Ako ste zvládli pôrod ?
Ahoj žienky, mam panicky strach z pôrodu a chcem vedieť ako ste to zvládli vy. Mňa čaká pôrod až v decembri ale už teraz sa ho veľmi bojím a to som ešte len vo 4tom mesiaci. Mohli by ste mi prosím napísať ako ste to zvládli vy ? Ďakujem ..
To sa neda povedat ani opisat aka je to bolest kto nezazil si taku bolest nevie ani predstavit. Je to hrozne a tiez mam polroka po porode a nezabudla som ani nikdy nezabudnem a neviem ako prezijem ak nahodou este otehotniem :D ale tak kazdy porod je iny 🙂
@sasenka522 neboj urcite to zvladnes. Ak poznas dobreho porodnika obrat sa s otazkami na neho pripadne sa s nim aj dohodni ci by bol ochotny prist k tvojmu porodu. Ja som mala krasne oba porody. Prvy bol tahsi aj zotavenie trvalo dlhsie druhy som uz vecer nevedela ze som rano porodila. Samozrejme su aj komplikovane a bilestive porody poznam vela takych mamiciek ale vacsinou to zapricinil stres a psychyka toho ze sa boja rodit. Hlavne skus robit vsetko preto aby ti nemuseli vyvolavat porod lebo to je ze vraj ovela vacsia bolest ako prirodzene. Ci pomahaju babske reci na vyvolanie porodu neviem na 100% no u mna zabrali 2x. Ver sama sebe a aj rozpravaj o svojom strachu s partnerom, mamou, doktorom a urcite to zvladnes a budes pokojna 😉
@sasenka522 neboj sa. Aj ked, kecam. Ja som sa prve mesiace bala potratu, potom predcasneho porodu a potom porodu🙂 (obaja narodeni po termine)
Kazd yporod je individualny, niektora zena porodi za 2 hodiny aj s cestou, niektore to stastie nemame..poviem ti vsak uprimne - prvy porod som mala zbytocne vyvolavany, cele zle, druhy nebol vyvolavany, tiez bol dlhy (prveho som od prvych pravidelnych kontrakcii 7 min porodila o 24 hodin potom, druheho cca 25 (po pravidelnych 5 min)...Porody neporovnatelne (obe bez EPI)...
u mna nezabrali babske veci na vyvolanie porodu
a jedine, co by som k teme povedala, NIKDY, po skusesnoti, by som nesla na vyvolavacku (jasne, keby bolo ohrozene dieta ano...)
Cim viac to riesis, tym horsie... hlavne nestresuj uz teraz, do porodu je daleko. Pre mna bol porod vykupenim z tehotenstva, posledny mesiac som to uz znasala dost zle. Doktora som prosila, aby sme uz isli rodit, ale stale som bola v termine a tvrdil mi, ze najlepsie je, ked to pride spontanne... a to bola velka pravda, na vzdycharni som ani nebola, prisla som do porodnice s bolestami (v pohode vydrzatelne) a hned som isla rodit. Za hodinu bolo po vsetkom ani som nevedela ako. Ano, chvilu bola bolest dost intenzivna, ale ak mas doktora ktoremu veris, da sa to v pohode prezit a svoje tam zohrava aj adrenalin. Ja si z porodu dokopy nic nepamatam, len ze to islo rychlo a potom uz len velka ulava...
Ahoj,
ti mozem poradit, myslí na vecičky pre bábätko,ako si zariadite izbu, kde dáte postieľku....vytesuj sa ešte Z toho,že môžeš ísť von, na kávu dykolvek....Potom už sa budeš starať O človiečika A chvíľku potrvá,kým si na to zvykneS že sa časovo ......Podľa môjho názoru .je zbytočné sa nad tým tak skoro zamýšľať,telo A psychika sa ti K tomu prisposobi postupne, a keď budeš mať mesiac pred pôrodom, budeš sa zase na to inak pozerať.....
každá Z nás je iná, máme aj iné hranice bolesti, ale naozaj sa nad tým až tak netráp...Dnes je tých informácií, ktoré prechádzajú mozgom Z každej strany až zbytočne veľa A zbytočných.....A zaťažujú psychiku si myslím...rodila som prvýkrát pred 8 rokmi ......príroda to má fakt premyslené........Tým nechcem dehonestovat tvoje emócie, veď chápem, že Z niečoho nepoznaného človek sa potrebuje pripravit.....verím, že má chápeš ako to myslím....
