icon

Ako ste zvládli pôrod ?

sasenka522
14. jún 2018

Ahoj žienky, mam panicky strach z pôrodu a chcem vedieť ako ste to zvládli vy. Mňa čaká pôrod až v decembri ale už teraz sa ho veľmi bojím a to som ešte len vo 4tom mesiaci. Mohli by ste mi prosím napísať ako ste to zvládli vy ? Ďakujem ..

sandrinne
14. jún 2018

@sasenka522 mne najviac pomohla knizka o hypnoporode, perfektne na zvladanie bolesti a pracu s telom, urcite odporucam

sevilia
14. jún 2018

prvy porod vyvolavany, 11 hodin hroza kontrakcie od prvej v 2oj minutovych intervaloch... bolo to hrozne. pri druhom tehotenstve som doslova fobiou z porodu trpela, nemohla som spavat, no strach cisty a to som po 3 rokoch od prveho otehotnela... a druhy?? uz ma sice tiez hospitalizovali tiez skrz prenasanie, no pomohol hamiltonov hmat na dva krat a do 7 cm som so smidchom prechodila kontrakcie, absolutne ziadna bolest, neverila som ze rodim a ked mi
prepichli vodu tak som si spomenula na pvy, bolesti brutal, ale za 1,5 hodinky bol maly vonku, takze druhy ako nic ;)

klauriss
14. jún 2018

Ja som na bolesť ešte nezabudla a mám to v živej pamäti 😂😂 masakeerr to bol

melania1
14. jún 2018

aj ja som mala paniku...a tyzden pred prvym porodom som fakt uz pomaly nespavala, plakavala, strasne som sa bala... nastastie som mala rychle porody bez komplikacii. bolesti som samozrejme zvladala tazko, hlavne pri prvom porode- ale ked som uz tlacila, tak som sa proste zatala a povedala si, ze teraz nesmiem mysliet na seba, ale na dieta, co ide von a proste som tlacila co to dalo🙂
a pri druhom som si zas pri kazdej kontrakcii hovorila (v hlave) " noo, pod, super, tlac sa von, skvele..." a neviem, ci to pomohlo, ale ledva sme stihli prist do nemocky🙂
jedina moja rada, nemysli na to, ked to pride, tak to bude a nestresuj vopred. viem, ze sa mi lahko hovori, ale je to tak. Proste prides a budes sa riadit pokynmi personalu🙂

siasis
14. jún 2018

Ja som mala super porody mam 23 prveho sme sli do TN rodit o 15 kontrakcie v aute bolesti presli sme 40km na prijne mi odtiekla voda a 16:50 bol na svete 🙂 bolelo to samozrejme myslela som ze vystupim z auta a odrodim na diAlnici ale mna zobrali hore vytahom na voziku priatela poslali peso a uz mu len dvere otvorili ze nech di ho ide pofotit ;) bez epi bez klidtyru....a druhy kontrakcie o 22 boleloo presla som peso do porodnice este mi
hovori sestricka ze pani aspon kricte potom si ti chlapi myslia ze to neboli 🙂 na 5 prstov otvorena a 23:26 druhy drobec na svete ;) bez epi bez klis
tyry

zuzicka122
14. jún 2018

@sasenka522 neboj sa!!!! je to vela o hlave. ja osobne som chodila na pripravu a cvicenie sem tam a tam sme sa o tom s porodnou asistentkou rozpravali. A ona prizvukovala ze nemame mysliet na bolest alebo strach, ale na to, ze s kazdou kontrakciou je k tebe babo blizsie ak blizsie 🙂 mne to ozaj pomohlo, ja som sa do porodnice tesila, (ked sme boli na obhliadku, tak si vravim, uz aby sme tam boli ) a tak to aj slo... aj ked porod trval dlho, 22 h, tesila som sa a myslela pozitivne, preco strach?? ved to male sa k tebe tesi a ty nan tiez 🙂 a konecne sa stretnete. vobec sa nemas preco bat. boliet to boli, ale ozaj to ma ta priroda tak vyriesene, ze na bolesti v momente zabudnes, ked budes mat male v naruci.... este raz, je to o hlave!!! tes sa ;)

siasis
14. jún 2018

@kvojtanikova vystizne :D tiez som na koze ze musim ist na wc a to uz pomaly slo von ;D a oni ze kam by ste chodili ked ide hlavicka ;D

ivulik2311
14. jún 2018

Dva vyvolane porody, rok po sebe. Obaja krpci vyse 4 kilo...pri oboch prasknutie vody, hrozne kontrakcie potom 😱😱😱 pri prvom v kontrakciach hodinu a samotny porod pol hodinu a pri druhom az dve hodky v kontrakciach ale zato porod len 10 minut.

