icon

Ako zariadiť, aby sa laktácia nerozbehla?

ave17
17. aug 2017

Mamičky,prosím Vás,ako sa dá po pôrode zariadiť,aby sa laktacia nerozbehla? Dá sa dať nejaká injekcia, vôbec neprikladat,alebo ako?? Aké máte skúsenosti s tým,ak ste si do pôrodnice vzali rovno UM? Dakujem.

vavrenka
17. aug 2017

kocky, netusite (ani ja), cim si autorka musela prejst, ked sa takto rozhodla. Nezda sa mi, ze mi to bola chladna panicka odvrhujuca svoje dieta. Ja jej rozumiem, z dojcenia mam tiez traumu. a mala som aj z tehotenstva. dokonca tak, ze somrok po poslednom porode skoncila na gynde s tym, ze mam zapal - cela opuchnuta a bolo to psychosomaticke ☹.
ja som za dojcenie- velmi vyrazne a jasne a vidim v nom velku pridanu hodnotu a UM je len nahrada. rozhodne podla mna nedava to, co materske mleiko. takto to vidim, plus - pri dojceni matka s deitatom zazivaju isty vynimocny typ blizkosti,, ktore proste flasa nenahradi. Ja som dcerku dojcila 3 roky. Ale maleho som odstavila uz v 10m, proste som nevladala - anemicka, s dvomi malymi detmi a do otho s mkotickymi bradavkami, auuu, a dojcila som obidve!!! v mojej situacii uplne na hlavu - teraz to viem, ale vtedy som to videla inak. a ak by som mala opat babatko, tak s velkou nechutou idem do dojcenia a co najsrychlejsie by som rpesla na flasku Sla cez hranice, nerespektovala osm seba, svoje potreby a ublizovala som si. To, co je pre inu matku prirodzene, pre mna bolo velkou zatazou, ale oplakala by som to.ze nechem dojcit a velmi. ale proste uz nie. stacilo.
a radsej nech ma babatko spokojnu matku plnu lasky a nie nervnu, ubolenu a vycerpanu mamu plnu kadejakych neprijemnych emocii @ave17

ave17
autor
17. aug 2017

Baby,som z vás všetkých milo prekvapená;) toľko príspevkov a žiadne drastické urážky;) konečne debata na úrovni;) Dakujem.

sisaka
17. aug 2017

@ave17 ja som síce zástanca dojcenia, ale nemienim tu robiť prednášky, kto je presvedčený, že nechce dojčiť tak nebude a argumenty ho tiež nebudú zaujímať, to by mal pochopiť aj personál v slovenských pôrodniciach, nie sme v komunizme, musia rešpektovať rozhodnutie matky nedojčit, - nemajú ju nútiť, presviedčať, majú zastaviť laktáciu a dieťaťu dať hneď UM. Preto si treba nájsť pôrodnicu, kde pracujú profesionáli a vedia, ako sa správať k pacientovi a nemajú problém rešpektovať jeho rozhodnutia.

marllik
17. aug 2017

@nika898 mne tiez neda nereagovat. Kedysi mali tiez problemy s dojcenim. Nieje to ziaden novodoby problem lenivych sebeckych mam. Asi preto boli i dojky. Moja babicka (nar.1912) mala 8 deti a jedneho dojcit pre nejake zdravotne problemy nemohla, dieta dostavalo prevarene vodou riedene kravske mlieko. Dozilo sa 70 rokov ;) Moja svokra velmi chcela dojcit svoje deti.Take zapaly mala pri prvom, ze sa starat museli i o nu, nie len o dieta. Dalsie tiez a neslo to. Ani tretie.. A to skusala i svoje babo dat cudzej mamicke a u nej sa dobre vedelo prisat a najedlo sa. No unej ani kvapky mlieka nevedelo vytiahnut, no vsetko mlieko jej ostavalo v prsnikoch a velmi sa trapila. Ja som presvedcena ze mamila velmi pomaha zenam a je to uctyhodne ako vedia poradit a podporit, no nazor ze KAZDA zena moze dojcit je cez.. a ci psychycke zdravie nie je prilis vysoka cena za to.. Ja som za dojcenie, ale take, ze zena je sebecka ked nejde na kraj sebaznicenia, tak to teda nie. Materstvo je samo osebe velmi vycerpavajuce a ked sa na zenu tlaci ze musi kojit aj ked uz ma psychycky blok, je uplne fyzicky vycerpana a ubolena, to je priama pozvanka na psychiatriu. Babo potrbuje fyzicky a psychicky zdravu mamu, nie len jej mlieko. Dojcim svoje 4te dieta. Som stastna ze to ide. Ale verim, ze nie pre kazdu je to take jednoduche..

