icon

Ako zariadiť, aby sa laktácia nerozbehla?

ave17
17. aug 2017

Mamičky,prosím Vás,ako sa dá po pôrode zariadiť,aby sa laktacia nerozbehla? Dá sa dať nejaká injekcia, vôbec neprikladat,alebo ako?? Aké máte skúsenosti s tým,ak ste si do pôrodnice vzali rovno UM? Dakujem.

bella1988
17. aug 2017

@nika898 prepac,ale ja som nikde nepostrehla v tejto diskusii,ze by niektora nechcela dojcit kvoli tomu,aby si neznicila postavu,prsia...a holt,niekto veru nechce znasat dlhodobo bolest,nie kazdy to zvlada s usmevom na tvaei,kazdy clovek je iny

miushka13
17. aug 2017

@beton tak toto ma pobavilo. Taketo diagnozy kvoli tomu ze dieta nebolo dojcene? Taketo choroby vznikaju niekde inde a dosledkom niecoho uplne ineho. Boooože...

ave17
autor
17. aug 2017

@miushka13 si zlatá🙂 skvelý pocit,že nie som sama krkavcia matka🙂 držím palce s dvojickami🙂

miushka13
17. aug 2017

@ave17 urcite nie sme krkavcie matky. Ziadna dobra matka sa este neposudzovala podla toho ci dieta kojila alebo nie... V hlavnej ulohe je laska starostlivost a podobne citove veci nie nejake kojenie ;) a je jedno ci si to vzdala lebo si chcela alebo si kojit nemohla... Staras sa o dieta? Staras. Snazis sa mu dat vsetko co potrebuje?
Urcite ano. Davas mu vsetku lasku? Davas. Tak si skvela matka 🙂 dakujem aj ja drzim prsteky

zuzka1117
17. aug 2017

Dlhodobú bolest? Spravne dojčenie nesmie bolieť,jasné začiatok je ťažší ale maternica sa oveľa rýchlejšie stiahne a aj kilá idú rýchlo dole.nerobte z kojenia horor.

ave17
autor
17. aug 2017

@zuzka1117 pre teba to horor nebol,pre mňa bol a priserny. Keď mi doniesli malé,že prilozte,a mne až slzy tiekli,ako to strašne bolelo. A nebudeme sa pre to posudzovať,kto je lepšia a kto horšia matka.

bella1988
17. aug 2017

@zuzka1117 zle som sa vyjadrila,nemalo tam byt dlhodobo,ale celkovo,niektore zeny proste nie su schopne prekonat tie tazke zaciatky-tak ako aj ja a preto idu do volby UM,preto ale nie su horsie matky ako tu niektore naznacovali...a ano,vseobecne sa vravi,ze z kojenia sa chudne,tiez to ale nie je pravidlo-ja som kojila fakt kratko a uz na druhy den po porode som mala ploche brucho,sestricky,ani doktorky nechapali,ja tiez nie,lebo som nikdy nebola extra chuda...a kamoska rodila 10dni po mne,koji dodnes a nevie sa zbavit zvyskov brucha ani par poporodnych kil,vsetko jr strasne individualne

lienka182
17. aug 2017

@ave17 kojenie je krasne a narocne zaroven. Kazda mame pravo sa rozhodnut po svojom. Ja som povodne chcela kojit 3 mesiace a zatial je to 10 😁 ale mas pravdu, uz viackrat som to chcela vzdat, ale ja som ten typ, ze by som si to potom vycitala... Niekedy je to to najkrajsie na svete a inokedy si hromzim... 😊

