Ako to prebieha na oddelení šestonedelia?

barbora19911
6. okt 2022

Ahojte ...zaujíma ma či je oddelenie šestonedelí povinné pre všetky ženy ? Na 6 nedeli ? Moja kamarátka rodila pred týždňom a lekár jej povedal že bude musieť ostať až 6 nedelí bez muža rodiny atď ..po koľkých dňoch ide žena domov ? ja si to teda neviem predstaviť ...po narodení dajú bábätko rovno mamke prebaľuje aj kŕmi hneď po pôrode mamka ?

pondelok01
6. okt 2022

@barbora19911 vacsinou sa ostava 3 dni, ak ma komplikacie dieta alebo matka, tak dlhsie. Urcite po beznom porode bez komplikacii nezostava v nemocnici 6 tyzdnov.

veronika3110
6. okt 2022

@barbora19911 samozrejme, že tam žena musí byť.. veď žena po pôrode patrí na to oddelenie, kde sú na to školené sestry, lekári a ktorí sa tam tomu venujú.. čo má ísť žena na interné oddelenie, alebo geriatrické?? nechápem... a to, že tam je bez muža a rodiny, je myslím logické.. sú tam predsa aj iné ženy po pôrode, načo tam má byť celá rodina? Max. tak návštevné hodiny, ktoré sú teraz skôr zázrakom, keď niekoho pustia dnu...
Ak nie sú problémy, na 4. deň väčšinou ide žena domov...teda napr. porodí v nedeľu a vo štvrtok ide domov.. určite to kamoška zle pochopila, určite neostane v nemocnici 6 nedelí, to žiadna poistovňa nepreplatí :D
a po pôrode ukážu sestričky všetko čo treba ako robiť.. a samozrejme, že kŕmi mama, veď to dieťa kojí a sestričky pomáhajú so spustením laktácie.. ja som mala sekciu, tak kvôli hojeniu a jazve mi malú nenechávali.. len na pár hodín a potom ju vzali.. celú noc som ju mala až poslednú noc, ked sme už na druhý deň šli domov..

deti95060810
6. okt 2022

kdeže 6 týždňov ..a kto by to choval, kto by to financoval.
o 4 dní domov - ak sú matka a bábo v poriadku.

pribinak
6. okt 2022

@barbora19911 kamoske zrejme zle doktora pochopila. Určite nebude v nemocnici na oddelení 6 týždňov.

Ak je všetko ok, tak po 3-4 dňoch ide mama s bábätkom domov

petamich
6. okt 2022

u nas v BA UNB pustaju 72 hodin po porode ak neboli komplikacie a islo o vaginalny porod - pro cisarskom myslim o den dlhsie sa zostava, ine su samozrejme predcastniatka a komplikacie ako zltacka a pod. vtedy je mozne, ze aj dlhsie ale pri "obycajnom" porode bez komplikacii ci uz cisarsky alebo vaginalny som nepocula, ze by niekto zostaval dlhsie

a napr. v BA je rooming in, cize po vaginalnom porode ti dieta hned prinesu na izbu na 600N a starostlivost je na tebe ale ukazu ako kupat napr. a pod ale asi zavisi od porodnice

basska_b
6. okt 2022

Kukni na facebooku ambulantny porod... dieta musi zostat 72 hodin kvoli niekolkym vysetreniam, ale su zeny, co si to vypapulovali a sli domov aj s babom a na vysetrenia potom prisli autom resp. pediater spravil. V Ruzinove hovorili, ze ked zena vie chodit, ist na WC, nema horucku, sono maternice je ok a nema dalsie nejake problemy, oni zenu pustia. Ale dieta zostava... na Kramaroch ked som bola, tam mi zdoraznovali, ze babo pustaju, ale ja som po sekcii a mam zostat. V Ruzinove zas, ze mna pustaju, ale mala mala CRP vysoke a chcu jej spravit daky vyter este. Hlavne netreba odist bez vedomia zdravotnikov, aspon reverz treba podpisat. Inak neni narok na ten prispevok pri narodeni dietata 830 eur.

