icon

Ako zariadiť, aby sa laktácia nerozbehla?

ave17
17. aug 2017

Mamičky,prosím Vás,ako sa dá po pôrode zariadiť,aby sa laktacia nerozbehla? Dá sa dať nejaká injekcia, vôbec neprikladat,alebo ako?? Aké máte skúsenosti s tým,ak ste si do pôrodnice vzali rovno UM? Dakujem.

ave17
autor
22. aug 2017

@maaaaaaaria7 🙂 uprimnost sa cení🙂

maaaaaaaria7
22. aug 2017

@ave17 ale si stále odhodlaná nekojiť, čo🙂
hlavne prajem veľa zdravia obom🙂

snehuuulienka
22. aug 2017

@zafir01 aj mne zomrelo bábätko narod v 26 tt😭žilo len 2 týždn,dodnes si pamätám so slzami v očiach ako som vylievala mliečko do odpadu,pretože som mliečko mala ale nemala som už ho komu dat😢aj mne dali vtedy lieky na zastavenie laktacie,našťastie som ich nepotrebovala.Tym,že som si ho odsávala čoraz menej a menej sa stratilo po pár dňoch....

Zienky ale vedome nedávať mliečko bábätku,lebo ma to bolí?????....

-verte,že bolesť "len " bradaviek (tá fyzická) je oveľa menšia ako zo straty bábätka 😢...

-vydržte na začiatku,rozbeh je sice ťažší ,bolestivý, ale potom to už stojí za to,keď máte spokojné bábo v náručí

ave17
autor
22. aug 2017

@maaaaaaaria7 dakujem🙂 pre mňa je zase praktické dať fľašu,fakt🙂 mňa to strašne znervoznovalo stále sa vyzliekat,stále otecena od mlieka,vysla som zo sprchy,zohla pre osusku,a zas to tieklo,bola som z toho strašne nervózna,fakt keď som dala definitívne fľašu mala aj ja sme sa ukľudnili🙂 nie každá sme na to stavana. A tiež má znervoznuje ta "závislosť" dieťaťa od matky,lebo každé 3 hodiny musí kojit. Fľašku jej môže dať hocikto;) ja v tom vidím fakt iba pozitíva🙂

maaaaaaaria7
22. aug 2017

@ave17 to je pravda...moja ma 6,5 mesiaca a ešte som nikde nebola...nikto s ňou nechce ostať,lebo veď ja mám prsia...:/.to mi dosť vadí..
Síce by som nemenila,ale rozumiem aj týmto pozitívam UM..
Každej je iné dobre a každá sa v inom inak obetuje..ja ešte chvíľu toto vydržím,viac deti neplanujem😂

ave17
autor
22. aug 2017

No tie jej asi ťažko niekto náhradí;) ale tak už si aj tak dlho vydržala;)

bruneta880
22. aug 2017

@ave17 no tak tvoj posledný príspevok hovorí za všetko.Nie každá je na to "stavaná" ?No, každá je na to stavaná lebo väčšinou má žena prsia drahá...a to je aj to čo sa od maminy aj prirodzene očakáva.Tie tvoje argumenty, že bola som nervózna, lebo mlieko tieklo, lebo sa musím vyzliekať... sú teda sorry pre mňa úplne detinské.Ako keď chce dieťa šteniatko, ale venčiť ho chodia rodičia.
Ale úplný TOP "znervózňuje ma tá závislosť dieťaťa od matky lebo každé tri hodiny musí dojčiť?WTF?
Vieš ono to dieťa je "závisle" hlavne od maminy lebo tú prirodzene najviac potrebuje.

