Ambulantný pôrod - skúsenosti mamičiek
Ahojte mamičky. Prosím máte skúsenosť ako to je s ambulatným pôrodom? Mám doma rok a pol ročnú dcérku, ktorá je na mňa veľmi naviazaná, ďalšia vec je tá že ju veľmi nemám ani pri nikom dvôvernom nechať..Neviem si predstaviť byť bez nej a ako to zvládne ona bezomna 4-5dní.. Tak sa chcem opýtať na prípadné skúsenosti mamičiek ktoré o tom niečo vedia ale aj tých ktorý podpísali reverz a ako postupovať.. Je samozrejmé že ak by nastali nejaké komplikácie tak to ani riešiť nebudem ale dúfam ze druhý pôrod bude bez komplikácií ako prvý.. A ešte by som sa chcela opýtať či to nejako zasahuje do zamietnutia príspevku pri narodení dieťaťa? Čítala som že iba v tom prípade ak matka opustí zdravotnícke zariadenie v nevedomosti lekárov teda že ju neprepustia dobrovoľne alebo na reverz čiže vlastne riziko. Čiže doslova že útek 😁😁 Ďakujem krásne 💗💗
@ria2001 odišla som po 48h, pätičkový test nám robila pediatrička (mala som to dopredu dohodnuté, papierik na test si objednaj z Banskej Bystrice z toho centra, posielajú zadarmo a obratom). Odišla by som skôr, ale malá zvracala dosť krv, tak som ostala o deň dlhšie ako som mala v pláne. (Len poznámka, odísť skôr je bezpečné len pri pôrodoch, kde neboli pri pôrode použité medikamenty, ktoré môžu tlmiť dieťa a jeho dýchanie. Na SVK dosť ojedinelý prípad, preto si treba strážiť pôrod, aby človeku niečo nešupli od bolesti a na urýchlenie)
Problémy robili, urazené gynekologička aj pediatrička, zvýšený hlas... Zbalila som sa, obliekla a opakovala: Ďakujem, rozumiem vaše obavy, o 12tej odchádzame.
Na príspevok pri narodení to nemá absolútne vplyv. Ak by nechceli vydať reverz, poslať mailom upovedomenie, že odchádzaš s vedomím lekárov, ale odmietajú vydať prepúšťaciu správu a reverz.
Nerozumiem tolkym vopred negativnym prispevkom tu. Na fb je skupina Ambulantny porod na Slovensku. Uplne chapem tvoju situaciu, o chvilu tiez rodim a mam male dieta. Ano, sme na seba naviazani ale vie byt aj s manzelom. Ale vela som si citala o psychologii vztahu mama- dieta a proste to dieta ked mamu nevidi tak si este nevie spojit ze je dakde inde. Prenho proste nie je. Tiez s bojim ako sa s tym vysporiadame. Zvazujem skorsi odchod, podla stavu babatka. Treba mat dohodnuteho pediatra, ktory urobi odber z paticky (na ten sa vlastne caka tak dlho a nepisane pravidlo je, ze ak neostanes 72 hod, tak nemocnica nema od poistovne preplateny tvoj pobyt). Vacsinou nie je problem odchod z gynekologie, ale prepustenie babatka z novorodeneckeho. Ja uvidim podla situacie. Nechavam to otvorene, snazim sa neupinat, ak by bolo vsetko ok a dajme tomu ze poroduim v pondelok a budu nas chciet pustit vo stvrtok rano, tak sa vypytam v stredu na obed- poobede. Uplne skoro odist nechcem, aby sme nemuseli s 2 detmi behat na tie prve vysetrenia (usi, oblicky, klbiky). Ako hovorim, zvazim podla situacie a ktovie ci nebudu pustat skor aj kovli Korone
@ria2001 nerodila som v nemocnici ale po porode som tam isla. Vysetrili a isli sme hned domov. Vysetrenia robil pediater bez komentarov. Dopredu som sa nedohadovala lebo by ma odhovarali a nesuhlasili so mnou. Zistovala som aj moznosti ambulantneho porodu no oficialne to vtedy 2 a 4 roky dozadu nebolo. Len podpisat reverz. Prvykrat velmi neprijemna lekarka v nemocnici, druhy krat uplna pohoda. Prvy krat som sa obavala lekarov, druhy krat uz som bola naladena, ze si ich reci nepripustim.
Uplne Ta chapem, tiez som nechcel doma nechat dcerku. Mala vtedy tak ako Tvoja.
Prajem vela stastia.... vsetko sa da len treba za tym ist.
@ria2001 Nekomplikovala by som si to na tvojom mieste. Ú nás teraz všetky vyšetrenia prekladajú. S malou čakám už 4.mesiac na ultrazvuk hlavičky na Neurológia detskú.
@ria2001 nerodila som sice ambulantne, ale 2 x a tiez maly rozdiel a tiez bol prvy velmi naviazany ( resp. som si to myslela dokym sa nenarodil druhy :D)...a skor by som za seba porozmyslala nad moznostou izby pre teba, babo, mazela aj malu. dnes sa to uz da kadekde v nemocniciach...len neviem ci aj teraz, s ohladom na situaciu.
Príspevok na dieťa je podmienený potvrdením gynekológa že si navštevovala poradňu, dožitie dieťaťa 28 dní potvrdenie od detskej dr a vyplnenie tlačiva kde je uvedené a zaškrtuje sa opustila/neopustila zdravotnícke zariadenie bez súhlasu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Laicky preložené ak sa zbalis s dieťaťom a nikomu nič nepovieš môže byť problém. Ak im oznámis že odchádzaš a žiadas reverz kt slúži na ich ochranu, bude podpísaný je to právne v poriadku a o príspevok neprídeš. Ak by reverz odmietli vystaviť, dopredu by som si na chystala 2x papier svoje iniciály, meno adresa atď. A popis že oznamujes že odchádzaš a odmietli vystaviť reverz. Jeden odovzdať na podateľňu a jeden si nechať podpísať na podateľni že papier prevzali. Pripadne písomne emailom oznámiť že odchádzaš na riaditeľstvo. Keď to takto oznámis spĺňaš podmienku že si neodišla bez ich súhlasu lebo o tom boli informovaní.
Vyšetrenia teraz keď je covid môžu byť problém, najdôležitejšie je absolvovať odber krvi z päty, to vie ak detska dr urobiť. Mne to robils už 2x jasom rodila ambulantne ale v rakúsku. A normálne sono mozgu a obličiek mi dala výmenný lístok. Sono kĺbov urobili v nemocnici a vyšetrenie uši a oči som nebola, pripadalo mi to zbytočné.

@mogaa ambulantny porod prebieha normalne v porodnici pokial viem. Akurat Ta potom neubytuju na sestonedeli ale po par hodinach ides domov.