mily7
17. aug 2017

@marllik krásne

nika898
18. aug 2017

@marllik uplne s tebou suhlasim. Ja viem ze su problemy pri dojceni ja som nastastie problemy okrem bolesti nemala no musela som zo zdravotnych dovodov synceka prestat kojit ked mal pol roka. Moja mamina tiez mala problemy prveho syna nekojola vobec ako pises nevedelo aa prisat a mna a brata kojila 3 mesiace potom jej stvrdli prsniky a hotovo mlieko nebolo cize aj ja som odchovana na UM. Ja som chcela poukazat na priprady kedy to zena vobec ale vobec neskusi tak ako pise autorka. Keby napisala ako zastavit laktaciu tak mi to je jedno a vobec nereagujem.

bruneta880
21. aug 2017

@ave17 no tak ja niesom žiadna "agresívna kojofilka" a viem, že otázka znela inak ako čo ti teraz napíšem, ale nedá sa mi inak...
To že pre svoje pohodlie si sa rozhodla nedojčiť je nanajvýš smutné, a hlavne to že niektoré maminky ako ty si dokonca myslia, že UM dojčenie plne nahradí- bohužiaľ nie je tomu tak.Je to len biznis veľkých korporácií.Ja svojho syna stále dojčím, a poviem ti začiatky tiež neboli ľahké (rozžuté bradavky-na jednej mám doteraz jazvu, bolesti chrbtice, zápal prsníka...) ale povedala som si- zvládli to miliardy maminiek, zvládnem aj ja, len nech má čo potrebuje.Nie vzdať sa, keď si len na začiatku.
Ja som si dojčenie začala užívať až keď mal synček pol roka.A to ešte nehovorím o kolikách aké chudáčik mal...čiže silné bolesti bruška, kojika som ho niekedy aj hodinu lebo si musel aj štyri krát medzi tým odgrgnúť (ponosiť sa samozrejme) prebdené noci (pretože dojčené dieťa sa budí častejšie) a žijem.To niesy schopná sa trochu pre svoje vlastné dieťa obetovať?Čo tak zájsť za nejakou laktačnou poradkyňou?A nie hneď si zobrať UM?
Inak WHO - konvencie o právach dieťaťa podľa ktorej článku 24. -
Má každé dieťa právo na dosiahnutie najvyššej možnej miery zdravia (t.j. Každé dieťa má ľudské právo byť dojčené).
A to nevravím o vzájomnej blízkosti, pocite prijatia a bezpečia zároveň aj tvoje telo reaguje na potreby dieťaťa ak má horúčku, bolia ho zúbky...
Takže nie agresívna kojofilka, ale obetavá matka.

ada309
21. aug 2017

Zeny ,tie ktore uz nekojite, sa pytam,aku stravu maju teraz vase deti?

Ono je super kojit za kazdu cenu,velky potlesk tym,ktore to vydrzali... ale povedzte mi,aku cenu to malo,ked teraz tie deti do seba pchaju same E-čka,smazene hranolceky a pod... ???dzusiky,chipsiky,umele cukry,...ovocie,zelenina,maso zo supermarketov??.. . maju aj teraz tie deti taku super stravu aku v prvych mesiacoch zivota?

(Na margo,ja som kojila obe deti,takze prosim bez kritiky komentare... len cisto na zamyslenie)...

martakar
21. aug 2017

@ada309 Dojcenie predsa nie je len strava, to je snad jasne. Ma kopu inych uzasnych nenahraditelnych fukcii. Tlmi bolest, upokojuje, znizuje riziko alergie, prisposobuje sa presne potrebam dietata, chrani ho, vytvara uzasne puto medzi dietatom a matkou atd atd atd. Tieto veci su snad jasne kazdemu.