Akože ja teda niesom žiadny fanatik aby sme si to ujasnili, jedna kamoška postupne mlieko strácala a prestala dojčiť v ôsmom mesiaci, druhej sa zase malý nebol schopný vôbec prisať.Ale aspoň to skúšali ako sa dá nie ako sa nedá.
A tiež mám známu ktorá jednoducho dojčiť ani neplánovala, lebo rodila v marci a v júli mala ísť na svadbu, no hádam nepôjde na svadbu, lebo by musela dojčiť???Toto je niečo podobné...
tento tvoj posledný koment ma fakticky dostal...

A ešte aby sme sa rozumeli ja ťa nijako neurážam, to naozaj nie, ale chápem že sa ti to nepáči, lebo ti to nepasuje do konceptu.Ani tu nejdem nikoho súdiť aká je mama celkovo, globálne ale v TOMTO si velikánsky sebec.Nepíšem zlá matka!...
Len by som chcela aby si moju kritiku zobrala konštruktívne a aspoň to skúsila, alebo aby si aspoň nepísala také trápne výhovorky.Sorry, ale čo by si robila pred päťdesiatimi rokmi?

A ešte chcem dodať pre tie maminy, ktoré tu obhajujú nedojčenie dieťaťa- že v pohooode moja bola na UM a je menej chorá ako Alica, Marienka, ktoré boli dojčené...
???
Imunitný systém potrebuje pevné základy, a tie dostane len z materského mlieka, to je jednoducho fakt a žiadny fanatizmus (ako tu mnohé zvyknú nazývať niekoho kto má iný názor), to neznamená, že keď do troch-štyroch rokov bola menej chorá, že sa to na zdravý neodzrkadlí neskôr...
Dúfam však, že sa mýlim a prajem všetkým maminkám nech ich detičky choroby zďaleka obchádzajú.

ave17
autor
22. aug 2017

@bruneta880 ja som nikde nenapísala,že sa mi to nepaci.Jednoducho máme iný názor a nemusíme tu o tom viac diskutovať🙂 pekný večer.Napriek tomu,že kojit nebudem,budem dobrá mama,rovnako ako prvému dieťatu.Lebo okrem materského mlieka im dam všetko🙂

evittam
23. aug 2017

@maaaaaaaria7 Mna len zaujalo-nikto s ňou nechce zostat lebo ja mam prsia a nikde som nebola. To na tebe -tvojich prsiach dieta visi cely den? Ja som dojcila, nebola to teda ziadna "obet" a bola som vselikde ci uz s dietatom alebo bez.😉

bubato1
23. aug 2017

ave17 : mas obdivuhodnu trpeslivost odpisovat ,naozaj ti tlieskam 🙂 a ccem ta len podporit a povedat ti ze.je tu niekto s podobnym nazorom 🙂

ave17
autor
23. aug 2017

@bubato1 dakujem;) som vytrvala🙂 podstatné pre mňa je,z tejto diskusie,že som sa dozvedela,čo som potrebovala🙂

maaaaaaaria7
23. aug 2017

@evittam no nie je to len o kojení samozrejme.. proste manžel vkuse pracuje, ona je stále somnou.. potom ked je večer sem tam s mužom, tak "ma hľadá".. 🙂. sem tam ked vypadnem do obchodu sa rozkokošiť🙂, tak rýchlo trielim späť.. asi som nemožná, ale ja stále nevem odhadnúť, kedy sa koľko napila, kedy je najbližšie hladná, nemám to tak že každé tri hodiny napríklad.. preto sa už teším príkrmom, že mlieko nebude jediný zdroj jedla aspoň 🙂, aj ked toto varenie, mixovanie, 🙂)))) mi nechýbalo 🙂)) ale tak rada, svoje deti milujem

evittam
23. aug 2017

@maaaaaaaria7 6.5mesacne dieta už môžeš prikrmovat😉. A zase robis "vedu" z nicoho-nehnevaj sa.😉 Ja som syna aj dceru v 6.5 mesiaci dojčila rano, niekedy na obed ak chceli a večer pred spaním.