adriannasvk
17. aug 2017

Myslim,ze hned po porode ti nasadia rovno lieky. Ja som priserne trpela pri prvom synovi,robila som vsetko pre to aby som ho kojila,nepodarilo sa,odsavala som kym som mlieko nestratila...prsia modre,same chrasty zosuchana koza ako som sa snazila...do porodnice s druhymnsom sla,ze este urobim viac ako maximum a budem.kojit,malo to lepsi zaciatok ale horsi koniec,ked sa mi bolest zase objavila pri nalievani,preklinala som cely svet,ze som si nedala zastavit laktaciu kym bol cas😅dostala som zapal,antibiotika a za tri dni mieka nikde a to som ho mala tolko ze by som 4 deti nakojila🙂 ja ta nebudem odsudzovat,ja keby idem rodit zas uz ma nikto na kojenie neprehovori😂 moje deti vyrasti na UM,su zdrave pekne utesene,lubime sa aj bez dvojrocneho cicania prsnikov a nic nam nechyba😉tvoje rozhodnutie musia dr aj sestricky respektovat a hotovo😉

bonovka
17. aug 2017

@ave17 m
Matka Zem..ked citam nazory na to,ako si mas predstavit,ze by neboli UM..si teraz vsetky predstavte,ze by neboli mikrovlnky.. zbalte ich do krabice,odlozte do pivnice a ohrievajte jedlo vylucne na sporaku.lebo mikrovlny su tiez velmi skodlive a nicia ziviny v potrave,v podstate vsetko,co zjete z mikrovlnky,je len "mrtva" strava bez zachovania vyzivovej a energetickej hodnoty..a kolke tym krmia svoje deti..ale hlavne,ze dojcili..
Ja zas nechapem nazory tych,ktore tu tak strasne presadzuju kojenie..ved kazda nech si robi,ako chce,ako uzna za vhodne..kolko veci este v starostlivosti o dieta rozhoduje o jeho zdravi a celkovom prospechu a tiez nie kazda matka spravi v kazdej sfere "spravne" rozhodnutie,ale nic sa tak neriesi,ako dojcenie..ja mam dve deti,tretie na ceste.prvu som chcela kojit a nemohla som,stratila som mlieko kvoli depresii,doslova naraz mi odislo,vytieklo a cez 24 hodin sa neobjavila ani kvapka..lenze mala jest musela..potom som to chcela silou-mocou este rozbehnut,zial,neslo to.umele mlieka znasala velmi zle,koliky,bolest,zvrackanie,nechutenstvo..no bez UM to neslo.cim bola vacsia,tym viac to odmietala.vyskusali sme vsetky vtedy dostupne umele mlieka,vsetko sa vylievalo do vylevky,v podstate vyhodene peniaze,lebo viac ako 20 ml nikdy nevypila.takto sme "bojovali" do osmych mesiacov,kedy som si povedala,ze stacilo..odvtedy je na kravskom mlieku.miluje ho dodnes-dcerka ma o chvilu 12rokov..a tiez kazdy predychaval,ako som jej to mohla dat pit..nuz..ako nic. ;) druhu dcerku som tuzila kojit.dat jej,ako hovorite,to najlepsie,hlavne zabezpecit imunitu,predist kolikam a takym stavom,ake sme zazili s prvou.podarilo sa mi,dojcili sme sa vyse roka,odstavila som ju,ked mi zubami zacala hryzt a natahovat bradavku.to uz bolo na mna raz vela,lebo zaciatky kojenia boli o dopraskanych bradavkach (bavime sa o rane pol cm hlbokej,vyse 1cm dlhej,ktora sa hojila velmi dlho a velmi tazko),zapale prsnika,horuckach,slzach od bolesti,zatinani zubov,o ktore som inak pri dojceni vo velkej miere prisla,nehovoriac o tom,ze viac ako tri mesiace som takmer kazdu noc musela prezliekat periny,lebo mi mlieko vytekalo,napriek tomu,ze mala bola presna ako svajciarske hodiny.tvorilo sa mi nad mieru a trvalo pomerne dlho,kym sa to upravilo a mnozstvo sa prisposobilo potrebam dietata..prsniky som mavala dlho bolave,tvrde ako kamen,odsavacka sa neprisala,lebo boli zdeformovane,tak sa nedal vytvorit podtlak..a aby malo nebolo,do toho som mavala migreny,take,ze som malu mala na prsniku,cucala a ja som zaroven s tym,ako papala,zvracala z postele do lavora..ziadne lieky od bolesti som nemola,uz vobec nie antimigrenika pochopitelne..aj tak som neprestala a vydrzala..vysledok toho celeho snazenia..?ta nedojcena dcerka,ktoru som v podstate odchovala na kravskom mlieku,je sice alergicka na vsetky druhy trav a pel,ale inak vcelku fajn.prekonala bezne detske choroby,ked sa dostala do kolektivu,presla vsetkymi druhmi kasla a sopla-vychytala skolkarske choroby a ked nimi presla,imunita sa zazrakom akoby zlepsila a nevravim,ze nebyva chora,ale zvladame..plus,tato "mala" spapa vsetko,bez vacsich vynimiek.