zobaka
6. okt 2022

co by tam zeny robili akoze 6 nediel 😀 prepac zasmiala som sa, ved to som uz aj zabudla, ze som rodila a bola v starom rezime so vsetkym, co k tomu patri, bola som prepustena po porode na druhy den domov (2 dni v porodnici)

basska_b
6. okt 2022

To sa len tak vola ze sestonedelie, spravny vyraz je "nedielka" a potom "sestonedielka", sestonedielkou si min. 3 dni v porodnici a potom zvysok casu doma

tosomja
6. okt 2022

@barbora19911 kdeže 6 týždňov. Šestonedelie sa to len volá, 😃 zostaneš 3 dní keď sa nič nestane. Bábätko buď ti dajú hneď alebo na druhý deň po sekcii.
Ja som aj po sekcii mala hneď len čo mi dotiekla infuzia. Robila som všetko z postele. Kúpala mi sestrička. Rodila som v najväčšej "corone" čiže zákaz návštev. Ale zbehlo to rýchlo.

banderaska29
6. okt 2022

no tu sa musí hlbšie mladej pani vysvetliť výraz šestonedelie 😀

Šestonedelie preto - lebo po pôrode sa 6 týždňov telo čistí od pôrodu a dáva dokopy. mala by si byť 6 týdňov bez sexuálneho života, v tomto období som nepúšťala ani návštevy a za toto obdobie by ste mali byť s bábätkom zjednotení v kŕmení, spinkani, cca nastaviť si aspoň aký taký réžim (ale toto je indi-vindi).

v nemocnici si 3-4 dni, potom ideš domov 🙂

anjelikdianka
6. okt 2022

@barbora19911 Ja som rodila dvojičky sekciou 21.9 a 25.9 nás pustili domov.Šestodedelu asi myslel doktor 6 týždňov po pôrode bez sexu=bez muža.🙂

zuzanka.zuzu
6. okt 2022

ja tipujem, že máš okolo 11 rokov (dátum narodenie 19.9.2011?) a začali ťa zaujímať tieto témy 🙂 je to milé, nemusíš sa vyhovárať na "kamošku" čo nepochopila 🙂 žiadna dospelá ŽENA si nemyslí, že bude v nemocnici 6 týždňov 😉 na ostatné ti odpovedali vyššie.

jaskolka
6. okt 2022

Musela doktora zle pochopiť. Na oddeleni šestonedelia byť musí, ale obvykle sa púšťa domov po pár dňoch, ak nie sú nijake komplikácie.
Takmer všade je už rooming systém, teda bábätko je pri matke, a sestričky jej pomôžu, ak treba(kúpanie, dojčenie,) pripadne aj na nejaký čas vezmú k sebe na novorodenecke, ak je mama veľmi unavená a potrebuje si oddýchnuť.
No a to bez muža, zrejme mohlo znamenať, že v období šestonedelia sa žena hojí, čistí jej telo sa dava do pôvodného stavu, a je potrebné vynechať pohlavný styk

barbora19911
autor
6. okt 2022

@zuzanka.zuzu nie nemám 11 rokov 🙂 ..len som sa pýtala lebo Kamarátka naozaj rodila a rodila konkrétne v liptovskom Mikuláši a tam jej vôbec nič neukázali a rovno jej dali bábätko po cisárskom a musela sa starať čiže preto má to zaujíma ..ja sa len bojím že keď budem mať sekciu a bude to presne takto že mi nepomôžu nevysvetlia že budem musieť celé tie 3 dní sa starať o malô 🙂

barbora19911
autor
6. okt 2022

@jaskolka čiže úplne o všetko sa starajú sestričky keď je mama veľmi unavená ? A laktačná radi ohľadom mlieka ? A keď sa nespustí ?