@sasenka522 nevies odporucit prosim nejaku tu porodnu asistentku na individualny predporodny kurz?resp. V ktorom.meste si ju mala?
@aleale88 Ešte som to neriešila, keďže mňa čaka pôrod až v decembri.
Ostatné baby Ďakujem, no pôrodu sa aj tak bojím a to že na bolesť zabudnem, no isto nezabudnem ja bolesť znášam veľmi zle a čo sa týka času, že teraz môžem chodiť na kávy atď. Mám 20, deti od mala milujem a stale sa o nejaké starám čiže ani do teraz som nechodila po kávach kedy sa mi chcelo a aj preto som sa rozhodla mať tak skoro dieťa. A keďže ja potrebujem vedieť čo sa so mnou bude robiť a potrebujem všetko vysvetliť do podrobností, aj preto sa tak panicky bojim pôrodu a už teraz viem že toto bude prve a posledne dieťa kvôli tomu strachu a že radšej si ďalšie adoptujem ..
@sasenka522 poviem za mna, ze prirodzeny porod je krasny 🙂 ja viem, znie to ako klise, ale mozem porovnavat, prvy porod som mala sekciu, mala bola zadkom dole a ja som sa tesila, ze si nebudem musiet zazit porodne bolesti, zotavovanie bolo celkom v pohode po cisarskom, dalo sa to zvladnut.. Potom som otehotnela druhykrat a bola moznost skusit to prirodzene a aj som to chcela, pila som alchemilku a ostruzinu a psychicky som sa naladila na to, ze mi to urcite pomoze a ja to zvladnem rychlo, dali sme to za 6,5 hodin 🙂 ale ten pocit na konci sa neda opisat, kebyze si mam zase vybrat, urcite prirodzene.. Hlavne je nebat sa dopredu a hovorit si, ze to zvladnes, psychika robi velmi vela..
@sasenka522 chod na predporodny kurz, popozeraj si staré časti babyboomu, popripade ine videa na nete ked potrebujes vediet dopredu ako to bude. Nekaz si toto krasne obdobie tehotenstva svojim strachom, krajsie obdobie v zivote uz nezažijes 🙂 samozrejne, ze budu pekne chvile aj s babom ale to je uz o inom 🙂 ja osobne si ale myslim, ze ked si to raz zazijes a nebude to take katastroficke ako si to teraz predstavujes, tak raz dva zabudnes aj na bolest a budes chciet aj dalšie 🙂
@balikova ja si radšej zaplatim cisarak v úplnej anestéze a som si viac než istá že tie bolesti potom lepšie zvládnem 🙂 neviem si predstaviť rodiť 6.5 hodiny a viac desí ma to už teraz dieťa ne dieťa toto je týranie ženy .. A keďže som mlada, zahojenie jazvy zvládnem lepšie ako staršie ženy .. Deti milujem ale pôrod a kojenie sa mi hnusí už teraz .. Proste mam z toho panicky strach ..
@asocial no vidim ze to mas podobne ako ja 🙂 prvy porod bol poterminovy, vyvolavany, druhy vyzera byt detto. ty hovoris ze by si uz na vyvolavacku nesla... nebala by si sa toho rizika, ze kazdym dalsim dnom sa nieco moze stat ? bo ja uz opat prenasam a som zvedava ako to dopadne, rada by som bez vyvolavacky lebo to bol celkom brutus 🙂
No neviem,ja som stále v tom, že bolesť pri pôrode je úplne niečo iné ako bolesť niečoho zlomeného,zuba..atď....vieš že je tu,ale vieš že skončí a že vďaka nej ťa čaká niečo krásne...ja osobne som na ňu zabudla na druhý deň,mala som aj vyvolavacku. Ak sa chceš pripraviť,prestuduj čo to dá,ale na všetko sa pripraviť nevieš nikdy....takže len si veriť trošku,tešiť sa čo z toho vzíde a mysliet na to, že je to len na chvíľu...potom prídu väčšie starosti...
