icon

Ako vybaviť cisársky rez bez indikácie?

malinkaninka
5. apr 2016

prosim vas o pochopenie a respektovanie mojho rozhodnutia, prosim nerobte mi "prednasky", vsetky rizika poznam a toto moje presvedcenie ci rozhodnutie nebolo lahkovazne. dakujem.
Prosim vas mamicky, ktora mate osobnu skusenost niekolko mesiacov dozadu, je mozne sa s niektorym porodnikom na zapadnom Slovensku dohodnut na cisarskom reze aj ked nemam na to indikaciu? samozrejme zaplatim. nechcem nikomu uskodit, nikoho urazit ani zdiskreditovat. myslim to naozaj vazne. prosim vas, ak tu taka je, napiste mi do sukromnej spravy. mam 6 tyzdnov do porodu a moj psychicky stav je velmi vazny. dakujem vam.

benshi
6. apr 2016

@eviakula a aj keby to bolo len z pohodlnosti. Je 21. storočie nežijeme v stredoveku, že ludia musia u lekára trpieť.

ajana1
6. apr 2016

@7certik7 nikto normalny by ti nedal tlacit ked si bola otvorena len na 3-4 prsty. Rodi sa az ked je otvorenie na 10 a len vtedy ked mas kontrakcie aby si sa nepotrhala. Skoda ze maminky na Slovensku si musia prezit takymito horormi :(

eviakula
6. apr 2016

@efka_k Mám 25 a odrodené. Študovala som molekulárnu biológiu, zahŕňa to aj skúšku z anatómie človeka napríklad, ak ťa to tak zaujíma. Ale o to vôbec nejde. Mne príde scestné, robiť z celého pôrodu také caviky, báť sa na toľko, že si radšej vybaviť cisársky. Úprimne mi je to až smiešne. Chcieť priviesť na svet dieťa, ale vlastne sa toho báť, to už je len megadospelé 🙂
Áno, klasický pôrod má samozrejme svoje riziká, ale celé zrotovanie bábatka do pôrodných ciest má svoj význam pre bábatko, pre jeho pľúca, celý proces pôrodu má svoj význam aj pre matku, pre tvorbu mlieka a pod, ale to je jedno. Ani jednu z vás, ktoré sa bojíte pôrodu nepresvedčím, rodiť budete na základe svojho rozhodnutia. Kľudne sa bojte, týrajte sa predstavou, ako sa rozrthnete pri pôrode na polovičku, potom Vás priviažu k drevenému kolu a budú váš šiť 25 hodín bez umŕtvenia.
Najhorším problémom našich pôrodníc je starostlivosť v šestonedelí, nerešpektovanie intimity matky a dieťaťa, zlá podpora kojenia a pod, ale tú si prežijete či po vaginálnom, či po cisárskom pôrode.

eviakula
6. apr 2016

@benshi bohuzial, spôsob ako sa rodia na svet deti neprechádza updatom 🙂

charity
6. apr 2016

@eviakula Ani slovenské pôrodníctvo neprešlo updatom... 🙂

benshi
6. apr 2016

@charity zjavne len to slovenské..a ešte slovenské zmýšlanie..

eviakula
6. apr 2016

@charity s tým súhlasim

tyelde
6. apr 2016

@eviakula sú aj ľudia čo neotehotneli plánovane a dobrovoľne, len proste nehceli ísť na interrupciu x) ja nevravím, aby sme začali robiť cisaráky ako na bežiacom páse, ale je treba rešpektovať aj to, že sú ľudia čo z pôrodu naozaj majú fóbiu...to nie je racionálny strach, asi ako arachnofóbia....tebe to môže prísť smiešne, ale ver tomu, že tým ľuďom do smiechu teda nie je....a keby máš napr. strach z pavúkov, tiež by si sa nenechala zavrieť do miestnosti 2x2x2m s 30 tarantulami, tak prečo týrať iných?

katuliena82
6. apr 2016

@ajana1 toto "maminky na Slovensku"..... robila som sestru v zahranici a na maminky v 1.trimestri v zahranici zvysoka kaslu. PN kvoli tehotenstvu, ak zena nevladze dvihat ludi, predmety a tehotenstvo ma ohrozene? O tom mozu len snivat. Ak zena potrati, potrati. Co uz. Taky skrining a kontroly v tehotenstve je malokde. Len tolko. Ludia stale nadavaju, ale len pre nedostatok skusenosti. To, s cim som sa stretla v exkluzivnom zariadeni v zahranici, s tym som sa nestretla nikde tu.