A co sa tyka tej stravy. Nerozumiem preco by deti, ktore uz nie su dojcene mali jest same E-cka, hranolky a farbene keksy. To je take tazke dat im jest normalne veci?

bonovka
21. aug 2017

@bruneta880 len k poznamke,ze kojene dieta sa budi castejsie..dost individualne..prva,nekojena,vstavala min.kazde dve hodiny,niekedy nespala celu noc a koliky take,ze sme museli do nemocnice..druha,plne kojena,zo zaciatku kazde tri hodiny,potom stale neskor..koliku nepoznala.to pri prvej som musela vstavat v noci xkrat,zohrievat vodu,zarabat cerstve mlieko,nestacilo vybrat prsnik a dat jej,nebolo to med lizat a oproti tym nociam s dojcenou dcerkou,som veru pri tej nekojenej nespala ani zdaleka tolko..tak neviem,ci je to az take pohodlie maminky,davat dietatku UM.a to som si tiez pri kojeni presla vselicim,ako som uz spominala.navyse,co sa zdravia tyka,uz som to tu pisala,ze ta moja kojena dcerka je ovela chorlavejsia ako ta,ktora kojena nebola.nemyslim,ze ked dieta nebude kojit,nie je obetava matka.mozno pren v zivote spravi viac ako my vsetky dokopy..
A s @ada309 absolutny suhlas.a nie je to len o stravovani deti.s poukazom na to,co jedia maminky,ktore dojcia,sa mozno dietatku dostava od zaciatku viac umelin,ako tym detom,ktore rastu na umelych formulach.silno pochybujem,ze dojciace mamy si pestuju vsetko vo vlastnej zahradke,bez chemikalii,postrekov..a tie BIO vyrobky a plodiny z obchodov su len marketingovym tahom a stavim sa,ze tak,ako sa teraz toci okolo holandskych vajec velka afera,lebo sa prislo na to,co obsahuju,obsahuju aj tie BIO skvele,nenahraditelne a superkrasne ovocicka a zeleninky plno sajrajtu,snad aj viac,ako postriekane plodiny dovezene z druheho konca sveta..najlepsie si kazda robit tak,ako uzna za vhodne,ale naco rypat do tych,ktore sa rozhodnu inak..?ich dieta,ich volba.to uz niektore z Vas akoby chceli povedat,ze matka,ktora nedojci,si nezasluzi mat dieta..a potom,ze posobite priam fanaticky..sa necudujte.

nini1010
21. aug 2017

Ja som sice kojila ale nie som ziadna mliekofilka.nebola to prechadzal,popraskane bolave bradavky,denne 6 litrov a neustale prikladanie aby som si ho vobec udrzala,ziadny med to nebol a po 11 mesiacoch som s tym sekla.a preto chaoem ze ked nejde tak to nejde,mame predsa UM.ale stejne nerozumiem co ta vedie k takemuto rozhodnutiu.je to to najlepsie a najzdravsie pre dieta co mu pomoze vybudovat zaklady imunity a vopred sa pripravovat na to aby sa mlieko ani len nerozbehlo to mi pride uplne scestne a uplne nematerinske.sorry

bruneta880
21. aug 2017

@bonovka to že u tvojich detí to bolo opačne ako zvyčajne znamená len toľko,že výnimka potvrdzuje pravidlo... Ale to nebola podstata toho čo som chcela povedať.
A čo sa týka tvojej poznámky, či je to až také pohodlie maminky ?Zarábať UM.No tak teda keď je to menej pohodlné prečo potom teda nedojčiť pýtam sa...???A dieťa dostane to čo potrebuje.A to že každá mama má právo sa rozhodnúť áno je to jej dieťa, ale to slovíčko JEJ neznamená že je jej majetok alebo vec ....preto ako matka si myslím že by mala urobiť pre zdravie svojho dieťaťa aspoň toto...