@sasenka522 uprimne, strach ma velke oci. Je to len 6,5 hodin (mozno 3 a mozno 20). V kazdom pripade, je to cca jeden den. ano, mozno nekonecny jeden den. Ale stale je to len jeden den a to je nic v porovnani s celym zivotom. Vies kolko bolesti a trapenia ta v zivote este stihne? Aj s babatkom. Kolko sa mozno este natrapis - s uspavanim, papanim (nehovorim len o kojeni), s posluchanim a s vychovou... a nejde len o fyzicku bolest. Popri tom vsetkom ti casom bude porod pripadat ako nic 🙂 Nemozes sa bolesti navzdy vyhybat a nechcem tym povedat, ze ju mas zbytocne vyhladavat. Ale v istych momentoch zivota jednoducho ma svoje odpodstatnenie a posuva ta dalej. Da sa na porod pripravit, absolvuj pripravu, cvic s epinom, kurz hypnoporodu, porozpravaj sa s dulou, vyber si porodnicu v zahranci... ale pracuj so svojim strachom. Ked sa takto zatnes, nie je to velmi dobry postoj do zivota. s babatkom ta stretne mnozstvo nepredvidatelnych situacii, nepojde vzdy zivot iba podla tvojich predstav. Najvyssi cas zacat sa na to pripravovat, pocitat s tym.
Chcem ta povzbudit k prirodzenemu porodu (pokial nemas vyslovene zdravotne komplikacie) preto, lebo je to ovela lepsie pre tvoje telo a najma pre babatko. Prechod porodnymi cestami, osidlenie "tvojimi" dobrymi bakteriami... to vsetko a kopu dalsich veci ma velky vyznam pre jeho imunitu, vyvoj... nastuduj si 😉
Drzim ti palce. O chvilu ma caka moj treti porod a ano, mam voci tomu respekt. Ale pred niektorymi vecami v zivote jednoducho nema zmysel utekat. Ovela vacsi zmysel ma postavit sa svojmu strachu, pracovat s nim. Moze ti to pomoct a posunut ta to aj v dalsom zivote. vo veciach, o ktorych teraz ani netusis, ze ta stretnu...
Necitala som celu diskusiu ale rada by som vedela preco si sa rozhodla mať dieťa keď mas pred pôrodom taky strach. Kazda ho mame,ja som otehotnela pomedzi pripravy na svadbu,vydavala som sa na konci 6 mesiaca a ked prisiel den D,tesila som sa! Najdokonalejsi zazitok za cely moj skoro 27rocny zivot. Jasne ze sa miesali pocity ake to bude,ci to bude boliet atd,no ver mi,nic krajsie vo svojom zivote uz nezazijes! Tiez som muzovi hovorila, že radšej pôjdem na cisársky no Bohu ďakujem, že neboli ziadne komplikácie a ze teda som ostala pri zdravom rozume a rodila prirodzene. Na bolesť zabudneš (ja som síce mala epi,no ta pomohla hlavne pri tlaceni a siti) ja som na ňu zabudla hneď ako mi dali malu na prsia.
@mimer pretože zo zdravotných dôvodov toto bude prve a posledne dieťa ktore budem mať a to, že sa bojim pôrodu, pardon to aby som potom nikdy nemala deti keďže sa bojim pôrodu. Bojim sa ho teraz v 20tke a bála by som sa ho aj v 40tke. Ak ma človek raz strach a panický strach z niečoho, nezávisí to od veku a iních faktorov... Tak ako sa panicky bojim výšok a uzavretých priestorov, tak sa bojím pôrodu a kto panicky strach nikdy nemal, nikdy to ani nepochopí.
