Ako vybaviť cisársky rez bez indikácie?
prosim vas o pochopenie a respektovanie mojho rozhodnutia, prosim nerobte mi "prednasky", vsetky rizika poznam a toto moje presvedcenie ci rozhodnutie nebolo lahkovazne. dakujem.
Prosim vas mamicky, ktora mate osobnu skusenost niekolko mesiacov dozadu, je mozne sa s niektorym porodnikom na zapadnom Slovensku dohodnut na cisarskom reze aj ked nemam na to indikaciu? samozrejme zaplatim. nechcem nikomu uskodit, nikoho urazit ani zdiskreditovat. myslim to naozaj vazne. prosim vas, ak tu taka je, napiste mi do sukromnej spravy. mam 6 tyzdnov do porodu a moj psychicky stav je velmi vazny. dakujem vam.
@malinkaninka určite nezabudni zmeniť gynekologicku!!! Musí to byt riadna krava ked nespolupracuje a nevypočuje ta. Ja ti nikoho poradiť neviem, ale aspon ta podporím. Ja som mala tiez brutal strach a cisarak som si vymodlila. Bola som v takej psychickej pohode potom do pôrodu ze sa to ani opísať neda. Mala som spin, pre mna super, aj cely priebeh a rýchle zotavenie. A osobne som nemala ani bolesti žiadne. Ok jasne ze to nie je med lízať, ale predstavovala som si cisarak oveľa horšie. A nabudúce sa 🙏 tiez za CR. A verim ze k tomu dopomohla aj psychika, lebo som si to fakt vydupala a vymodlila. Určite si stoj za svojim! 😉
@multimatka: Charta práv pacienta Článok 1:
Ľudské práva a hodnoty v zdravotnej starostlivosti:
Každý má právo na rešpektovanie ľudskej dôstojnosti.
Každý má právo na sebaurčenie
zákon č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve:
Zdravotnícky pracovník nijakým spôsobom nesmie zneužiť dôveru a závislosť pacienta. Zdravotnícky pracovník má povinnosť správať sa k pacientovi korektne, s pochopením, s rešpektovaním intimity a trpezlivosťou a nesmie sa znížiť k hrubému alebo nemravnému konaniu. Zdravotnícky pracovník rešpektuje pacienta ako rovnocenného partnera so všetkými občianskymi právami i povinnosťami vrátane zodpovednosti za svoje zdravie.
@karinuska22 ja som mala cisar pred tromi rokmi na kramaroch a pohoda.a spinal tiez.teraz bude tiez cisar a opat idem na kramare.
@malinkaninka necitala som prispevky ale ja som z tych co su vdacne za cisara.prvy bol chlapec kp tak ten musel ist sc a teraz mi dr.vravel ze pokial nebude dovod,rodit budem normalne.Ale pre mna nastastie sa malinka tiez otocila kp tak snad ten cisar bude.
Spinal pohodka,to lezanie potom je dlhe aj to ze si nohy necitis nie je bohvieco ale zase nic strasne.Ja som rodila pondelok,utorok ma postavili a v stredu som nevedela ze ma rezali.som bola fit uplne.
Velmi som sa bala resp.bojim prirodzeneho porodu ale len preto,ze v okoli z 10porodov mozno dva prebiehali bez komplikacii.zvysok tak ci tak koncil cisarom alebo tym vakuovym zvonom ci jak sa vola...ale zase chcela by som vedet ake to je.ale tak v podstate je jedno ako to babo pride na svet.len nech je v poriadku.
Drzim palce nech ti to dopadne dobre a podla tvojich predstav.Urcite to je mozne,len bohuzial nepoznam nikoho takeho
@rica1 urcite mam respekt aj ja,ale nebojim sa lebo viem co ma caka a co to obnasa.Aj ked udajde druhy sa znasa tazsie.No uvidime.Ja si musim zaklopat,ja som problem nemala ani raz s jazvou.Ani ma nebolela nic.Ale ja som otehotnela ked mal maly 2,5roka takze uz by mala byt zrastena.
