Ako veľmi bolí pôrod?
Ahojte. Mám 21 rokov, som tehotná a termín mám na august. Už teraz sa ale dosť obávam pôrodu. Je tá bolesť veľmi silná? 😒 Vopred ďakujem
@drnduliak tebe dávam megalike...Sestonedelie je o to náročnejšie..ja napríklad som mala rozostúenu panvu dva tyzdne som bola posťahovana v plachták...no už si ani nespomínam ako som dojčila..bolo to o držku...na a na to som v porodnici chytila nejaku pliagu,čiže zápal maternice injekcie,pošitá na cimpr-campr,dieťa plačúce na rukách tie tri mesiace boli hruza des..moja malá nespala a nespí do teraz trpí poruchami spánku... 😖 stále to prikladám tomu porodu..Preto chcem poradiť všetkým buducim maminkám..len si nedajte z vlastnej vole vyvolať porod.. ☹
@domigb ja som napriklad mala porod dobry... ale zas ja som cakala hrozu. Lezala som v nemocke pocas tehu dokopy mesiac, tak som videla, ze kolko neskutocne vela porodov sa vyvolava. Mala som dojem, ze prirodzeny porod ani neexistuje. Bola som zmierena s tym, ze isto i ja budem mat vyvolavany, tazky, dlhy porod. Nakoniec bol super. Prisla som do nemocky otvorena na 5cm, tie najhorsie mega bolestive kontrakcie som mala snad pol hodinu, potom mi sama odtiekla voda, na 4 zatlacenia bola mala vonku. ALE hojenie bolo hrozne :( infekcia, teploty, rozpadnute sitie, 3tyzdne som nemohla sediet a citila tlaky na konecnik ako pri porode. Aj pre toto bolo sestonedelie des. Na porod spominam len v dobrom, zazitok.
@clair1 ahoj.
Ja osobne som si kontrakcie a bolesť pri nich, najmä podľa niektorých naturalistických opisov, predstavovala ako príšernú bolesť, pri ktorej budem kričať, trhať si vlasy, nebudem schopná chodiť a podobne...
Realita bola taká, že aj pri kontra á 5 min som neverila, že už rodím a bola presvedčená, že ma z pôrodky pošlú domov.
Otváranie do 8cm - pre mňa v pohode, bolelo to, ale asi ako kŕče pri črevných problémoch.
Potom epi - bolo po bolesti.(pri aplikovaní epi ma nič nebolelo, miesto vpichu lokálne umŕtvili)
Tlačenie - komplikácie, epi vyprchala - ale bola som v takom fajn éterickom stave - vnímala som len pôrodníka a robila to, čo vravel.Napríklad som úplne zabudla, že je tam vedľa mňa manžel.
Čas sa úplne skrátil, tlačila som hodinu a mala pocit, že to bolo 10 minút.
Nástrih ma vôbec nebolel a to som počula, že ho idú robiť 😅 toho som sa veľmi bála. 🙂
Samotné šitie - teda vpichy ihlou som vôbec necítila, nebolelo ma to - ale veľmi silná bolesť bola, ako ma pri tom rozťahovali. Myslím, že táto bolesť úplne prehlušila nejakú zo šitia a na túto bolesť vôbec nezaberala epi.
Túto bolesť som si vedela ešte nejaký ten čas vybaviť.
Čo som hlboko podcenila boli psychické pocity tesne po pôrode a prvý týždeň. K svojmu dieťaťu som vôbec nič necítila, žiadne dojatie sa nekonalo, zem sa nezatočila, akoby mi ukázali nejaké cudzie dieťa. Jediné, čo ma napadlo "tak a teraz sme rodičia". Pridružila sa bolesť z popôrodných poranení, problémy zo straty krvi, problémy s dojčením, nevyspatosť. Obdobie prvého týždňa po pôrode bolo pre mňa ďaleko horšie a mám z neho negatívne spomienky, ako samotný pôrod.
Trvalo asi 2 týždne, kým som začala cítiť tú povestnú materskú lásku.
Nebola som na to pripravená, nečakala som to a ani netušila, že čosi také môže nastať a veľmi ma to trápilo.
@minewka ten posledny odstavec... tak doverne to poznam... u mna to trvalo viac ako dva tyzdne. ☹
ale je take nepopularne o tom hovorit...
@clair1 Ahoj 🙂 ja mám jedno dieťatko a pôrod som mala super 🙂 tiež som sa bála, ako každá, a mala som v pláne dať si pichnúť epidurál, lebo sa bolesti bojím a nakoniec nebolo treba. Len ti chcem poradiť, aby si na to myslela pozitívne, aj pri pôrode sa snaž byť dobre naladená, vyber si dobrú pôrodnicu, dohodni sa s partnerom, tak aby si bola v pohode a nemusela stresovať. Lebo vtedy sa vyplavuje adrenalín, ktorý spomaľuje priebeh pôrodu a zároveň zosilňuje prežívanie bolesti. Môj pôrod trval od prvej kontrakcie po narodenie bábätka 4 hodiny a bolesti som pociťovala ako silné menštruačné. Dokonca som dlho váhala či ísť do pôrodnice, stále som si vravela, že to nie je také hrozné, že to asi nebude ono. 😀 Nemuseli ma ani nastrihávať a to mal malý 3700g. Šitie bolo nepríjemné, ale skôr preto, že to bola nepohodlná pozícia a ja už som chcela mať pokkoj 😉 Som presvedčená, že pozitívne myslenie mi zaručilo dobrý pôrod. Želám všetko dobré a krásne zdravé dieťatko 🙂
no ja som sa na porod velmi tesila hlavne druhy myslela som na to ako sa konecne zohnem a nebudem chodit ako kacka 🙂 isla som do porodnice uplne kludna a tak aj porod dopadol bol velmi rychli a minimalne bolestivy radsej by som sla rodit ako trhat zub mudrosti 😉 a vzdy som si vravela ze keby to bolo take hrozne tak by zeny nemali po tri deti 🙂
@hradnapani áno, je smutné, že sa o tom nehovorí...Malo by sa. Ušetrilo by sa tak kopec trápenia...tiež som dala na reči, ako na všetko zabudnem, keď mi ten uzlíček dajú do rúk, aký je to krásny pocit...a nekonalo sa nič.. 😒
Neviem, ako bolí pôrod, pretože som mala sekciu...
...ale veľmi sa mi páči a je na tom aj niečo pravdy, čo vraví moja kamarátka...pôrod bolí tak, ako ty sama chceš 🙂
ja som to raz popisovala kamarátke ako bolest ked ti niekto tažký sedí na hrudi. pre mna to je výstižné. I ked jasné že tu bolest nepocituješ na hrudi, ale v bruchu, v rozkroku. Je to podla mna tupá bolest. aj preto podla mnoho žien povie že bolest zubov je vacsia, lebo to je bolest ostrá, zasahujuca nervy. Bolest tlakom mne príde vystižnejšia. Jasne, že ked tuto bolest pocituješ s prestávkami niekolko hodín je hodne nepríjemné, ale každopádne je to znesitelné. Hlavne je to taký typ bolest,i ktorý hned po porode zmizne a strašne rýchlo na nu zabudneš.
Ako spomína trochu vyššie bambinkaa, samotne tlačenie babatka von je bolestivejšie, predsa len porovnajme si velkost dieta a otvor ktorým sa derie :- ), ale to je skutočne chvilka, niktorej netrčí dieta na polovicu hodinu 🙂
Dam ti ešte jednu radu, čo mi dala porodná asistentka: posledné dni, a pokial možno aj hodiny je dobré vela pohybu. Aby sa , ludovo povedané, dieta dobre do tych porodnych ciest našrubovalo🙂 Je to ako ked chceš dat dole cez prst prsten, ktorý ti je priliš tesný, krutiš ním rozne aby sa dostal do polohy kedy zlezie lepšie. Samozrejme, že babo sa inštinktívne samo našteluje do polohy akoby malo správne ist vonku. Nemyslím teraz len hlavou dolu. Ale svojou aktivitou mu k tomu proste pomožeš. Už naše babičky hovorili, že ked porod neprichádza treba upratat dom. Svojím pohybom mu proste pomožeš dostat sa do spávnej polohy v porodných cestách a porod može začat🙂
neboj nič!, držím palce, nie je to také zlé..to by nikto nemal dve, tri deti....je to v pohode. radšej rodit ako trhat zuby a predsa ked treba aj s tými zubami človek zájde 🙂 proste vydrží!
Zalezi od toho kto ti to popisuje a nie kazdy porod je rovnaky dokonca ani nie u jednej a tej istej zeny takze to co som ja prezila pri prvom porode nie je moc porovnatelne s tym co som prezila pri druhom a uz vobec nema nic spolocne s tym co prezila moja vlastna sestra takze jedine co ti mozem poradit je nerozmyslajnad bolestou co ta moze ocakavat nezatazuj si nad tym hlavu a nesnaz sa pripravit na nepripravitelne ked pride porod potom uvidis a mozno ten porod bude omnoho rychlejsi a menej bolestny ako vsetko co by ti kto opisal - nestresuj sa dopredu ked pride tvoja hodinka tak dostanes spravnu odpoved na tvoju otazku
@clair1 tym,ze kazdy porod je iny..aj ta bolest je ina..Pri prvom som az taku bolest necitila,ako pri druhom.A popisat ako to boli...mna to bolelo velmi a mala som pocit,akoby ma islo roztrhnut...no nemusis sa bat-to dietatko musi ist von 😉 A tie minuty-niekto aj hodiny..-zvladnes-stoji to za to-potom rychlo zabudnes 🙂 🙂 🙂
Pri prvom som dokonca bola doma aj ked som mala pravidelne kontrakcie-odtiekla mi voda-rovno vposteli po dobrom obede 😀 Tak az vtedy sme nasadli a utekali do nemocnice 😀 Nastastie sme to stihli len tak-tak...proste som cakala nieco horsie
hmm...to je pravda prvé týžden, mesiace su horšie ako porod. nehovoriac len o dobe trvania v porovnaní s porodom. Ale aj s pochopením okolia. Sama si akoby po operácii, funguješ na 150%s minimom spánku v uplnej novej situácii pod drobnohladom okolia ktoré ma na všetko radu ako by to malo byt. tažké!
Ja dávno vravím že miesto kurzov ako zvládnut tehotestv či porod, by som ocenila pripravu na šestonedelie, a materstvo. Ja som si miesto usmievavej , štastnej mamimy, ktorá s laskou víta skoro dennodenné návštevy a ukazuje svoju ratolest, pripadala ako ubolená troska s kruhami pod očami, ovisnutým bruchom, velkým zadkom a prsiami pred prasknutím,ktorá ani nevie kolkého je a ak sa stihnem oprchovat tak to bude dobrý den 🙂
tak boliet to boli,,s tym musis ratat,,,ale je to taka ina bolest, lebo vies,ze to skonci,,,a co ja viem,,ja som to ani tak nevnimala, slo to nejak prirodzene,,,aj ked citila som vsetko,aj nastrih,,,aj sitie,,,ale proste v tu chvilu nemyslis na nic,,len,ze to musis proste prezit,,pre mna bolo horsie,co nastalo potom,,hmm,,vraj sestonedelie,,,ja mam 15mesiacov od porodu a este doteraz si na wcku spomeniem,ze som rodila 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ale ten vysledok stoji za to,,a nemenila by som ho za nic na svete,,,da sa to prezit,,nebojkaj,,,
@clair1 držím palčeky, od každého si vypočuješ iný príbeh, ty budeš mať svoj vlastný. Mne to prišlo hrozné, ale u mňa tie najhoršie bolesti trvali tak 2 hodiny, aj to mi prišlo dosť. Inak som rodila, čo ma chytili už silnejšie kontrakcie, ale s väčším intervalom asi 6 hodín. Mňa nezaplavili žiadne hormóny šťastia, práve naopak, mala som pár dní depresiu🙂)/do toho strašná únava /3krát za noc hore a to doteraz/ sa smejem, že som sa naposledy vyspala, deň predtým ako sa narodil🙂) môj muž bol týždeň ako sme prišli z pôrodnice v zahraničí služobne. Ale potom som si zvykla, že je to tak, malý nám priniesol do života kopec radosti a sme šťastní, že ho máme.
@luciferkax tiez sa citim, ako mimozemstan..... netusila som, ze porod neboli.... 😎
Co uz, niekto je trpitel a niekto sa boji, aj ked mu idu odobrat trosku krvi (vid JA) 😝
@clair1 moje porody boli rychle (prvy 2,5 a druhy 3 hodiny) a boliet sice boleli, ale tu bolest som znasala lepsie ako resekciu zubov 🙂 urcite velmi pomoze pozitivne naladenie, vela chodze pred porodom (aby sa pomaly posuvalo babatko dole a krcok sam povoloval) a co najviac vylucit nepotrebne zasahy 🙂 Neboj sa, je to kraaaaasne a na bolest velmi rychlo zabudnes 😵
Ja by som povedala, ze neboj sa porodu ale sa radsej nan poriadne priprav. Ja som dostavala take rady, ze da sa to zvladnut, nie je to take hrozne, a samozrejme ani na ten predporodny kurz son nakoniec nesla, nieco do toho prislo a som si povedala, ale nevadi, zvladnem aj tak. Nijako specialne som sa nepripravovala, necitala o porode, ako si prirodzene ulavit, co poma ha, ako spravne dychat. Mozno zvazit fit loptu, dulu, vhodnu hudbu, uz su aj take pristroje co si zapnes akolo brucha a ono ti to zmierni tu bolest. Tych moznosti je urcite viac...Treba si co najviac nastudovat a pripravit sa. Ja by som to prirovnala k tazkej skuske, treba sa poriadne pripravit a urcite to pojde lahsie, tomu verim.....Mozno budes mat bezbolestny porod ale mozno nie....a ak nie, budes vediet co mas robit a nie panikarit ako ja, pre mna to bola neskutocna bolest aku som dovtedy nezazila a vobec som na nu nebola pripravena.... to bol problem
To iste o dojceni, atd. nastudovat si uz teraz co najviac, kym mas cas, ja som vecicky mala nakupene ale o dojceni ani paru, vobec sa maly nevedel prisat prve dni, plakaval od hladu a ja s nim od bolesti...keby som bola citala o dojceni predtym, verim, ze by to bolo lahsie....
Takze sup sa vzdelavat, pripravovat, na kurzy a urcite to pojde lahsie Vela stastia.
Tha toto otázky 😀 Poroď a budeš vedieť niktorá z báb ti tu neopíše aký bude ten tvoj to každá vie až keď si to pežije... predstav si menštruačné bolesti stonásobne silnejšie a v intervaloch... Tak to pripadalo mne a to som nemala ani epidurálku a žijem 🙂 Veď si žena nezaťažuj sa tým keď to príde tak to príde a príde to určite tak nešpekuluj 🙂
@anjelicek26 si ma rozosmiala 😀 😀 aj ja chcem taky porod...vyzliect...sadnut...tlačíme 😀 😀 ..tiež mam strach z porodu...z nečakaneho nakolko som prvorodicka... mam otrasny syndrom bielych plaštov...tam asi skolabujem z tolkeho naradia...ale stale som hrdinka..neuvazujem nad porodom..uz mi nic ine neostava len porodiť...proste MUSIM 😀 😀 😀 ...a taktiež sa spolieham na lekárov...ze pri komplikaciach mne aj malemu zachrania zivot...nie ako mojej mame ked rodila mna....mala take male brusko a uz bola na porodnej sale, ze si upratovacka co prave upratovala po nejakej co rodila pred mojou maminou myslela, ze jej vyvolali potrat...samozrejme ze ani jedneho doktora tam nebolo...lenze mojej mame sa to rozbehlo cobydub...a nebyt duchapritomnej upratovacky padla by som az na zem..lebo som doslova a do pismena vypadla z mojej maminy a ta pani ma zachytila so zásterou...horor čo? toto zažiť tak ich zažalujem...