Tiež som mala z pôrodu hrôzu . Aj teraz ju ešte mám 😂 ale za seba poviem že niekedy nepomôže len pozitívne myslenie, toho som mala na rozdávanie a nič z toho. Ak sa ešte niekedy rozhodnem pre dieťa tak jedine zazmlunit pôrodníka a muža k sebe. Inak nie. A to som dr. verila. Držím palce, zvládneš to 🙂
@sasenka522 myslim ze kazda sa pri prvom babetku boji pretoze nevie co ju caka.. Bolesti sa daju prezit pomocou epiduralu a spravneho dychania. Je moderna doba tak preco si nepomoct. Ja som sa bala nastrihu preto som si kupila ten balonik na cvicenie hradze aj ked vsetci okolo to odsudili ako zbytocne vyhodene peniaze a bla bla..jedina moja mama mi to schvalila nokolko po troch detoch je doslova zastopkana ako ponozka dodnes cika do jednej strany co ju krivo pozasivali ona sama mi povedala ze ked mi to nemoze ublizit a je sanca ze to pomoze preco to neskusit Asi mi to pomohlo psychicky ze som sa pripravila najviac ako som mohla neprekvapil ma ten tlak do krizov presne som vedela ake svaly zapojit pri tlaceni aj doktorka bola ustretova do posledneho okamihu cakala aby ma nenastrihla ale malinka sa zasekla trosku tak ma uplne nakoniec trochu cvakla ale iba zvonku a na jeden steh. Par hodin po porode som sedela v tureckom sede na posteli. Porod samotny netrval vobec dlho asi 5 x som zatlacila a mala bola na svete. Faza otvarania trvala par hodin ale pomocou teplej sprchy a fitlopty sa to dalo vydrzat aspon dovtedy kym mi mohli pichnut epiduralku.. Potom uz to islo rychlo. A ked mi dali malinku tak som uplne zabudla ze nejaky porod bol
@sasenka522 to by si si musela zazit, tazko ta presviedcat, 6.5 hodiny trval cely porod, tie najvacsie bolesti taku hodinku a pol.. Za mna je lepsi ten prirodzeny porod, aj pre babatko, ked mi ho polozili na brucho zabudla som na vsetko a bola som na seba nesmierne hrda.. Pre mna bol najhorsi pobyt na pooperacnej izbe, cely den len lezat a pozerat na biely plafon, no katastrofa, bez navstev, nekonecny den, este aj teraz mam z toho hrozu, ked si na to spomeniem..
Ja ako prvorodička som sa bála. Tvárila som sa, že som nad vecou, ale bála som sa a šla som do nemocky úplne odovzdaná tomu, že oni vedia, čo robiť. No chyba. Bála som sa volesti, nechala si pichnúť epidurál, zastavilo mi to porod a celé všetko bolo zle. Asi 5minút ma delilo od akútneho cisárskeho. Pri druhom porode som sa už nachystala. Mne veľmi pomohli videá aj z českých nemocníc, kde sú porody prirodzene vedené, pozrela som si niekoľko hypnoporodov a bolo to krásne. Pohoda, pokoj, áno aj bolesť, ale to k tomu patrí. Po skúsenosti s prvým porodom mi manžel oznámil, že mi zaplatí súkromnú nemocku, takže som mala presne čo mi bolo treba, pohodu, pokoj a muža nonstop pri mne. Porodila som bez epidurálu na 1zatlačenie a 1 kontrakciu. Šitie bolo, lebo pri prvom porode som mala hotovú výšivku a pri druhom mi tá jazva praskla, ale úplne v pohode. 2 hodky po porode som behala po izbe, spolubývajúca na mňa kukala ako puk. Takže za mňa 1.nebáť sa 2.keď sú možnosti, skúsiť rodiť niekde, kde ti umožnia rodiť prirodzene. Pokiaľ ide epidurál, mám koooopec kamošiek, ktorým to veľmi pomohlo, moja skúsenosť je zlá. Keď som rodila bez epi, mala som pocit, že telo si samé pýta, čo mu treba. Bola som unavená, ale vedela som, že keď si ľahnem, spomalím to, ja som vkuse mala potrebu chodiť a hýbať bokmi. S epidurálom som necítila absolútne NIČ.
