohli. Dlho som mala z toho vycitky ze som neschopna. Ze to bola moja chyba. Trvalo to minimalne pol roka.
Ked som cakala druhe dr mi povedal ze na 90% to bude zas sekcia. Ok. Aj som to prijala ako fakt. Ide predsa o zivot. Nie o kupu zakuska.
Ale v nemocnici mi dali navrh ze teda mozem skusit prirodzene. Ked pan primar odobril (nutit ma do sekcie resp robit ju automaticky nechceli) co som bola rada. Sledovali jazvu. Mna nebolela. Dokonca aj vyvolavali s tym ze ak nieco tak hned sekcia. Podarilo sa prirodzene. Dcera bola este vacsia nez to prve babo. Zial pri prvom tie okolnosti boli ake boli. Dr sam vravel ze sa mozu a nemusia zopakovat.
Tak prisiel treti porod a dr mal zase dilemu. Lebo tiez syn mal odhad cez 4kg. A to po sekcii neodporucaju prirodzene. Zas na strane druhej telo si pamatalo ze uz tam jeden prirodzeny bol. A veru sa podarilo.
Sama som bola prekvapena. Aj lekari.
Neries co by bolo ine. Ja som si ten prirodzeny dala ako taku "naplast" za ten prvy. Ze som si "dokazala" ze ano. Viem a dokazem porodit.... no hlavne som si uvedomila a priznala ze okolnosti boli ake boli. A prijala to. Radsej sekcia a zdrave no hlavne zive dieta aj ja.
Neries to akym "otvorom" sa narodilo dieta. To je najmenej. Nekaz si materstvo takymi myslienkami. Je to uz nepodstatne. Pre mna sekcia bola omnoho narocnejsia. Aj psychicky aj fyzicky.
Ja mám doteraz smútok z prirodzeného pôrodu. Dieťa bolo pridusené a má celoživotnú diagnózu. Čo by som ja dala za cisársky. Už som nikdy nenabrala odvahu na ďalší pôrod. Ďakuj lekárom, že sa rozhodli pre cisársky.
@anonym_autor svagrina ma prvy sc a druhy prirodzene...ked som sa jej pytala, ze ktory je lepsi, tak ani mi nevedela povedat, lebo ze kazdy ma v niecom vyhody aj nevyhody.
Ešte nedávno sa tu hemžilo otázkami, ako si vybaviť sekciu a niekti 4 roky na ňu nevie zabudnút aj keď bola život hachraňujúca. Rady si už distala, nebudem sa opakovať
Ale mozog máš riadne vymyty . Ĺahká pomoc. Dalšie deti, kým si nesplniš sen o prirodnenom pórode. Nemám slov.
@anonym_1f6d12 zdrz sa takych komentarov, ked nevies pomoct a povzbudit...nic nie je lahsie ako si kopnut do trapiaceho sa cloveka...to hovori vsetko o tvojom (ne)charaktere.
@anonym_1f6d12 zdrz sa takych komentarov, ked nevies pomoct a povzbudit...nic nie je lahsie ako si kopnut do trapiaceho sa cloveka...to hovori vsetko o tvojom (ne)charaktere.
@euka210 Je lepsie cloveku, co sa "trapi" pre nic vysvelit, ze si robi pseudoproblemy, ako ho utesovat.