Drzim palce,neboj vsetko dobre dopadne😉
@kalkulacka111 toto vsetko poznam. Kde je tam ale napisane (a teraz ta citujem) "Zdravotníci musia rešpektovať prianie pacienta, napriek tomu, že sú sami presvedčení o tom, že mu tým dokonca poškodia." Ked to pritiahnem za vlasy, tak hovoris, ze pacient s anginou si moze vziat do hlavy, ze si anginu chce liecit chemoterapiou a lekar mu je povinny vyhoviet...
Jedine, co je zdravotnik v tomto kontexte povinny respektovat, je nesuhlas pacienta s liecbou, ktoru mu lekar navrhuje a odporuca. Urcite ale nie poskytovat taku zdravotnu starostlivost, ktora nie je lege artis, len pre to, ze je to pacientovo zelanie
@yanni ked je vopred jasne,ze z nejakeho dovodu je vaginalny porod kontraindkkovany a lekar ho urobi,nesie plnu zodpovednost. Ked sa nieco stane bez ohladu na postup lekara, nie je zodpovedny nikto, v kazdom pripade, v kazdej chorobe,pri kazdom porode sa moze nieco stat nepredvidatelne a nemusi to byt vina lekara. Ak su dodrzane vsetky postupy.
@katuliena82 bla bla ja som mala uzasny dohodnuty cisar... Idem na dalsi... Nikdy by som nemenila mala je uzasna a zdrava... Poznam mamicky co maju proboemy este roky po prirodzenych porodoch.. Napr. Sex, mocenie a tak...
@eviakula
@alicka850
@eviakula nechapem ako mozete kritizovat nieco co ste nezazili, psychika je silna vec, ak sa zena na porod neciti, tak moze byt este dobrou matkou, ja som vstavala, dojcila na poziadanie, atd... ale rodit som chcela sekciou, nevybavovala som si nic, ale dopredu som vedela,ze to nedam , porod je sice prirodzeny, ale nezvladla ho ani v minulosti kazda zena a deti som chcela mat, kedze medicina pokrocila a da sa to aj inym sposobom,
takto sa akurat v matkach ma vzbudit pocit menejcennosti, su rozne veci, ktore matkam brania porodit prirodzene, nie je to len strach z bolesti, napr. ze matka nedokaze spolupracovat, ma strach z nemocnicneho prostredia, ma paniku, ked vidi rozne nastroje , ma negativny zazitok z predchadzajuceho porodu, alebo aj nechce rodit prirodzene.
@nelinka2009 drzim palce. ja som pri druhej sekcii lekarom skoro odisla... na spinalku moje telo zareagovalo brutalnym poklesom tlaku a bezvedomim... mam dva spontanne porody a dve sekcie. a vzdy budem odporucat radsej spontanne rodit, aj ked tie moje dva prve spontanne boli hrozne. vzdy je tam mensie riziko, ako pri sekcii. ale pre istotu zopakujem, ze aj narusena psychika je dovod zamysliet sa nad sekciou, preto zakladatelku temy nesudim a nemoralizujem
@multimatka ja som bola na tom ako ty s tym spinalom. Najprv mi to nevedeli ppriadne napichnut a ked to bolo, myslela som že nastala moja posledná minúta...brutalny pokles tlaku, zle sa mi dýchalo...našťastie ma rýchlo polohovali a trochu sa mi uľavilo, ale anesteziologicka upozorňovala doktorov aby robili rýchlo lebo som na tom nebola dobre. A do toho ma začalo svrbiet najprv tvar, potom krk a postupovalo to dole...ale mne paradoxne tie znecitlivenie nohy nevadili lebo chvíľu po tom čo ma doviezli do izby to prestávalo účinkovať. Napriek všetkému by som určite sekciu neodporucala ani si ju dobrovoľne nevybrala, som po dvoch a vždy budem ľutovať že som nerodila normalne ☹
@multimatka ak by zdravotníci mali pacienta za rovnocenného partnera , rozumeli potrebám pacientov ,potlačili svoju pýchu všetko by sa dalo robiť podľa zákona a v prospech pacientov . Zákony sú nadradené metodickým usmerneniam ,zdravotníctvo nemá žiadnu výnimku z právnych systémov a jednoznačne voči pacientovi platí: "Nič nie je dovolené, so všetkým musí pacient súhlasiť."
Ak to nepritiahneš za vlasy chceš tvrdiť, že lekár nemusí rešpektovať ak pacient odmietne napr. transfúziu krvi, ak žena po spontánnom potrate odmietne kyret, ak rodičia odmietnu dať dieťa zaočkovať atď. Téma je k sekciám oháňaš sa tu pojmom lege artis tak mi vysvetli či je lege artis nechať ženu kričať ,trpieť , plakať 30 hodin v pôrdných bolestiach , či je lege artis klieštový pôrod, či je lege artis ak stovky detí po spackaných pôrodoch musia rehabilitovať vojtovkou, ak ženy majú doživotnú popôrodnú traumu atď a to je tehotná žena a dieťa v zmysle trestného zákona § 139 chránená osoba. Je nutné ak chce žena sekciu obiehať Dr. očných, neurológov, ortopédov , psychiatrov, hematológov... , predsa ak sa pre ňu rozhodla nik ju nepresvedčí o opaku. Ak to chceš pritiahnuť za vlasy tak sa pýtam :ak žena v pôrodnici povie, že vaginálne rodiť nebude, ako ju chcú donútiť? Je plnoletá a svojprávna , lekár s jej rozhodnutím súhlasiť nemusí, nechá ju a dieťa v nemocnici umrieť alebo urobí sekciu? Pacientky sa musia riadne vyzbrojiť odvahou a trpezlivosťou pretože už majú často negatívne skúsenosti, Je úplne prirodzené domáhať sa svojich práv, mnohé sa stretajú pohŕdanym a vyhrážkami od zdravotníckych pracovníkov - čo je úplne absurdné, lebo pacientovi zaručuje právo slobodnej voľby zákon 576/2004 Z.z.
Zákony o ľudských právach sú rozsiahle a chápané v širších súvislostiach. Zdravotníkom sa to ťažko počúva, ale sú na strane pacienta. K zásadám súkromného práva patrí zásada všetko je dovolené, čo nie je zákonom zakázané vyjadruje mieru v akej štát garantuje a chráni všeobecnú ľudskú slobodu, každý môže činiť, čo nie je zákonom zakázané, a nikto nesmie byť nútený činiť, čo zákon neukladá. Ukladá nejaký zákon žene povinnosť rodiť vaginálne?
vyjadrenie lekára, ak by bol žena chcel by rodiť sekciou, 80% detí sa rodí sekciou v Brazílii...
http://www.vitalia.cz/clanky/epidemie-cisarskyc...
Bavit sa o prirodzenom porode na slovensku, je ako spominat u nas legalnu marihuanu... Co je prirodzene na tom, ze zena musi lezat na chrbte, priviazu ju a napichaju mefikamentami? To uz radsej cisarak...
@katuliena82 to je individualne. mne to bolo dost jedno ako som porodila, porod za uzasny zazitok nikdy povazovat nebudem, pre mna bolo dolezite porodit a to s co najmensim rizikom. cize nie kazdy sa v tom vidi. co sa tyka bolesti, mam za sebou 8 operacii, som zvyknuta, o tom to nie je. jednoducho nevidim na samotnou porode nic uzasne, nepomozem si, vobec nelutujem a nikdy nebudem, ze som nezazila prirodzeny porod. podstatne je pre mna, co je po porode a ako dieta vychovam, nie porod
@kalkulacka111 dvakrat som napisala, ze lekar musi respektovat jedine rozhodnutie pacienta nepodstupit odporucanu zdravotnu starostlivost, tak tento tvoj citat (chceš tvrdiť, že lekár nemusí rešpektovať ak pacient odmietne napr. transfúziu krvi, ak žena po spontánnom potrate odmietne kyret, ak rodičia odmietnu dať dieťa zaočkovať atď. ) je trochu mimo misu... nie, toto nechcem tvrdit - napisane treti raz a naposledy.
a uplne na zaver uz len usmevna poznamka, prosim, berte ju s nadhladom. pises: ak žena v pôrodnici povie, že vaginálne rodiť nebude, ako ju chcú donútiť?
nuz, lekari ju nemusia nutit vobec. priroda si porod vynuti sama 🙂 a keby mala pri tom spontannom nahodou umriet, vtedy bude sekcia indikaciou a lege artis. howgh.
@multimatka Nie, nebude sekvia. Vtedy ju poviazu a urobia kliestovy porod pre nespolupracu rodicky. A este to predvedu medikom ako sposob ako jednat s rodickou, ktora ziada cisarsky a nema nan narok. To nezartujem, to je skutocny pribeh.
Ked mi to medicka porozpravala, spytala som sa jej, ci povazuje kliestovy porod za bezpecny, povedala, ze ano. Ze co by sa asi tak mohlo stat.... Anilen neverila, ze by mohlo dojst k zraneniu mozgu dietata... Lebo pan porodnik povedal, ze je to bezpecny porod... Toto sa ucia medici na Slovensku. Bez srandy. A bez hanby. Len dufaj, ze raz neskoncis u takehoto vyucujuceho na porodnej sale. Howgh.
@nibocka ja som zle znasala prvu sekciu. Druhu som.si doslova uzila. Ale bolo to aj skvelou atmosferou na porodnej sale,aj na ARe.
Aj ked.. Kedze som mala o sekcii viac vedomosti,sa vobec cudujem,ze som sama chcela druhe dieta.
Za mna - kebyze mozem,radsej rodim prirodzene a pred tym absolvujem kurz hypnoporodu. Napriek skvelej skusenosti s druhou sekciou.
@multimatka co je na hrubom nasili usmevne, ako si mozes byt ista ,ze porod si priroda vynuti sama? Ak sa porod nerozbehne a odmietne vyvovlavanie porodu tak ju lekar ktory vyvolavcku nariadil necha v kute umriet,alebo napriek jeho nesuhlasu urobi sekciu?
@charity prosim ta v ktorej nemocnici a ako davno to bolo?
@kalkulacka111 Mas IP s odpovedou.
@charity dakujem
@siska53 ja som mala necakanu akutnu sekciu,vsetko sa udialo do dvoch hodin a tiez k mojmu dobremu dojmu urcite dopomohla atmoska.mlady sympos anesteziolog,pekne vsetko v klude vysvetlil a aj posrandoval a tiez sanitar bol super.z neho normal slovo nevypadlo.sme sa aj s mm stale rehotali.na sale tiez boli zlati takze na toto sa stazovat nemozem.som zvedava ako to teraz vypali🙂
@malinkaninka Ja este taka poznamka. Nikto ti tu pravdepodobne nenapise meno konkretnehoi porodnika, aj keby o takom vedeli, lebo MK nie je taky anonymny ako sa na prvy pohlad zda 😉
@eviakula Vela prirodzenych porodov lekari spackali a dieta malo rôzne problemy (npr. neurologicke). Ale este som nepocula, ze by po sekcii malo dieta nejake zavazne problemy (samozrejme, neratam sem deti s vrodenymi ochoreniami, to so SC nesuvisi). Ze boli rana po SC, no boli ako velmi a ako koho, rovnako boli aj sitie po "prirodzenom" porode.

@malinkaninka ja ti sice nijakeho dr. neporadim, zijem v zahranici ale tak am napadlo, tu na MK som raz citala, niekde v Cechach, neviem presne kde, ale nie daleko od hranic, je nejaka super nemocnica, porodnica. Mozno by nebolo zle sa tu na konovi popytat, kde to je a zajst tam na pohovor. Mozno by ti pomohli. Porod v Cechach preplati SK poistovna.