malaikasana
6. apr 2016

@petusa5 vsade sa da dohodnut urcite! A kazdopadne uz minule som sa niekde pytala,ale nedostala som odpoved,ma koch uz krvnu banku?alebo este stale nie?

eviakula
6. apr 2016

@tyelde len nám nejak pribúda tých žien s fóbiou 🙂 Koľko z nich má naozaj problém a naozaj diagnózu ako @charity a koľko z nich len volí podľa nich ľahšiu cestu?

tyelde
6. apr 2016

@eviakula za to môže kopukrát aj prístup lekárov žiaľ :/ neochota komunikovať, sú bez rešpektu a tak...ale na druhej strane, áno, pribúda ich...ale je to ich vec, ony z toho budú mať problémy, nie ty ;)

ajana1
6. apr 2016

@katuliena82 prepac ale mne zas pride chore ked zena hned ako zisti ze je tehotna tak sa hodi na PNku aj ked na to nema dovod. Neviem ti povedat rozdiel v starostlivost pocas tehu lebo som si tym nepresla na Slovensku ale ja som bola spokojna ci uz s mnozstvom a hlbkou poskytnutych informacii a aj testami.

katuliena82
6. apr 2016

@ajana1 ked ako sestra zdviham 90kg ludi, ktori sa mi s radostou zosuvaju na zem, lebo je pre nich zabavne ked ich zdviha mlada zena a ja zacnem krvacat, tak to je dovod na PN...zvlast, ak mam potom skrateny krcok cely zvysok teho...a o infekcnom prostredi ani nehovorim, to by clovek musel chodit v skafandri. Tu na SVK o tom lekari vedia a ak zena povie ze ma podobnu pracu, tak ju vacsinou vypisu skor. Nie bezdovodne. A ty si si nepresla starostlivostou v teho na SVK a napriek tomu tu komentujes starostlivost o tehotne a rodicky na SVK. Paradox

ajana1
6. apr 2016

@katuliena82 a ty si si vobec citala moj prispevok? To ze tlacila ked bola na 4 prsty otvorena? A zial dost mojich kamaratok co rodilo na Slovensku si preslo hororovym porodom a aj starostlivostou (hlavne poporodnou)

katuliena82
6. apr 2016

@ajana1 to je drist ako svet. NIK netlaci pri otvoreni na 4 prsty. Ty si asi sakra odbornik a je zbytocne s tebou o niecom diskutovat.

ajana1
6. apr 2016

@katuliena82 och zena ved sa nauc citat. Ved to som jej predsa pisala ze ako to ze ju nechali tlacit ak bola otvorena len na 4 prsty. Ale vidim ze chces len rypat tak si posluz ;)

evittam
6. apr 2016

@efka_k Prepáč, ale budem ti oponovať - no ty a tvoje kamarátky máte takéto zážitky. No neviem, či žijem v nejakom inom "matrixe" alebo kde ale ja a xy mojich kamarátiek, známych, žien z rodiny máme len a len normálne zážitky z prirodzeného pôrodu..... 😉 Môj prirodzený pôrod bol normálny a v "pohode" - ak sa to dá tak povedať - áno bolelo to -šialene, ale prežila som to (ako tisícky žien predo mnou, so mnou a aj po mne), žiadne nástrihy-roztrhnutia a iné traumatizujúce zážitky....
A áno pri pôrode sa môže stať všeličo a všelijaké komplikácie ale od toho sú tam kompetentní ľudia aby rozhodli o tom ako bude pôrod pokračovať - či už prirodzene alebo CR - to je 21.storočie...

evittam
6. apr 2016

@eviakula Máš pravdu - až na ten tvoj koniec - no ja som rodila u nás v ZA pred vyše 8.rokmi a pred 2....Obidva razy - max. spokojnosť - či už s pôrodmi, starostlivosťou, pomocou a podporou pri dojčení a všetkým okolo - nie všade je to také hrozné ako to niekto opisuje..... 😉

evittam
6. apr 2016

A inak, dievčatá a ženy, robíte tu väčšina-česť výnimkám- len samé " bu-bu-bu" okolo pôrodu, popôrodnej starostlivosti a podobne a pritom je pôrod jedným z najprirodzenejších vecí a najkrajších na svete.....len 21.storočie a precitlivelé ženy z toho spravili strašiaka - tak si všetky tieto "strachuchtivé" žienky zaplaťte exkluzívnu kliniku niekde v zahraničí (kde vám aj tak lepšie nepomôžu ako tu pri hocijakých komplikáciách) alebo roďte doma (to je tiež teraz také super a moderné) alebo sa konečne uvedomte a hlavne prestaňte moc čítať "drísty" na nete typu "ako som rodila v bolestiach 48 hodín natrhnutá až neviem kde....". Teda naozaj tiež sú určite výnimky, ktoré majú indikáciu na CR a je to potrebné - či už kvôli rôznym zdravotným alebo psychickým problémom. Ale jedna normálna zdravá žena nemá dôvod prečo ísť rodiť CR.....Ja keby som nemusela tak to nikdy nechcem.

evittam
6. apr 2016

@benshi U lekára nie, ale "trpieť" a bolesť pri pôrode je normálna prirodzená vec - a ak teda je 21.storočie a nechceš trpieť tak si zaplať ženu, ktorá to za teba aj vynosí aj porodí aj odkojí možno aj vychová do tak cca 3-5 rokov a potom si už "za vodou". 😀 😉

kim12345
6. apr 2016

Mam dost z niektorych!!!....,skor ako zacnete pisat a mudrovat ,si precitate aku otazku autorka zadala...nikto sa nepytal na nazor, ako rodit a co je lepsie pre koho 😝

stepanka274
6. apr 2016

Pre mna boli porody najlepsie zazitky v zivote, isla by som rodit hocikedy, a urcite je pridzeny porod lepsi ako cisarak, zazila som oboje, a pristup personalu napriek situacii v zdravotnictve na svk ja mozem len pochvalit

eviakula
6. apr 2016

@evittam Tak to je fajn, že niekde je to lepšie. Zlaté kľučky na dverách nepotrebujem, ale sú veci, ktoré by bolo fajn zmeniť...ale to už je na inú diskusiu. 🙂

benshi
6. apr 2016

@evittam sama píšeš, akú neskutočnú bolesť si zažívala. Mne je jedno, kolko si odrodila detí ty. ak by tu taká možnosť bola, čo aj je, tak určite si radšej vyberiem cisársky rez a narozdiel od teba ti svoj názor, že aj ty by si mala tak ísť rodiť, aj ked je ti to proti srsti, vnucovať nebudem.

candii
6. apr 2016

Ja by som kludne rodila este raz 🙂 sice nechcem posudzovat Vas zdravotny stav a ani mudrovat.. prehovarat.. ale je to naozaj nakrajsi zazitok .. 🙂

evittam
6. apr 2016

@eviakula Tak určite - všade si myslím je čo zlepšovať, ale ja som teda postúpila obe možnosti pôrodu a bola som max.spokojná zo všetkým. 🙂

evittam
6. apr 2016

@benshi Ja som nikde nenapísala, že som zažívala "neskutočnú bolesť" - vkladáš mi do úst čo si len myslíš, nakoľko ako vidím tvoj "status" ešte si ani nerodila, čiže nevieš o čom rozprávaš na rozdiel odo mňa - ale nevadí, takéto ženy si niekedy myslia, že sú najmúdrejšie a vedia všetko len preto lebo toho neviem koľko prečítali na nete alebo "JPP"...Napísala som, že to bolelo -áno mám dosť vysoký prah bolesti a čakala som, že to nebude až taká bolesť -ale vydržať sa to dá a vydržala som . áno a čo čakáš?!!! Že nebude? No teba asi určite nie ako si napísala. 😉 A tiež nikde nikomu svoj názor nevnucujem, len píšem svoje poznatky a názory.

6mia6
6. apr 2016

Ja myslim ze ak to nie je strach co s tebou bude tam dole ale ide len o strach z bolesti tu nikto nevymaze ani po sekcii. Tak by som si dala vysvetlit epidural, to je predsa novodobá forma ako sa vyhnut "utrpeniu". Ak ide o kozmetické veci spojené s podvozkom tak to je na inu debatu. Neviem ci si vobec popisala nejak blizsie coho sa vlastne bojis ci celkovo alebo niecoho specifickejsieho. Kazdopadne ked to nejde tak to nejde a dufam ze nam napises ako to dopadlo. Tak drzim palce aby to bolo tak ako sama chces.

benshi
6. apr 2016

@evittam prepáč, máš pravdu napísala si,že to šialene bolelo, zle som sa vyjadrila. Ja si ani zdaleka nemyslím,že som najmúdrejšia, ale nebudem tu už rozhodnutej autorke témy nútiť to a to. Je to moj názor,ja Ti tvoj tiež neberiem.