Ja ta aj chapem. A to som nemala nikdy sekciu. Prvy porod som mala nekonecny 37h bolestive konttakcie pomali sa otvaral cervix a som to “ vzdala “ po 32h si dala epidural . Bola som cela znicena tlacila 2h . Babatko mi dali na brucho . A same sa vysplahalo na hrud a hnet sa prisalo - bonding . Ale pocitovo som sa nevladala moc tesit . Dva dni som nejedla nespala v bolesti a ked to skoncilo Akoby mi to stale nedocvaklo ze ozaj uz je po tom. Sa ma pytali kedy bude druhe par minut po porode som im povedala ze Nikdy . Lebo trauma uz bola . Po dvoch rokoch som zmenila nazor tuzba bola vacsia ako trauma. Dalsie teho nedopadlo dobre babo Nebolo ok a zomrelo v 18tt . Porod bol vyvolany bez fyzickej bolesti . A cely cas vo Mne bol pocit zlyhania za ten epidural a za to ze to trvalo tak dlho Akoby to bola Moja vina ci chyba hoci rozum Vravel ze nie je . Potom porod uzasny. Hoci vyvolany s oxytocin za 4.5h od prasknutia plodovky 9 minut tlacenia. Euforia po porode prisla pocit stastia minumum bolesti . Hrdost ze som to dala bez trapenia sa - ze to telo dalo . Lebo dost zalezi aj na postupe zdravotnikov . ( mala som inu midwife ) som povedala hnet takto by som vedela rodit aj zajtra . A Toto mi zobralo prec uplne tu traumu z prveho aj z druheho porodu . Prvy bol extremne bolestivy fyzicky ( bol masochizmus nedat si epidural hnet no bala som sa vedlajsich ucinkov Hlavne ci to nejak neublizi babatku / no tie vedlajsie ucinky hrozia realne viac zene ako dietatu) a druhy porod bolel psychicky . A ten posledny bol fantasticky . Aj ked som mala pocit ze je to stredoveke mucenie ked priviazali 4 kone ku koncatinam aby cloveka roztrhlo. Proste tie tlaky a panika pocit ze explodujes . Sestricky ma chvalili ze porod s oxytocin bez epidural ze som rock star . Ale moja midwife bola star Lebo mi to tak nadavkovala ze som necitila ziadnu bolest a kontrakcie prisli az ked bol cas tlacit. A potom som si uvedomila ze cela ta trauma a pocit zlyhania boli take zbytocne .. no clovek si to nevyberie ako sa citi ako nieco preziva. Teraz zbytocne trpis trapis sa . Ked jedine na com zalezi je ze ty aj tvoje deti ste tu zive . Ze je to uz jedno ake boli tie porody Aj ked neboli Podla tvojich predstav . Stale je to happy end . Dovol si plne tesit zo zivota z materstva . ❤️
@anonym_autor život je už raz taký, že sa niektoré veci nedajú naplánovať.Asi netrpis masochizmom, tak takéto úvahy hneď vypúšťajú
z hlavy.Nevedie to k ničomu.Co by bolo, keby...keby si mala bonding mas dieťa radšej?Máš dve deti zdravé buď vďačná a pokorná a nevymýšľaj si ine scenáre.To už bolo a nic na tom nezmenis
@anonym_autor život je už raz taký, že sa niektoré veci nedajú naplánovať.Asi netrpis masochizmom, tak takéto úvahy hneď vypúšťajú
z hlavy.Nevedie to k ničomu.Co by bolo, keby...keby si mala bonding mas dieťa radšej?Máš dve deti zdravé buď vďačná a pokorná a nevymýšľaj si ine scenáre.To už bolo a nic na tom nezmenis
@anonym_e7b0ea to si ma asi tagla omylom. Ja som vdacna a pokorna. Len mam empatiu s autorkou lebo viem co je trauma z porodu. Toto si clovek nevyberie co citi logicky vie ako by to mala brat no psychika si ide svoje. Ty si asi neprecitala Moj koment do konca ? Ja radu nepotrebujem.
@anonym_autor Dalsia nevyrovnana troska, co netusi, co su realne problemy
@anonym_a11fcf wow neskutocne hnusny koment odvażnej anonymky . Ved toto co preziva je sucast poporodnej depresie . Tvoj koment je viac o tebe ako o autorke. Nevyrovnana troska je osoba co anonymne kope do ludi ktori su dole Lebo je tak zbabela s nestastna ze na nic lepsie sa nezmoze . A takymto stylom si dviha ego. Ubohe.
@euka210 Je lepsie cloveku, co sa "trapi" pre nic vysvelit, ze si robi pseudoproblemy, ako ho utesovat.