barbora19911
autor
6. okt 2022

Ďakujem za všetky odpovede ❤️ som kludnejsia ❤️

veronika3110
6. okt 2022

@barbora19911 po sekcii žena ani nemôže vstať z postele prvé hodiny a na nohy vstáva za pomocí sestričiek, takze určite si vymýšľa kamarátka alebo ty.. okrem toho vieš si predstaviť že ti rozrežú brucho, zasiju a ty sa hneď vedelo postavíš a kúpes a prebalujes bábätko?? Donesu ti ho max na kojenie tie prvé dni…

barbora19911
autor
6. okt 2022

@veronika3110 nooo napr mne operovali žlčnik a slepé črevo a nie laraskopicky nie lebo boli tam komplikácie ..mala som 3 veľké rezne rany vratane otvorené cele brucho a musela som hneď po operácii chodiť a dvíhať sa z postele a nebrali na mňa vôbec ohľad ;) sestrička hnusná a vôbec nebrala do úvahy to že by sa mi mohlo niečo stať ...po príchode domov má partner musel nosiť na rukách na záchod kŕmiť lebo rana sa mi otvorila keďže sestrička bola taká aká bola ...najhorší zážitok v živote ..

jaskolka
6. okt 2022

@barbora19911 ono to funguje aj tak, že matka musí požiadať, ak potrebuje pomoc. Každá je iná, inak zo zvláda.
Ony sa hlavne prvorodiciek pýtajú, potrebujete pomoc pri tom a pri tom? Ukážu, vysvetlia. U viac rodičky už sa predpokladá že vie co ma robiť. Samozrejme aj ona môže požiadať o pomoc ci o to aby dieťa bolo nejaký čas na novorodeneckom. Logicky po sekcii s rozrezanym bruchom nebude hneď akčná mamina 🙂. Je to veľmi individuálne.
Ak sa mlieko nespustí, dieťa dostáva UM. Alebo môže mamička požiadať o dokrm bábätka. Ja osobne som tak bola pri synovi, jednoducho mlieko sa mi ešte nepustilo, malý reval na lesy, dali mi dokrm a pohoda. Potom už som mala doma mlieka, že aj ďalšie som mohla dojčiť. Alebo som povedala ze skrátka nech vezmú ho na noc ba oddelenie, bola som po dlhom ťažkom pôrode, chcela som si pospať.
Ja to volám, že všetko je na konci jazyka.

evica17
6. okt 2022

@barbora19911 no v Ruzomberku s ostáva 3-4 dní. Návštevy nie sú povolené. A po normálnom pôrode, prvú noc tá nechajú vyspať,bábätko je u nich,dalej už ak bábätko môže je u teba celyy čas a berú ho len na vyšetrenia. Po cisárskom si na jiske 24 hodín a dieťa ti len občas prinesú priložiť ale starajú sa oňho oni, tam ani nemáš kde mať dieťa.

evica17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikaeli
6. okt 2022

@barbora19911 to nie že je sestrička hnusná, že ťa nútila vstať, ona sa o teba práve naopak postarala, aby sa predišlo trombám a iným komplikáciám. Mám za sebou dve sekcie, obe deti sa narodili ráno a večer som si musela ísť umyť zuby 😉 a prejsť cez celú izbu, nac druhý deň ráno ma čakala sprcha. Aj vďaka tomu som sa doma dokázala pohybovať sama a obriadiť bábätko, aj staršie dieťa.

jaskolka
6. okt 2022

@evica17 neviem, v Košiciach mi rodilo veľa kamošiek, práveže opak vraveli, že až nútili im dokrm.
A zase keď raz si matka to pýta, tak ako môžu odmietnuť?

evica17
6. okt 2022

@jaskolka neviem, ja viem len zo skupiny terminoviek. že im nedali, asi ani nemali, mozno chceli byt children friendly nemocnica a podporovat kojenie. ja by som si nabalila UM aj s flaskou vlastne, ak by som vedela do coho idem, ze nedavaju.pripadne dala doniest.
ale napr niekde davaju Um aj ked si to matka nezela, rovnako cumlik. niektore sa na to riadne hnevali, ze oni nechceli ziadne um, flasjky, cumle

zobaka
6. okt 2022

ja som rodila v KE uz fakt dost davno, bola noc a dieta mi vobec nedali, isla som klopat na novorodenecke po celom dni, ze nech mi daju dieta, ved musi byt hladne nie? a oni, ze uz ho chcete? :D ja pozeram ako puk, ze hej, ved je moje, vobec netusim, ci mu davali umele mlieko, myslim, ze potom aj trochu dokrmovali, ked dieta plakalo, nikto tam nejak kojenie neriesil, ale teraz je ina doba

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre