Ako vybaviť cisársky rez bez indikácie?
prosim vas o pochopenie a respektovanie mojho rozhodnutia, prosim nerobte mi "prednasky", vsetky rizika poznam a toto moje presvedcenie ci rozhodnutie nebolo lahkovazne. dakujem.
Prosim vas mamicky, ktora mate osobnu skusenost niekolko mesiacov dozadu, je mozne sa s niektorym porodnikom na zapadnom Slovensku dohodnut na cisarskom reze aj ked nemam na to indikaciu? samozrejme zaplatim. nechcem nikomu uskodit, nikoho urazit ani zdiskreditovat. myslim to naozaj vazne. prosim vas, ak tu taka je, napiste mi do sukromnej spravy. mam 6 tyzdnov do porodu a moj psychicky stav je velmi vazny. dakujem vam.
@charity nejde o to,ci clovek od strachu cuvne, tu ide uplne o nieco ine. Ide o vlastnu pohodlnost. Ked sa zena rozhodne mat dieta,musi s tym pocitat,ze ho treba porodit. Ked nie je ochotna obetovat ani tych par hodin trapenia pre svoje dieta,aby sa narodilo prirodzene /lebo tak to priroda zariadila a je to normalne /, potom neviem ako bude ochotna niekolko rokov nespat a 24 hodin denne prisposobovat svoj zivot dietatu. To nie je o strachu,to je o egoizme. Rada by som videla jednu jedinu zenu,ktora sa na porod tesi, pripadne sa ho aspon neboji.Kazda sa boji.
A hoj ja som mala za sebou 2 tažke pôrody 12 a 10 hodinové. Ked som otehotnela do tretice od začiatku som mala hrozný strach z pôrodu. A neodsudzujem ta tiež som premyslela nad cisárskym. So začiatku to aj vyzeralo že to bude nutne ale nakoniec to nebolo nutne. Tiež som bola na tom psychycky veľmi zle.Hlavne v 39 týždni keď som bola na monitore v nemocnici zistili že babetku bije veľmi rýchlo srdiečko. Hospitalizovali ma a ja som 3krat do dna počúvala kričiace mamičky z pôrodnej sály. Nakoniec prišli na to že ja mam veľmi rýchly pulz a keď som sa ukľudnila tak aj babo malo srdiečko v poriadku. takže sa nestresuj. Môj pôrod prebehol veľmi rýchlo za tri hodinky a to malo až 4200g. tam kde som ja rodila nechceli veľmi robiť cisárske a keď museli tak bolo v pohotovosti cele oddelenie. Niekde som čitala ze vraj to stoji okolo 500 eur ak sa dohodneš s lekárom. môj manžel mi stále vraví Všetko je tak ako ma byt. Stale si to pripomínam.praje aby všetko dopadlo v poriadku 🙂 🙂
@alicka850 Neurazaj nas. Sme rovnake matky ako Vy. Len sme o svojom tele rozhodli.
Nepochopis to, ale skusim Ti to vysvetlit na mojom priklade. Nejaky magor citil potrebu mojej triede na zakladnej skole premietat odstrasujuce videa o interupciach. Boli tam zabery na gynekologicke nastroje zasunute v rodidlach, bola tam krv... Je mi neprijemne ked o tom vobec pisem. Ten film ma poznacil tak, ze som mala celozivotnu fobiu z gynekologickych zalezitosti a na hrozu z porodu som myslela doslova KAZDY jeden den. Tusim sa to vola fobia z porodu... No tak mam fobiu z porodov, gynekologov,... Vraj vzdelavanim sa ten stav zlepsi. Tak som sa vzdelavala. Ale nezlepsilo sa to. A potom ma napadlo: Ty vole, ved existuje cisarak! A tak som si splnila sen stat sa matkou bez toho, aby som zazila stres z porodu. A nelutujem. Snad sa s tym zmierite aj Vy. 🙂
@charity Tak toto je niečo iné - ak má žena psychický problém ako ty alebo podobný (sú aj horšie) tak to je indikácia k pôrodu sekciou. Obyčajný strach, ktorý mala každá z nás - či už väčší alebo menší tým nie je. Ale veď každá ako chce - za mňa - radšej 100x rodiť prirodzene (krásny zážitok) ako cisárskym 😉 .