@sasenka522 Neviem preco si myslis a vseobecne mylne panuje nazor, ze cisarsky je uzasny, bezbolestny vs. prirodzeny porod. Ja som mala cisarsky, robil mi ho profi doktor, ale to co si myslis, ze ked "to priochadza k sebe" neboli. Ved to je brusna operacia a to od kedy operacie nebolia? Tie muky v bolestiach na JIS-ke, nevladzes sa postavit par dni, o WC ti ani nebudemi hovorit, som skriabala steny este 3 tyzdne p nom a to este raz, bez komplikacii krasne hojenie. Mala som spinalku a to keby si videla tie zienky v uplnej anesteze, ktoru si ty chces zaplatit: Ubolene, opuchnute, niektore nemohli vstat 3 dni. Ja budem rodit onedlho, asi prirodzene, ale idem do toho, lebo viem co je sekcia a uz nie, len z vaznych dovodov.
sasenka522
Mila Saska, prvy x sa vyjadrujem v nejakej diskusii...necitala som ju celu, ale mam pocit ze potrebujes trosku podporit.
Ja som 1x rodila min. rok vo februari a teraz koncom oktobra ma to caka po 2x.
V prvom rade kazda zena ti moze povedat len vlastnu skusenost, niektore su lepsie, ine horsie.
Nebudem ti klamat, ze to neboli, ALE, musis si verit, musis verit ze to das a hovorit si ze ked to zvladlo milion zien pred tebou, tak to das aj ty.Hlavne je pocuvat lekar. personal, neboj, oni vedia co robia, nie si prva, ani posledna ktoru odrodia. Mne pomhlo ist aj na predporodnu pripravu v nemocnici v ktorej som rodila, tam ti vsetko vysvetlia a ukazu, aby si vedela co ta caka.So mnou bol pri porode manzel, ktory mi bol velkou moralnou oporou, ale to uz zalezi na kazdej, co je pre nu lepsie.
Hlavne sa neboj, dychaj, pocuvaj co ti vravia a ver vo svoje telo- na to bolo stvorene...A ver ze vsetko dobre dopadne.A nech to bude akokolvek dlho trvat,neboj, ty to das.Ja ti verim a ty si musis tiez.Prajem nech ti vsetko dobre a rychlo dopadne a este pekne tehulkovanie. Drzkaj sa!
@domculik aj druheho som prenasala..Prveho mi pichli vyvolavacku zbytocne, kedze som mala uplne svoje kontrakcie, len som sa neotvarala..potom mi dali cipok, ze do dvoch hodin porodim..skoro som zomrela..taka bolest, nic prirodzene, len nonstop bolest, ktora trvala po podani cipku takmer 12 hodin ten porod si ani velmi nepamatam...Druhy mal podobny pribehe, svoje kontrakcie, sli sme do porodnice, kde som mala stastie na personal, ktory povedal, ze radsej nech idem domov, lebo hlavny lekar by mi urcite zs dal vyvolavacku..tak som sla potom falosne este raz, a do tretice som po prichode do porodnice porodila do 1 hodiny🙂 .Prvy po termine 7 dni, druhy 4....Ale nikdy nevies...Kazdy porod je iny...drzim palce
@sasenka522 ak si myslis, ze cisarsky je riesenim a vyhnes sa bolestiam, tak si na velkom omyle. Nie na srandu sa prirodzeny porod vola "prirodzeny". Po prirodzenom porode sa ti ulavi prakticky hned a z hodiny na hodinu je to vyrazne lepsie, najneskor na druhy den uz fungujes v podstate normalne. Po cisarskom aj niekolko dni nevstanes z postele a bolest citis cele tyzdne. Nehovoriac o tom, ze ak je prirodzeny porod mozny, je to ten najlepsi start do zivota, aky svojmu dietatu mozes dat
@sasenka522 bol uplne lahky a skvely...predtym som sa bala...ale ked to prislo, islo to ako po masle, kontrakcie sa dali zniest bez epiduralu, a tlacenie dietata uz nebolo VOBEC, vazne vobec, ked zacala kontrakcia iba trebalo potlacit a tym padom nic nebolelo, a vobec som nevedela kedy maly vysiel....ked som odchadzala z porodu do izby som chcela ist peso, citila som sa hned fit....ano, neviem cim to bolo, ale mala som totalne lahky porod...a zelala by som taky kazdej
Aj ja som mala strach, ale ked som tam uz bola, akoby ma preplo a len som vedela, ze to musim zvladnut, mala som zodpovednost za drobceka. Pravda ale je, ze som mala epidural a to ma tak nejak ukludnilo.Oba porody, hlavne ten druhy bol absolutne rychly a v pohode. Pri druhom ma prijali o 13.00, stihli akurat napichnut epidural a o 15,15 este doktorke viazali tu gumenu zasteru a maleho ledva zachytili.Ani mi druhu davku nestihli dopichnut.A dnes si uz tu bolest ani neviem pripomenut.
