Aký je váš názor na epidurálku?
Mali ste epidurálku alebo sa to dá v pohodičke zvládnuť aj bez nej?
Ja som s epi nerodila, ale bola som na sale s jednou zenou a potom aj na izbe a ona rodila s epi....porodila som hodinu po nej. Ked som videla ako sa trapi pri porode, nevedela kedy ma tlacit, necitila ziadne kontrakcie, po porode ju museli uspat, neskor akoby stratila mierne citlivost od pasa dole, bola cievkovana, davali jej tri dni akesi lieky do infuzky, ale najviac jej bolo luto, ze mne moje dieta dali hned ako sa dalo na izbu ku mne a jej az ked sa dala ako tak dokopy.
Ja som nevedela do coho idem, prisli bolesti, a potom sa len sustredit na tlacenie a dychanie. Mozno keby som to riesila dopredu, ze ake to bude, tak verim tomu, ze sa vystresujem a idem bez rozmyslania s epi.
@marian86 to čo si sem dala ,pri epidurálke nie je stŕpnutie nôh,to je úplná blbosť,je to anestézie ako každá iná a treba k tomu tak pristupovť,to jest pred pichaním sa zmeria tlak a zaistí sa žila,písať komplikácie pri pichaní žily je trápne a anesteziologicky tým má veľké skúsenosti a napichne aj žilu ktorú by nikto nenapichol....podávajú sa tam minimálne dávky opiátov a to fakt minimum,takže s tlakom problémy nebývajú ,iné je to pri epiduráloch pri sekciách,tam môžu byť lebo sa dáva naraz vyššia dávka,ale to je rozdiel a tlak viem behom sekundy riešiť,ďalej epidurál sa pichá do chrbticového kanála nie do miechy,preto táto komplikácia sa nestáva...čo sa týka močenie,tak sa necievkuje ,nie je dôvod,epidurál nespôsobuje anestéziu svalov moč.mechúra,po pôrode môže byť,ale je to spôsobené pôrodom,kedy je tlak na zvierače mechúra a ostávajú chabé a ženy sa pocikávajú,to pozná pomaly každá z nás ,ktorá mala pôrod....a ďalej bolesti hlavy po epidurále nie sú....ak sú bolesti sú to spôsobené hormonálnymi zmenami a začiatkom tvorby mlieka....treba to prebrať s anesteziológom a nie čítať úplne dezinformácie....
@maminalenka to ,že akoby stratila citlivosť po pôrode ,býva aj tlakom na chrbticu pri pôrode,ale nie epidurálom...
@aristka je to mozne, ja sa tomu velmi nerozumiem, len ona to tak cele vnimala vtedy, pamatam si ako bola z porodu znicena. Aj tak je to trapenie, ci je to s epi, alebo bez.
ja som rodila s epidurálkou a bola som velmi spokojna...porod bol da sa povedat fakt rozpravka...no samozrejme ze uplne bez bolesti to nebolo...no a zasivanie som vobec necitila...keby som sla rodit este raz urcite by som si dala epiduralku pichnut znovu 🙂 zaplatila som za to 100 Eur...bolo to dost drahe ale stalo to zato 🙂
najprv som tbrdila ze to dam aj bez epi, ale po 4hod kontrakcii kazde ane nie 2minuty a otvorena som bola stale len na 2 cm som prosila o epi, a tie 4 minuty kym prisiel anesteziolog sa mi zdali ako vecnost, musel mi ju pichat na 2x lebo prvy raz sa zial mojou vinou netrafil tak ako mal. potom uz bolo dobre konrakcie som necitila len tlaky a vedela som aj kedy tlacit lebo uz odoznievala, takze ak spravne nastavia mnozstvo tak budes vediet kedy tlacit. po epi som problemy nemala ziadne a po uplnom odozneni cca 3 hod po porode som sama vstala sla do sprchy a mojuu lasku som si z porodnej saly na izbu odtlacila sama. takze keby este niekedy rodim tak opat s EPI.
ja som 2x rodila, oba razy bez epiduralu. Po prvy raz som epi chcela, ale prisla som do nemocnice uz prilis neskoro na jej podanie. Bolest bola, fakt najhorsia v mojom zivote, ale zvladla som ju (a velku pomocnu "ruku" okrem podpory manzela podala priprava pred porodom - masaz hradze, homeopatika, priprava na porod, ale HLAVNE pozitivne myslenie). Druhy raz som uz sla bez akejkolvek myslienky na epidural, len som zopakovala postup z prveho porodu a pridala este viac pozitivneho pristupu 🙂. Opat - bolest (velka bolest) bola, ale zvladli sme to, drobec i ja, a som stastna, ze bez akejkolvek medikamentoznej podpory. Drzim ti palce, nech ti - ci uz s epiduralom alebo bez neho - ostanu na porod tie najkrajsie spomienky 🙂
@maminalenka neboj poznám to ...,ale epidurál nebol na vine,to ti viem 100percentne povedať a neexistuje ,aby lekár si zmýlil epi a spinal.kanál,lebo kto s tým robí vie ten rodiaľ a miecha je až za tým....a správny anesteziológ vie odhadnúť kedy dať dávku ,aby mamička pri pôrode kontrakcie citila,nie tak intenzívne a,el predsa ....inak na gyn.sa dávajú skúsený anesteziológovia ...
ak sa nahodne poskodi pri pichani epiduralu miechovy obal, mozu byt aj po epidurale bolesti hlavy, dokonca velmi silne, lebo sa tam pouzivaju hrubsie ihly ako pri spinale.
