icon

Aký je váš názor na epidurálku?

doliva
1. júl 2013

Mali ste epidurálku alebo sa to dá v pohodičke zvládnuť aj bez nej?

henikav
1. júl 2013

@linda20111 to bolo stastie, uplne inac by si ten porod vnimala keby trval 22 hodin a dieta malo 4 a pol kg 😉 Clovek vopred nevie aky porod bude mat

henikav
1. júl 2013

a takto vznikaju hrozostrasne rozpravky 😀 😀 😀

lilka246
1. júl 2013

ahoj, ja som ju mala a mozem urcite len a len odporucit, urcite nevahaj, stala 150 Eur, no tie peniaze nelutujem, ak budem niekedy este rodit urcite len a len s epi, ten pocit ulavy urcite stoji za to

lilka246
1. júl 2013

a este musim dodat, ze som bola tiez jej odporcom, no kontrakcie boli take silne, mne nechali celu den hladnu, bolo mi zle uz len od toho ze som nic nejedla a proste som citila, ze to nezvladnem, kedze som mala co robit kontrakciu vobec rozdychat tak som nakoniec bola rada, ze mi takto pomohli a ze sa mi ulavilo, dokonca som mala chut si trochu pospat a oni ze mamicka ideme rodit.

linda20111
1. júl 2013

@henikav tomu verim ze to bolo stastie, pretoze ked si to porovnavam s zenami ktore tiez rodili prvy krat asi som urobila rekord :D

kikusa008
1. júl 2013

@henikav no a poriadne hrozostrasne rozpravky..ja krava som nakukla do diskusie a teraz som viac dosrata 🙂 sice rodim az v decembri,ale podla mna si ju dam,kedze moje sestry mali obe a boli velmi spokojne...ale ked citam tieto prispevky,ked zle pichli a podobne..musim prestat citat 🙂

henikav
1. júl 2013

@kikusa008 necitaj a nebudes stresovat 😀 😀 😀 Pre istotu si ju objednaj (epiduralku) a rozhodnes sa sama ked to na teba pride ci ju chces, alebo nie. Kazda ma iny prah bolesti, kazda ma iny porod, inu velkost babatka...... A do takej nemocnice ani nechod ke pichaju 30cm ihlami, s takou sa samozrejme nemozu trafit 😀 😀 U nas take pouzivame len na opekacke na spiz 😀 😀 😀

@linda20111 ved to je super ze si mala taky rychly a dobry porod, ty keby si epiduralku aj velmi chcela, nestihla by si 😉 🙂

kikusa008
1. júl 2013

@henikav tak ja budem v Rakusku rodit,a ked som sa ho pytala na epidural,tak mi ziadne velke ihly nespominal,aspon ja som sa ho pytala,kedze mam panicky strach z ihiel a pod,tak zevraj to necitis ani poriadne...ale ked toto citam..na nieco to je dobre,stale mam nizky tlak,precitala som si diskusiu ,hned mi vyletel na 140 😀 😀

susanne6
1. júl 2013

aj ja som ju mala, a to už pred 12 rokmi, v pohode....môžem len odporúčať....
druhý pôrod pred dvoma rokmi som mala mať tiež, ale pre komplikácie bol cisársky.

katie555
1. júl 2013

ja som nemala, a pri 20 hodinovom porode...tu dokonca ani platit netreba ...prezila som aj bez..
Kamoska doma na svk mala - pri zavadzani jej zaviedli zlateho stretokoka, 3 tyzdne stravila na are v ohrozeni zivota.... 😒

annalena
1. júl 2013

30 cm ihly??? 😕 😕 😀

@kikusa008 neboj, v Rakusku pichame len 9 cm ihlou 😉 ...a sa ti necudujem, potom, co sa tu pise o epidurale, tiez by som si ho pichnut nedala, este dobre, ze s tym robim a vedela som, do coho idem, ked som si to davala. 😀 😀

ingmiriama
1. júl 2013

@doliva no ja som za epidurál mala som ju....a nič ma nebolelo a aj zošívanie ma nebolelo uplne super odporúčam a za tie peniaze to stojí 🙂

