Ako zariadiť, aby sa laktácia nerozbehla?
Mamičky,prosím Vás,ako sa dá po pôrode zariadiť,aby sa laktacia nerozbehla? Dá sa dať nejaká injekcia, vôbec neprikladat,alebo ako?? Aké máte skúsenosti s tým,ak ste si do pôrodnice vzali rovno UM? Dakujem.
@zuzka1117 no vidíš,ja myslím aj na svoj komfort,a fakt nemám ani výčitky svedomia ani nič. Neviem si predstavit ísť niekam do mesta,alebo hocikde a rozmýšľať,kde to dieťa nakojim,lebo na verejnosti by som to nerobila,ani keby ma rezali. A myslim si,že tie UM sú už dosť vymakane a niekedy aj prospesnejsie,lebo neverím že každá jedna mamina má ukážkový jedálniček,aby tomu dieťaťu dala všetko co treba.A čo sa týka imunity,tiež si o tón myslím svoje.
@nika898 a vieš co?? Keby to nejako vymysleli,že dá sa mať vlastné dieťa bez tehotenstva,prečo nie??🙂 ale to už je iné sci-fi🙂 toto búchanie do pŕs mamičiek,ktoré to bolelo a napriek tomu to robili,no ich voľba.Každá máme na výber. A dieťa mám preto,lebo ho chcem ľúbiť,vychovávať a nie dojcit🙂 pre mňa bol rovnako krásny pocit,keď dieťa zaspalo pri flaske,ako asi pre teba,keď zaspalo na Tebe. A mlieko iba na predpis?? No chcem vidiet,ako by mi dokazovali,že ho fakt nemám🙂
Ahoj,
ja som tiez nechcela dojcit pri druhom. Uz to ze som chcela cisar bolo na personal vela, nemala som odvahu sa priznat, ze dojcit nechcem. V nemocnici som prikladala, ked boli pri mne inak nie. ALe mlieko sa mi spustilo. Prisli sme domov, poslala som manzela do lekarne pre homeopatika na zastavenie laktacie, pila som litre salvioveho caju denne a davala si studene obklady a aj stahovala prsniky.
Moja segra napochodovala do porodnice rovno s krabicou nutrilonu. A ziadne prikladanie atd sa nekonalo. Nikto ta nema nutit, aj ked tlaky budu velke. Razne odmietni ich dobre rady. Oni prestanu
Dojčenie je prirodzená vec, sme ľudia, ktorí sa rodia ako savci. Niektorej žene to ide ľahko, iné pri tom trpia... Tak to proste je, či sa to týka pôrodu, tehotenstva, ci hocijakej choroby... Každá mame iný prah bolesti. Osobne si myslim, že kojiť nechceš ani nie koli ťažkému začiatku z predošlej skúsenosti, ale koli inému. Každopádne žiadny lekár ta nemôže do ničoho nútiť, pokiaľ nejde ako sa hovori "o život". Vela stastia
@ave17 je mi luto ze mas z kojenia prveho dietatka take zle zazitky ale ver ze to tak nemusi byt. keby si mala k dispozicii dobru laktacnu poradkynu nic z toho by sa uz teraz nemuselo opakovat a verim ze by si nakoniec z toho ze mozes kojit mala radost a babatko by malo prospech ako z vyzivoveho tak aj z psychickeho hladiska. samozrejme ze UM su uz naozaj na vysokej urovni ale nikdy nebudu moct nahradit materske mlieko ( ktore obsahuje tie iste prospesne latky aj u mam ktore maju aj u mam ktore nemaju ukazkovy jedalnicek). Tipov na zastavenie laktacie si dostala uz niekolko. Salviovy matovy caj odstriekanie mlieka a aj stahujuce tielko alebo elasticky obvaz.
@ave17 pri druhom to moze byt inak..
Ci UM dovolia,to neviem,ale ked som bola v porodnici ja,tak sa hnevali na maminku,ktora este nemala mlieko,ze nechce,aby jej babu davali ine mlieko ( UM alebo odsate od maminiek).