zuzanka2411
14. jún 2018

@sasenka522 ja som mala tiez panicky strach, a to fakt ze panicky, ale poviem ti najlepsie co moze byt je, ze sa na ten porod budes tesit..prijmes skutocnost, ze je to prirodzena vec a ze vsetko dobre dopadne 😊 ja som pila cajiky z alchemilky a z ostruziny a stale som si vravela ze to bude dobre, ze to zvladnem/e..porod som mala tazky, dlhy..ale...bez komplikacii!! Napriek tomu vsetkemu nanho spominam s laskou a bol to najkrajsi zazitok v mojom zivote..mala som pri sebe muza a bez neho by som to nedala..ak mas tu moznost vezmi si muza k porodu tiez..mat tam ,,svojho" cloveka ktoremu mozes nadavat 😆 kricat alebo ti poda vodu, pomoze vstat a pod.je veelmi velkym plusom...uzivaj si tehotenstvo kazdym dnom-pokial sa citis dobre a nemas zdrav.problemy..nastav sa psychycky na ten moment ked uvidis svoje malinke..pre zenu je to prirodzena vec.. das to!!! Drzim ti palce a prajem ti porod bez komplikacii aby si bola v poriadku ty aj male..😊 bolest, nech je akakolvek tu prezijes 😊

zuzanka2411
14. jún 2018

@ivulik2311 az dve hodky? Ja som mala kontrakcie 25 hodin kazdu minutu kontrakcia 😆

montemotherone
14. jún 2018

@sasenka522 všetky sa boja, to je normálne 🙂 Život je taký. Aj krásny aj bolestivý. Pozri si niečo o hypnopôrode. Choď na cvičenia pre mamičky. Bývajú aj priamo v nemocniciach, s pôrodnými asistentka mi... Keď sa pripravíš, možno ťa to trochu upokojí 😉 A hlavne sa stretneš s inými "čakatelkami", a zistíš, že nie si sama 🙂

kaya7
15. jún 2018

kazda sme ina, niekomu pomoze nevediet radsej nic, niekto sa potrebuje pripravit. ja som ten duhy pripad, potrebujem vediet, do coho idem,tak som chodila na pripravny kurz. pomohlo mi najma ze som vedela ako predychat kontrakciu,do akej polohy sa dat. a co sa tyka strachu - ja som sa nebala priamo porodu, skor som mala obavy, ci bude babo ok. a tak som si kazde rano odkedy som bola tehotna hovorila: dakujem za zdrave dieta. pomohlo mi to udrzat sa v klude. mozno si skus nieco take hovorit o porode.

jennyf88
15. jún 2018

@kathy93 u mna to tak zaručene je. Pôrod bol pre mna strasak, kým som este nebola tehotná a kým som nerodila. Samotný pôrod je v podstate uz nic, je to rychlovka, chceš len tlačiť, prvá doba je náročnejšia, ale ak je žena kľudná, nájde si vhodnú polohu a pekne dýcha, pekne tým prejde. Najlepšia poloha je ta, kde pôsobí gravitácia. Najskôr som ležala na posteli, ale bolo to k nevydržaniu, chodiť som nevládala, tak som si čupla na zem, rukami som sa opierala o posteľ a to bolo najlepšie. A potom sprcha. Neverila som tomu, ze to pomôže, ale je to tak. Aj ked kontrakcie v sprche nezmyjes 😆, ale je to prijemne, trosku sa uvolnis pri tom. A potom uz len počúvať asistentku alebo lekárku, oni presne povedia, co máš kedy robit a hotovo. Maly človiečik uz plače na svete 😉 kazdej budúcej mamine odkazujem, ze strachovanie sa popredu je to najhoršie, co môže žena pre seba urobiť.

