icon

Ako vybaviť cisársky rez bez indikácie?

malinkaninka
5. apr 2016

prosim vas o pochopenie a respektovanie mojho rozhodnutia, prosim nerobte mi "prednasky", vsetky rizika poznam a toto moje presvedcenie ci rozhodnutie nebolo lahkovazne. dakujem.
Prosim vas mamicky, ktora mate osobnu skusenost niekolko mesiacov dozadu, je mozne sa s niektorym porodnikom na zapadnom Slovensku dohodnut na cisarskom reze aj ked nemam na to indikaciu? samozrejme zaplatim. nechcem nikomu uskodit, nikoho urazit ani zdiskreditovat. myslim to naozaj vazne. prosim vas, ak tu taka je, napiste mi do sukromnej spravy. mam 6 tyzdnov do porodu a moj psychicky stav je velmi vazny. dakujem vam.

dorothy77
25. apr 2016

v Nitre to stojí 250-300 eur do obálky

mojkamojka
25. apr 2016

@dorothy77 na tvojom mieste by som tu tieto informacie nedavala, ak teda nemas cas behat na oddelenie PZ.

rica1
25. apr 2016

@dorothy77 tak rátam aj ja že dáme.. ale npr primár že absolutne neberie uplatky ale ja mam podla mna indikáciu na sekciu ked som tak skoro znova tehotna

rica1
25. apr 2016

@dorothy77 tiez by som nekonkretizovala ze kde ale ono toto plati na celom slovensku aj vzdy platilo

luciferkax
25. apr 2016

@dorothy77 veru, radšej to zmaž, raz tu už o "neoficiálnom" platteení téma bola a prehupsla sa až do TV do správ...

dorothy77
25. apr 2016

@luciferkax neviem o nikom konkrétnom, tak som počula, jedna babka povedala 🙂

luciferkax
25. apr 2016

@dorothy77 aha, to znie lepšie JJ:D :D :D
@rica1 ved jasné, len treba trafiť správneho doktora, a to už je lepši e riešiť v správe :D :D ale podla mna sa viacero mamín poteší, ak niekto napíše aj konkrétne meno, lebo nie každý lekár chce robiť sekcie

dorothy77
25. apr 2016

v UK je to už tiež legálne: http://www.telegraph.co.uk/women/health/any-wom...

Portál Ženské kruhy k tomu napísal:
Ako je to s právom ženy slobodne si zvoliť cisársky rez?. Téma cisárskeho rezu na želanie je kontroverzná. Niektorí ľudia za celkovým rastom % cisárskych rezov vidia práve cisárske rezy na želanie (hoc čísla z krajín, kde sa robili štúdie s cieľom vyčísliť ich podiel na celkovom počte sekcií to nepotvrdzujú). Mnohí odborníci ale aj verejnosť by ženy z rozhodovania o cisárskom reze ženy radi vylúčili úplne. Zacitujem z vydareného článku na túto tému "Naozaj sme presvedčení, že ženy si žiadajú cisárske rezy pre nepostatné dôvody? A ak dôvody ženy aj znejú triviálne, sme si skutočne istí, že za jej rozhodnutím nestoja iné závažné, no nevypovedané dôvody?"

Na Slovensku oficiálne cisársky rez na želanie ženy nie je možný. Môže sa tak stať, že niektoré ženy, hoc aj majú pádne dôvody, musia proti svojej vôli porodiť vaginálne. Kvalitatívne prieskumy z iných krajín naznačujú, že ak si ženy žiadajú cisársky rez, nedeje sa tak z banálnych dôvodov. Mnohé z nich zažili predchádzajúci traumatický pôrod a cisársky rez je pre ne jedinou mysliteľnou možnosťou ako znova porodiť dieťa. Taktiež ženy, ktoré zažili sexuálne násilie, vyhľadávajú cisársky rez častejšie ako ženy, ktoré sa s násilím nestretli. Dôležité je so ženami hovoriť o ich pocitoch, načúvať im a brať ich vážne. Iba vtedy je možné so ženinými obavami pracovať a buď jej ich pomôcť prekonať alebo akceptovať to, že žena sa môže slobodne rozhodnúť a podporiť ju v každej voľbe.

luciferkax
25. apr 2016

@dorothy77 Posledné dve vety by si mali zapamatať všetci gynekologovia.... ak tu nie je voľba vybrať si cisársky"na želanie", tak by nás, ženy, rodičky, mali aspoň vypočuť...
ja z môjho okolia žien poznám pár žien, ktoré chceli sekciu, nevybavili to a napokon aj tak skončil pôrod akútnou sekciou a občas aj následkami

rica1
25. apr 2016

@luciferkax u mna skoncil akutnou chvala bez nasledkov

jakobsapple1
26. apr 2016

@dorothy77 a viete mi do spravy napisat meno prosim?

malinkaninka
autor
27. apr 2016

babatko sa neotocilo, je dole zadockom takze sekciu robia automaticky. asi ma vypoculo 🙂

charity
27. apr 2016

@malinkaninka Gratulujem. 🙂

yanni
27. apr 2016

@malinkaninka este sa velmi netes, ono sa moze este otocit.

malinkaninka
autor
27. apr 2016

@yanni uz tazko, termin mam o dva tyzdne

papricka33
27. apr 2016

@malinkaninka bud ta vypoculo, alebo si mu to vsugerovala. vola sa to aj vizualizacia 🙂 ja som napriklad chcela, aby to prislo cez vikend, kedze v meste sa toho vela prerabalo a cez den boli aj hodinove zapchy a bala som sa, aby sme to stihli, a hlavne aby bol muz doma. Hovorila som si stale, ze taka nedela rano by ma potesila. O 5.00 v nedelu som sa zobudila na prve stahy, o 6.38 bol maly na svete. Ledva sme to stihli. Cloveku sa deje to, po com strasne tuzi a coho sa strasne boji 😒 ...
Necitaj hororove scenare, citaj tie pozitivne. Je ich dost 🙂
drzim palce 😉

luciferkax
27. apr 2016

@malinkaninka ach, tak to je super!!!! 🙂 🙂 povedalo si, že ťa nebude trápiť 🙂 🙂

mily7
27. apr 2016

@malinkaninka mne sa oticilo z kp v 37tt a rodila som v 38tt. žiaľ. ťažko 24h. babo s omotanou snurou okolo krku. dúfam že ten cisársky vám vyjde a všetko bude v poriadku. Inak v ba aj kp už chcú rodiť v určitých prípadoch prirodzene. Musia si štatistiky pôrodov vylepsit.

sensen12
29. apr 2016

ok,ako odporucate rodit,ak zena ma po cisarskom uz a este uziva fraxi,riedi krv,us prvy porod 24 hod s megakontrakciami,skusat normal,ze ci jazva nepraskne a nevykrvaca zena?? ci co teda?

rica1
29. apr 2016

@sensen12 ja odporučam sekciu 😀 šak vieš.. 😉

sensen12
29. apr 2016

@rica1 hej,viem,no lebo ten mojj,ze nevidi dovod,preco neskusit,ale ako mam teda riskovat? kebyze nemam cisarsky uz,tak ok,ale takto,krv a jazva este,ja ho nechapem

mily7
29. apr 2016

@sensen12 ja som pri určitých situáciách vyhladala vždy ďalšieho gynekologa a pýtala sa na názor. kamoska ktorá si tiež pichala injekcie myslím že rodila aj prirodzene. zistiť u ďalšieho lekára názor a potom sa rozhodnut.

kvikina087
12. máj 2016

Ahojte, od začiatku tehotenstva som rozmýšlala či a ako vybaviť cisarky... No teraz som v 36 tt a váha bábätka je 3300 g, čo je dosť. Hned mi lekar povedal že to bude velke dieťa... do pôrodu 4000 -4500 gramov (mám tehotenskú cukrovku) Myslíte si, že to je indikácia na cisarsky? Ďakujem

jakobsapple1
12. máj 2016

@kvikina087 ano velkost dietata je indikacia, Nepodcente si to, u mojho syna to pri porode lekary ignorovali a porodila som "prirodzenou" cestou 4,200kg, 58 cm a hlavicka 38 cm. A bolo to hrozne. tak sa radsej radte so svojou gynekologyckou aby to potom porodnici nezanedbali.

rica1
12. máj 2016

@jakobsapple1 ja meriam 180cm a vazim 56takze uplne chudinka a mna chceli nechat rodit tiez hlavu 38cm otras nakoiec chvala panu akutna sekcia aj ked babo malo 3500 ta hlava to by nepreslo dve odporucania na sekciu primar nerespektoval no teraz som rehu znova tak som zvedava ale vaginalne rodit nebudem aj keby sana hlavu postavili vsetci

j.a.n.e.7
12. máj 2016

@sensen12 Mne po prvom cisárskom povedala jedna doktorka, že ak to nechcem skúšať prirodzene pri druhom tehu (nechcela som riskovať, mám väčšie deti + tenká jazva bola), tak že kľudne môžem povedať, že ma páli jazva a nikto ma nemôže nútiť na prirodzený pôrod. Ja som aj tak mala svojho pôrodníka, s ktorým sme boli dohodnutí, ale to bolo pre prípad, že by sa začal pôrod spontánne a musela by som utekať do nemocnice... obdivujem ženy, čo sa odvážia po CR rodiť spontánne, ja som na seba to riziko vziať nevedela, mám 3 zdravé deti porodené CR a to je hlavné.

rica1
12. máj 2016

@j.a.n.e.7 a aky rozdiel je mdzi tehotenstvanpmi lebo ja som otehotnela teraz 9 mesiacov po prvej sekcii

j.a.n.e.7
12. máj 2016

@rica1 medzi prvým a druhým dieťaťom 22 mesiacov, otehotnela som plánovane v 13m. a teraz musel byť väčší odstup, takže medzi strednou a najmladšou je 5,5 roka.

rica1
12. máj 2016

@j.a.n.e.7 no ja som 9mesiacov po sekcii tehotna a modlim sa za druhu sekciu

j.a.n.e.7
12. máj 2016

@rica1 To je dosť malý odstup, takže si myslím, že Ti to rovno navrhnú...