@maminalenka to je úplne bežné po pôrode...
@aristka pri tehotnych, a nielen u nich, to nieje vzdy take jednoduche a ucebnicove, su aj mamicky, co napr. vazia podstatne viac alebo maju skoliozu, kde je problem uz len sa dopracovat k epiduralnemu priestoru.
bolesti hlavy su uvadzane ako jedna z moznych komplikacii epiduralu a lekar musi na ne aj pri pouceni upozornit.
@doliva Ja vrelo odporucam! Nevedela som sa dockat kedy mi ju pichnu, nakolko som mala take bolesti, ze telo zacalo strajkovat a nonstop som vracala. Som si myslela, ze kazdu chvilu omdliem. Ked mi ju pichli, do 10min bolo po akejkolvek bolesti a zvysok som uz len skackala na fitlopte, kecala s priatelom a telefonovala mame na kolko som otvorena 😀 Na tlacenie mi ju uz nedopichli, cize to som mala cele bez- bolelo riadne, ale aspon som vedela tlacit 🙂 No a na sitie mi ju dopichli a uz zase nic nebolelo. Problemy po som nemala ziadne, iba trosku som citila vpich po nej, ale uz aj to preslo 🙂
U mňa zbytočne vyhodenych 150eur,vôbec mi nezabrala....
@aristka to sa moze stat aj najlepsiemu anesteziologovi, to nieje len o tom, kto raz pichal epidural vie, ze to nieje vzdy jednoduche, staci aj len nespolupracujuca pacientka. uz som to parkrat zazila, ked sme potom pichali krvnu zatku.
je to jednoducho mozna komplikacia a musi sa spomenut aj pri pouceni.
ja som mala 5 bez epiduralky a 6 s epiduralkou a sama som si povedala, keby som to vedela, tak si ju dam uz u predoslich porodoch 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 urcite odporucam , pomohlo to aj k tomu , ze som sa ovela rychlejsie otvarala, porod som prezila normalne, nestihli ma nastrihnut a tak som sa roztrhla, ale nic som necitila vdaka epiduralke a ja som nemala ziadne vedlajsie ucinky ani nohy mi netrpli a ani ma hlava nebolela, proste mi bolo super 🙂 🙂 🙂
prvy porod ano .. bol uzasny a j ana druhy den som bola uplne fit ziadne nasledky alebo komlikacie .... druhy porod ano ale pichli mi ju zle takze som vsetko citila ... pichlo ma 17 krat a to 30 cm ihlou mam to odfotene ako vyzeral moj chrbat potom ... kebyze idem este raz rodit nikdy si ju nedam da sa to vydrzat aj bez nej ...nebudem ani rozpisovat ake nasledky mam teraz ponej... a kebyze stretnem pani doktorku ktora mi ju pichala tak jej vytrham vlasy aj s korienkami ...
@monikajaco je chyba ,že ti tam toľko šťuchala ,mala volať druhého anesteziologa a nie ti toto spraviť....bolo to jej osobné zlyhanie...
Zvladnut bez epi sa to samozrejme da, ale pohodickou by som to urcite nenazvala. Mne ju dat nestihli, peniaze vratili. Pri druhom si ju zabezpecim znova a snad sa to stihne 🙂
@monikajaco 30 cm ihlou? to ta co uplne prepichla krizom?? 😀
@doliva ahoj, ja som to riskla bez epiduralky /dovody ktore ma odradili boli hlavne ze sa to picha podla mna na dost citlive miesto a citala som rozne veci ako to nevedeli dobre pichnut.. druhy dovod bol ten ze porodnica kde som rodila ma k dispozicii anesteziologa iba pocas tyzdna klasicku pracovnu dobu cca do 15tej/. zvladla som to aj bez nej. mala som velmi rychly porod, v porodnici cca 5Omin a babo sa narodilo. takze aj keby som ju mala zaplatenu tak by mi nestihli pichnut. a bolo to v nedelu 🙂 nelutujem, dalo sa to prezit, zbehlo sa to velmi rychlo bolesti boli samozrejme obrovske ale nemala som ani cas ich velmi prezivat.. neda sa to presne opisat, vtedy ti bude vsetko jedno hlavne ze to dieta vyjde von. asi tak nejak som prezila ja porod.

@marian86, @doliva ano bolesti hlavy su mozny vedlajsi ucinok epidarualky, ale o tom je kazdy vopred informovany. ja som mala epiduralku a nemala som ziadne vedlajsie ucinky. Dala som za nu 160 eur ale urcite by som si dala aj v buducnosti. Je to velka pomoc, hlavne pri tazkych, dlhych porodoch to pomôže a mamička neni tak unavena pri samotnom tlaceni.