Oni ta sice nutia dojcit,ale chyba asi ta podpora,ze ako,lebo niekedy staci aj usmernit,ukazat... Ja som sice ten problem nemala,ale kamoska pred 15rokmi v rakuskej porodnici zazila to,ze este nemala mlieko,ale ziadne ine jej nedali, prerevali s malou 3 dni,potom.jej mlieko nabehlo a dojcila vylucne cely rok,lebo jej zas nepovedali,ze ma zacat prikrmovat..
Je to ale tvoja vec,mne by sa zas nechcelo vstavat a preberat sa kvoli zarabaniu mlieka.. Ale moje deti sa budilo tak raz za noc maximalne,ak teda nepocitam,ze mala mala koliky a skoro 3mesiace sme obcas boli hore aj hodinu-dve kvoli jej placu. A mimo toho som dojila v takmer polospanku,takze to nebolo ani tak zatazujuce a bola som vyspata.
@ave17 jednoducho, dakedy to tak fungovalo ze um bolo len na predpis. Poloz si otazku co by si robila keby UM nebolo? Skus sa nato pozriet takto. Neodsudzujem mamicky ktore nedojcia aj moja kamoska dojcila len mesiac a potom dala UM ale aspon sa o to pokusila.A to nie je to buchanie do prs povazovala som to za spravne. Rozhodla som sa byt matkou a preto som bola ochotna podstupit aj bolest. A btw mozes mat dieta bez toho ze by si bola tehotna existuju nahradne matky v cechach ani legalne ale ani nelegalne ako to je u nas neviem.
Začiatky dojčenia sú ťažšie ale potom je to nádherná časť materstva.ja nechápem že niektoré ženy ešte ani neporodia a už myslia len na svoj komfort a pohodlie a vôbec nie na to čo je pre bábätko najlepšie. Materské mlieko je to naj čo môžme bábätku dát a žiadna umelá formula ho nemôže nahradiť...
ja uplne chapem,ze autorka mysli aj na svoj komfort a pohodlie,co ma dieta z podrazdenej,vydepkovanej a na smrt unavenej matky?ked je spokojna matka,spokojna je cela rodina a podla mojho skromneho nazoru to naj co mozeme dat dietatu nie je materske mlieko ale materska laska...
na zastavenie laktacie su aj lieky,nieco na p-tusim parlodel?nie som si ista,ale su na predpis,mozno by ti mohla gynekologicka alebo obvodna predpisat...
@ave17 tak napríklad pre mňa je vacsim komfortom v noci nakojit a pri tom si aj pospať ako vstávať a ísť robiť umelé mlieko.tak neviem kde žiješ ale nakojit dieťa na verejnosti nie je nič strašné,dá sa to aj tak že si to nemusí hneď každý všimnúť.no tvrdiť že umelé mlieko je prospesnejsie je vrchol alibizmu.moj manžel robí vo vedeckej sfére a má kontakt priamo s výrobcami umelých mliek a oni sami tvrdia že od materskeho to ma riadne ďaleko,ale to v reklame samozrejme nikto nepovie.a imunita- myslieť si svoje môžeš,ale vedecké fakty sú fakty a to že ty si to budeš racionalizovať tak sa to nestane pravdou.ale bude to tvoje dieťa,mne je len ľúto že to ani nechceš skúsiť...
@ave17 nie je za co,ja som si presla tazkymi stavmi po porode-depka,kojenie katastrofa,bolest sa aj dala vydrzat,ale nam to neslo,maly len vrieskal a vrieskal a ja som plakala a plakala...vycitky svedomia som mala hrozne dlho,ze co som to ja za matku a potom som prestala riesit,proste pije UM,svet sa nezruti,snazila som sa,nevyslo to...pri druhom sa posnazim opat,ale ked to nepojde,tak to nepojde a uz sa nebudem tak zozierat ako prvykrat...