bonovka
21. aug 2017

@bruneta880 nie je jej majetkom,ale rozhoduje za neho ona a co sa tyka kojenia,si myslim,ze je to aj o rozhodnutie o nej a za nu samotnu.kolko zlych rozhodnuti,ktore podla inych neboli pre Tvoje dieta spravne,si uz spravila Ty,ja a milion inych matiek a nikto nas za to nejde ukrizovat.dojcenie nie je ani zdaleka jedina vec,ktora ovplyvni zdravie,vyvoj a zivot dietata.pustat sa za to do nej s tym,ze nerobi spravne,mi pride maximalne odvazne a trufale.z pohladu druhych sa mozno Ty spravas ako majetnicka matka,ktora si mysli,ze dojcenim dietata dostala dozivotne pravo sa nazyvat obetavou mamou.. ;)
Zial,to,ze to u mojich deti bolo takto,neplati len u mojich.takychto "vynimiek" poznam uz len vo svojom okoli nie malo..dovodov,preco nekojit,moze mat x,su to jej dovody a nikto nema pravo sudit ju a ani nutit,aby sa rozhodla inak.poukazala som len na to,ze tvrdit,ze UM je pohodlnejsie,zas pride scestne mne.
..poznam mamu,ktora sice koji..ale dieta je hladne..a je to nad Slnko jasne..no hlavne,ze dojci..obetava mama..??najvyssie dobro dietata??zdravie??tazko..tiez treba poznat mieru..a neist slepo svoje..
Nekecam nikomu do rozhodnuti.chystam sa kojit aj tretiu,ak to pojde.ak nie,balim to a UM.ale zatracovat niekoho,kto sa rozhodne inak..preco??kolkokrat som si ja v zivote dupla a spravila som rozhodnutia,ktore sa tykali mojich deti a okolie ich nepovazovalo za spravne..ale odstupom casu sa mi moje vlastne dieta za to podakovalo.ovplyvnilo jej to cely zivot a aj zdravie.tiez by to bolo na debatu a rozdelilo by to ludi na dva tabory,z ktorych jeden by bol pre a druhy proti..no nepytala som sa vtedy nikoho,rozhodla som sa sama.to neznamena,ze povazujem deti za svoj majetok,len si myslim,ze robit nieco silou-mocou sama proti sebe,aby dieta malo,tiez nie je spravne.vseobecne znama vec-ak nie je v pohode mama,nebude ani dieta..

bruneta880
21. aug 2017

@ada309 no tak teda čisto na zamyslenie bez kritiky....
To čo nazývaš éčkami sú emulgátori (zväčša prírodné farbivá) nájde sa aj pár škodlivých, ale to by som svojmu dieťaťu musela dávať jesť sr.čky ako paštéty a polotovari...
Ja syna dojčím už len večer pred spaním...
A jeme-
Aspoň raz to týždňa hovädzie mäso inak (kuracie,zajac,morčacie,divina- všetko overené zdroje)
Aspoň 2x do týždňa vajcia blanšírované
Cestoviny,strukoviny,polievky,
Jogurty len plnotučné biele.
Sezónnu zeleninu a ovocie (vlastnú alebo od rodiny čo pestujú)
A ak dostane sladkosť tak je to domáci koláč, ryžový nákyp, domáci džem, kompót...
Ja svojmu dieťaťu jesť bordel rozhodne nedávam, ale viem že časom určite povolím a samozrejme že raz budeme aj my kupovať sladkosti...
Ale v dvoch rokoch sa mi to zdá úplne zbytočne skoro...raz si aj on sám možno tú paštétu kúpi v obchode, ale s tým že už bude mať super imunitný základ.
Takže u nás chipsy určite zatiaľ nehrozia.

7nikusik7
21. aug 2017

Ja ta velmi dobre chapem,hlavne matky co im to ide bez problemov a ficia si pohodlne...my make 2 mesiace a bojujeme nonstop...co vyzeralo od minuty po porode ako bezproblemove sa stalo peklom...mala sa prisala uz na porodnom stole,odvtedy sme sa krasne kojili...ako jedinej vnporodnici sa mi mlieko spustilo hned druhy den,vsetky ostatne mali problem,trapili ss s odsavackami,zapalenymi prsnikmi,klobucikmi a tym ze deti prsnik odmietali...jediny sme neprikrmovali ani glukozoubv porodnici...za 2t pribrala 600g len ns kojeni,ako 2t cucla z jedneho prsa 120 chvilami az 150ml...ale nato zacali problemi...nikto z tych premudrelyvh sestriciek s doktorov v nemocnici si nevsimli ze mame zrastene obe uzdicky a cim bola vacsia tym sa horsie prisavala,miesto papanis dudlala,vcucavala si pery...grcala prudom,jedovsla sa na prsiach...mudre rady od dr-grcanie je normalne to bude mat reflux(na ziadne vysetrenie nas ale neposlali),jeduje sa na prse?mas malo mlieka pichni flasu...predtym som dostala sprds ze babo ma pribrat 100g za tyzden a ne pol kils za 2t co ma vystresovala ze vela papa a riesila som to...zrazu mam malo mlieka a mam dat flasu...pricinu vysvetlenie nikto nehladal len ja lebo som vedela ze to nemoze byt mnou ked od zaciatku ako novorodenec cucla 130ml nasupu a mne orsniky pretekali...zrazu bola cele dni nonstop na prse a vkuse hladna a ja prsa ako vechet...sama som patrala hladala,az v 5t dosla laktacna s tej stacil jeden pohlad a z fleku povedala ze tam su problem vo vsetkom uzdicky,aj vracanie aj zle prisavanie a nasledna strata mliecka...takze ja som sa mohla na hlavu postavit neslo to a nik mi nepomohol-flasu daj a basta...nic zbtohi nebola moja vina a vina bola ze si to v porodnici nik nevsimol!!!tak sme strihli uzdicku ja som hadam uz aj 500€ nechala na vsetkych cajoch vitaminoch a pod,chvilu dobre a nanovo nam zarastla...nanovo tie iste problemi...a TIE CO STE SI TYM NEPRESLI A NEVIDELI REVAT OD HLADU SVOJE DIETA CI NECHYTILI PRSNIK,nevedelo cucnut,ta nasa ani flasu nechyti,NEOPOVAZTE SA nejaku mamicku SUDIT!!!! VY STE TIE POSLEDNE CO MATE NA TO PRAVO!!!nemate paru ako je psychicky samotna matka na tom znicena utrapena, a ked premidrele a dementne okolie do nej este husti tak by sa najradsej zakopala pod ciernu zem a oto viac to zhorsuju jej,a aj dietatu kedze vsetko to trspenie z matky citi....takze tie co tu chcete poucovat nahodou sa neozyvajte lebo nemate paru...kazda to znasame inak!!!