Ta mladsia,vyse roka dojcena..mame od zaciatku uplne iny vztah.blizsi.lenze..kym nebola v kolektive,ale doma so mnou (do 3 rokov),zdalo sa,ze kojenie bolo vazne to TOP,co som pre nu mohla spravit.odkedy nastupila do skolky,konecna..chora vkuse,imunita dodnes v kybli (ma 9 rokov),absolvovala liecenia,ma nabeh na astmu,v prvom rocniku ZS sme mali za polroka vymeskanych 154 hodin.rok co rok od septembra do juna chora takmer kazde dva tyzdne,na tri tyzdne liecba,potom dva tyzdne v skole a znovu..cez letne prazdniny chora vzdy minimalne raz..odmalicka,odkedy bola prikrmovana,odmieta akekolvek ovocie a zeleninu,nezje ich v ziadnej forme,ani lekvar,ani duzinove dzusy,stavy..nic..doktori si nevedia dat rady,ja ju uz nutit odmietam,kedze kazdy pokus vratane kamuflovania ovocia a zeleniny zlyhal-bud to v jedle nasla a odmietla,alebo sa dogrcakala a vyvratila aj vsetko,co zjedla za cely den predtym.takze prisun vitaminov jedine umely..lieky berie celorocne..podotykam,ze z mojej strany ani zo strany jej otca nikto taketo problemy nema a nemal,takze dedicne to zrejme nebude..tak sa pytam,teraz,ked cakam tretie mimi,ci vazne to dojcenie nie je trosku precenovane..??nevravim..usetrilo nam to kopu penazi,ktore sme mohli investovat inak,nez do umelej vyzivy,co sa mojho pohodlia tyka,ked sa uz mlieko ustalilo,nemala som problem vybehnut s malou prec aj na cely den,o stravu mala postarane.to som si s tou prvou dovolit nemohla,lebo kde jej uz vonku ci v nakupnom centre zarobim cerstve mlieko (ak teda nechcem,aby jej ho ohrievali casnici v spominanej mikrovlnke,co teda ani nie je akosi ich povinnost)..?vyhovovalo mi,ze nemusim schadzat dolu do kuchyne spravit jej papat,len sa odbehnut umyt do vedlajsej kupelne a nakojit ked aj v lahu..ale ze by to kojenie splnilo to,co som od neho ocakavala,a sice odolnejsiu imnitu a teda vacsiu obranyschopnost organizmu dietata do buducna,mensie sklony k alergiam a lahsi priebeh beznych chorob,to povedat nemozem..
Chcela by som tretiu Babulu kojit.uz len preto,ze je to naozaj ine puto..ale tlacit a silit to za kazdu cenu,tak,ako pri druhej dcerke,uz urcite nebudem.nech si mysli,kto chce,co chce,presla som si aj umelym mliekom,aj kojenim cez slzy a bolest,mozem "hrdo" vyhlasit,ze aj napriek tazkostiam som to dala..ale nemyslim,ze ma niekto pravo krutit hlavou a sudit ma,ked pri tretej dcerke nepodstupim dobrovolne vsetko to,co pri druhej,len aby som mohla k spokojnosti inych hovorit: "ano,dojcila som ju"..nepojde to?bude to prilis boliet?budem mat zase take migreny?tak sa na to vykaslem.lebo radsej,nech sme spokojne obe,ako by mala mat malinka sice plne brusko,ale choru,uplakanu,ubolenu,nervoznu a vycerpanu mamu na pokraji fyzickych aj psychickych sil..moja kamaratka ma maleho syna.ma osem mesiacov.a prsnik mu dava na poziadanie,rozumejte ked aj kazdu polhodku..nestihaju sa poriadne hrat,nestiha navarit,upratat,je nevyspata.nestiha nic..lebo maleho ma pomaly vkuse prisateho a ked nie,place,reve,krici..baba poriadne ani neje,nema kedy,uprimne si myslim,ze ma to mliecko uz aj slabe..vzdy bola chuda,ale teraz vyzera ako anorekticka.bolo uz aj take,ze sa najedla a slo to vsetko von.. ale hlavne,ze koji..ovplyvnena okolim a tymi,co na nedojciace maminy ukazuju prstom,lebo ony su viac,ony davaju detom viac..toto ma uz len velky vyznam..mne osobne to niekedy pripada ako nejake preteky,sutaz,v ktorej dojciace mamy maju navrch a su tie jedine "spravne" a dobre matky..
Rozpisala som sa.riadne.ale nedalo mi to..

esther03
17. aug 2017

@zuzka1117 no takze takto, styri laktacne skontrolovali co dobre dojcim, vsetko bolo spravne (podla nich) a ja som skoro zdivela od bolesti (nie len na zaciatku), neviem ako sa mi stahovala meternice kedze som si nerobila denne usg, ale asi dobre. Ale co viem na milion percent, ze gram som neschudla ako som dojcila. Chudnut som zacala az po odstaveni dietata, co bolo po vyse roku. A stravovala som sa aj sa stravujem velmi zdravo. Tak tu prosim nevypisuj hluposti o rychlom zhodeni kil, lebo toto je vysoko indi vindi geneticka zalezistost a s dojcenim vobec nesuvisi.

janulik2008
17. aug 2017

ach boze ak nechce tak nechce jej rozhodnutie ... 😎 neter bola na um a je tu

study
17. aug 2017

@raffaella
Ja keď som čakala chlapca naplo ma dokopy 2x za celé tehotenstvo.
Potom keď som čakala dievčatko vracala som do konca 4-teho mesiaca. Takže asi to bude z toho estrogenu.

beton
17. aug 2017

@miushka13 nie kvôli tomu, ze bolo alebo nebolo dojcene, ale pravdepodobnost vyskytu choroby je vyssia. Ide len o obycajnu statistiku....

1988majka
17. aug 2017

@17alexis ak si citliva na bolest tak v prvom rade mysli na to ze to dieta musis najprv porodit..a co sa tyka kojenia samotneho spravne kojenie nesmie boliet - ked boli nieco je nespravne a treba to riesit. da sa krmit dieta cez flasu aj odsatym materskym mliekom ale odsavanie a krmenie flasou je ovela narocnejsie na cas + musis mat komplet vybavu flias cumlov odsavacku atd...a tiez tam chyba ta intimita a to krasne medzi tebou a babatkom co je spojene s kojenim 🙂

zuzka1117
17. aug 2017

@ave17 ja som nepovedala že dieťa má umelým mliekom poškodenú imunitu.je super že je tvoje dieťa zdravé,ani ja som nebola dlho kojena lebo mamina dostala silný zápal a mám viacero autoimunitnych ochorení,môj brat bol taktiež iba chvíľku a má tráviace problémy v mladom veku.nehovorim že je to iba kvôli nedostatku MM,ale súvis tam môže byť. Ale samozrejme že ti prajem aby tvoje bábätko bolo zdravé a ty si bola spokojná a šťastná mamina 😉

zuzka1117
17. aug 2017

@ave17 a ešte k tomu tvojmu príspevku vyššie.velmi dobre viem o akej bolesti hovoríš.mne v nemocnici tak navreli prsia že mi v noci sestričky odstriekavali mlieko a väčšiu bolesť som teda dovtedy necítila.prve dni som v pôrodnici musela o hodinu skôr vstávať ako nosili bábätka-isla som do sprchy pod teplú vodu a potom som si ešte musela poodsavat mlieko aby som vôbec mohla začať kojit a malý mal veľký problém sa prisat.bol to hrozný boj, potom dostal žltačku a to bolo s kojenim ešte horšie prsia mi išli explodovať,celé dni som len odsavala.prisla som domov a boj pokracoval.hrozna bolesť bradaviek,kúpené asi tri krémy a keď sa mi malý prisal tak mi až tiekli slzy. Ale po pár dňoch sa produkcia upravila,malý sa naučil správne prisavat a potom to už bolo len a len lepšie a teraz sú to pre mňa krásne chvíle

zafir01
17. aug 2017

@ave17 no ja som uzivala hned po porode lieky na zastavenie laktacie, injekcia vraj ziadna nebola... uz aj tie lieky su hormony .. + som sa zvazovala .. a pila som co najmenej, teda aby som ako tak pila ale nie vela.. myslela som, ze to mam za sebou, ked 14 dni po porode sa mi prsia naliali, dr mi kazal len jemne odstreknut, aby som uvolnila navjacsi tlak a inak nechat tak.. po cca dalsich 2 tyzdnoch to preslo... cize aj popri liekoch,. zvazovaniu, pitiu co najmensieho mnozstva tekutin, som prvy mesiac mlieko paradoxne mala

ave17
autor
17. aug 2017

@zuzka1117 no super,že si to prekonala.Ja som si pri tých bolestiach povedala,že tudy cesta nevede🙂 a trápiť sa nebudem🙂 ale svojim spôsobom obdivujem maminy,ktoré sú tohto schopné. Ale sila je,že kojenie je totálne prirodzené a každá jedna na začiatku trpí.Niekde to ta príroda nedomyslela🙂

ave17
autor
17. aug 2017

@zafir01 a môžem vedieť,prečo si nekojila?? Zo zdravotných dôvodov,alebo tvoje rozhodnutie??

zafir01
17. aug 2017

@ave17 moje rozhodnutie to nebolo.. ja som nemala koho kojit.. dcera mi zomrela par dni pred terminom porodu

adriannasvk
17. aug 2017

No statisticky,vsetky zeny co v okoli poznam a svoje deti kojili,hrde,premotivovane,tvarili sa ako majsterky sveta,ja som bola pri nich za chuderu,maju deti nonstop chore,ale ze furt....moje deti na UM,ano su chore ale nie stale....ja aj brat sme boli odchovani na UM a sme uplne ok,ziadne alergie,vazne choroby. Moj manzel aj s bratom na UM a tiez im nic nie je atd....mohla vy sim pokracovat,takze tie statistiky sa mi zdaju nejak prikraslene asi....asi mam skor pocit,ze UM uz nie je take nedostupne ako kedysi a vela zien nerobilo uz dramu z toho,ze nejkoja alebo len kratko tak sa nasiel niekto "mudry" co si povedal,ze toto nie,ze kojit treba,matky treba nejak motivovat tak teraz zazracne vela studii a neviem coho je o kojeni....a o stravovani kojacich matiek pomlcim to by bolo na dlho, mozno 1 zo 100 sa stravuje prikladne a jej dietatko dostane v materskom mliecku naozaj vsetko co potrebuje,ostatne deti maju sicr materske mlieko ale o kvalite pomlcim,nejdem ani ratat kolko kojenych deti malo zlw krvne vysledky a museli ich rodicia dopovat umelymi vitaminmi....atd....vsetko ma svoje pre a proti,je na kazdej zene ako sa rozhodne,ale urcite tu nie je miesto zenu zatracovat a pozerat sa na nu cez prsty lebo nekoji....niekedy mala zena "matersku" 6 tyzdnov sla do roboty a bolo po kojeni a tu sme vsetci. V davnejsej historii boli zeny dojky,ktore dojcili pomaly vsetky deti z dediny lebo ich matky bud nemali mlieko alebo museli robit atd a nik na ne prstom neukazoval,ze ty si menejcenna a neschopna lebo nekojis atd...atd je toho dost😀

ave17
autor
17. aug 2017

@zafir01 tak to mi je ľúto.Vidím,že teraz čakáš babo,tak držím palce,nech všetko dobre dopadne.

