Ako zvládnuť druhý pôrod bez epidurálky?
Ahojte maminky,
viete mi prosím napísať Vaše skúsenosti ? Prvý pôrod s EPI. Druhý uvažujem skúsiť bez EPI, ale bojím sa, že nezvládnem tú bolesť. Ako sa na ňu pripraviť prosím ?.. Ako sa to dá ovládnuť ? Pri prvom pôrode na konci som stratila nad sebou úplne kontrolu - to finálne tlačenie, bol úplný masaker.
Prvý pôrod som mala začiatok roka 2024, s EPI - pôrod bol vyvolávaný (balónik a potom dve tabeltky a už sa to rozbehlo) a skončil ťahaním malého von VEXom, oxytocínom a veľkým nástrihom až po konečník ( po pôrode som neudržala stolicu....) Malému veľmi klesali ozvi, mala som slabé krátke kontrakcie, preto podali OXY, ale aj tak som ho nevedela vytlačiť. Mala som pri sebe zazmluvnenú PA s dlhoročnými skúsenosťami.. Keď som sa s ňou o pôrode bavila, povedala, že som bola pripravená dobre, ale bolo to nedobré kvôli nazbieraným okolnostiam - vyvolávanie, epidurál.. Vraj často nešťastná kombunácia. Po epi sa mi zmiernili kontrakcie a potom to rozbehol až oxy - čakali sme naozaj dlho, niekoľko hodín, a snažili sme sa na to ísť aj inak. ale potom malého padali ozvi a tak sa muselo rýchlo zakročiť...
@nikushka8 Ďakujem ! ja som pri prvom pôrode s epi mala pocit až po to tlačenie že to mám pod kontrolou. Ale potom ako mi podali oxy tak som bola úplne mimo, zmietala som sa tam a prestala som spolupracovať, mala som proste nekonečnú silnú kontrakciu, bez pauzy.. Takto dúfam pôrod bez epi neprebieha, či mám si to predstavovať takto?:(
Oxytocin pichaju aj preto,aby sa rychlejsie porodila placenta, nielen kvoli kontrakciám, co viem. Mne ho tusim pichli iba razy. No pri tych kontrakciach to clovek ani nejak nevnima.
@nikushka8 A čo tebe pomohlo aby si tlačila na pokyn, aby si vôbec spolupracovala ? Ja si to pamaätám tak že ako mi pichli ten oxy tak som úplne stratila kontrolu. Preto sa bojím že pri epi stratím kontrolu nad tým oveľa skôr, a nie až pri tlačení :(
Mne dali epi po 16 hodinách po odteceni vody a kontrakciach, keď som sa im.prestala otvárať - oddychla som si, nabrala silu a konečne sa uvoľnila tak, že som sa otvorila a nasledne po podano Oxytocínu som za pol hodinu porodila - po 19 hodinách od začiatku 😏 A to som som toho išla s tým, že bez epi. Vďakabohu za ňu. Mne to pomohlo a plnila som pokyny vďaka tomu, že som si predtým oddychla. Hoci mám tiež potrhané až k zadku, vnútorné stehy tiež - ale dva týždne po pôrode som už ani nevedela, že som rodila, celkovo som bola rýchlo fit - to asi nezáleží od epi
Pripravuj sa ako najlepšie vieš a nechaj asi veci plynúť, mám kamarátky, čo rodili bez epi a tiež potrhané po zadok, niekedy to je jednoducho tak. U nás v nemocnici je alternatívou aj rajský plyn - ak by Ti to viac vyhovovalo.
Ahoj ja som rodila 2019, teraz o mesiac idem opäť..
Prvý som mala bez epiduralky, a ku koncu som aj ja dostala oxytocin a pri tlačení v podstate jednu veľkú kontrakciu a malého som vytlačila ale na asi na 8-10krat (neviem presne). Teraz epiduralku nechcem.tie,, no čakám dievca, a bojím sa prenášania a vyvolavacky.. snáď ma to obíde.