@tobnuf Nám to pekne povedala pôrodná asistentka na predpôrodnom kurze (ako odpoveď na trošku dosť hlúpu otázku "či pôrod bolí" 😀) - a to asi takto: "...no mamičky, klamať vám nebudem - bolieť to bolí - dnu to išlo lepšie ako to pôjde von ale ísť to musí".... 😉 🙂
zakladatelka temy je uz rozhodnuta, ze normalne to nepojde. Takze ten psychiater tu moze pomoct a dat odporucanie na cisarsky. Ale popravde, keby som nemala za sebou 2 porody, tak by som si po precitani prispevkov myslela, ze cisarsky je jedna uzasna bezrizikova vec a porod je nieco hrozne, co zena nemoze ani prezit.
1, zenske telo je na porod skvele pripravene, pri bolestiach a dobrom psychickom nastaveni funguje prirodzene vylucovanie opiatov v tele (sama som to zazila, citila som sa ako v nejakej hmle, nevnimala som vsetko co sa dialo a bola som pokojna). Jasne, ze ak zena ide s tym ako ide umierat od bolesti a skriabat sa po stene, lebo jej to vela "kamosiek" povedalo, tak to nejde tak dobre. Kortizol blokuje vylucuje oxytocinu a porod sa spomaluje.
2, cisarsky je uzasna vec, pokial porod z nejakeho dovodu nepostupuje, alebo nie je mozny a teda by bez cisarskeho porodu zena alebo babatko utrpeli ujmu na zdravi alebo zivote
3, cisarsky na zelanie bez riadnej indikacie (nehovorim tu teraz o zakladatelke temy, ale ako reakciu k niektorym prispevkom, v ktorych nie je vobec zohladnene riziko vyplyvajuce z CR) je nepremyslena vec a len zena s nedostatkom vedomosti o rizikach si moze nieco take len tak priat.
Myslim, ze nie je spravne pisat zene, ktora este nemala ani sancu zazit nieco take uzasne silne, ako je porod, ze CR je ta naj top vec. K CR sa automaticky pocas porodu pristupi, ak je na to dovod. Ja sama som bola na seba strasne hrda a neviem opisat ten uzasny pocit, ze som dokazala prekonat tu bolest. Porod je bolestivy, ale kazda zena, ktora je schopna porodit by mala dostat najprv sancu to zazit a nik by ju nemal od toho odradzat, ak na to naozaj nie su vazne dovody.
@malinkaninka
asi Ťa nikto z tu prítomných (až na pár výnimiek) nechápe tak ako ja. Veľmi by ma zaujímalo, či sa Ti to podarilo vybaviť. Ďakujem, veľmi, veľmi držím palce!!!
Kocky zakladatelka temy sa vas nepytala na vase porody, tak vsetky anticisarske ukazkovo rodiace zienky sa skludnite a respektujte ine rozhodnutie . Kazda zena je svojpravna bytost a je len na nej ako sa rozhodne rodit.
@kalkulacka111 nie, cisarsky rez nie je slobodnou volbou zeny. Preto sa cisarsky na zelanie vybavuje potichu a cez uplatok. Porod nie je kozmeticky zakrok, kedy si vyberies vonu masazneho olejceka. Vaginalny porod ma svoj vyznam a cisarsky svoje mnohe rizika a nevyhody ako pre matku, tak pre dieta
Necitala som prispevky ale mam za sebou rovnaku skusenost. Zistila som si s ktorym lekarom sa o tom da rozpravat (V nemocnici Antolska v Bratislave), ked som zacala chodit na kontroly v nemocnici hned som mu povedala ako si predstavujem porod a preco a nemal s tym problem, podla neho ma byt hlavne matka spokojna. Napisal mi to aj niekam do papierov, pocula som ze sa to udava ako nejaka psychicka indikacia sekcie. Nakoniec sa mi v posledny mesiac mala otocila naopak takze oficialna pricina cisarskeho bola poloha plodu koncom panvovym, ale cisarsky by som ziadala aj bez toho. Drzim palce.
