Anestézia pri cisárskom

andolina2
27. apr 2015

Ahojte.Chcem sa opýtať ktorá anestézia je lepšia ,neviem si vybrať.Aký je rozdieľ? Pri ktorej sa zotavím rýchlejšie? Kedy ma môžu navštíviť prvýkrát po sekcií?

cailinevelyn
27. apr 2015

ahoj, mala som oba typy, bolo to uplne jedno.
Akurat pri spinali mi anesteziologicka presne hovorila co tam gynekologovia robia - teraz vyberaju dietatko, teraz placentu, terz Vas musime trosku sklopit s lozkom, lebo...
a dietatko mi ukazali hned ako ho skontrolovali neonatologovia, a to este revidovali maternicu 🙂
po celkovej anasteze som sa zobudila a tak mi dali malu...
a v oboch pripadoch bol tatik okamzite so mnou, hned ako ma odviezli zo saly. azda na 5 minut bol von z izby, aby si sestricky vsetko nachystali, ponapajali monitory a tak.
Zotavenie z anastezy je prakticky okamzite a nie je rozdiel pri zotavovani sa z cisarskeho rezu podla typu anstezy.
Ak nemas zdravotny problem, ktory by niektory typ anestezy vyslovene indikoval alebo niektory kontraindikoval, tak je rozdiel jedine v tom, ze vies, co sa dejalebo nevies, lebo si, resp nie si pri vedomi pocas vykonu.

nkem
27. apr 2015

tiež som mala obe a nevidím v tom nejaký rozdiel, len v tom, že som nepočula malú plakať pri clekovej..oba boli akútne, len pri tej prvej som mala epidurálku, tak potom dopichovali na spinál, pri oboch som sa povracala po operácii a to som nič nejedla a pri oboch som sa rýchlo zotavila, takže to závisí od konkrétnej ženy, ako telo bude reagovať. Veľa šťastia 😉

andolina2
autor
27. apr 2015

@nkem Ďakujem.Asi si vyberám celkovú narkózu,raz som už prežila,dúfam,že bude všetko ok aj teraz.

nkem
27. apr 2015

@andolina2 tak nech všetko vyjde na jednotku 😉

stanislavao
27. apr 2015

@andolina2 mne bola odporucena primarom celkova z dovodu, ze po spinalke mavaju zeny casto silne bolesti hlavy.

alaguema
27. apr 2015

@stanislavao dva krát som mala spinálku, ani raz bolesti hlavy.

@andolina2 Do celkovej by som nešla, pokiaľ nie je úplne nevyhnutná. Pri spinálke (v oboch prípadoch) som mala bábätko hneď priložené k prsníku a po chvíľke na pooperačke, sme už boli spolu v izbe, hneď som ju vedela opatriť, okrem únavy po niekoľkohodinovom pokuse o prirodzený pôrod som v podstate nemala žiadny problém. Pre dieťaťko rozhodne lepšie.

amouramour
27. apr 2015

vacsinou na vyber nemas, preferovana je jednoznacne spinalna, je to lepsie pre matku aj dieta, na celkovu musi byt nejaka indikacia, pripadne prehnany strach/uzkost

dollynkaa
27. apr 2015

@andolina2 moj doktor mi odporucil spinal.celkova je nebezpecnejsia moze sa ti voda vyluat do pluc ci co to a hrozi umrtie.cize toto mi stacilo povedat aby aom sa rozhodla pre spinal.aspon vsetko vnimas.nie si mimo oddelenia kde bude tvoja babo.

dollynkaa
27. apr 2015

@andolina2 a k tej bolesti hlavy.nesmies po operacii dvihat hlavu!!a ked ti dovolia uz pit pi vela vody.ziadnu bolest hlavy som nemala a to som vseobecne citlivy clovek ;)))

oblecenieavecicky
27. apr 2015

Mne bola odporučená spinálna - 2x. Pretože celková ide k bábätku a robí sa len v naliehavých prípadoch. Lekári radšej uprednostňujú spinálku, tá sa nedostane k bábätku.