ada309
21. aug 2017

@7nikusik7 100 bodov!!!!!!!!!!!!!!!

bruneta880
21. aug 2017

@bonovka no to určite urobila 😉 ale toto je diskusné fórum a ja len vyjadrujem svoj názor...
Teda určite je pre mňa pohodlnosť zobrať si UM už do pôrodnice a ani to neskúsiť.
Nie ja niesom supermama a ani tu nikoho nejdem ukrižovať, sa upokoj 😉
A určite -to teraz všeobecne-
Nekritizujem maminy ktoré dojčiť nemôžu!!!Ale tie ktoré nechcú áno...

bonovka
21. aug 2017

@bruneta880 som pokojna,musim byt.. 😀 nejde o to,byt supermamou..myslim,ze pre svoje deti sme,aj ked zvonka to mnohi vidia inak..co ma po nich?tiez vnutorne nesuhlasim s kazdym ich krokom.som 🙂 ja tiez len vyjadrujem nazor a napr. moja skusenost s dojcenim bola tiez zo zaciatku velmi zla a moja vlastna mama sa mi cuduje,ze chcem kojit znovu..silit to uz nebudem,to je pravda.ale zas dokazem pochopit,ak niekto ma zlu skusenost a boji sa to podstupit znovu.mam znamu,ktora skusala kojit syna a velmi zle..patkrat za kratke obdobie sa jej zapalil prsnik..a povedala si,ze stacilo,viac neprilozila a nechala mlieko odist..a to je dokonca doktorka..jej by som sa tiez absolutne necudovala,keby to pri dalsom dietati,ak bude nejake este vobec mat,ani neskusila..uz pri spomienke kojenia sa jej jezia chlpky a ma voci dojceniu doslova averziu..

tncka
21. aug 2017

@ave17 ja ta uplne chapem. Keby som mala druhe urobim to iste. Kto nezazije,nepochopi. Ja som sa snazila mesiac ale to bolo najhorsie obdobie v zivote a uz nikdy viac. Nikto ta nutit dojcit nemoze

ave17
autor
22. aug 2017

@bruneta880 prepáč,ale to že tebe nevadili rozzute bradavky a bolesť,mne to vadí.A?? A nie,pokiaľ sa môžem vyhnúť trápeniu,tak sa mu vyhnem.

nini1010
22. aug 2017

@ave17 si sebec.a das si urobit preventivne cisarsky aby si sa netrapila ani pri porode ze?

kittykat22
22. aug 2017

@ave17 donesies do porodnice UM a povies ze tvoje dieta nebude dojcene. A nebudes prva ani posledna ktora o to poziada. Nemaj obavy ze by si tam vypadala ako jednorozec. Videli a poculi milion krat ze matka nechce dojcit. Laktacia nebude rozbehnuta - netreba ju zastavovat. Keby si mala pocit plnych prs tak mozes poziadat o injekciu na zastavenie laktacie bud na novorodeneckom alebo pojdes za svojim gynekologom ktory ti to pichne, pripadne ti da nejake lieky ked pojdes domov.