ja si myslim, že je to velmi individualne. Neviem od čoho všetkeho to zaleži. Niektore ženy sa proste otvaraju ani o tom nevedia, a na 2 cm su už 2 tyždne pred pôrodom ine ženysa otvaraju velmi bolestivo a dlho. Podla mna to nieje až tak o prahu bolesti, lebo napr ten ja mam vysoky, nedavam si injekcie pri zuboch, tabletky pri migrenach len velmi vynimočne. PReto som si myslela že pôrod bude v poho. Bola som ale velmi prekvapena, ked to začalo. Ale nechcem strašiť, fakt je to individualne. LEn od srdca neznašam reči typu že tie ženy to prehanaju a nevedia znašať bolesť a podobne. LEbo každe telo je ine, inak sa otvara... Takže verim že pre jednu pôrod môže byť takmer bezbolestny pre inu to je bolesť pri ktorej myslela že sa nedožije dalšej kontrakcie.
Ale držim palec aby si ty patrila do tej skupinu šťaastnejších žien 😉
@clair1 ako pisu maminy je to individualne,samozrejme porod ako taky je bolestivy ale bez toho to nejde 😉 vsetko si clovek vazi vic ak si to vytrpi a nema to "len tak" ja mam za sebou dva porody,obidva trvali 3 hodiny ale prvy bol na pocudovanie uplne v pohodicke,kontrakcie som super predychala (samozrejme bolelo to) a moment ked sa narodil maly mi vsetko vysumelo z hlavy...druhy bol dost narocny,zlozity a prolemovy...nejdem radsej pisat ale sme tu obaja zdravy a v pohode...urcite necitaj a nepocuvaj hrozy okolo porodov,nevychutnas si tehotenstvo naplno ...je to okamzik ktory stoji za to aj napriek bolesti...ak sa velmi bojis bolesti su dnes moznosti ako ich utlmit,ale o tom ti ja nenapisem nic blizsie ...oba porody som mala prirodzene a bez EPI a pod.
pôrod ta bude boliet presne tak, ako sa k nemu postavíš... mna pôrod nebolel, bola to síce sekcia, ale užila som si aj kontrakcie a teraz sa do porodky teším, lebo už viem čo a ako. ja som sa najviac obávala nie bolesti, ale tej nevedomosti, ked len kukáš oplašene, že čo sa teraz bude s tebou diat 😝 😝 😝
mna to caka v septembri tiez,strach z porodu vsak nemam,pretoze sa velmi na dietatko tesim a nejake bolesti tiez prezijem,ved vysledok bude stat za to 😉 precitala som tu uz vela pribehov ostatnych mamiciek,pocula dost od znamych....a stale ziaden strach,vsetky to zvladli,tak zvladnem aj ja 🙂 moj doktor stale vravi,netreba sa bat,kontrakcie treba pekne predychat,pohybovat sa a dietatko bude rychlo na svete 🙂

Rodila som 26 hodín..moj porod bol vyvolávaný na 5 krát kontrakcie prítomné už na začiatku,ale otvorená som bola stále na špičku prsta.. 😒 Je to tá najvačšia bolesť akú som v živote prežila,ale poviem ti ked som dotlačila a uvidela malú hned som na všetko zabudla..Nikdy som tomu neverila,ale je to tak... 😉 Hor sa do toho! je treba mať pred porodom rešpekt-taký zdravý,lebo ja som ho nemala a teda užila som si... ☹ Mne nikto uprimne nepovedal, pravdu tak som šla do toho aa nič sa nedeje idem rodiť,ale oviem ti tie myšlienky počas kontrakcii boli hrozivé,plánovala som si v sprche rozbiť hlavu len aby ma vzali na sekciu... 😝 držím prsty 😉