l1991
15. jún 2018

Ja som mala prvy porod dlhy, ako prvorodicka som sa vobec nebala, nevedela som do coho idem.
O 1 v noci mi prsaskla voda a o 3 rano sme sa dostali do porodnice. Za 18 hodin po prasknuti vody mi nabehli kontrakcie raz silne raz slabe. A maly sa narodil az skoro za 26 hodin od odtecenia vody. Neviem ci som mala nastrih alebo ma len maly potrhal ale mala som par stehov, ktore som si cca na 10 den dom roztrhla. Kedze porod trval vcelku dlho bola son vycerpana nevyspata a absolutne som nevnimala po porode. Bola som vcelku mimo vycerpana 3 dni potom uz to bolo ako tak ok.
Druhy porod bol ovela iny a lepsi. Druheho som sa bala velmi vela lebo som vedela co ma caka. Chcela som EPI, prenasala som 8 dni den predtym som bola na poradni. Den na to som pocas dnq pocitovala mierne bolesti sle nepripisovala son tomu pozornost lebo som vlastne ani nevedela ako to ma boliet kedze prvy porod bol iny. K veceru som uz trocha zneistila a zacala pozerat na hodiny aky je interval bolo to neravidelne. O 19 som si dala vanu a potom sa to rozbehlo odisla mi hlienova zatka a bolesti boli pravidelnejsie. Ale stale som vravelw ze mame cas. O 21 som uspala starsieho syna a uz u neho som predychavala 10,7 min intervale. Ked som vysla von tak zrazu boli len 5 minutove tal teda sme usudili ze asi je na case. Tak sme isli v aute boli uz len max 3 minutove. Cesta trvala do 30 min. Ked sme tam prisli boli tam dalsie 2 na vysetrovni tak som musela pockat no nastastie vysla sestricka sa spytat ako som na tom no uz som mala len 2 minutove intervale. Tak sme isli rovno na salu kde ma doprijamli, mojlp byt nieco po 22 hodine. A maly sa narodil 22:30 bez nastrihu, potrhania a to mal 4200g.

Neboj sa toho, nemysli na to, ze bude hrozny ale skor pekny a hlavne tady alebo kdekolvek inde necitaj strasne scenare a pribehy. A ak je to mozne nech je s tebou partner alebo niekto pri porode, pomaha to.

P.S. EPI som samozrejme nestihla🤣

kallanchoe
15. jún 2018

@didaa to nebolo pre porovnavie😉 ale teraz uz musi ist von ked je dnu😀

vandica
15. jún 2018

@sasenka522 ahoj, viem, ze reci typu zvladli vsetky, zvladnes aj ty, su neni povzbudive, ale je to naozaj tak. Zvladnes to, pretoze to zvladnut proste musis. Sme na to jednoducho stavane. Ja som sa porodu bala este som ani tehotna nebola, aj pocas tehu som sa bala, a ked som isla na vyvolavacku, som sa nevedela dockat, jednak som to chcela mat za sebou, a jednak som to chcela zazit, ze co je to za bolesti, tie pocity, to stastie atd. Rodila som 20hodin, 4hodky som mala konttakcie kazdych 5min, potom kazde 2min, a poslednych 6hodin som mala kontrakcie vkuse bez prestavky, bolest neutichla ani na minutu. Epidural mi nezabral ani trosku. Bola to neskutocna bolest, ktora sa neda opisat, naozaj to neviem k nicomu prirovnat, pretoze som nemala bolesti ani do brucha, ani do krizov, ale do panvy a do stehien. Bolo to ako keby ma niekto natahoval na skripci. Tie kontrakcie ma ani vobec nenutili tlacit, lebo som nemala tlaky do konecnika. Ale tlacila som ked prisli, cakala som kedy mi povedia ze uz mozem a bude po tom, no maly nie a nie von. Mala som strasne pocity, ze som neschopna porodit vlastne dieta, co ma este viac vystresovalo. Nakoniec aj tak sekcia ( bola pre mam vykupenim). Tych 6hodin bolo nekonecnych, minuta trvala hodinu. A poviem ti, ze aj napriek takemuto porodu, ma od druheho tehu viac odradza tych 9 dlhych mesiacov ( bolo mi stale zle, stale nejake problemy) ako tych 20 bolestivych hodin. Ako prvorodicke si myslim, ze aj ked ta hocikto bude ukludnovat, aj tak budes mat strach, to proste musis zazit. Ale urcite sa nemusis bat, ze to nezvladnes 🙂 zvladnes 😉

reklamka
15. jún 2018

Akokolvek to bolo zle atd, na vsetko som v sekunde zabudla. 🙂 Stalo to za to.

basska_b
15. jún 2018

Ja som už aj zabudla, aká tá bolesť bola presne. Len viem, že to nebolo nič hrozné, aspoň nie u mňa. Epi som nechcela, tie kontrakcie prichádzali pravidelne, v posledných 3 hodinách ma už dvíhalo na tom kresle trochu, ale keďže to bola pravidelná a rovnaká "bolesť" (skôr by som povedala tlak), tak sa to dalo pekne predýchať. Nebála som sa, lebo nie som človek, čo stresuje. Spolubývajúce mi hovorili, že ako môžem byť taká kľudna pred pôrodom :D bola som totiž 2 dni na rizikovej gravidite, lebo mi vyvolávali týždeň po termíne. Ja som to brala ako vytúžený záver toho tretieho trimestra, ktorý kvôli vyššej váhe nebol nič moc vzh Malička bola nakoniec v nejakej zlej polohe, lebo hoci ma nútilo tlačiť, tak hlava nešla dole. Tak musela ísť sekciou. Jedinýkrát čo som povedala au bolo, keď mi sestra tlačíla brucho, lebo malá bola zvalena na jednu stranu. Už to bolo pre mňa vykúpenie :D

melisa2018
15. jún 2018

Ja budem rodit o mesiac mam velky strach a to uz budem rodit po druhy raz, prosim viem mi niektora poradit ci je druhy porod lepsi? Moj prvy bol dost ťažký a bolestivy, rozmyslam nad epi ale neviem sa rozhodnúť, prosim poradte mi

tinaa64
15. jún 2018

Tak ako sa babo dostalo snu tak musi ist aj von...prvu som rodila 24 hod.od prvej kontrakcii...druhu 6 hod.od prvej kontrakcii..obe som rodila dobrovolne bez epiduralky....bat sa nemas coho...neviem na co sa stresujes uz teraz.....strach ti k nicomu nepomoze iba uskodi...tak ako si to mastavis v hlave tak budes rodit...mysli pozitivne...nie si prva ani posledna kt.ide rodit.chapem ta..aj sa som mala obavi z toho alw nie 4mes.ale povedala som si ze nejak to dieta musi ist von a stres mi nepomoze...zvladnes to neboj...kazdy porod je iny...kazda ho preziva inak..jedna ma tazky a druha lahky.kazda ma iny prah bolesti..pri najhorsom ak budes citit ze to nebudes zvladas das si pichnut epidural.....len emcitaj katastrofalne scenare lebo ta to uplne vystrasi..klamat ta nebudem..boliet ta to bude...NEBOJ SA...ZVLADNES TO...vsetko dopadne dobre..drobcekpvi nepomoze ten tvoj stres..musis verit sebe aj jemu..ze to zvladnete obaja...drzim palce..a prajem rychly a bezproblemovy porod...😉😉

gondyo
15. jún 2018

gelsemium...opýtaj sa v lekárni...

reklamka
15. jún 2018

@tinaa64 - strachu v sebe nevies rozkazat, to, ze jej napises, ze neviem preco sa stresujes uz teraz, jej nepomozes... nevies si takto rozkazat. proste sa bojis...

tinaa64
15. jún 2018

@melisa2018 u mna bol druhy porod kratsi ale pre mna bolestivejsi..prvu som rodila 24 hod.od prvej kontrakcii a druhu 6.5 hodin...ale mne pri prvej urobili hamiltonov hmat pichli plodovu vodu.a to som bola este 6 dni pred terminom...v noci odtiekla zatka rano som sla na kontrolu a dr.povedal ze urobi ten hmat a ze este v ten den porodim takma poslali domov s tym ze o 15:00 mam prist ..od 12-tej som mala kontrakcie a porodila som o 18.30...voes si predstavit ten sok ked mo to povedal..vobec som to necakala ..takze da sa povedat ze moj druhy porod bol vyvolany a mozno aj preto ma to ovela viac bolelo ako pri prvej...pri prvej mi picchli vodu a dali oxytocin...rodila som tiez cca tyzden pred terminom..ale ro uz som mala zalenu plodovu a v papieroch napisane ze som porodila v 40 tt..zrejme zle vypocitany termin..prva mohla byt narodena iz 24.12..ale poslali ma domov tak som este celu noc bola vbkontrakciach ale 25-teho sme iz volali sestricke ze uz sa to neda ..kontrakcie boli kazdych 5 min..o 10:00 urobili prijem a o 17:30 bola dcera na svete

bielavila
15. jún 2018

@andreadanisova prosim ta a ma vyznam si to kupit ked zena rodi sekciou? Asi nie co?

tinaa64
15. jún 2018

@reklamka ale jej abi drobcovi to nepomoze....a je to zbytocne sa syresovat iz v 4 mes.ved do porodu sa zblazni z toho...beriem ze zeny maju obavi ved aj ja som mala...ale stresovat sa a mat strach z porodu este len na zaciatku tehu nieje dobre...a citat rispevky o tom ake mali ine zeny tiez noeje dobre...lebo kazdy porod je iny aj kazda zena ke ina...autorka ech si uziva tehotenstvo namiesto strachu..to jej ovela viac prospeje...a a to ze ma strach sa nic nezmeni..porodit musi...aj ja som mala strach ked som uz rodila..a ten strach a stres mi sposobil to,ze raz som bola otvorena na 6cm a potom na 4 cm..a to som lezala uz na koze s tym ze isem tlacit ale vdaka stresu a strachu sa este cakala kedy budem na tolko otvorena aby som uz mohla tlacit...takze sa mi to len predlzovalo..a to len kvoli stresu a strachu...mat strach z porodu je uplne zbutocne lebo nikomu to nepomohlo..len poskodilo...napisala by som aka mala jedna porod lebo mala panicky strach z toho ale asi to nieje vhodne nakolko su tu zeny este pred porodom a nechcem aby sa stresovlo este viac..ja som jej to nepisala v zlom...ale v dobrom aby bola v pohodea hlavne nestresovala...kazdopadne..kazdej jednej prajem rychly a bezproblemovy porod.😉😉😉

ankare
15. jún 2018

Silno drzim palce! Urcite vsetko dobre dopadne!

reklamka
15. jún 2018

@tinaa64 - vsetci vieme, ze to nie je dobre, ale proste si nerozkazes. 🙂

szana
15. jún 2018

Ja rodim o 2 m, prvy cisarsky, teraz to pojde asi prirodzene, nechcem o tom ani citat, ani pocut, tiez mam zmiesane pocity. U nas je uz epidural bezplatny a uz na zaciatku tehu som si povedala, ze ak pojde prirodzene, tzak s epi. Asi som naivna, ked takto rozmyslam, ze dam si epi a nejak to dam? Neviem si totiz predstavit ako to prebieha. Je epidural riesenie na strach z porodu?

tinaa64
15. jún 2018

@reklamka ved to je jasne..no nepomoze si....musi si to ona sama v hlave nejak nastavit..zvladne to ...ci uz s epi alebo nie..ale da ro tak ako kazda jedna😉

katarinka363673
15. jún 2018

Ahoj, ak ti mozem poradit, daj si pichnut epiduralku cim skor, ked kontrakcie este nie su silne, bude tp lahsie pre teba aj pre anesteziologa. Ja som si ju dala pichnut ked som bola otvorena na 2 ci 3 cm, kontrakcie boli este velmi zvladnutelne. Cely porod v pohode, robila som si make up, pozerala serial 🙂. Nemusis zbytocne trpiet, zijeme predsa v 21. storoci 🙂