misinka26
1. júl 2013

Ja som EPI mala ... vypýtala som si ju po 10 hodinách pôrodu a ešte 8 som ju mala ... zabrala super ... 10 hodín som umierala a potom ako by som vstúpila so raja 🙂 vrelo odporúčam EPI je super ... ja som ani nevedela, že rodím a ani neviem, že šiel malý von, len som dvakrát zatlačila a bolo, bez bolesti a šitie ani neviem kedy bolo to som už volala s rehotom rodine 🙂

henikav
1. júl 2013

@kikusa008 no tie ihly su dost velke, moj odhad tak do 10cm, ale chvalabohu to ty nevidis ako ti to pichnu a musim potvrdit, ani velmi necitis, citis len maly vpich a potom obrovsku ulavu a uz necitaj hrozostrasne diskusie

lenkka81
1. júl 2013

@marian86 s tými problemami "po" to je určite individualne....ja som nemala ani najmenší problem

aristka
1. júl 2013

@kikusa008 ale neplaš sa to sú origoš sety a ty tú ihlu aj tak neuvidíš...

aristka
1. júl 2013

@katie555 toho streptokoka mohla mať aj ona na koži,lebo miesto sa dosť dezinfikuje a robí sa všetko sterilne...

katie555
1. júl 2013

@aristka no povedali ze to mala z epi ... neboj keby sa im dalo z toho len tak vyvliect tak si iste nepriznaju chybu...

marian86
1. júl 2013

@lenkka81 ja som nikdy nepisala že je to pri všetkych to iste..ale : http://www.hpi.sk/hpi/sk/view/9213/analgezia-v-...

aristka
1. júl 2013

@katie555 to mali zavrieť pôrodnicu alebo box ,kde jej to robili,lebo to mali potom na odd. a pri epi jej to bohužiaľ zaviedli,lebo toto je veľmi odolný bacil a tam sú iné postupy a zvlášť sa kladie dôraz na hygienu...to je aj pri operáciach a inych invazívnych vyš.mala smolu ,vystihla to ,ale epi na vine nebol...

marian86
1. júl 2013
aristka
1. júl 2013

@marian86 dobrý článok na vysvetlenie

monci8888
1. júl 2013

rodila som bez epiduralky...a aj by bola zbytocna... ono to je ale to, ze nikdy clovek dopredu nevie, aky porod bude mat 😒 poznam baby, ktorym nezabrala vobec a aj par, ktore by bez nej asi skolabovali. ale osobne som ju nemala ani prvy a nechcem ani pripadny druhy/treti krat 🙂 ale urcite to neni nic strasne, ved to ma predsa pomoct 🙂

zuzi0110
1. júl 2013

Ja som rodila 2 krát bez a aj teraz budem. Ja kontrakcie cítim len ako nachladené kríže takže ja sa viac bojím následkov po vpichu ako pôrodu 😀

zigzag
1. júl 2013

ja som rodila bez 15hodin, bez epiduralu, oxitocinu, prvorodicka,maly mal skoro 4 kg, nelutujem, krasny porod, krasny pocit, ktory by som nemala, keby som mala epidural, nemala som nastrih ani sitie, krasny porod, som vdacna 😵

eviand
1. júl 2013

Ja som rodila 24.12., tiez prvorodicka, 14hodin kontrakcie, epidural som mala s doktorom dohodnuty, ale nemal mi ho kto prist na stedry vecer pichnut 🙂 Zle nacasovane, ale nelutujem, nakoniec som bola na seba hrda, ze som to dokazala 🙂

monita662
1. júl 2013

ja som mala tiez epi...mala som ju zadarmo rodila som v uK...rodila som prvy krat ako 20 rocna neskutocny strach....o jednej v noci ma zobrali do nemocnice o 6 rano prepichli vodu...a stale nic ..bolesti boli take ....bolestive 😀 o 7mej dosiel doktor a navrhol mi epi....ze si oddychnem nacerpam silu na tlacennie lebo ze to vyzera na dlho ....mal pravdu ..mala sa narodila az o pol piatej...pichli mi epi o 7mej...do 12 to bolo v pohode...potom som uz mala bolesti ..chceli pichnut druhu ale to som uz nechcela ...bolo to skvele cele nemozem si to vynachvalit....ked rozmyslat nadtym ci budu naskedky ztoho alebo nie ...t je uplne zbytocne..kazda nato reaguje inak ...ja som na druhy den isla domov....o 13oo poobede .....a o stvrtej som zbehla dole do obchodu dala prat atd..fungovala som normalne az sa mi vsetci cudovali....nijake problemy som nemala......ako vravim je to len natebe ..verim ze sa rozhodnes spravne drzim palce ..