zafir01
17. aug 2017

@ave17 vdaka

ave17
autor
17. aug 2017

@adriannasvk súhlasím so všetkým🙂👍

lilu74
17. aug 2017

Jedla som homeopatika z lekarne na podporu laktacie nepamatam si nazov ale na 3ti den som mala uz mliecko a dost a to mi ako prvorodicke hovorili, ze je to super😉a jasne, ze casto babatko prikladat.

tslobik
17. aug 2017

ja som mala aj laktačnú poradkynu, aj drahé motílium (domperidon), aj meltu aj som pila smotanu zmiešanú s mrkvovou štavou a nič....

beton
17. aug 2017

@ave17 to nie je o tom, ze to priroda nedomyslela. to je o tom, ze my sme dali vsetko do tabuliek a pristrojov a teda, ze sa nerodi tak, ako to priroda vymyslela a babatko neputuje hned k mamicke, ako to priroda vymyslela a neostava tam az pokial sa samo neosamostatni (tak ako vsetky ostatne cicavce na svete). Tvoj problem sa da velmi jednoducho vyriesit, ako som uz pisala. Pripravit sa dopredu, naucit sa spravnu polohu, mat dieta neustale pri sebe, aby odber z prsnikov bol kontinualny a nie narazovy, ked sestricky povedia atd. je to o nasom porodnictve a nie o prirode. Ked sa dieta uci chodit, spadne a tiez to boli a zato neprestane. Ked sa ucis bicyklovat, lyzovat, korculovat, tiez to na prvýkrát boli, ale robis to dalej a ked sa naucis techniku, tak si danu aktivitu patricne uzivas. V tom istom vidim riesenie Tvojej situacie. Nedostala si pri prvom potrebnu pomoc, podporu, vedomosti, nic Ti nebrani to teraz napravit a sa podobnej negativnej skusenosti vyhnut. Mas na to najlepsie predpoklady :o))

kaja0210
17. aug 2017

Mne zastavili laktaciu pre zdravotne dôvodu. Ak chcete aby sa netvorilo mlieko treba mať stiahnuté prsia elastickým obväzom a to minimálne 2 týždne,, dať ho dole iba na sprchu. Okrem z toho su na to aj lieky,ktoré laktaciu zastavia. Mne to trvalo skoro mesiac keďže prsia boli plné....

pallacinka29
17. aug 2017

Ja keď vidím tu na MK tie rady, ako dojčiť za každú, ale za skutočne každú cenu, až mi je to smiešne... Nehovoriac, že to sú samé lekárky a farmaceutky - uzdičky sem, uzdičky tam, každý jeden liek v merku a nič neškodí...
Tieto nemajú ani snahu uznať, že veda ide dopredu a sú ženy, ktoré z akýchkoľvek príčin nevedia, nechcú kojiť, tým UM pomáha nakŕmiť dieťa. Milujem rady typu, nevadí, že nepriberá, hlavne, že prospieva... Každá matka pozná, že dieťa je hladné... my sme to mali tiež - ja s ťažkou trombózou, bola som rada, že žijem, kojenie nešlo ako som chcela, tak prišla p. LP, vypýtala si 70 Eur, také s prepáčením sprostosti navyprávala, že až. Malého som od začiatku prikrmovala UM, aj doteraz, kojenie máme tak napoly, má rok, pomaly od 1,5 sa chystám odstaviť.