maaaaaaaria7
23. aug 2017

@evittam moja, ja z ničoho vedu nerobím, ja som spokojná, až taký problém mi žiadne obmedzovanie nerobí, vychutnávam si každý moment s deti🙂
a porovnania ja som toto ja som hento, sú vieš na čo..🙂
všetko je individuálne🙂

evittam
23. aug 2017

@maaaaaaaria7 Nie som "tvoja". Nic neporovnavam. Pisem len vlastne skusenosti a nazor. "Vedu" robis napr.z nejakeho varenia a mixovanie-polhodinova záležitosť a mam na dva-tri dni hotovo.😉 To je vsetko.

riuska16
23. aug 2017

@ave17 samozrejme, že ťa nemá význam odhovárať aj tak si spravíš ako budeš chcieť. Ale po mojej skúsenosti treba len chvíľku počkať, teda byť trpezlivejší a laktácia sa upraví a stabilizuje, bradavky zahoja a potom bude dojčenie bezproblémové.
moja skúsenosť: ja som prvého musela celý čas v pôrodnici prikrmovať (ale prikladala som si ho), prvá cesta z nej išla do lekárne kúpiť UM,ale dala som mu z neho len raz a zvyšok išiel do koša. Mlieko sa mi už potom rozbehlo. áno aj bradavky som mala riadne rozžuté už v pôrodnici, ale lanolínový krém pomohol. potom bolo mlieka zas veľa, ale aj to sa upravilo.
Pri druhom sa mlieko rozbehlo automaticky, tak že som ho ešte v nemocnici vylievala do odtoku.už ani bradavky neboleli, skôr maternica a tie jej sťahy pri kojení.
A čo sa týka odstavenia, prvého som odstavila v 10 mesiacoch, úplne v pohode tým, že sme prešli na UM (keďže som bola tehotná a doktor mi to odporučil). druhú dcéru som kojila 18 mesiacov (ale od 10 mesiacov už len pri zaspávaní a v noci) a potom som si povedala, že dosť, tak som ju dala do svojej izbičky, uspala bez mlieka, ale v noci keď sa zobudila, som ju nevedela utíšiť, tak som jej musela ponúknuť nech všetkých nezobudíme. ale radšej som k nej v noci prešla ako aby ma cítila, aj tak to nezabralo. chodila som každú noc. Ale potom z ničoho nič, asi po 3 týždňoch, bola prvá prespatá noc, druhá, tretia a aj mlieko pekne samo odišlo.
ako pre mňa je kojenie také automatické...a v noci vidím len výhody, položím malého k sebe ponúknem prso (veľa krát zaspím) zobudím sa odgrdne a spíme ďalej.
A čo sa týka naviazanosti dieťaťa na matku, ja keď potrebujem niekam ísť odsajem si mlieko (mám aj zásobu v mrazáku) a nie je problém. Sranda je že najmladší pri mne ešte s fľašky nepil aj keď som mu ponúkala, nechcel, ale keď nie som doma a je hladný vypije. čo mu iné zostáva 🙂

Zváž prosím ťa možnosť to skúsiť, možno to bude iné ako pri prvom.
Tak ak to skúsiš prajem ti veľa trpezlivosti a najmenej bolesti.
Drž sa.

evittam
23. aug 2017

@maaaaaaaria7 Btw.ty si pisala o nejakom "obetovani" nie ja, len preto som reagovala.😉

maaaaaaaria7
23. aug 2017

nerobím z toho vedu🙂) to ty..🙂
aha ju, naťahovať sa chce...🙂
pekný deň, ja nie som na MK na hašterenie

evittam
23. aug 2017

@maaaaaaaria7 Ja a natahovat?! Som sa pobavila. Dakujem.😂😉

ada309
23. aug 2017

@bruneta880 prepac, ale imunitny system je ovela zlozitejsia zalezitost,ktora zavisi od mnohych inych faktorov a nie len od MATERSKEHO mlieka. Su pripady kojenych deti,ktore maju aj napriek dojceniu ovela vaznejsie choroby (leukemia,rozne rakoviny,nadory,astma,epilepsia) ako je nejaka nadcha,kasel,chrika ci soplik...