@mircalla depresiu ma kazdy druhy myslis ze psycholog im pomoze vysvetli im ze su len dalsia nevyrovnana troska ???? Ten koment vobec nemal snahu pomoct . Ale kopnut si .Su psychicke stavy ktore sa laikom zdaju ako banalne problemy . Autorka vie logicky ze by mala byt stastna no Nevie to citit citi pocity ktore by nemala citit a sama si ich nevybrala . Ked ich nevie prekonat potrebuje odbornu pomoc kde jej professional pomoze bez primitivizmu bez urazok. Take Taketo veci by mali zeny riesit s psychologom nie na mk kde k maju anonymne slepice sancu odbavit si na nich svoje biedne ego.
Dobre ženy, aj keď niektoré ste ma zvozili a poslali až na psychiatriu a tak nebudem sa už tým zaoberať mám dve krásne zdravé deti a rodila som ako kráľovná aspoň, že som kojiť dokazala :D
aj keď ten bodinng nebol aj tak sú moje deti prítulné a mám s ními dobrý vzťah
Áno riešila som nepodstatnú vec a iné ženy prežili oveľa oveľa horšie traumy pri pôrode
Koniec. Uzatvaram tému ďakujem za objektívnu kritiku
Napíšeš niečo ale človek čo pracuje na pôrod je sále, ak máš takéto pocity autorka naozaj vyhľadaj odborníka prejdi do snim, a nauč sa tešiť z toho ako si zvládla pooperačné obdobie a aké máš krásne a zdravé detičky, si cisárovná 🙂
Vo všeobecnosti je teraz trend natlkat budúcim mamám do hláv že sú neschopné ak chcú niečo od bolesti, alebo chcú sc, atak a nevedia čo to je pôrod a že to je to najkrajšie čo môže byť a podobne, a potom mamky majú depresie lebo od začiatku majú pocit zlyhania, že neurobili maximum pre svoje dieťa
A tieto myšlienky naozaj tehotným škodia, svet a ani váš vzťah k dieťaťu a vás spoločný život nestojí na Tom ako sa dieťatko narodí, ani na Tom či ho buďte kojit alebo nie a podobné veci
Lubte svoje detičky, svojho manžela a hlavne seba a nenechajte sa zdeptat osobami ktoré vo vašej koži nikdy neboli.
Dobre ženy, aj keď niektoré ste ma zvozili a poslali až na psychiatriu a tak nebudem sa už tým zaoberať mám dve krásne zdravé deti a rodila som ako kráľovná aspoň, že som kojiť dokazala :D
aj keď ten bodinng nebol aj tak sú moje deti prítulné a mám s ními dobrý vzťah
Áno riešila som nepodstatnú vec a iné ženy prežili oveľa oveľa horšie traumy pri pôrode
Koniec. Uzatvaram tému ďakujem za objektívnu kritiku
@anonym_autor casom to budes vnimat inak Este stale je to cerstve a deti malicke . Ked dojde puberta zrazu to same pride ten pocit ze wow toto ma volakedy trapilo ? Koli tomuto som bola smutna ? Na veciach na ktorych ti tak velmi zalezalo .. casom budu nepodstatne . Ziadne trapenie netrva na veky ( a je jedno ake velke to trapenie je ci je pre druhych banalita pre teba je dost podstatne) Drzim palce nech si coskoro vysporiadana s porodmi a stastna .
Na základe čoho si myslíš,se obidva pôrody mohli byť prirodzené? Lekári nerobia akútnu sekciu len tak bez dôvodu.
@anonym_autor casom to budes vnimat inak Este stale je to cerstve a deti malicke . Ked dojde puberta zrazu to same pride ten pocit ze wow toto ma volakedy trapilo ? Koli tomuto som bola smutna ? Na veciach na ktorych ti tak velmi zalezalo .. casom budu nepodstatne . Ziadne trapenie netrva na veky ( a je jedno ake velke to trapenie je ci je pre druhych banalita pre teba je dost podstatne) Drzim palce nech si coskoro vysporiadana s porodmi a stastna .
@anonym_autor pri veľkom plode bud rada, že to bol cisársky.Kamaratke ho nechceli spraviť celá pozasivana a problém s močením ma dodnes.Velke dieťa vie spraviť zdravotné problémy na roky.