Urcite to zvladnes, male sa von dostat musi a jediny kto mu moze pomoct si ty. Nikto iny to za teba neurobi, tak ked sa na to tak vnutorne pripravis, pojde to lahsie.Drzim palce 🙂
@sasenka522 k tomu cisarskemu v celkovej. . Mala som akútnu sekciu po takmer 23 hodinách, nevládala som už ani stáť na nohách a predsa to nešlo. Ale nie o tom som chcela. Vieš aký hrozný je pocit keď sa zobudíš na Jiske, nevieš ako to všetko dopadlo, chceš niečo povedať a ani sa ti nedá (pretože po celkovej budeš zahlienená, hrdlo podráždené z intubácie a chce sa ti kašľať ale nemôžeš lebo máš ranu na bruchu)? Tešila som sa na ten okamih keď mi moje prvé a možno aj posledné dieťa položia na brucho a ja si to budem môcť navždy zapamätať. A teraz mám len spomienku na to ako mi ju doniesli ukázať, len na 2 minúty po 11 hodinách :( hrozne som sa pôrodu bála ale keď to na mňa po tej vyvolávačke prišlo, zrazu som sa tešila že konečne uvidím svoje bábätko a na nič iné som už ani nemyslela. A uvidíš, zvládneš to. Všetky mamy to zvládli 🙂
Nie nemyslím si, že cisarak je ľahší ale viem ako to bolí keďže ženy v mojej rodine si nim prešli a každá už po 2 týždňoch behala ako by nič nebolo a to, že na neho chcem ísť aj ja, nemení nič na veci, že to boli a boli aj klasicky pôrod a klasickeho alebo prirodzeného pôrodu sa bojím ako čert kríža.
@asocial jo presne viem o com hovoris v pripade tych nonstop bolesti pri vyvolavacke... 🙂. ja som prveho prenasala 10 dni, co bolo max. v porodnici v ktorej som rodila... a aj ked by som tiez uz teraz vyvolavacku nechcela, bala by som sa to nechat na prirodu po tych 10 dnoch prenasania, tam uz to riziko komplikacii rastie... dakujem ze drzis palce, dufam ze to dam aspon tak uspesne napokon ako ty 🙂
@vcerajsia presne to tak citim aj ja, tiez som mala akutnu sekciu, lebo mala sa zacala pytat skor, bolo to v noci, bola som vystresovana a ked ma prebrali vobec som sa necitila ako mama, dceru som videla dokonca este neskor ako ty, lebo bola mensia a hned ju supli do inkubatora, takze mi ju len manzel ukazal na fotke.. A ta bolest brucha pri kaslani, presne ako pises.. Pre mna bol cisarsky strasny, to umyvanie sestrickami na pooperacnej, br, stale ma trasie ked si na to spominam.. Tiez som si pred tym vravela radsej cisarsky, ale po odzitom prirodzenom porode by som aj prvy zamenila, tie dve hodiny s babatkom hned na sale su na nezaplatenie..

@bielavila ja som ju citala pred 3 rokmi ☺️ ale urcite vie zenu velmi prijemne naladit na prichadzajuce obdobie materstva 😉