Naozaj sa dnes to dojcenie podla mna az moc PRECENUJE. Kedysi sa nedojcilo lebo deti po polroku museli do jasli a matky do prace a vsetci sme tu,neboli take civilizacne choroby ake su dnes. A vies cim to je???? Je mnoho vyskumov dokazujucich,ze je to dnesnym zivotnym stylom(sam stres,nahananie sa za niecim) ako aj stravou, ktoru prijimame (vsetko ovocie,zelenina -postrekovane,maso -dopovane antibiotikami, mliecne produkty- same ecka, a pod.)...

Samozrejme materske mlieko je ten najlepsi start do zivota,no potom tak treba v stravovani pokracovat cely zivot... nestaci kojit kojit a kojit za kazdu cenu prvych par mesiacov zivota a mysliet si,ze mam zarucenu vybornu dozivotnu imunitu!!!

Opakujem,svoje deti som kojila ...

(Znama ma dve deti,kojene obe do 2 rokov- maju vsetky mozne alergie od roztocov,cez prach,srst,lieky,.... )

ysseba
23. aug 2017

@ave17 Ahoj. Ja ťa chápem. Pri prvom synovi bolo kojenie utrpenie. Tá bolesť bola horšia než sekcia, si pamätám jak som od bolesti kopala nohou naprázdno.... Manžela som koľkokrát posielala kúpiť UM, no on nešiel. som rada, kojila som 11 mesiacov. Keby mi to niekto povedal na začiatku tak ho vysmejem. Teraz druhého syna kojím úplne bez problémov. Má pol roka a tiež sa teším až ho už prestanem kojiť okolo roku. Som rada, že kojím, ale už sa teším 🙂 Pri prvom ma tiež nútili prikladať a nič nešlo, malý bol už hladný a vrieskal a už sa ani nevedel prisať. Mne ani návšteva nemohla prísť, lebo tak reval 😀 Pri druhom som sa nachystala a normálne som chodila na novorodenecké, nech mi dajú UM. dali, ale len 20ml. Bolo to fajn, malého to trochu zasýtilo, ale nie úplne, ešte chcel aj skúšať odomňa. Keď po pár hodinách som videla, že je hladný, zas mi dali 20ml. Inak musím povedať, že ako druhorodičku ma brali úúúplne inak ako prvýkrát.

ave17
autor
23. aug 2017

@ysseba asi by som muža ubila,keby nešiel🙂

ysseba
23. aug 2017

@ave17 V tom momente som mala chuť aj ja, ale vždy to bol večer a ja nešoférujem, inak by som sa vzala a šla sama 😀 Ale na druhú stranu som rada 🙂 Inak ja som v tomto trochu lakomá. Neznášala som kojenie ako ty, druhého som sa rozhodla kojiť aj kvôli financiám. Keď som si predstavila koľko prachov by som dala za UM, pričom kojenie je zadarmo, tak som si povedala, že to nejak dám (a teraz je to omnoho lepšie). Na UM by sme peniaze určite mali, neobraciame každé euro, dovolím si tvrdiť, že sa máme dobre. No v tomto som nejaká žgrloška 😀 To radšej každý mesiac pôjdem s manželom na fajnovú večeru... (počkať! Kojím, takže ju budem musieť stihnúť do 3 hodín 😀 😀 )

ysseba
23. aug 2017

@ave17 Ale nie, s tými 3 hodinami srandujem, malý už papá príkrmy, takže kto by ho strážil by si poradil 🙂 A keď potrebujem/ chcem niekde ísť, tak príležitostne dostáva aj UM, nerobí mi to problém.