@miadi máš pravdu omylom
@mircalla depresiu ma kazdy druhy myslis ze psycholog im pomoze vysvetli im ze su len dalsia nevyrovnana troska ???? Ten koment vobec nemal snahu pomoct . Ale kopnut si .Su psychicke stavy ktore sa laikom zdaju ako banalne problemy . Autorka vie logicky ze by mala byt stastna no Nevie to citit citi pocity ktore by nemala citit a sama si ich nevybrala . Ked ich nevie prekonat potrebuje odbornu pomoc kde jej professional pomoze bez primitivizmu bez urazok. Take Taketo veci by mali zeny riesit s psychologom nie na mk kde k maju anonymne slepice sancu odbavit si na nich svoje biedne ego.
@miadi Vies co, ja som o 2 deti prisla. Toto je pre mna neskutocna debilina, co riesi
Porod patri k naj stres situaciam v zivote . Su tam smrt v rodine stahovanie nasilie a svadba. Z povrchneho pohladu je to zvlastne preco je tam porod? Radostna udalost . Je to stav vysokeho stresu podvedomy strach o zivot dietatka ale aj svoj . Predstavy ocakavanie a realita.. do toho hormony . Trauma z porodu Aj ked mal stastny koniec je realna vec ktorou trpi vela zien. To ze sa k tomu 4r vracias je postraumaticky syndrom . ( veterani trpia zvysok zivota obete znasilnenia trpia roky kym sa cez tu traumu dostanu ak vobec ) to ze to nebola katastrofaona skusenost neznamena ze ju vie kazda spracovat hop šup .
Porod patri k naj stres situaciam v zivote . Su tam smrt v rodine stahovanie nasilie a svadba. Z povrchneho pohladu je to zvlastne preco je tam porod? Radostna udalost . Je to stav vysokeho stresu podvedomy strach o zivot dietatka ale aj svoj . Predstavy ocakavanie a realita.. do toho hormony . Trauma z porodu Aj ked mal stastny koniec je realna vec ktorou trpi vela zien. To ze sa k tomu 4r vracias je postraumaticky syndrom . ( veterani trpia zvysok zivota obete znasilnenia trpia roky kym sa cez tu traumu dostanu ak vobec ) to ze to nebola katastrofaona skusenost neznamena ze ju vie kazda spracovat hop šup .
@miadi vďaka za objasnenie, že asi nebudem v tom sama, koho trápia také "banálne " pocity z pôrodu, ktorý nebol ukončení vaginálnym pôrodom
@miadi vďaka za objasnenie, že asi nebudem v tom sama, koho trápia také "banálne " pocity z pôrodu, ktorý nebol ukončení vaginálnym pôrodom
@anonym_autor urcite nie si sama . Mala som to v 2semestroch psychologie a vtedy mladej neskusenej mi bolo divne ze porod tam patri. To stahovanie som chapala Lebo to boli dost nervy ked sme sa stahovali po rozvode rodicov. Mama z toho hola tak mimo akurat jej zomrel otec Takze vsetko naraz musela som zbalit vsetko ja . A vsetko islo prec v jeden den . No Moj brat uzasny si nezbalil svoje modeli lietadiel Tak sme museli ist iny den do bytu a volat policiu Lebo otec dal kluc do dvery no Proste nervy som mala riadne. Ale ten porod som poznala len z filmov kde zeny vrieskaju praskne im voda hnet rodia dieta vystrelia a bum su stastne. Tak mi to prislo zvlastne ze to je v rovnakej kategorii ako smrt v rodine Ved to znie najhorsie ze ? Tvoje pocity su uplne normalne treba to len spracovat a uzavriet . A k tomu potrebujes precitit odpustenie samej sebe svojmu telu ze to neslo ako by malo ( hoci za to nemozes ani tvoje telo ) a odpustenie lekarom ze sa riadili svojim rozumom najlepsie ako vedeli hoci nie tak ako si chcela . Aj ked to znie Mozno ako nonsense . Ty potrebujes odpustit ze to bolo ako to bolo prekonat sklamanie ze to Nebolo ako by si chcela ten bonding . Bonding si mala potom ked si zacala kojit usli ti len 2 minuty nic viac : zmierit sa s minulostpu vypustit tu traumu von zo seba
Na základe čoho si myslíš,se obidva pôrody mohli byť prirodzené? Lekári nerobia akútnu sekciu len tak bez dôvodu.