tamarka9
22. aug 2017

@nini1010 počuj ty si mala sekciu? Vraj vyhnúť sa bolesti. Po sekcii máš moja také bolesti,že je to 100x horšie ako kontrakcie a zažila som oboje. Rozrezane brucho,svaly,nervy,maternica tí prídu ako vyhnutie sa bolesti??? Vieš dieťaťu je dôležité ukazovať že matka myslí aj na seba,dávame mu tým príklad do budúcna,aby slepo neposlúchalo iných na úkor svojho šťastia. Je pravda,že také bábo tomu nepochopí,ale niekde treba začať 😉 a možno pochopí práve v tom,že bude mať spokojnu a milú maminku a nie vynervovany uboleny kus ženy. Autorka to už raz zažila a videla,že jej dieťa pri tom tiež trpí,nerobí to len pre seba,robí to aj pre svoje dieťa. Nič nie je čierno biele....

ada309
22. aug 2017

@nini1010 si uplne mimo... sekcia je ovela horsia ako porod... mala som sekciu a pred nou 30h kontrakcii.. viem to porovnat... ak si sekciu nezazila,tak sa prosim nevyjadruj!!!

ave17
autor
22. aug 2017

@nini1010 nie,myslím že po cisárskom žena trpí viac,takže zase si vyberám možnosť lepšiu pre mňa- prirodzený pôrod.Som príšerná matka😉 a keby som bola sebec tak tých 1200 eur čo som minula pri prvom na nutrilon,tak si kúpim niečo pekne pre seba🙂

ada309
22. aug 2017

@tamarka9 mozno by si nina1010 mohla pozriet ako prebieha taky porod cisarskym rezom... na youtube ich je 1000... milujem take co rozpravaju o HOVNO o tom vedia,lebo nezazili...

Priala by som takym,aby si skusili co to je starat sa o novorodenca s rozparanym bruchom pozasivanym z vnutra(maternica) i zvonku...

ave17
autor
22. aug 2017

@kittykat22 dakujem za rozumnú a užitočnu odpoveď🙂

bruneta880
22. aug 2017

@ave17 ale áno vadilo.Ale zjavne nechápeš čo chcem povedať.Rozžuté bradavky zažila každá pretože tá bradavka sa musí tiež prispôsobiť.
Ale nikto ťa tu nenúti aby si dojčila ide mi len o tú snahu.
Tak mi prosím ťa dopovedz či si vôbec uvažovala o Laktačnej poradni?
Nech si tu píše každý čo chce ja mám v rodine deväť lekárov z toho sú dvaja detský, pediatri, a na umelé mlieko majú nelichotivý názor...je to proste "prázdny" zdroj...ale ako chceš, ako si urobíš tak bude.

maaaaaaaria7
22. aug 2017

nečítam príspevky.. nemám čas🙂prosím vypočuj ma🙂)..
nie som biomatka🙂)) moje prvé práve je kinderko
ale skús kojiť aspoň pre seba, je to také pohodlné.. hocikedy bábätko zaplače, ked nebudeš vedieť čo mu je, hocikedy ho prso upokojí... skús to aspoň, ak čakáš chlapca - vraj im to ide hned perfektne /neviem, to sú len skúsenosti z môjho okolia🙂)/
ja som sa trápila viac s kojením ako so zotavovaním zo sekcie... ale stojí to za to. je to fakt super, aspoň to skús.. v noci netreba vstávať robiť mlieko, stále ho máš po ruke.. a viem, že dieťa bez toho prežije bez následkov, ale ono si to tak strašne vychutnáva a mama s ním..
nezrúti sa svet ak nebudeš kojiť, len chcem povedať, že teda aspoň skús.. je to taky pekný pocit..🙂
hlavne nech je zdravé🙂

maaaaaaaria7
22. aug 2017

a inak rozumiem autorke.. 100krát som to chcela vzdať.. to nekonečné váženie pred kojením po kojení, hladná je? nie je? jedla? odsávanie, ked som po pol hodine odsala 5 kvapiek, hrozné obdobie... ženy, ktoré to nezažili si nevedia predstaviť aké je to pre niektoré ťažké.. radšej nutrolon a kludná matka ako matka s nervami v riti.
len opakujem, ja som na začiatku prikrmovala nutrilonom a tak ma obťažovalo prevárať, prelievať, flaše umývať,zarábať nutrilon... že ak sa teda žene podarí, tak niet nad kojenie.. držím palce, tak či tak je dobre🙂