bruneta880
23. aug 2017

@ada309 ja píšem, že imunitný systém potrebuje pevné základy a nie že dojčené dieťa nedostane žiadnu chorobu už nikdy vo svojom živote, nepíšem že je to zaručená doživotná imunita.To si si kde prečítala?Ale ak si ty myslíš, že dojčenie sa preceňuje ...v poriadku tvoj názor, ale ja si to nemyslím.
No zároveň píšeš, že materské mlieko je ten najlepší štart do života.
Tak ako teda?
K tomu imunitnému systému-
ty potrebuješ imunitný systém dieťaťa naštartovať a to tým, že postupne ako rastie stretáva sa z rôznymi baktériami s tými prvými príde do styku keď sa prisaje na tvoju bradavku...a postupne ako rastie sú to bozky, domácnosť atď...atď...
Problém imunity niektorých detí je aj v tom, že niektoré úzkostlivé matky nič iné nerobia len behajú za deťmi s dezinfekčnými obrúskami, dieťa vonku nesmie nič chytiť, pohladkať psa a podobne...a potom, raz mu tie ruky zabudne utrieť a problém je na svete.
Dieťa treba dojčiť a postupne cvičiť jeho imunitný systém, ale nevravím že má jesť chleba zo zeme...toto sú veci ktoré ako matka viem ovplyvniť a určite aj stravu ak niesom lenivá naštudovať si základné informácie napríklad o tých vaších e-čkach, ale k tým som sa tu už vyjadrila... alebo dokonca variť.(Aj také maminy poznám)
A to o čom hovoríš ty teda ten ďalší faktor je genetika, tú ovplyvniť neviem.
Ale urobím to čo pre imunitu svojho dieťaťa urobiť môžem.
A vyhovárať sa čisto na stravu...prosím ťa, všetko si vie každý kúpiť z overeného zdroja len to nesmie byť človek lenivý, alebo chcieť jesť čerstvú papriku v decembri...tú si vieš zohnať od hociktorého "predajcu z dvora" a na zimu ju zavariť napríklad.
Nikto ti ten "bordel" jesť nedáva, sama si ho dobrovoľne kupuješ.

ada309
23. aug 2017

@bruneta880 nadych-vydych!

Vystupujes strasne agresivne,vrat sa na stranku mamila. Ako keby si bola platena za reklamu na dojcenie.

Trepes take nezmysly,ze az no... to sa ani neda citat!

blue_eyes
23. aug 2017

@ave17 nekojila som prvu dceru...bola na cukrovej vode...stale spala...ale mamicky si nosili UM...a druhu tiez neplanujem kojit....a uvidim podla situacie...no respektuju uz aj kojace aj nekojace...nikto ta nemoze nutit 🙂

bruneta880
23. aug 2017

😂 Že reklama na dojčenie....na to sa robí "reklama"?
A ty mi nebudeš hovoriť "kam sa mám vrátiť"...
Nepíšeš, čo je podľa teba z toho čo píšem nezmysel?
To agresívne skôr pôsobíš teraz ty...
Ale toto je typická reakcia, keď niekomu dôjdu argumenty...si smiešna.
Neviem čo agresívne som ti napísala???
To že nesúhlasím s tvojím pre mňa dosť jednoduchým názorom? No nie nesúhlasím.Ale to nieje agresivita drahá, vyhľadaj si to slovo prosím ťa v slovníku.

slavkadud
23. aug 2017

toto je podla mna nekonecna tema a nekonecna diskusia, pozrite kocky, kazda mame iny nazor, mnohokrat mame svoje dovody na svoje nazory, ktore si vieme obhanit, nevidim dovod na to aby ste sa tu navzajom nejako dotahovali len preto, ze ta sa rozhodla kojit a ta nekojit, kazdej je to osobna volba. Kazda robime podla svojho najlepsieho presvedcenia 🙂

ada309
23. aug 2017

@bruneta880 nepotrebujem sa tu s niekym primitivne dohadovat... mudrejsi ustupi! Hauk...