@veronikah96 iba pri prvým pôrode si to myslím, lebo bol umelo urýchleny a následne vyjadrenie lekára, bolo, že v podstate, keby počkám ešte chvíľu tak by som aj porodila sama
Druhý pôrod bol iba naplánovaný prirodzené, ak budú splnené podmienky a hlavná podmienka dieťa pod 4 kg nebola splnená, tak ja som už ani omylom neskúšala prirodzené rodiť nechcela som ohroziť seba, nenarodené dieťa ani zo staršieho dieťaťa som nechcela urobiť sirotu...
@veronikah96 iba pri prvým pôrode si to myslím, lebo bol umelo urýchleny a následne vyjadrenie lekára, bolo, že v podstate, keby počkám ešte chvíľu tak by som aj porodila sama
Druhý pôrod bol iba naplánovaný prirodzené, ak budú splnené podmienky a hlavná podmienka dieťa pod 4 kg nebola splnená, tak ja som už ani omylom neskúšala prirodzené rodiť nechcela som ohroziť seba, nenarodené dieťa ani zo staršieho dieťaťa som nechcela urobiť sirotu...
@anonym_autor traumu mas a ta si nevybera ci na nu mas “ narok” alebo nie ked vsetko dobre dopadlo a deti mas zdrave. Tvoja psychika nie je uplne ok . Bol to silne emocionalny sttresujuci zazitok. A tvoje podvedomie sa v nom zaseklo. Nie je ziadna hanba ze citis co citis stat sa moze hocikomu . Podstatne je uvedomit si to a potom sa vies posunut dalej . Pracovat na sebe na svojich pocitoch . Je to ako kamen na hrudi co ta tazi a potrebujes sa ho zbavit . Je dobre o tom hovorit . Len tu nemas bezpecnu zonu tu ta odsudia zosmiesnia Lebo tu su hocijaky ludia. Aj super zeny co rodili pred 40r a dali to na dve potlacenia a druhy den isli do roboty atd. Proste nemusi to chapat kazda. A Mozno ti chybalo Len toto zakladne ludske pochopenie . Nepotrebujes psychiatra ale psycholog by Nebol na skodu . ( ale aj tam nie kazdy psycholog je dobry a sadne ti ci pomoze )

Asi budem teraz kruta,ale napr.ja mam vykonanu sekciu a napriek tomu som bezdetna.tiez to bolo moje prve tehu a predstavovala som si vsetko inak...
V 16.tt mi dieta umieralo vo mne,vnutorne krvacanie,placenta previa......a boj dietata o zivot,kt.nemohlo vyhrat.
Bojovali aspon o moj zivot,dieta sa zachranit nedalo...a ja som mohla vykrvacat z vnutornych organov.
Cize nebolo mozne operovat spodkom.
Okrem toho,ked mi po op vyväzovali prsia,aby sa mi netvorilo mlieko,odpadavala som,nevedela som dychat...nevedela som chodit..bola som ako handrova babika,slaba,chidokrvna..mam jazvu na bruchu a prazdne ruky.
Som rada,ze som vobec prezila...
Staci????
Ty mas doma zdrave deti,v podstate si zdrava....
Riesis uplne kraviny.
Kolke zeny maju cisarsky?
Hlavne ze ty a deti su v poriadku!!!
Co by ine za to dali...
@anonym_autor nemám pocit zlyhania, ani sa necítim menejcenne. Absolútne som sa nad tým nezamýšľala. Som rada,že sme obaja ok, nakoľko sa u mňa pôrod zastavil a dieťa strácalo ozvy. Nie si prvá, pri ktorej čítam,že sa nedokáže zmieriť so sekciou. Len nechápem prečo.
@osky je mi to ľúto 🫂