Pôrod som tiež mala dlhý, v polke sa mi zastavili kontrakcie a nabehli cca po 4hodinach od príchodu do nemocnice (prišla som na 5cm otvorená a zastavilo sa to). Našťastie som porodila cele tak nejako v dobrej nálade, bez nastrihu atd. Verím ze teraz to bude lepšie. Tebe poradím až veríš ze všetko bude okej, bez epi ver v rýchlejší postup, že telo bude viac vedieť co treba robiť. Motivácia tam je, už vieš čo a ako a snáď to pôjde ľahšie. Verme si, musíme ☺️
Rodila som obe deti bez epiduralu. Mam strasne nizky prah bolesti a zvladla som to. Priprav sa hlavne psychicky - pri druhom uz vies do coho ides, druhy porod byva vacsinou lahsi a kratsi nez prvy. Drzim palce
Asi nejake vnutorne sebaovladanie, dcera bola vymodlena, myslela som len na to,ze kazdou bolestou je blizsie ku mne. Ja som mala iny problem pri tlaceni, vyrazalo mi dych, nedokazala som sa nadychnut a tym padom tiez spravne tlacit. No myslela som len na to,ze si dusim dieta, tak som počúvala pokyny (so zavretymi ocami). Preto som pri druhom porode mala podmienku,ze musim mat hlavu vyssie ( nebolo to sice uplne ok, naj by mi bol asi porod v sede alebo na boku,no to som dostala krc do bedra). Kazdopadne nemusis byt v strese, 2x uz zena vie lepsie co robit, nie ako 1x,ked nevieš co cakat, bolest ta prevalcuje a zostresujes. Vsetko je najma o pozitivnom nastaveni v hlave. Kamoska mala 1.porod tazky, skoncila akutnou sekciou a druhy krasny prirodzeny.
Normalne sa to da zmaknut, kamoske sa pri epidurale stalo to iste. Dieta pridusene, nastatsie nema nejake nasledky, iba trosku rec to zasiahlo. Ale inak v poho. Druhe nemaju. Ja som mala prvy bez epi, za mna to je dobre iba na tie 30hod porody. Tam to ma zmysel pri vycerpani. Ale inak bolest patri k porodu a da sa to zvladnut. Neviem ci budes moct prirodzene po Tak velkom nastrihu/ rupture. Ak bol IV stupen
Je to bez pri oveľa horšie ja som mala epi len pri poslednom pôrode a ľutovala som že som si nedala už predtým určite je to lepšie z epi
Ja som mala s epi presne toto isté, klesali ozvy,nevedela som tlačiť a potom šitie skoro na 3/4 hodinu. Pri dcére by mi už bola zbytočná, lebo som prišla akurát necelú hodinu pred tlačením. Ale ti poviem, bola som po pôrode viac spokojná,že som epidurál nestihla. Vedela som tlačiť, predýchať bolesť.
Ja som rodila 9 hodín z toho 4 hodiny som mala kontrakcie každú minútu. Rodila som bez epidurálky lebo mi ju nestihli podať. Bolesti silné, ale zvládnuteľné. Mne pomohlo veľmi počúvať pokyny personálu. Snažila som sa v tom všetkom samu seba upokojovať, že to už bude o chvíľu za mnou. Pri ďalšom pôrode si opäť plánujem epi vybaviť ale už podľa situácie sa rozhodnem či si dám.
Obe deti vyvolavane prvy porod s epi druhy bez.ten druhy isiel hrozne rychlo.chcela som ju aj druhy krat aj anesteziolog dobehol ale uz mi ju nepichol utekali sme rovno tlacit.. porod samotny bol rovnaky ale sitie bez epi je iny zazitok.

Prvy som mala tiez epi, pichnutu ale neskoro,cize nezabrala ako mala, ale aj ta trocha bola ulava na co som prisla pri druhom porode. Druhy porod bol vyvolavany prostaglandinom. Rozbehlo sa to tak rychlo,ze epi ani nic sme nestihli(porod od 1.kontrakcie trval 2,5h). Ale teda zobrala som o lieky 🙈 prezit sa to ale da. Obrovskou výhodou vsak bolo,ze som tak po porode neopuchala,nemala som nohy ako papuce,ani ma neboleli, cize som bola rychlejsie fit. Celkovo som lepsie vedela kedy tlacit, pri prvom som tlacila podla pokynov, necitila som tak prichadzajucu kontrakciu. Riadila som sa teda bolestou a dýchaním.
Vyvolavany porod je ale vacsinou viac bolestivy,lebo kontrakcie sa nestupnuju pomaly postupne, co bol aj moj pripad. Prajem lahky porod!