@katuliena82 dakujem za tvoj prispevok...termin porodu mam buduci tyzden...a aj ked som pocuvala 9 mesiacov o roztrhanych vaginach a ukrutnych bolestiach tak sa na ten porod tesim 🙂 lebo presne tak ako pises, tak to telo zariadi aby sa to dalo zvladnut...len treba mat v hlave upratane 🙂
@dominikav123 niekedy maju zeny oblubenu diskusnu temu: "kto mal horsi porod" a doslova sa predbiehaju v opise detailov. Ale mne pomohlo pred rokmi pocut jedno: "porodili miliony zien pred tebou, porodis aj ty" Ale tym sa nechcem dotknut zakladatelke temy. Ja v jej kozi nie som a nesudim. Prajem nam vsetkym zdrave deti
@eviakula Musela som osloviť troch pôrodníkov, kým som našla pôrodníčku, ktorá si zobrala na triko cisársky rez pre gynekologický vaginizmus. Takže ja som za slobodnú voľbu ženy a ubudlo by traumatizujúcich zážitkov mojich kolegýň, ktoré skončili poviazané na koze s kliešťami vo vagíne, lebo neboli schopné spolupracovať po tom, čo pôrodník neakceptoval vyjadrenie psychiatra, že odporúča cisársky rez. Také ženy potom spoločnosť vníma ako hysterky a nikto už nevníma, že sa ich trauma prehĺbi, vedie k vaginizmu aj v súkromí s manželom, k odmietaniu ďalšieho tehotenstva, k rozpadom manželstiev... Pri slobodnej voľbe by k takýmto smutným príbehom nedochádzalo.
@charity tak to je smutne ked toto porodnici nerespektuju...jasne ze by mali brat do uvahy vyjadrenie psychiatra, lebo toto je risk. Aspon ze si nasla niekoho, kto to respektoval. Ty si mala vazny dovod
@eviakula
a vieš o tom, že aj prirodzený pôrod má riziká? napr. zadusenie pupočnou šnúrou, zlomenie klúčnej kosti bábätka - veľmi časté), extrémne krvácanie matky po pôrode placenty (jedna známa mala krvný tlak 60/40 a skoro tam exla), trvalé následky inkontinencie u matky, zlý psychický stav z pôrodu (až taký, že úplná psychóza z ďalšieho tehotenstva a odmietanie "manželského života"), opakované šitie, opakované čistenie (lebo bola zle porodená placenta) a ešte tisíc ďalších.
áno, máš pravdu, že treba rodiť prirodzene ale máš 25 rokov, a prepáč za úprimnosť, figu si prežila. Predpokladám že si neštudovala medicínu ani psychológiu (ani ja nie ), ale všetky moje kamarátky rodili, všetky príbehy som si pozorne vypočula a ÁNO všetky sa zhodli, že ten pocit, keď dieťa vyjde je neopísateľne krásny, ALE to čo zažili okolo je HORŠIE AKO BRUTÁLNE a keď ku týmto zážitkom pridám ešte príbehy nášho patológa zo zdravotky ... strašné. Preto si myslím, že Tvoje vyhlásenia ako sedieť na vankúšiku a zaplatiť si CR sú úplne scestné.
Ja napríklad mám z pôrodu taký šialený strach ako zakladateľka témy. Takže otázka znie: ten kto sa bojí nemá ísť podľa Teba do lesa?
@katuliena82 čo sa tyka vylucovania tych opijatov, citila som sa presne ako ty. Ako nahle ma posadili na kozu a kazali tlacit,tak som vsetko vnimala ako keby v euforii. Dokonca si nepamatam ani ludi,co okolo mna stali,neviem ani kde bol mm. Sustredila som sa len na tlacenie a snazila sa spolupracovať s mojim telom. A musim povedat,ze ja som sa na porod naozaj tesila (resp. hlavne na jeho vysledok) a bol to pre mna najkrajsi zazitok v zivote 🙂 na epidural som ani nepomyslela.
Ale vseobecne,co sa tyka temy zakladatelky,tiez si myslim,ze by bolo vhodné navstivit psychiatria. Skus sa opytat aj sama seba,kde tkvie tvoj strach. Bojíš sa bolesti? Alebo sa bojis,ze sa priebeh skomplikuje? V com pramenia tvoje obavy? Ak rozlustis pravu pricinu tvojho strachu z porodu, urcite to budes vediet lepsie prekonat. Samozrejme v pripade,ze chces. Lebo naplanovat si porod sekciou len tak bez zjavnej priciny je dost povrchne. Mysli na babo a v prvom rade ries svoj psychicky stav az potom metodu porodu ;) aby si nakoniec svoje rozhodnutie nelutovala....

@eviakula Fajn, ze si nikdy v zivote od strachu pred nicim necuvla...