ekinkala
2. júl 2013

@doliva ahoj ja som ja som epidural nemala a ani som nechcela bala by som si ju dat poprve nasi doktory to poriadne ani pichat nevedia najde sa to 1percento dok.ktory to vedia ale bohuzial I'm neverim a po druhe mam kamosky ktore mali a hovorili ze to bolo hrozne ked pride kontrakcia mas tlacit lenze ty necitis kedy pride kedze necitis bolest a este som pocula ze deti po epidu.su dost nepokojne prve mesiace ja mam jedneho syna ma 3roky porod trval asi 3hodiny zo vsetkym prve kontrakcie su v pohode potom pri konci pride nejakyck par silnych je to bolest v krizoch ale vecsinou uz pri silnych kontrakciach ides rodit da sa to zvladnut dolezite je pocas celeho tehotenstva sa vela pohybovat ,prechadzat..........potom je porod lahsi

demonique
2. júl 2013

@doliva Ja som si epidural dala a dodnes to lutujem. mala som hrozne bolestive kontrakcie, ale musim sa priznat, ze som podcenila pripravu a zrazu ma bolest zaskocila, nevedela som ako zrelaxovat , aby som ju predychala. Povodne som epi.nechcela, ale nakoniec som podlahla. Bolesti sice odisli,ale uz ma priputali na lozko, zacali monitorovat, samozrejme ked som len lezala, tak sa mi spomalili kontrakcie, takze sup,pichli mi oxytocin a uz to islo...malemu zacali klesat ozvy, skoro som skoncila na cisaraku. nastastie sa to potom polohovanim upravili, ale povedala som si, ze uz to nechcem nikdy zazit. takze na druhy porod sa pekne pripravim na kurzoch a uz ziadna epiduralka. ale to je len moj nazor a skusenost. u kazdeho je to ine. rozhodnut sa musis sama.

usacek79
2. júl 2013

@doliva neviem, ci to tu uz niekto pisal, ale teda s epiduralkou je to takto nejako - cely porod riadi mozog, vydava telu vsetky prikazy, kedy ma vypustit aky hormon (oxytocin) na zosilnenie kontrakcii, kedy ma co urobit s dietatom, aby bolo pripravene ist von, kedy dat pokyn na tlacenie... A teda ze to ten mozog riadi dobre, o tom niet pochyb.
Epiduralka mu vsak v podstate prerusi spojenie s dianim "dole" - mozog sa vypne a teda sa VELMI casto stava, ze kontrakcie ustanu, cely proces sa spomali, ak nie rovno zastavi a tak samozrejme lekari nabehnu a pichnu umely oxytoctin (ktory by inak vobec nebol nutny, lebo by si ho telo uvolnilo same), no ani ten casto nezafunguje a teda naozaj dost casto po epiduralke nastava situacia, ze sa porod bud predlzi o niekolko hodin alebo je napokon vyrieseny cisarakom..

Nuz takze rozhodnutie je na kazdom, ale mna by na epidural nedonutili, ani keby co bolo.. Isteze zena v bolestiach je ochotna pristupit na vsetko, no treba mat zapnutu tu kontrolku, ako moze epidural porod pokazit (samozerejme aj nemusi, to je naozaj pripad od pripadu..)
A napokon - stacilo by nerodit v polohe lezmo a slo by vsetko oooovela lahsie a ziadny epidural by ani nebolo treba, to je elementarna vec, ktoru v nasich porodniach stale trpime napriek tomu, ze je to poloha uplne proti logike, prirode a JEDINY, komu vyhovuje, je lekar 😠