k tej imunite je to diskutabilne,ano,materske mlieko je top,super,ale poznam vela kojenych deti,co su sama alergia ekzem a choroba...samozrejme to nie je pravidlo,len poukazujem na fakt,ze aj kojene dieta nemusi mat 100%imunitu ako sa to vsade proklamuje
@zuzka1117 ale veď ok,materské mlieko je to naj,ale aj umelé sú už super🙂 poznám desiatky deti,áno viem,nie je to vedecká vzorka,ktoré boli kojene do 2 rokov a tie decká sú fakt nonstop soplave,kaslu,o alergiach a ekzemoch ani nehovorím🙂 moje dieťa odvrhnute krkavcou matkou do troch rokov nebolo choré ani raz a po nástupe do škôlky až 1x.Takže takto má ťažko poškodenú imunitu.V škôlke je dva roky a vymeskane má 3 dni🙂 mamičky kojenych deticiek museli ostať doma z práce,lebo dieťa je viac doma ako v škôlke🙂 takže toľko k zázraku materského mlieka🙂
@ave17 tiež si myslím že skús sa opýtať na gynde,alebo obvodacky. Ale kamoske pomohol ten salviovy čaj. Asi týždeň sa nič nedialo a potom bác za ďalší týždeň úplne nič,ani kvapka mlieka. Ale ona dojčila,čiže laktačná bola plne rozbehnutá,u teba by to mohlo zabrať skôr. Ja som dcérku dojčila tri mesiace a aj dokrmovala umelým, mne sa to mlieko proste nerozdelí,nechala som ťažké prachy za laktacnu,kadejaké vitamíny,čaje,šťavy a neviem co všetko,plus tie stresy...po mesiaci som si povedala že na to kašlem,dám jej co mám, najprv priložíme,nech taha a zvyšok doplním umelým a keď mala 4 mesiace, mlieko zmizlo nadobro. Pri druhom urobím rovnako, budem sa snažiť koľko to len pôjde,ale len do tej miery,aby sme boli obaja v pohode. A za imunitu môže aj genetika. Moja malá na dva a pol roka a bola 2x chorá. Kamoška má chlapca čo ho kojila do roka a pol a to dieťa je vkuse choré...treba mať matku,ktorá je spokojná a ľúbi svoje bábo,vtedy nájde riešenie na všetko 😊
Ahojte, ja budem ďalšia v poradí na ukameňovanie, ale pomaličky plánujem dieťa a tiež nechcem dojčiť, nakoľko som dosť citlivá na bolesť. Chcem sa však opýtať, lebo som problematiky neznalá - dá sa nahradiť dojčenie odsávaním? Že si urobím zásoby a dám ich dieťaťu cez fľašu? Je to šetrnejšie, či rovnaké? Ja som nebola dojčená a nemám pocit, žeby ma to ochudobnilo, no na druhej strane svoje dieťa by som o to obrať nechcela, ale...vďaka za odpoveď.
Niektoré na tom fungujú,ale vraj sa ti potom netvorí toľko mlieka,ako keď klasicky kojis. Neviem,som zvedavá na názori.
Aj pre mňa dojčenie nebolo teda bohvieako príjemné. Synovi som len odsavala (vydržala som 4 mesiace), dcérka už ok do 8 mesiacov. Ale veru som bola už šťastná, keď som sa nebudila s kameňmi miesto prsníkov. Au. A ak by sa dalo mať vlastné dieťa bez tehotenstva, tiež by som bola za😀
@ave17 az sa cudujem ze ta tu uz nekamenuju :D pre mna kojenie nie je tiez krasna vec. Syn vyrastal na UM kojila som len mesiac a trauma doteraz. Syn patri medzi najzdravsie deti v skolke ani raz som nemusela brat marodku z prace a byt s nim doma. Este ani raz nemal v sebe antibiotika a mame 5r. Takze nepripisovala by som kojeniu az take plusy lebo pre niekoho to nie je najkrajsi pocit na svete. Dieta moze zaspavat na mne aj ked nie je kojene. Hlavna je spokojnost matky potom je aj spokojne dieta. Teraz cakam dvojicky termin je v decembri a kojenia sa uz teraz obavam a mam brutalny odpor. Ked sa narodil syn boli so mnou dve mamicky ktore si hned po porode obviazovali prsniky a pili si salviovy caj. Pozerali sice na nich ako na vrahyne ale my na izbe sme sa z toho smiali. Biomamičky si isli proste svoje :D Nikto ta do toho nemoze nutit. Si svojpravna.dospela je to tvoje rozhodnutie. Krasne chvile s dietatkom budes mat aj bez kojenia 🙂 drzim prsty
@martinka13
Zabudla som dodať, keď sme prišli o bábo v 23.tt rozbehla sa mi laktacia. Nič nepomáhalo, len prikladať mrazené vrecká na prsia každú hodinu a ked už toho bolo ozaj moc tak pod sprchou vytlačiť trochu mlieka ☹. Tiež " zážitok "
@17alexis no prvé dva tri týždne to bolelo pri kojeni,mňa len v bruchu,lebo to podporuje sťahovanie maternice,prsia som mala ok. Pri odsavani to nebolelo vôbec. Ani na začiatku,ani potom. Najviac som odsala rucnou,ale keď máš dosť mlieka,elektrická je super. Sesternica mala predčasne narodené dieťa a tak keď boli v nemocke,iba oddával a ostala pri tom,takmer do roka,keďže potom sa už malý nechytil. Ale sťažovala sa,že je to mega otravné,furt oddávať,odkladať,označovať, ohrievať. Na kojeni je fajn že nakojis hocikde ( dá sa aj diskretne) a na UM,že zoberieš vodu do termosky a zarobis čerstvé keď niekam ideš. Čiže čo sa týka bolesti u teba je to podľa mňa šetrnejšie,ale dosť neprakticke.
@17alexis dojcenie standardne neboli a nie je nesetrne, viac bude boliet potlacenie laktacie ked nebudes chciet dojcit. Moj mal prirastenu uzdicku, nevedel sa dobre prisat, ani po prestrihnuti sa to nezlepsilo takze riesila som to takto odsavanim. Vraj je dolezity kontakt detskych slin, kvoli tomu som sa snazila aspon raz za 1-2 dni prilozit ale nehrotila som to, na 90% som len odsavala. V mojom pripade to teda bolo setrnejsie, postupne sa ale mliecko stracalo, to som zacala doplnat UM, az sa na 6m stratilo uplne.
@ave17 prvého syna som sa pokúšala dojcit, všeličo vyskúšala a aj tak to nakoniec nešlo... Druhé som teda nejako neplánovala dojcit, tiež som si kúpila um a akosi to dojčenie kupodivu išlo, asi preto, že som to nejako neriešila. Oboje málo svoje výhody, ale je fakt, že nutrilonovy syn je zdravší ako kojena dcera...
A príroda to síce zariadila, ale aj kedysi boli s dojčením problémy, bábätká dostávali buď kravské, alebo cuckali cez handričku náhrady jedla (babka spomínala) alebo boli predsa aj tzv. "dedinské dojky", co odkojili pol dediny 😉
@ave17 co sa tyka porovnania zdravotných dosledkov u deti na MM a na UM, tak tym sa nemyslia choroby typu sople, kasle atd, ale vazne ochorenia srdcovocievne, rakovina, ale aj neuro a psychiatricke a pod. teda vacsinou take, ktore sa objavuju ovela neskor. Teda to porovnavanie deticiek v skolke nie je argument, ale neporozumenie. UM je stale len kravske mliecko....akurát za viacnasobnu cenu. Teliatko ma 4 zaludky, aby to stravilo. Dieta, len jeden, aj to velmi nevyvinuty. Ale aka je situacia v nasich pôrodniciach, ked nechces, dojcit nebudes :o))
Keď raz niekto dojčiť nemôže, tak nemôže.....tak prečo tu strašíte tými najvážnejšími diagnózami? Mne tie sestry v pôrodnici tým "nasilu", musíte, každej to ide a pod. akurát prispeli k tomu, že ked som sa vrátila z pôrdonice, revala som non-stop a z malého som sa netešila ani trochu (lebo som si pripadala ako totál neschopná matka, ktorá zlyhala na plnej čiare). A to len preto, že všade sa píše o dojčení ako by bez toho skončil život....Potom, že to má také hrozné následky na matky, ktoré chcú a nemôžu. Až tak, že som skončila na liekoch. A doteraz mám ťažké srdce na tie sestry. Žiadna psych. podpora.....len ma dostláčali do modrín, horšia bolesť ako pôrod, a div že mi nevynadali, ked som povedala, že to proste nepôjde. A mlieko som nemala ani doma, keď som sa snažila odstrekovať. A moja mama mala 3 deti a mlieko ani pri jednom. A tu sme.....

@svetlana35 preto tym doktorom toto neverim 🙂 lebo moja mama mala tiez dve dcery a nebolo jej zle ani raz. Znama cakala chlapca a vracala tak, ze musela az do nemocnice.