andolina2
autor
27. apr 2015

@alaguema Každá žena je iná ja si myslím,že keď sa bojím to bude v ten deň určite horšie so mnou.Nechcem byť v šoku a keď môžem vybrať tak si radšej vyberem ten spôsob čo mi je lepšie aj psychicky,to bude lepšie aj pre bábätko lebo nebudem tak veľmi stresovať a tiež aj pre lekárov.Ja mám tehotnosť po ivfke,čo tiež nebola sranda po stránke psychiky.Veľmi sa už teším na bábätko a samozrejme čím skôr by som ho chcela vidieť po toľkých potúžených rokoch,ale keď viem,že by som to horšie zvládla....chcem mať príjemný zážitok..

zuzik307
27. apr 2015

@andolina2 ako anesteziolog ti urcite odporucam spinalku, celkova sa dnes robi /aspon u nas/ len v urgentnych pripadoch, ked nie je cas, aby spinal zabral...

pri celkovej sa anestetika podavane tebe do zily dostavaju aj k babatku, gynekologovia musia operovat rychlo a vybrat babatko do urciteho casu, kdezto pri spinalke tento stres odpada 😉

urcite pojdes na predanesteziologicke vysetrenie, kde ti anesteziolog po zhodnoteni vysledkov predoperacnych vysetreni navrhne sposob anestezie...

alaguema
27. apr 2015

@andolina2 každý má asi strach. Sila ženy je v tom, že ho dokáže prekonať. Máme v tele k tomu také hormóny, ktoré sa počas pôrodu uvoľňujú 🙂 Ale ako myslíš...inak som prekvapená, že o tom rozhoduješ ty. Nemal by lekár?

marketagt
27. apr 2015

Ahojte, táto téma je pre mňa veľmi aktuálna, kedže v júly ma čaká pôrod cisárskym. Už som viac menej rozhodnutá pre spinál, strašne sa bojím, nikdy som na operácii nebola, neviem čo ma čaká, ale zvládnem to, dúfam...Pri celkovej anestéze sa nejako neviem zmieriť s tým, že ma uspia, zobudím sa bez bruška a drobca mi prinesú "nech sa páči, toto je vaše dieťa", ja ho potrebujem hneď vidieť, vedieť že je v poriadku.
Ale aj tak mi dieťatko hneď nenechajú, po spinály musím 24 hod ležať, aspoň tu v br. Nepáči sa mi to, ale inak to asi nejde, nemám sa ako postarať o bábo keď budem len ležať.

alaguema
27. apr 2015

@marketagt to vážne, že ti bábo 24 hodín nedajú, napriek tomu, že ty to chceš? Si si istá? Ja by som sa na to ešte opýtala, je to predsa tvoje právo. Už som písala - mala som sekciu dva krát, dva krát spinál. Bábätko som v oboch prípadoch mala hneď pri sebe. Veď prikladať k prsníku vieš aj po ležiačky a iné v podstate tých prvých 24hod ani nerobíš. Pri mne bol manžel a pomohol. Prebalili sme spolu. A potom už len prikladať a mojkať 🙂 Určite to zvládneš, neboj 🙂 Ja som nechápala, kde sa vo mne brala tá sila, ale príroda to tak zariadila 🙂

dollynkaa
27. apr 2015

@marketagt ja som lezala len 12hod a babo mi nosili kazdy 3hod na prikladanie.

marketagt
28. apr 2015

@alaguema u nás v nemocnici manžela ku mne nepustia. kamarátka rodila spinálom pred dvoma týždňami, potom musela 24 hod ležať a malú jej nosili len na kojenie. určite sa na to ešte spýtam, lebo bábo by som chcela mať hneď pri sebe,

korra
28. apr 2015

spinal som mi neodporucili koli tomu, ze trpim migrenami. Sekcia bola planovana, takze epidural, ale silnejsi. Zavadza sa plus minus rovnako ako spinal, akurat pri spinale si dole pasom uplne "mrtva". Pri epidurale silnejsom som citila vsetko. Okrem priamej bolesti. Nohy mi len zlahka brneli. Citila som ako ma umyvaju /chlad, teplo/, ako mi tecie voda, ako maleho zo mna "tahaju", nic prijemne, ale ako hovorim, bolest ako taku som necitila. Co sa tyka bolesti hlavy - tu som mala aj tak. Sekciu mi robili na obed, stavala som sa az druhy den rano /mala som vecer a v noci komplikacie, takze preto/.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre